Kattenverzorging

Wat is er nou mooier dan een kat als huisdier? Natuurlijk gaat dit gepaard met het een en ander. Vind hier meer informatie over katten en waar je allemaal op moet letten voordat je een kat in huis neemt. Lees meer

11 min

10 tips om betere foto’s van je kat te maken

Katten behoren tot de meest populaire dieren om foto's van te maken. Mensen zijn gefascineerd door foto's van hun expressieve ogen, hun fluweelzachte poten, hun zijdeachtige, glinsterende vacht en hun sierlijke karakter. Het probleem: De diermodellen zijn nogal eigenzinnig. Met de volgende 10 tips kom je erachter hoe je ondanks alles toch je kleine huistijger in het zonnetje kunt zetten.
6 min

Betekenis van kattengeluiden: miauwen, spinnen en blazen

Katten kunnen een breed scala aan geluiden produceren om hun gevoel uit te drukken. De bekendste zijn miauwen, spinnen en blazen. Dit artikel vertaalt de belangrijkste geluiden van je kat naar menselijke taal. Lees snel verder om meer te ontdekken over de betekenis van verschillende kattengeluiden!
6 min

Binnenkat of buitenkat?

Binnenkat of buitenkat, wat past er beter bij jou? Wie een kat in huis wil halen, moet niet alleen een keuze maken wat ras, leeftijd en temperament betreft. De vraag die beantwoord moet worden door toekomstige kattenbezitters is of en hoeveel de kat vrij rond kan en mag dwalen. Welke voordelen heeft het als de kat kan genieten van de vrije natuur? Leiden binnenkatten langere levens? Wat zijn de voor- en nadelen van beide vormen van katten houden?
7 min

Buitenkatten: hier moet je op letten

Op vlinders jagen, muizen vangen en ver weg struinen: buitenkatten hebben in vergelijking met binnenkatten een afwisselend leven. Maar buiten liggen talrijke gevaren op de loer. Hier lees je waar je allemaal rekening mee moet houden als je je kat naar buiten laat.
2 min

De correcte kattenbak

Een kattentoilet hoort bij ieder kattenhuishouden. Maar de keuze is niet altijd makkelijk – welke wc is er nu oké? Er zijn gesloten en open toiletten voor katten, of zelfs geheel automatische kattenbakken! Een paar tips om je erbij te helpen het juiste kleine kamertje te kiezen!
6 min

De juiste huisdierverzekering voor je kat afsluiten

Voor mensen is een zorgverzekering verplicht en die komt vaak ook goed van pas. Veel mensen vragen zich af of ze hun huisdier ook kunnen verzekeren. Bestaat er een ziektekostenverzekering voor katten? En wanneer moet je betalen als je kat in je huurwoning of buiten schade aanricht? Hier vind je meer informatie over een eventuele huisdierverzekering voor je kat en waar je op moet letten.
4 min

Een familie met kat of een familie katten?

De mythe van de kat als einzelgänger is al lang diep in het collectieve geheugen van de dierenvriend verankerd. In dit artikel zullen wij proberen de werkelijkheid achter de mythe te ontrafelen; hoe ziet het sociale gedrag van onze katten er echt uit? Zijn ze alleen gelukkiger dan met zijn tweeën? Leven ze liever in hun eentje of houden ze zich juist graag in een groep op? Een familie met kat of een familie katten? Wat gaat het worden?
2 min

Een kattenproof tuin

Toen meneer Böhm een offerte had gekregen om zijn tuin kattenproof te maken, schrok hij van de hoge kosten. Böhm besloot zijn lot in eigen hand te nemen en zelf een omheining in elkaar te zetten. Dat kostte hem dan wel best wat tijd, maar bespaarde hem een hoop geld. In dit artikel lees je alles over: een kattenproof tuin.
7 min

Een veilig balkon voor jouw kat

Heb je thuis een balkon? Dan kan je zonder al te veel moeite een oase van frisse lucht creëren voor je kat. Maar: veiligheid voorop. Daarom geven we je een paar tips over hoe je het balkon veilig kan maken voor jouw kat.
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
4 min

Is mijn kat gelukkig?

