Puppy

Een puppy in huis is natuurlijk ontzettend leuk, maar vergt ook flink wat aandacht. Vind hier meer informatie over puppy's: van verzorging tot voeding en samen spelen. Lees meer

Hondengezondheid

Inentingen voor honden

Het lijdt geen twijfel dat inentingen het leven van je hond beschermen tegen dodelijke infectieziekten. Maar welke inentingen moeten honden absoluut krijgen? Waarom krijgen puppy’s basisvaccinaties en hoe vaak moet de dierenarts de inentingen herhalen?

16 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
10 min

Belangrijke vragen aan de hondenfokker

Je hebt jouw favoriete ras gevonden? Dan kun je waarschijnlijk nauwelijks wachten op het moment dat je een kleine puppy mee naar huis mag nemen. Om nare verrassingen in de toekomst te vermijden moet je de uitgekozen rashond alleen bij een gerenommeerde fokker kopen. Met de volgende vragen aan de hondenfokker kun je nagaan of hij echt professioneel is.
10 min

De geboorte van puppy’s en het zogen van honden

Of je nu een ervaren fokker of nieuwkomer bent, de geboorte van puppy's is een zeer bijzondere ervaring. Zal de bevalling goed verlopen? Zullen alle puppy's gezond zijn? Zal het zogen goed gaan? Eén ding staat vast: hoe beter je over het onderwerp geïnformeerd bent, hoe ontspannender je kunt uitkijken naar deze mooie gebeurtenis.
4 min

De keuze van puppies

Wanneer we kijken naar de werpkist gaat het hart van een hondenliefhebber sneller kloppen. De kleine viervoeters zijn zo schattig dat je ze het liefst allemaal mee naar huis wilt nemen. Maar het zal tijdelijk zijn. Een puppy moet uit de groep worden gekozen. De zwarte, de zwart-witte of misschien wel degene met de grappige markeringen op de borst? Radeloosheid te over. Een puppy kiezen, welke gaat het worden?
5 min

Een puppy uit het buitenland adopteren

Soms ligt het dierlijke geluk op kilometers afstand en moeten de eigenaar en de pup over landsgrenzen heengaan op samen een toekomst te kunnen hebben. Dit is vaak het geval voor hondenliefhebbers die een zeldzaam ras willen hebben of een hond van een bepaalde fokker. Of voor hondenliefhebbers die kleine viervoeters uit het asiel een thuis willen geven. Wij geven je enkele tips over een puppy uit het buitenland adopteren.
7 min

Een volwassen hond of puppy zindelijk maken

Zindelijkheid houdt in dat een hond alleen buiten zijn behoefte mag doen en ook aankondigt wanneer hij naar buiten moet. Maar ook volwassen honden kunnen onder bepaalde omstandigheden onzindelijk worden. Lees hier hoe je je hond of puppy zindelijk kan maken en wat de oorzaken van een gebrek aan hygiëne kunnen zijn.
5 min

Je puppy aan een lijn leren lopen

Goed aan de lijn lopen bij puppy's is een van de belangrijkste disciplines in de hondentraining. Maar hoe leer je een hond om goed aan de lijn te lopen? Met wat kennis en veel geduld is die training helemaal niet moeilijk. We tonen je stap voor stap wat belangrijk is om je puppy aan de lijn te leren lopen.
3 min

Moet ik mijn puppy wassen?

Wanneer je net een puppy hebt gekocht, ben je dolblij en verdiep je je meteen in onderwerpen zoals voeding, speelgoed of training. Pas nadat je puppy voor het eerst in een modderige plas is gesprongen, vraag je je af of en hoe je puppy's het beste kunt wassen. In het artikel hieronder vind je een samenvatting van alles wat je moet weten.
7 min

Puppyvoeding

Voeding speelt een centrale rol in het leven. Daarom is het belangrijk onze honden al wanneer ze puppy zijn gezond en vooral evenwichtig te voeden. Zo leg je een goede basis voor goede lichamelijke en mentale ontwikkeling. Voor de juiste puppyvoeding voor je puppy moet je op een aantal dingen letten.
4 min

Wat moet je doen als je puppy bijt?

Zelfs de schattigste puppy heeft vanaf ongeveer zes weken oud ruim 28 tanden. Meestal weet hij al heel goed hoe hij ze moet gebruiken. Tot nu toe beet hij vooral al spelend en test hij zijn vlijmscherpe tandjes zonder ernstige verwondingen toe te brengen. Toch moet elk baasje veel tijd vrijmaken om zijn puppy het bijten af te leren en kennis te laten maken met bijtremming. In dit artikel lees je wat je kunt doen als jouw puppy bijt.

