Kattenvoeding

Een passende, evenwichtige en gevarieerde kattenvoeding kan een belangrijke bijdragen leveren aan de gezondheid van jouw huistijger. Het is belangrijk om te weten dat de meeste dingen, die bij ons mensen op tafel voorbij komen, niet bedoelt zijn voor de kat. In veel gevallen kan dit zelfs schadelijk zijn voor jouw lieveling! Op deze pagina vind je alles over kattenvoeding. Lees meer

6 min

BARF voor katten

Bijna ieder baasje is wel bekend met term ‘BARF’. Veel dierenliefhebbers kunnen echter nog steeds niet veel beginnen met dit vreemde woord. Wat is BARF überhaupt en waarom zou het ‚biologisch verantwoorde rauwvoer‘ voor katten zo gezond zijn, wat zijn de voor- en nadelen van deze voedingsmethode?

5 min

Biologisch kattenvoer

Biologisch is in, of het nu groente, fruit of dierenvoer betreft. Maar wat betekent het label ‘bio’ eigenlijk? Wat is er anders aan kattenvoer van biologische kwaliteit ten opzichte van traditioneel kattenvoer? Wat maakt de productie van biologisch voedsel zo transparant? Bevat biologisch kattenvoer echt geen kunstmatige hormonen, antibiotica of groeiversnellers?

3 min

Droog- of natvoer voor katten?

Voor katten zijn er veel verschillende types voersoorten en voedingswijzen. Bij het kiezen voor het juiste kattenvoer wil je graag met alles rekening houden: het moet lekker zijn voor de viervoeter, niet al te duur en samengesteld zijn uit hoogwaardige producten. Maar moet je nu kiezen voor droog- of natvoer, of een combinatie van deze? Welke voordelen hebben droog- en natvoer voor de kat? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen!

4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten. 

4 min

Giftige planten voor katten

Je tuin staat prachtig in bloei en je kat knabbelt onbezorgd aan wat planten. Dit kan een mooi beeld zijn. Toch moet je goed opletten. Sommige planten zijn namelijk giftig voor katten. Lees hier alles over welke giftige planten je kat het beste niet kan eten.

2 min

Het juiste kattengras

De kat is een pure vleeseter. Toch verafschuwen katten ook zeker geen grasspriet zo af en toe om de spijsvertering te stimuleren en om de natuurlijk uitzetting van haarballen mogelijk te maken. Lees hier alles over het onderwerp kattengras.

3 min

Het juiste kattenvoer voor de huiskat

Onze huiskatten zijn van aard nog steeds roofdieren. Toch zijn er veel redenen om een kat uitsluitend in de woning te houden. Een gebrek aan een tuin is slechts een mogelijke reden. Kattenliefhebbers die in de buurt van een drukke weg wonen, stellen hun katten niet graag bloot aan dit gevaar. Bij besmettelijke ziekten zoals FIV is het een trend om de kat binnenshuis te houden om het risico op besmetting voor andere dieren tegen te gaan. En niet in de laatste plaats zijn er katten die niet graag buiten zijn. Katten kunnen ook gelukkig worden bij het puur binnenshuis houden! Echter, hun voedingsbehoeften zijn anders dan die van katten met vrijheid om naar buiten te kunnen. Daarom lees je in dit artikel alles over: kattenvoer voor de huiskat.

10 min

Het juiste kattenvoer voor de volwassen kat

‘Je bent wat je eet’ – dit principe geldt ook voor onze kat. Maar waaraan herkent men goede voeding voor zijn kat? Welke voedingsstoffen heeft ons beestje nodig? En bestaat er ‘het perfecte kattenvoer’? In dit artikel lees je alles over het juiste kattenvoer voor de volwassen kat.

