Kattenverzorging

Er is weinig mooier dan een fluweelzacht viervoetertje in huis nemen. Er zijn wel veel dingen die je niet mag vergeten als je een kat wilt aanschaffen. Hier moet je aan denken voordat je een kat een nieuw thuis gunt. Lees meer

Kattenverzorging

Zelf een krabpaal bouwen: tips en instructies

Voor een kat is een krabpaal een speelplaats, uitkijktoren en schuilplek in een. Bovendien gebruikt je kat hem om zijn nagels te scherpen. Iedere kat moet er een hebben. Als je de krabpaal zelf bouwt, kun je hem aanpassen aan jouw smaak en de voorkeuren van jouw kat. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over DIY-krabpalen én een handleiding om van een berkenstam zelf een krabpaal te maken.

5 min

Betekenis van kattengeluiden: miauwen, spinnen en blazen

Katten kunnen een breed scala aan geluiden produceren om hun gevoel uit te drukken. De bekendste zijn miauwen, spinnen en blazen. Dit artikel vertaalt de belangrijkste geluiden van je kat naar menselijke taal. Lees snel verder om meer te ontdekken over de betekenis van verschillende kattengeluiden!
6 min

Binnenkat of buitenkat?

Binnenkat of buitenkat, wat past er beter bij jou? Wie een kat in huis wil halen, moet niet alleen een keuze maken wat ras, leeftijd en temperament betreft. De vraag die beantwoord moet worden door toekomstige kattenbezitters is of en hoeveel de kat vrij rond kan en mag dwalen. Welke voordelen heeft het als de kat kan genieten van de vrije natuur? Leiden binnenkatten langere levens? Wat zijn de voor- en nadelen van beide vormen van katten houden?
2 min

De correcte kattenbak

Een kattentoilet hoort bij ieder kattenhuishouden. Maar de keuze is niet altijd makkelijk – welke wc is er nu oké? Er zijn gesloten en open toiletten voor katten, of zelfs geheel automatische kattenbakken! Een paar tips om je erbij te helpen het juiste kleine kamertje te kiezen!
4 min

Een familie met kat of een familie katten?

De mythe van de kat als einzelgänger is al lang diep in het collectieve geheugen van de dierenvriend verankerd. In dit artikel zullen wij proberen de werkelijkheid achter de mythe te ontrafelen; hoe ziet het sociale gedrag van onze katten er echt uit? Zijn ze alleen gelukkiger dan met zijn tweeën? Leven ze liever in hun eentje of houden ze zich juist graag in een groep op? Een familie met kat of een familie katten? Wat gaat het worden?
3 min

Een kattenproof tuin

Toen meneer Böhm een offerte had gekregen om zijn tuin kattenproof te maken, schrok hij van de hoge kosten. Böhm besloot zijn lot in eigen hand te nemen en zelf een omheining in elkaar te zetten. Dat kostte hem dan wel best wat tijd, maar bespaarde hem een hoop geld. In dit artikel lees je alles over: een kattenproof tuin.
6 min

Een veilig balkon voor jouw kat

Heb je thuis een balkon? Dan kan je zonder al te veel moeite een oase van frisse lucht creëren voor je kat. Maar: veiligheid voorop. Daarom geven we je een paar tips over hoe je het balkon veilig kan maken voor jouw kat.
4 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Is mijn kat gelukkig?

Als we van iemand houden, willen we natuurlijk dat diegene gelukkig is. We doen dan ook graag veel om aan dit geluk bij te dragen. Dat geldt natuurlijk ook vooral voor de liefde die we hebben voor onze viervoeters. Zij maken ons tenslotte ook heel gelukkig. Op de eerste plaats mag je zeker zijn: als je jouw geliefde medebewoner een diergericht leven geeft, waarbij er helemaal aan zijn behoeftes en wensen is gedacht, dan doe je al veel om ervoor te zorgen dat je kat gelukkig is. Op de eerste plaats hoort daarbij bezigheid met passend speelgoed, dat ook aan de intelligentie van het ras of je kat tegemoetkomt. Ook heel belangrijk: hoogwaardige voeding. Bovendien heeft je kat om gelukkig te zijn een krabpaal nodig om zijn nagels te slijpen en zijn eigen geur af te kunnen geven. Daarnaast heeft hij ook een of meerdere terugtrekplekjes nodig, bijvoorbeeld een kattenhuisje. Naargelang het ras of karakter heeft de kat meer of minder vrijheid nodig. En wat de meeste katten daarnaast echt helemaal blij maakt - je raadt het al: uitgebreid knuffelen! Als je dat allemaal kunt geven aan jouw kat, kan je er zeker van uitgaan dat het goed met hem gaat. Om te zorgen dat je zeker weet dat je jouw geliefde kat gelukkig maakt, hebben wij competente kattenfluisteraars gevraagd naar duidelijke tekenen van een gelukkige kat. En dit zijn de antwoorden:
10 min

Kat en hond – kan dat goed gaan?