Hoe vind ik de juiste puppy?

Als je de hele dag werkt en je puppy dus veel tijd alleen thuis moet zijn, is dat niet een ideale situatie voor je hond. Als alternatief kun je een hondensitter in de arm nemen die voor je hond zorgt en hem vermaakt als jij er niet bent.

Je hondje is namelijk een zeer sociaal, intelligent en actief dier. Hij moet daarom ook drie keer per dag worden uitgelaten.

Het is dus niet genoeg om je puppy in zijn eentje in de tuin te zetten. Natuurlijk kan je hond weleens rondlopen terwijl jij in de tuin werkt, maar in principe hebben honden behoefte aan meer uitdaging en vermaak nodig.

Wees je er dus van bewust dat het opvoeden van honden veel tijd, geduld, gevoel, verantwoordelijkheid en vooral veel humor vergt. Je jonge hond zal je dankbaar zijn en dit laten blijken door meer plezier in je leven te brengen.

Hoe vind ik een serieuze fokker?

En betrouwbare fokker vind je via een erkende rasvereniging. Als je het ras van je beoogde hond weet, kun je via een dergelijke vereniging een aangemelde fokker zoeken. Zo blijf je ook op de hoogte van eventuele nieuwe worpen bij jou in de buurt.

Betrouwbaar

Er zijn een aantal aanwijzingen voor een serieuze fokker waar je op kunt letten. Ten eerste is het huishouden van de fokker netjes en schoon. Het moet duidelijk zijn dat de honden tot het huishouden behoren. Ook de geur van het huishouden is een duidelijk aanwijzing. Als je kunt ruiken dat er honden wonen, zit je goed. Als de geur echter onprettig is, moge duidelijk zijn dat er geen waarde wordt gehecht aan hygiëne.

Dit heeft op zijn beurt geen goed effect op de gezondheid en de algemene conditie van de honden en dus over de ernst van de fokker. Een verantwoordelijke fokker onderscheidt zich ook door jou veel vragen te stellen én door jouw vragen deskundig en met plezier te beantwoorden.

Een goede fokker maakt eerst op of hij denkt dat jij de taak aankunt en of je leefomstandigheden het toelaten om een puppy in huis te nemen.

Je mag de puppy's bezoeken

Bij een betrouwbare fokker moet je de puppy's meermaals kunnen bezoeken. Zo krijg je een goede indruk van het karakter van je toekomstige hondje én van de fokker. Puppy's ontwikkelen echter pas vanaf zes weken een volwassen karakter.

De fokker gunt de moederhond na de worp een pauze

Een belangrijk criterium is vervolgens het feit dat de fokker de moederhond na een worp ten minste een jaar een pauze gunt. Dat laat zien dat de gezondheid van hond belangrijk is en de fokker niet alleen maar denkt aan winst maken.

Het fokken van puppy's omvat veel meer dan de worp. Het is een zeer verantwoordelijke taak waarbij het welzijn van de dieren altijd in het middelpunt staat.

Ook neemt een fokker een verkochte puppy terug als je hem niet kunt houden. In het ideale geval is dit ook vastgelegd in het koopcontract. Een goede fokker is nog steeds zeer geïnteresseerd in hoe het met de honden gaat nadat ze in hun nieuwe thuis wonen.

Een hond adopteren

Uit het oogpunt van dierenwelzijn is het altijd verstandig een hond uit een pleeggezin te halen. Daarin worden vaak ook honden ondergebracht die bijvoorbeeld op straat of via een dierenasiel in het buitenland zijn gered.

Als alles klopt, wordt er geen druk op je uitgeoefend. Je zou dus nooit te horen krijgen dat de hond waarin je interesse hebt anders binnen 24 uur gedood zal worden. Ook al kan dit nog wel het geval zijn, zal dit altijd veel netter worden medegedeeld.

Gezondheid van de puppy controleren

Een puppy van de fokker is gecastreerd, gevaccineerd, ontwormd en gechipt als hij bij jou komt wonen. Als het een hond uit het buitenland is, zal hij ook een EU-dierenpaspoort hebben. Dierenarts kosten kunnen soms flink oplopen. Een huisdierverzekering voor honden kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je hond nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je hond volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Je moet bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor hond. Dit geldt ook als de hond geen puppy meer is. Hetzelfde geldt als de hond ooit problematisch gedrag zou vertonen en jullie samen een moeilijke fase doormaken.

Een diepe band overkomt alles en jullie zullen er allebei beter van worden. Wij wensen jou en je puppy een prachtig leven samen!