Onderweg met de hond

Zomertijd is zoals bekend ook vakantietijd. Maar wie laat zijn viervoetige vriend graag thuis? Vaak mag de hond daarom mee op reis. Zodat je vakantie voldoende rust kan bieden, moet de voorbereiding zorgvuldig en vooral tijdig zijn. Dat geldt niet alleen voor het inpakken van de koffers voor de familie, ook de hond heeft ook een eigen reistas nodig. Maar wat heeft een hond nodig tijdens het reizen? En met welke aspecten moet rekening gehouden worden in de planning? Waar gaat de reis eigenlijk heen? Lees meer

Onderweg met de hond

Hondenverzorging: alles over het onderwerp ‘dogsitting’

Het houden van een hond betekent verantwoordelijkheid. Nog voor de aanschaf van een nieuw familielid moet duidelijk zijn dat een optimale verzorging van de hond gegarandeerd kan worden. Heb je een baan en heb je geen familieleden of buren die zich tijdens jouw werktijden om je hond kunnen bekommeren, zo blijven er vaak alleen de opties van een hondenkennel of hondenopvang over.

Vliegen met de hond

Of het nu om een tochtje overzee gaat of om een langere vakantie in het buitenland: soms vindt een dier het reizen met een vliegtuig echt niet aangenaam. Een vlucht betekent voor een dier altijd stress, het wennen aan een nieuwe omgeving en een onbekend klimaat Dit risico moet daarom niet lichtzinnig aangegaan worden! Echter, met de juiste voorbereiding is de grote reis ook voor de viervoeter aanvaardbaar.

Hond mee in de auto: rijveiligheid

Hierbij gaat het niet alleen over de veiligheid van het dier, maar ook over die van de andere inzittenden. Zelf een klein dier, dat zich bij een ongeluk onveilig in het voortuig bevindt, kan in levensgevaar komen. Om het niet zover te laten komen zijn er een aantal verschillende veiligheidsgordels en bevestigingssytemen, die huisdiereigenaren in overweging moeten nemen.

Reisziekte bij honden

Sommige soortgenoten zijn niet geschikt voor de moderne middelen van vervoer, zoals auto, bus, boot of vliegtuig en worden regelmatig ziek bij gebruik hiervan. Het lichaam lijkt alleen door paarden getrokken karren, fietsen of pony’s te tolereren. Dit geldt ook voor onze trouwe viervoeters.
Meest gelezen artikelen
Hond Hondenverzorging en gezondheid

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.
Hond Honden opvoeden

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?
Vis Vissoorten

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.
Nieuwe artikelen
Kat Kattenvoeding

Rasspecifiek kattenvoer

Het aanbod van kattenvoer is ontzettend groot en het zorgt ervoor dat sommige kattenbaasjes niet zo goed weten welke voeding voor hun dier het beste is. Er is één knelpunt dat opmerkelijk veel twijfel teweeg brengt: hebben katten daadwerkelijk een behoefte aan rasspecifiek voer? Lees in dit artikel waarom jouw kat een voordeel kan hebben aan rasspecifieke voeding.
Kat Kattenverzorging en gezondheid

Het gehoor van de kat

Het gehoor van de kat is uiterst gevoelig en plaatst het gehoor van de mens veruit in de schaduw. Dit is wat katten gebruiken om te jagen. Omdat de prooi van de kat communiceert via zeer hoge en stille geluiden, is een gevoelig oor van groot belang voor de viervoetige vrienden. Lees in dit artikel meer over het gehoor van de kat.
Kat Kattenverzorging en gezondheid

Anticonceptie voor katten

Katten zijn prachtige dieren. Wie wordt er nou niet blij van een super aaibaar kattenkindje? Wie wil deze katten nou niet de hele dag bekijken, knuffelen en aaien? Helaas zitten steeds meer dierenasiels propvol en moeten zij hun kattenluikjes helaas voor nieuwe dieren gesloten houden. Dit is waarom de meeste kattenliefhebbers weten dat er goede redenen zijn om je eigen kat niet te bezaaien. Laten castreren door de dierenarts is de gangbaarste manier van anticonceptie bij katten – maar dit is wel een permanente ingreep, die dus ook niet teruggedraaid kan worden. Gelukkig zijn er ook methoden om dracht tijdelijk te voorkomen. In dit artikel lees je meer over anticonceptie voor katten, zoals sterilisatie, de kattenpil en het voorbehoedsspuitje.

De toelatingseisen

Voordat je kiest voor een bepaalde vakantiebestemming, moet je eerst meer te weten komen over de toelatingseisen voor huisdieren in de respectievelijke consulaten. Binnen de EU-lidstaten gelden grotendeels dezelfde toelatingseisen. Deze vereisen dat het dierenpaspoort, dat uniek is voor ieder dier, noodzakelijkerwijs tot de bagage van je viervoeter behoort. Bovendien moeten de viervoeters met een microchip of tattoo gemarkeerd worden en een geldige hondsdolheidinenting hebben. Vanaf 2011 moeten alle dieren ook een elektronisch leesbare microchip hebben!

Voorzichtig!

Bij het opnieuw binnenkomen in de Europese Unie uit landen waarvan de hondsdolheidsstatus onbekend is, is een bloedtest vereist. Dit moet voor vertrek worden uitgevoerd.

Belangrijke overwegingen voor het vertrek

Om onaangename verrassingen op de plaats van bestemming te vermijden moet je vooraf duidelijk hebben of honden toegestaan zijn in de gewenste accommodatie en of er een toeslag nodig is voor je huisdier. Zoek voor vertrek uit welk klimaat er heerst op de gewenste vakantiebestemming en of er voldoende ruimte om te rennen of zwemmen is voor je hond.

Vraag waar je een dierenarts kan vinden in geval van nood.

Vooral in het buitenland is ongediertebescherming voor je hond erg belangrijk. Vraag je dierenarts welke producten noodzakelijk zijn voor je viervoeter. Borstel, vlooienkam of de tekentang/tekenhaak moet je in ieder geval inpakken in de hondentas.

Ook het gewone hondenvoer en snoepjes moeten mee op reis om mogelijke problemen te voorkomen. De voer- en waterbakken, riem en halsband, handdoeken en hondenpoepzakjes mogen ook niet ontbreken in de bagage.

Heel belangrijk zijn ook de medicijnen, wanneer je hond deze regelmatig inneemt, en een EHBO-kit voor noodgevallen.

Een adresplaatje aan de halsband met het vakantie- en huisadres is eveneens zinvol – zo kan je hond in het ergste geval sneller geïdentificeerd worden.

Om je hond tijdens de vakantie op zijn gemak te laten voelen, moet je ook zijn slaapmat en speelgoed meenemen.

Overigens: hondentransportboxen en alle reisbenodigheden zijn verkrijgbaar in onze hondenshop!