Onderweg met de hond

Zomertijd is zoals bekend ook vakantietijd. Maar wie laat zijn viervoetige vriend graag thuis? Vaak mag de hond daarom mee op reis. Zodat je vakantie voldoende rust kan bieden, moet de voorbereiding zorgvuldig en vooral tijdig zijn. Dat geldt niet alleen voor het inpakken van de koffers voor de familie, ook de hond heeft ook een eigen reistas nodig. Maar wat heeft een hond nodig tijdens het reizen? En met welke aspecten moet rekening gehouden worden in de planning? Waar gaat de reis eigenlijk heen? Lees meer

Onderweg met de hond

Hondenverzorging: alles over het onderwerp ‘dogsitting’

Het houden van een hond betekent verantwoordelijkheid. Nog voor de aanschaf van een nieuw familielid moet duidelijk zijn dat een optimale verzorging van de hond gegarandeerd kan worden. Heb je een baan en heb je geen familieleden of buren die zich tijdens jouw werktijden om je hond kunnen bekommeren, zo blijven er vaak alleen de opties van een hondenkennel of hondenopvang of dogsitting over.

Hond mee in de auto: rijveiligheid

Vervoer je een hond in de auto? Dan gaat het niet alleen over de veiligheid van het dier, maar ook over die van de andere inzittenden. Zelf een klein dier, dat zich bij een ongeluk onveilig in het voortuig bevindt, kan in levensgevaar komen. Om het niet zover te laten komen zijn er een aantal verschillende veiligheidsgordels en bevestigingssytemen, die huisdiereigenaren in overweging moeten nemen.

Reisziekte bij honden

Sommige soortgenoten zijn niet geschikt voor de moderne middelen van vervoer, zoals auto, bus, boot of vliegtuig en worden regelmatig ziek bij gebruik hiervan. Het lichaam lijkt alleen door paarden getrokken karren, fietsen of pony’s te tolereren. Dit geldt ook voor onze trouwe viervoeters, in dit artikel lees je alles over reisziekte bij honden.

Vliegen met je hond

Vliegen met je hond, spannend voor jullie beide! Of het nu om een tochtje overzee gaat of om een langere vakantie in het buitenland: soms vindt een dier het reizen met een vliegtuig echt niet aangenaam. Een vlucht betekent voor een dier altijd stress, het wennen aan een nieuwe omgeving en een onbekend klimaat Dit risico moet daarom niet lichtzinnig aangegaan worden! Echter, met de juiste voorbereiding is de grote reis ook voor de viervoeter aanvaardbaar.

De toelatingseisen

Voordat je kiest voor een bepaalde vakantiebestemming, moet je eerst meer te weten komen over de toelatingseisen voor huisdieren in de respectievelijke consulaten. Binnen de EU-lidstaten gelden grotendeels dezelfde toelatingseisen. Deze vereisen dat het dierenpaspoort, dat uniek is voor ieder dier, noodzakelijkerwijs tot de bagage van je viervoeter behoort. Bovendien moeten de viervoeters met een microchip of tattoo gemarkeerd worden en een geldige hondsdolheidinenting hebben. Vanaf 2011 moeten alle dieren ook een elektronisch leesbare microchip hebben!

Voorzichtig!

Bij het opnieuw binnenkomen in de Europese Unie uit landen waarvan de hondsdolheidsstatus onbekend is, is een bloedtest vereist. Dit moet voor vertrek worden uitgevoerd.

Belangrijke overwegingen voor het vertrek

Om onaangename verrassingen op de plaats van bestemming te vermijden moet je vooraf duidelijk hebben of honden toegestaan zijn in de gewenste accommodatie en of er een toeslag nodig is voor je huisdier. Zoek voor vertrek uit welk klimaat er heerst op de gewenste vakantiebestemming en of er voldoende ruimte om te rennen of zwemmen is voor je hond.

Vraag waar je een dierenarts kan vinden in geval van nood.

Vooral in het buitenland is ongediertebescherming voor je hond erg belangrijk. Vraag je dierenarts welke producten noodzakelijk zijn voor je viervoeter. Borstel, vlooienkam of de tekentang/tekenhaak moet je in ieder geval inpakken in de hondentas.

Ook het gewone hondenvoer en snoepjes moeten mee op reis om mogelijke problemen te voorkomen. De voer- en waterbakken, riem en halsband, handdoeken en hondenpoepzakjes mogen ook niet ontbreken in de bagage.

Heel belangrijk zijn ook de medicijnen, wanneer je hond deze regelmatig inneemt, en een EHBO-kit voor noodgevallen.

Een adresplaatje aan de halsband met het vakantie- en huisadres is eveneens zinvol – zo kan je hond in het ergste geval sneller geïdentificeerd worden.

Om je hond tijdens de vakantie op zijn gemak te laten voelen, moet je ook zijn slaapmat en speelgoed meenemen.

Overigens: hondentransportboxen en alle reisbenodigheden zijn verkrijgbaar in onze hondenshop!