Als we van iemand houden, willen we natuurlijk dat diegene gelukkig is. We doen dan ook graag veel om aan dit geluk bij te dragen. Dat geldt natuurlijk ook vooral voor de liefde die we hebben voor onze viervoeters. Zij maken ons tenslotte ook heel gelukkig. Op de eerste plaats mag je zeker zijn: als je jouw geliefde medebewoner een diergericht leven geeft, waarbij er helemaal aan zijn behoeftes en wensen is gedacht, dan doe je al veel om ervoor te zorgen dat je kat gelukkig is. Op de eerste plaats hoort daarbij bezigheid met passend speelgoed, dat ook aan de intelligentie van het ras of je kat tegemoetkomt. Ook heel belangrijk: hoogwaardige voeding. Bovendien heeft je kat om gelukkig te zijn een krabpaal nodig om zijn nagels te slijpen en zijn eigen geur af te kunnen geven. Daarnaast heeft hij ook een of meerdere terugtrekplekjes nodig, bijvoorbeeld een kattenhuisje. Naargelang het ras of karakter heeft de kat meer of minder vrijheid nodig. En wat de meeste katten daarnaast echt helemaal blij maakt - je raadt het al: uitgebreid knuffelen! Als je dat allemaal kunt geven aan jouw kat, kan je er zeker van uitgaan dat het goed met hem gaat. Om te zorgen dat je zeker weet dat je jouw geliefde kat gelukkig maakt, hebben wij competente kattenfluisteraars gevraagd naar duidelijke tekenen van een gelukkige kat. En dit zijn de antwoorden:
5 min

Kan ik mijn kat in bed laten slapen?

De meningen lopen behoorlijk uiteen bij de vraag of je een kat in bed moet laten slapen. In het volgende artikel worden de voor- en nadelen besproken. Op basis daarvan kun je overwegen met welk standpunt je het eens bent. Zo kun je zelf beslissen of je wel of niet kat bij jou in bed mag slapen.
11 min

Kat en hond – kan dat goed gaan?

“Ze gedragen zich als kat en hond”: wie dit spreekwoord hoort vermoedt dat katten en honden niet vaak de beste vrienden zijn. Maar wat is er waar in de mythe dat katten en honden gezworen vijanden zijn? Waar kan het tot misverstanden leiden? Zijn er mogelijkheden om een kat en hond in hetzelfde huishouden te houden en kunnen de dieren dan gelukkig worden?
5 min

Katten en vogels onder één dak

In Nederlandse huishoudens wonen meer dan 33 miljoen huisdieren, daaronder zo’n 2,5 miljoen katten en bijna vier miljoen vogels. Veel dierenvrienden willen meerdere diersoorten een dak boven hun hoofd bieden, de kanarie wordt vergezeld door een kat of een parkietje is het nieuwste gezinslid. Maar hoe ziet het dagelijks leven eruit met dieren die in het wild elkaars natuurlijke vijanden zijn?
11 min

Katten met andere katten

Het beeld van de kat als einzelgänger is allang achterhaald. Veel kattenvrienden weten dat onze katten doorgaans het gezelschap van een soortgenoot wel kunnen waarderen. Vooral jonge katten of huiskatten dienen niet in hun eentje gehouden te worden. Dus op naar het asiel of naar de fokker om een tweede (of derde) kat te adopteren, toch? Maar toch is het project ‘meerdere katten houden’ niet zo gemakkelijk als gehoopt. In dit artikel lees je alles over: Katten met andere katten.
11 min