3 min

Het juiste kattenvoer voor een kitten

Kittens hebben net zoals puppy’s een bijzondere behoefte aan voedingsstoffen voor een gezonde groei. Deze behoefte is afhankelijk van het ras, de leeftijd en het temperament van je kitten. Druktemakers hebben meer energie nodig dan kleine slaapkoppen. Ook al ziet het er schattig uit, kittens mogen géén babyvet hebben. Daarnaast moeten de ribben door de vacht heen altijd goed voelbaar zijn en ze moeten een zichtbare taille hebben. Om je kitten tijdens de snelle groei voldoende energie en voedingsstoffen te geven is de juiste voeding voor je kitten van groot belang. In dit artikel lees je alles over: het juiste kattenvoer voor een kitten!

4 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.

3 min

Hoogwaardig kattenvoer

‘Je bent wat je eet’ – dit gezegde geldt ook voor onze katten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je jouw kat voorziet van voeding die nodig is voor een lang en gezond leven! Maar voor nieuwe katteneigenaren, of zelfs voor ervaren katteneigenaren, is het niet gemakkelijk om hoogwaardig kattenvoer te identificeren – en dan te beslissen of het voedsel van de keuze goed is voor jouw kat. Wij willen je graag een beetje helpen. Maak je geen zorgen: je hebt hiervoor geen analyse- of laboratoriumapparatuur nodig – vaak voldoet een blik op de verpakking of het etiket aan de achterkant van de verpakking om te weten wat er werkelijk in het kattenvoer zit.

4 min

Kan ik mijn kat hondenvoer geven?

Zo verschillend als katten en honden zijn, zo erg verschillen ook hun voedingsbehoeften. Mocht het gebeuren dat je katten een keer hondenvoer eten, is dit nog geen reden om je zorgen te maken. Als je katten echter voortdurend hondenvoer eten, kan dit serieuze gevolgen voor de gezondheid van je kat hebben. Dit moet hoe dan ook vermeden worden.

2 min

Kattenvoer met één eiwitbron

Steeds vaker lees je over kattenvoer met één eiwitbron of een enkelvoudige eiwitbron. Wat wordt hier nu precies mee bedoelt? En is dit soort voer bevorderlijk voor katten of is het gewoon een trend?

4 min

Kattenvoer voor buitenkatten

Niet iedere kat is hetzelfde. Buitenkatten die voornamelijk binnenshuis leven hebben andere eisen dan katten die veel tijd besteden buitenshuis. Komen daarnaast nog de leeftijd en het ras van de kat erbij, dan kan het ingewikkeld worden. Katten met veel vrijheid hebben bijvoorbeeld behoefte aan een dieet dat volledig is afgestemd op hun behoeften. In dit interessante magazine artikel lees dan ook alles over kattenvoer voor buitenkatten.

3 min

Kattenvoer voor de gesteriliseerde kat

Niet iedere kat is hetzelfde. Een jonge kat heeft andere voedingsstoffen nodig dan een volwassen of zelfs een seniorkat. Sommige katten zijn erg actief van aard terwijl andere liever hun tijd besteden aan ontspannen op de verwarming. Voor het juiste kattenvoer moet rekening gehouden worden met de individuele kenmerken van elke kat. Castratie is een bijzonder dramatische ervaring voor het lichaam van de kat. Maar wat betekent dit in de praktijk? Wat moet het ideale kattenvoer voor de gesteriliseerde kat bieden?

8 min

Kattenvoer voor katten met overgewicht

Steeds meer katten zijn te dik of lijden zelfs aan obesitas (zwaarlijvigheid). Dat heeft zware gevolgen voor hun gezondheid en levensverwachting. Je kunt er wat aan doen door middel van speciaal voer en een individueel fitnessprogramma dat precies op je kat is afgestemd. Lees hier meer over het juiste voer voor katten met overgewicht.

3 min

Mogen katten melk drinken?