“Ze gedragen zich als kat en hond”: wie dit spreekwoord hoort vermoedt dat katten en honden niet vaak de beste vrienden zijn. Maar wat is er waar in de mythe dat katten en honden gezworen vijanden zijn? Waar kan het tot misverstanden leiden? Zijn er mogelijkheden om een kat en hond in hetzelfde huishouden te houden en kunnen de dieren dan gelukkig worden?
5 min

Katten en vogels onder één dak

In Nederlandse huishoudens wonen meer dan 33 miljoen huisdieren, daaronder zo’n 2,5 miljoen katten en bijna vier miljoen vogels. Veel dierenvrienden willen meerdere diersoorten een dak boven hun hoofd bieden, de kanarie wordt vergezeld door een kat of een parkietje is het nieuwste gezinslid. Maar hoe ziet het dagelijks leven eruit met dieren die in het wild elkaars natuurlijke vijanden zijn?
10 min

Katten met andere katten

Het beeld van de kat als einzelgänger is allang achterhaald. Veel kattenvrienden weten dat onze katten doorgaans het gezelschap van een soortgenoot wel kunnen waarderen. Vooral jonge katten of huiskatten dienen niet in hun eentje gehouden te worden. Dus op naar het asiel of naar de fokker om een tweede (of derde) kat te adopteren, toch? Maar toch is het project ‘meerdere katten houden’ niet zo gemakkelijk als gehoopt. In dit artikel lees je alles over: Katten met andere katten.
10 min

Katten met knaagdieren en konijnen

Kattenvrienden zijn dierenvrienden – ze zijn dan ook zelden de enige dieren in het huishouden. Wanneer twee katten aan elkaar moeten wennen, gedragen ze zich lang niet altijd poeslief, maar als je katten en knaagdieren bij elkaar wilt houden, wordt het alleen maar moeilijker – kan dat wel goed gaan? In dit artikel lees je alles over: katten samen met knaagdieren en konijnen laten samenleven.
4 min

Katten of kittens bij elkaar zetten

Het blijft opwindend wanneer er een nieuw familielid in huis komt. Voor je net zozeer als voor de schattige nieuweling. Het hele gewenningsproces duurt normaal gesproken zo’n twee maanden. Eventuele problemen of moeilijkheden in het begin komen meestal tot een goed einde. Een beetje blazen en knorren hoort er in de kennismakingsfase gewoon bij. Serieuze agressie zouden niet meer voor moeten komen, zeker niet na ongeveer drie weken. Ondanks dat katten in principe gezellig en vriendelijk zijn, kunnen ze – net als mensen – niet met iedereen even goed opschieten. Zodat het betrekken van jouw huis zowel voor jou als jouw nieuwe huisgenoot prettig verloopt, hoef je alleen maar een paar tips van kattenkenners op te volgen. Hier lees je alles over meerdere katten bij elkaar zetten.
4 min

Kattenbakvulling: silicaatgrit of klonterend grit

‘Een mooi kattentoilet – oh wat een pret!’ Dat zou een kat zeggen als ze kon praten. Maar met alleen uiterlijke pracht is het nog niet gedaan. Iedere dierenvriend weet: bij de juiste kattenbak hoort de juiste vulling, die de ontlasting van de kat opzuigt en in het ideale geval geurtjes neutraliseert. Maar het perfecte kattengrit vinden is moeilijker als je misschien denkt. In de schappen van de dierenwinkel vinden kattenliefhebbers verschillende soorten grit van natuurlijk klonterend grit van betoniet via niet-klonterend grit tot kattenbakvulling van plantaardig materiaal en silicaatgrit. Strooisel van silicaatkristallen en klonterend grit van natuurlijke klei zijn bij kattenbaasjes en hun viervoetertjes het populairst. Maar welk strooisel is beter voor de kat, het baasje en het milieu?
4 min

Kattenbakvulling: vijf belangrijke vragen

Katten zijn van nature hygiënische dieren en hechten veel waarde aan een schone kattenbak. Als de kattenbakvulling jouw kat niet bevalt of niet vaak genoeg wordt verwisseld, kan dat tot problemen leiden. Je kat gaat dan helemaal niet meer op de bak of gebruikt een plek die haar beter bevalt als toilet. Dat kan dan ook wel eens jouw bed zijn. Dit artikel geeft antwoord op de vijf belangrijkste vragen over hoe je het beste met kattenbakvulling om kunt gaan.
5 min