Katten met knaagdieren en konijnen

Kattenvrienden zijn dierenvrienden – ze zijn dan ook zelden de enige dieren in het huishouden. Wanneer twee katten aan elkaar moeten wennen, gedragen ze zich lang niet altijd poeslief, maar als je katten en knaagdieren bij elkaar wilt houden, wordt het alleen maar moeilijker – kan dat wel goed gaan? In dit artikel lees je alles over: katten samen met knaagdieren en konijnen laten samenleven.
4 min

Katten of kittens bij elkaar zetten

Het blijft opwindend wanneer er een nieuw familielid in huis komt. Voor je net zozeer als voor de schattige nieuweling. Het hele gewenningsproces duurt normaal gesproken zo’n twee maanden. Eventuele problemen of moeilijkheden in het begin komen meestal tot een goed einde. Een beetje blazen en knorren hoort er in de kennismakingsfase gewoon bij. Serieuze agressie zouden niet meer voor moeten komen, zeker niet na ongeveer drie weken. Ondanks dat katten in principe gezellig en vriendelijk zijn, kunnen ze – net als mensen – niet met iedereen even goed opschieten. Zodat het betrekken van jouw huis zowel voor jou als jouw nieuwe huisgenoot prettig verloopt, hoef je alleen maar een paar tips van kattenkenners op te volgen. Hier lees je alles over meerdere katten bij elkaar zetten.
5 min

Katten verwennen in de winter: tips voor de koude maanden

Katten hebben dan misschien wel een dikke vacht, maar de meeste zoeken in de winter toch het liefst een warm en knus plekje op. Wij laten je zien wat buitenkatten en binnenkatten nog meer nodig hebben om ontspannen de winter door te komen. Daarnaast geven we je een paar tips om je kat in de winter flink te verwennen.
6 min

Katten voor mensen met allergieën

Sommige mensen reageren allergisch op katten – maar wat doen kattenliefhebbers die ondanks hun kattenallergie erg graag een kat willen houden? Bestaat er zoiets als hypoallergene kattenrassen? Ontdek welke katten geschikt zijn voor mensen met allergieën.
5 min

Kattenbak verbergen: ideeën voor een onopvallende plek

Als je een kat hebt, heb je ook een kattenbak. In veel woningen zijn ze een doorn in het oog. Maar kattenbaasjes nemen dat graag op de koop toe. Toch vragen velen zich af hoe ze de kattenbak op een onopvallendere plek kunnen neerzetten. Wij doen hier een aantal suggesties over hoe je de kattenbak kunt verbergen of mooi in je inrichting kunt integreren.
5 min

Kattenbakvulling: silicaatgrit of klonterend grit

‘Een mooi kattentoilet – oh wat een pret!’ Dat zou een kat zeggen als ze kon praten. Maar met alleen uiterlijke pracht is het nog niet gedaan. Iedere dierenvriend weet: bij de juiste kattenbak hoort de juiste vulling, die de ontlasting van de kat opzuigt en in het ideale geval geurtjes neutraliseert. Maar het perfecte kattengrit vinden is moeilijker als je misschien denkt. In de schappen van de dierenwinkel vinden kattenliefhebbers verschillende soorten grit van natuurlijk klonterend grit van betoniet via niet-klonterend grit tot kattenbakvulling van plantaardig materiaal en silicaatgrit. Strooisel van silicaatkristallen en klonterend grit van natuurlijke klei zijn bij kattenbaasjes en hun viervoetertjes het populairst. Maar welk strooisel is beter voor de kat, het baasje en het milieu?
4 min

Kattenbakvulling: vijf belangrijke vragen

Katten zijn van nature hygiënische dieren en hechten veel waarde aan een schone kattenbak. Als de kattenbakvulling jouw kat niet bevalt of niet vaak genoeg wordt verwisseld, kan dat tot problemen leiden. Je kat gaat dan helemaal niet meer op de bak of gebruikt een plek die haar beter bevalt als toilet. Dat kan dan ook wel eens jouw bed zijn. Dit artikel geeft antwoord op de vijf belangrijkste vragen over hoe je het beste met kattenbakvulling om kunt gaan.
5 min