Melk en katten horen volgens velen nou eenmaal bij elkaar. Het verlangen van een kat om melk te drinken kennen we ook uit veel kinderboeken en films. Dit verlangen bestaat daadwerkelijk, want katten zijn dol op melk. Een theorie hiervoor his dat het de katten herinnert aan de zoogperiode. Maar mogen katten eigenlijk wel melk drinken of is melk niet goed voor ze?

7 min

Voeding voor de Brits Korthaar

Of het nu op pamfletten, op foto’s of in reclames is, de Brits Korthaar vind je overal in de kunst, films en reclames. Dat is niet gek, want de pluizige dieren inspireren fokkers, baasjes en liefhebbers van deze kat. Je leest in dit artikel alles over: Voeding voor de Brits Korthaar.

4 min

Voeding voor gevoelige katten

Reageert jouw geliefde kat gevoelig op zijn lievelingseten, verliest hij plotseling vacht, krijgt hij uitslag, gedraagt de spijsvertering zich vreemd of braakt hij, dan kan dit vele oorzaken hebben. Goede raad hoeft echter niet duur te zijn! Bij de voeding van allergische katten of met voedselintoleranties is het vooral belangrijk om allergene ingrediënten te vermijden en actief in te spelen op specifieke eisen van de kat.

2 min

Voedselintolerantie bij katten

Voedselintolerantie bij katten, daar heeft ongeveer tweederde van alle katteneigenaren denken dat hun huisdier, in meer of mindere mate, lijdt aan voedselintolerantie, die over het algemeen invloed heeft op de gezondheid en in het bijzonder op de huid en de vacht. In slechts eenvierde van alle gevallen uit zich een intolerantie tegenover een dierenvoeding of voedingsbestanddeel door herhaaldelijk terugkerend braken en/of diarree. Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen een intolerantie en een echte allergie, die eigenlijk een reactie is die wordt veroorzaakt door het immuunsysteem.

3 min

Welke soorten kattenvoer zijn er?

Natvoer of droogvoer? Of gecombineerd?  Welke soorten kattenvoer zijn er? Het brede aanbod aan kattenvoer stelt de versgebakken katteneigenaar voor een grote uitdaging. Welke voeding is geschikt voor jouw kat en in welke hoeveelheden? Daarnaast is er nog de mogelijkheid voor het ‘BARF-dieet’ of om de voeding zelf te bereiden.

5 min

Zelf kattenijs maken: 5 leuke recepten

's Zomers is ijs zeer populair en het zorgt voor verkoeling. Ook katten hebben bij hitte zin in een verfrissing. Wil je jouw kat voor de afwisseling verrassen met een ijsje? Wij leggen uit of ijs gevaarlijk is voor katten en we laten je zien hoe je zelf gezond kattenijs kunt maken.

4 min

Zelfgemaakte kattenkoekjes: snel, eenvoudig en lekker

Het is helemaal niet moeilijk om koekjes voor je kat te bakken en het heeft ook nog eens veel voordelen. Zo beleef je veel bakplezier, je weet precies wat in zelfgemaakte koekjes zit en je kat vindt het heerlijk. Hieronder geven wij drie lekkere recepten voor zelfgemaakte kattenkoekjes.

Een lekkernij uit de keuken of van tafel schaadt je kat daarentegen niet. Het kan er echter wel toe leiden dat je kat opdringerig gedrag gaat vertonen en dat je geen eten meer zonder toezicht kan laten staan, zonder dat je kat daar zelf iets van neemt.

Als eigenaar is het belangrijk om er voor te zorgen dat jouw kat voldoende vocht binnenkrijgt. Het is dan ook aan te raden om meerdere drinkplaatsen in huis te hebben, zodat jouw kat te allen tijde zichzelf kan voorzien van water. Voldoende water is belangrijk voor de gezondheid en de natuurlijke behoefte van de kat.