Kattenbezitter vs hondenbezitter

De aloude cliché-vlieger van kattenbezitter vs hondenbezitter gaat al lang niet meer op. Wat wel nog steeds klopt, is dat honden en katten flink verschillen in hun karaktertrekjes, behoeften en eisen. Beslissen welk huisdier objectief ‘het best’ is, is absoluut niet mogelijk of wenselijk. Deze vraag is wel te beantwoorden: welk dier past het beste in jouw gezin? Hoe ziet het dagelijks leven van een hondenbezitter eruit en hoe verschilt dit met de dagelijkse bezigheden van een kattenbaasje?
6 min

Kattenluik gemakkelijk inbouwen

Een kattenluik geeft zowel jou als je kat meer flexibiliteit. Wij laten stap voor stap zien hoe je een kattenluik kunt inbouwen. Bovendien lees je hier hoe je je kat aan de nieuwe weg naar binnen en buiten kunt laten wennen.
5 min

Kattenurine: zo verwijder je de geur en vlekken

Plast je kat in huis? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je de penetrante geur van kattenurine kan verwijderen. Je wilt daarnaast natuurlijk ook af van de urinevlekken. Zowel eenvoudige huismiddelen als speciale reinigingsmiddelen komen in beide gevallen aan bod.
6 min

Kattenverzekering: bescherming tegen hoge kosten?

Voor mensen is een zorgverzekering verplicht en die komt vaak ook goed van pas. Veel mensen vragen zich af of ze hun huisdier ook kunnen verzekeren. Bestaat er een ziektekostenverzekering voor katten? En wanneer moet je betalen als je kat in je huurwoning of buiten schade aanricht? Hier vind je meer informatie over kattenverzekeringen en welke nuttig kunnen zijn.
4 min

Kerstcadeaus voor katten

Spelen staat bij een kat hoog op het lijstje van dingen die hij het liefst doet. Speelgoed met valeriaan is voor een kat daarom altijd een goed cadeau. Het biedt daarnaast het een wezenlijk voordeel: vooral tijdens de feestdagen is de verleiding groot voor katten om met lichtslangen en kerstversiering te gaan spelen. Het valeriaan-speelgoed zorgt voor afwisseling, waardoor je viervoeter de versiering met rust laat. Om ervoor te zorgen dat de kerstboomdecoratie niet ten prooi valt aan je kat, presenteren wij je leuk speelgoed waarvan zelfs luie katten geen genoeg krijgen.

Waarom vinden katten valeriaan zo geweldig?

Valeriaan behoort tot de lievelingsplanten van de kat. In tegenstelling tot de mens bij wie valeriaan een rustgevende werking heeft, reageren de meeste katten euforisch op dit kruid. Voor je viervoetige vriend is het bijzonder interessant als het in speelgoed verpakt zit. De valeriaan-aroma motiveert je lieveling om te gaan spelen, razen en woelen. Daardoor is plezier tijdens de feestdagen gegarandeerd.
12 min

Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Als kat en mens onder één dak wonen. Je verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij je thuis? Dan kunnen wij niets anders dan jou van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is. Dit artikel gaat over: kittens acclimatiseren in hun nieuwe leefomgeving.
3 min

Krabpaal of krabmeubel

Krabben is voor iedere kat zijn lust en zijn leven. Niet alleen binnenkatten, maar ook katten die buiten vrij ronddwalen moeten hun nageltjes scherpen om overschotten van hoornweefsel kwijt te raken. Bovendien markeert de kat zijn of haar territorium met het krabben. De zichtbare sporen zijn een duidelijke boodschap: hier woon ík. Ook de geurklieren op de bal van de kattenpoot scheiden een feel-good-hormoon uit. Iedere kat laat zo zijn of haar eigen visitekaartje achter.
2 min

Krabpaalkwestie

Voor huiskatten is een krabpaal of ander krabmeubel een essentieel speeltje, maar ook vrij rondwandelende kitten zijn altijd blij met een mogelijkheid om zich ook binnenshuis eens lekker helemaal uit te leven. Katten zijn erg nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe avonturen en uitdagingen.
4 min

Open of gesloten kattenbak?