Kattenbezitter vs hondenbezitter

De aloude cliché-vlieger van kattenbezitter vs hondenbezitter gaat al lang niet meer op. Wat wel nog steeds klopt, is dat honden en katten flink verschillen in hun karaktertrekjes, behoeften en eisen. Beslissen welk huisdier objectief ‘het best’ is, is absoluut niet mogelijk of wenselijk. Deze vraag is wel te beantwoorden: welk dier past het beste in jouw gezin? Hoe ziet het dagelijks leven van een hondenbezitter eruit en hoe verschilt dit met de dagelijkse bezigheden van een kattenbaasje?
5 min

Kattenhalsband met belletje: schadelijk voor katten?

Om de vogels in de tuin te beschermen, doen sommige baasjes hun katten een halsband met een belletje om. Het rinkelen van het belletje zou vogels moeten waarschuwen en ze beschermen tegen de kat. In dit artikel lees je waarom een kattenhalsband met belletje echter geen goed idee is.
6 min

Kattenluik gemakkelijk inbouwen

Een kattenluik geeft zowel jou als je kat meer flexibiliteit. Wij laten stap voor stap zien hoe je een kattenluik kunt inbouwen. Bovendien lees je hier hoe je je kat aan de nieuwe weg naar binnen en buiten kunt laten wennen.
4 min

Kattentaal begrijpen

Wie veel tijd met zijn geliefde kat doorbrengt, ontwikkelt automatisch de behoefte om de kattentaal te kunnen leren. De taal van katten kun je onderscheiden tussen de verbale en niet-verbale taal. De laatste is de lichaamstaal van de kat. Het geddrag heeft ook betrekking op de verschillende houdingen van de staart. Soms kun je aannemen dat de kat met bijna elke verbale en niet-verbale uiting wil uitdrukken dat ze gewoon honger heeft, maar het is niet altijd zo makkelijk. Hier vind je de meest voorkomende kenmerken van typisch kattengedrag, zodat jij kattentaal kunt leren begrijpen.
5 min

Kattenurine: zo verwijder je de geur en vlekken

Plast je kat in huis? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je de penetrante geur van kattenurine kan verwijderen. Je wilt daarnaast natuurlijk ook af van de urinevlekken. Zowel eenvoudige huismiddelen als speciale reinigingsmiddelen komen in beide gevallen aan bod.
3 min

Kerstcadeaus voor katten

Kerst is voor de meeste katten een heel spannend feest. Zoals gebruikelijk tijdens de feestdagen mogen de passende cadeautjes niet ontbreken. Of het nou voor mens of dier is: een cadeau is een teken van genegenheid en waardering. Kerstcadeaus voor katten laten je kat zien, hoe veel hij voor je betekent.
13 min

Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Als kat en mens onder één dak wonen. Je verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij je thuis? Dan kunnen wij niets anders dan jou van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is. Dit artikel gaat over: kittens acclimatiseren in hun nieuwe leefomgeving.
3 min

Kunnen katten liefde voelen?

Katten spinnen als ze geaaid worden. Ze kruipen tegen je aan of wrijven langs je benen. We interpreteren dat als een teken van genegenheid. Maar kunnen katten echt van je houden? Een onderzoek naar het hechtingsgedrag van katten en mensen levert interessante inzichten op.
7 min

Leer van je kat: ontdek de geheimen van een gelukkig leven!

Elegantie, meesterlijke lichaamsbeheersing, gratie – veel kattenbezitters bewonderen hun geliefde huisdier om deze bewonderenswaardige eigenschappen. Andere eigenaren hebben katten die aanhankelijk zijn, graag willen knuffelen en vooral de aandacht trekken door hard te spinnen. Maar hoe verschillend katten onderling ook zijn: veel gedrag is gewoon typisch voor alle katten. En als mensen kunnen we hier best wat van opsteken. Lees hieronder wanneer het goed is om het voorbeeld aan je kat te nemen en leer van je kat!
4 min

Op de juiste manier kattennagels knippen

Net als menselijke vingernagels, groeien kattennagels voortdurend terug. Bij binnenkatten of oudere dieren worden de nagels vaak te lang. Dit kan leiden tot pijnlijke complicaties. Dit artikel geeft kattenbaasjes tips en legt uit hoe zij op de juiste manier katten nagels kunnen knippen.
4 min

Open of gesloten kattenbak?

Iedere kattenbak is hetzelfde, of toch niet? Wie op zoek is naar het juiste kattentoilet voor zijn kat kan, afgezien van verschillende maten en kleuren, kiezen tussen twee opties: een open kattenbak of gesloten kattenbak. Welke voor- en nadelen hebben deze twee opties?
7 min

Past een kat bij mij?

Geen twijfel mogelijk: kittens zijn schattig! Zo schattig dat veel mensen onbezorgd een kat kopen zonder eerst uitvoerig onderzoek te doen over wat het inhoudt om voor een kat te zorgen. Maar schattige kittens worden katten met behoeften die je voor de komende 15 tot 20 jaar. Een kitten of volwassen kat in huis nemen, moet daarom goed worden overwogen. Deze 10 dingen die je moet weten voordat je een kat koopt helpen je te beslissen of een kat bij je past.
5 min

Thuiswerken met de kat

Vooral in tijden van crisis, zoals tijdens de coronapandemie, is een werkplek in eigen huis goud waard. Niet alleen daarom bieden steeds meer bedrijven home-office of flexible-office-dagen aan. Ook zelfstandigen, freelancers of docenten die zich op hun les voorbereiden zijn veel thuis aan het werk. En vaak doen ze dat niet alleen. Want veel mensen delen hun werkkamer met hun huisdier. Hoe verloopt het thuiswerken met katten? Wij geven je tips over hoe je dit het beste aan kunt pakken!
8 min

Top 11 zomeraccessoires voor je kat

Deze zomer heeft je kat nodig wat die altijd nodig heeft: veel tijd om te slapen, chillen en eten. En natuurlijk veel geaaid worden! Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. En het scheelt ook weer in je portemonnee. De accessoires voor je kat die we hier aanraden om de zomer mee door te komen kosten gelukkig niet veel. Maak van de zomer een bijzondere beleving met deze zomeraccessoires voor je kat.
4 min

Tuxedo-katten: strak in het pak

Met hun bijzondere vachttekening zien Tuxedo-katten eruit alsof ze een smoking aan hebben: hun lichaam is overwegend zwart in combinatie met een witte borst, slabbetje en buik. Ook de poten zijn wit. In dit artikel leggen we uit waar de naam Tuxedo-kat vandaan komt en hoe de katten aan hun elegante tekening komen.
4 min

Verkoeling voor katten: 5 tips tegen de hitte

Veel katten vinden het heerlijk om op het dak van een auto of op het balkon in de zon te liggen. Op bijzonder zomerse dagen en bij grote hitte kan dit zelfs voor katten te veel van het goede zijn. Dat kan leiden tot verbranding of zelfs een zonnesteek. Hier vind je vijf tips waarmee je katten bij hitte verkoeling kunt bieden en ze kunt beschermen tegen verbranding.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
3 min

Waarom katten goed zijn voor onze gezondheid

Het geluid van een spinnende kat is misschien wel een van de meest ontspannende dingen om naar te luisteren. Kattenbaasjes zullen bevestigen dat samenleven met katten hen goed doet. Deze uitspraak is ook nog eens wetenschappelijk bevestigd. Lees in dit artikel waarom katten goed zijn voor onze gezondheid.
3 min