Iedere kattenbak is hetzelfde, of toch niet? Wie op zoek is naar het juiste kattentoilet voor zijn kat kan, afgezien van verschillende maten en kleuren, kiezen tussen twee opties: een open kattenbak of gesloten kattenbak. Welke voor- en nadelen hebben deze twee opties?
5 min

Thuiswerken met de kat

Vooral in tijden van crisis, zoals tijdens de coronapandemie, is een werkplek in eigen huis goud waard. Niet alleen daarom bieden steeds meer bedrijven home-office of flexible-office-dagen aan. Ook zelfstandigen, freelancers of docenten die zich op hun les voorbereiden zijn veel thuis aan het werk. En vaak doen ze dat niet alleen. Want veel mensen delen hun werkkamer met hun huisdier. Hoe verloopt het thuiswerken met katten? Wij geven je tips over hoe je dit het beste aan kunt pakken!
8 min

Top 11 zomeraccessoires voor je kat

Deze zomer heeft je kat nodig wat die altijd nodig heeft: veel tijd om te slapen, chillen en eten. En natuurlijk veel geaaid worden! Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. En het scheelt ook weer in je portemonnee. De accessoires voor je kat die we hier aanraden om de zomer mee door te komen kosten gelukkig niet veel. Maak van de zomer een bijzondere beleving met deze zomeraccessoires voor je kat.
4 min

Tuxedo-katten: strak in het pak

Met hun bijzondere vachttekening zien Tuxedo-katten eruit alsof ze een smoking aan hebben: hun lichaam is overwegend zwart in combinatie met een witte borst, slabbetje en buik. Ook de poten zijn wit. In dit artikel leggen we uit waar de naam Tuxedo-kat vandaan komt en hoe de katten aan hun elegante tekening komen.
4 min

Verkoeling voor katten: 5 tips tegen de hitte

Veel katten vinden het heerlijk om op het dak van een auto of op het balkon in de zon te liggen. Op bijzonder zomerse dagen en bij grote hitte kan dit zelfs voor katten te veel van het goede zijn. Dat kan leiden tot verbranding of zelfs een zonnesteek. Hier vind je vijf tips waarmee je katten bij hitte verkoeling kunt bieden en ze kunt beschermen tegen verbranding.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
3 min

Waterbak vs. drinkfontein voor katten

Waterbak vs drinkfontein, water is water, toch? Niet per se. Want stromend water zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer in huis, maar het stimuleert een kat ook om meer te drinken. De klassieke waterbak heeft daarentegen ook zijn voordelen!
6 min

Zo maak je jouw woning veilig voor katten

Niet alleen het verkeer op straat is gevaarlijk, want ook binnenshuis liggen de gevaren op de loer. Dit artikel somt de voornaamste gevaren op en wat je daar aan kunt doen. Lees hier meer over hoe je jouw woning veilig kunt maken voor katten.
4 min

Zwarte katten: afgewezen en vervolgd

Volgens een oud vooroordeel brengen zwarte katten ongeluk. Ook vandaag de dag wijzen veel mensen katten met een zwarte vacht om veel verschillende redenen af. Dat is niet terecht want veel zwarte katten verdienen net zo veel liefde als witte of gekleurde katten.

Kiezen voor een kat

Als je een kat wilt aanschaffen, zijn tussenpersonen of de particuliere markt interessante plekken om je zoektocht te beginnen. Ben je op zoek naar een rasdier, kun je het beste bij een fokker terecht. Een serieuze fokker herken je aan zijn of haar lidmaatschap bij een fokkervereniging, het feit dat hij of zij maximaal twee rassen fokt en dat de dieren papieren hebben. Ook in het dierenasiel wachten hele groepen katten op een nieuw thuis. Als je de dieren alleen binnen kunt houden, zou je minstens twee katten moeten houden, zodat ze niet al te eenzaam worden.

De kat trekt het huis in

Voordat de kat jouw huis intrekt, moet je een aantal voorbereidingen treffen: heb je een balkon, maak dat dan katvriendelijk, bijvoorbeeld met een speciaal net. Als je nieuwe huisgenootjes jonge katten zijn, moet je breekbaare accessoires weghalen. Kittens tieren graag door het huis en kunnen daar wel eens wat bij kapot maken. Als je nieuwe kat pas verhuist is, geef hem of haar dan wat rust, zodat ze aan de nieuwe omgeving kunnen wennen. Vroeg of laat komt het dier vanzelf bij je.

Dit heeft een kat nodig

Speeltjes zoals balletjes, kwastjes en speelmuisjes met kattenkruid vindt je kat geweldig. Een kattenbak is echt onmisbaar, ook als ze vrij door de buurt dwalen. Ook moeten er genoeg water- en voerbakken staan. Met speeltjes en krabmeubels kan voorkomen worden dat je kat zich uitleeft aan je meubilair omdat ze zich verveelt en haar nageltjes toch érgens moet scherpen.

Katten en andere dieren

Kat en hond spreken verschillende lichaamstalen en begrijpen elkaar daarom vaak verkeerd. Er zal veel geduld van beide kanten voor nodig zijn om aan elkaar te wennen, maar in principe is het niet ongebruikelijk dat dat op den duur lukt. Katten kunnen samen met vogels en knaagdieren of konijnen in hetzelfde huis wonen, zolang de kat niet bij de kooi kan. Anders is de kans groot dat de kat de kleine diertjes als prooi aanziet.