Waterbak vs. drinkfontein voor katten

Waterbak vs drinkfontein, water is water, toch? Niet per se. Want stromend water zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer in huis, maar het stimuleert een kat ook om meer te drinken. De klassieke waterbak heeft daarentegen ook zijn voordelen!
8 min

Zelf een kattenhuis bouwen

Niet alleen voor honden, maar ook voor katten zijn er hokken die hen beschermen tegen slecht weer. Bekwame doe-het-zelvers kunnen ook zelf een kattenhuis bouwen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij een DIY-kattenhuis.
5 min

Zelf een krabpaal bouwen: tips en instructies

Voor een kat is een krabpaal een speelplaats, uitkijktoren en schuilplek in een. Bovendien gebruikt je kat hem om zijn nagels te scherpen. Iedere kat moet er een hebben. Als je de krabpaal zelf bouwt, kun je hem aanpassen aan jouw smaak en de voorkeuren van jouw kat. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over DIY-krabpalen én een handleiding om van een berkenstam zelf een krabpaal te maken.
6 min

Zo maak je jouw woning veilig voor katten

Niet alleen het verkeer op straat is gevaarlijk, want ook binnenshuis liggen de gevaren op de loer. Dit artikel somt de voornaamste gevaren op en wat je daar aan kunt doen. Lees hier meer over hoe je jouw woning veilig kunt maken voor katten.
4 min

Zwarte katten: afgewezen en vervolgd

Volgens een oud vooroordeel brengen zwarte katten ongeluk. Ook vandaag de dag wijzen veel mensen katten met een zwarte vacht om veel verschillende redenen af. Dat is niet terecht want veel zwarte katten verdienen net zo veel liefde als witte of gekleurde katten.

Een kat kiezen

Als je een kat in huis wilt, zijn tussenpersonen of de particuliere markt interessante plekken om je zoektocht te beginnen. Ben je op zoek naar een raskat, dan kun je het beste bij een fokker terecht. Een serieuze fokker herken je aan zijn of haar lidmaatschap bij een fokkervereniging, aan het feit dat hij of zij maximaal twee rassen fokt en dat de dieren papieren hebben. Ook in het dierenasiel vind je veel dieren die wachten op een nieuw thuis. Als je je kat alleen binnen kunt houden, zou je minstens twee katten als huisdier moeten houden. Anders kunnen ze vereenzamen.

De kat trekt bij je in

Voordat de kat bij jou in huis trekt, moet je een aantal voorbereidingen treffen. Als je een balkon hebt moet je dat katvriendelijk maken. Dit kan door het balkon af te schermen met een speciaal kattennet. Als je jonge katten neemt, moet je breekbare accessoires weghalen. Kittens tieren graag door het huis en kunnen daarbij weleens wat kapot maken. Als je nieuwe kat pas verhuisd is, gun hem of haar dan wat rust. Daardoor kan ze beter aan de nieuwe omgeving wennen. Vroeg of laat komt het dier vanzelf wel naar je toe.

Wat heeft een kat als huisdier nodig?

Speelgoed zoals balletjes, kwastjes en speelmuisjes met kattenkruid vindt je kat geweldig. Een kattenbak is echt onmisbaar, ook als ze buiten door de buurt struinen. Daarnaast moeten er genoeg water- en voerbakken staan. Met speelgoed en krabmeubels kan je voorkomen dat je kat zich uit verveling uitleeft op je meubilair en omdat ze haar nagels toch érgens aan moet scherpen.

Katten samen met andere huisdieren

Een kat en hond spreken een verschillende lichaamstaal en begrijpen elkaar daarom vaak verkeerd. Er zal veel geduld van beide kanten voor nodig zijn voordat ze aan elkaar gewend zijn. Het is in principe echter niet ongebruikelijk dat het uiteindelijk lukt. Katten kunnen samen met vogels en knaagdieren of konijnen in hetzelfde huis wonen, als de kat maar niet bij de kooi kan. Anders is de kans groot dat de kat de kleine dieren aanziet voor prooi.