Naast een normale drinkbak, kun je jouw kat ook voorzien van een drinkfontein, deze hebben vaak een groot reservoir waar veel water in kan. Een ander voordeel van de drinkfontein is dat het drinkgedrag van de kat gestimuleerd wordt. Houd er rekening mee dat katten die veel of alleen droogvoer eten meer vocht nodig hebben. Droogvoer bevat namelijk een zeer laag vochtpercentage.

Dat is ook meteen de reden dat droogvoer alleen met natvoer gecombineerd mag worden en nooit de enige bron van voedsel mag zijn.

Wat je toch vaak in huishoudens ziet is dat de voerbak direct naast de waterbak staat, maar dat is niet de bedoeling.

Dit komt omdat wilde katten in de natuur ook geen water drinken direct na het eten van hun prooi. Het katten instinct waarschuwt de kat voor bacteriën die van de prooi in het water terecht zijn gekomen.

Welke kattenvoeding opties zijn er?

BARF is momenteel een trend. Het betekent dat je jouw kat rauw vlees geeft, zoals spiervlees of slachtafval. Sommige critici zijn fel tegen het voeren van BARF, omdat rauw vlees besmet is met bacteriën en ziektekiemen.

Zo kan rauw varkensvlees het Aujeszky’s virus (pseudorabiës) bevatten. De mens kan ook slecht tegen rauw eten. Sushi kan de mens echter bijvoorbeeld zonder twijfel eten, omdat deze voor consumptie sterk gekoeld wordt. Hierdoor worden alle bacteriën en ziektekiemen gedood.

Andere critici zeggen juist dat BARF het dichtste bij het natuurlijk dieet komt van de kat. Zij beweren juist dat rauw vlees goed is voor de algemene gezondheid en de weerstand van jouw kat. Ook zouden er minder voerintoleranties optreden tijdens het voeren van BARF. Meer informatie over BARF vind je hier.

Natvoer wordt door velen aanbevolen dankzij de hoge hoeveelheid vocht die het bevat. Droogvoer kan indien nodig worden toegevoegd aan de maaltijd. Kwaliteit-natvoer is lastig te herkennen voor de normale mens, maar gelukkig biedt het etiket meer duidelijkheid. De ingrediënten worden naar verhouding opgesomd. Dus van het ingrediënt dat bovenaan staat, bevat het natvoer het meeste.

Een van de dingen waar je kwalitatief natvoer onderscheidt van wat mindere kwaliteit natvoer, is dat alle ingrediënten tot in de details beschreven zijn. Bij de kwalitatief minder natvoer staan de ingrediënten vaak gebundeld op het etiket. Als er op de verpakking compleetvoer staat, betekent dat volgens de fabrikant dat het voer alle ingrediënten bevat, die jouw kat nodig heeft op een dag.

Volgens de bevindingen van diergeneeskundige onderzoekers van de laatste 15 jaar, wordt droogvoer alleen aanbevolen als aanvulling op een maaltijd. Het lage vochtpercentage kan leiden tot ernstige nierproblemen bij katten.

Droogvoer voldoet niet aan de natuurlijke behoeften van de kat. Het voldoet eerder aan de behoefte van de mens om voer te hebben dat geurloos en ‘handig’ is, en de hele dag geconsumeerd kan worden, zonder dat je als baas zelf thuis hoeft te blijven.

Droogvoer is alleen een optie als jouw kat natvoer consequent blijft afwijzen. Dan is het wel van groot belang dat jouw kat voldoende water binnenkrijgt om het lage vochtpercentage in het droogvoer te compenseren en nierproblemen te voorkomen. Wil je meer informatie over droogvoer en natvoer? Lees dan ons artikel: droog of natvoer voor katten.

Het zelf koken voor katten wordt ook steeds populairder, zo kan jouw kat af en toe genieten van een gastronomische maaltijd! Zelf kattenvoeding maken, bijvoorbeeld: met wat kippenvlees, rijst en geraspte groeten kun je heel snel een lekker gerecht voor jouw lieveling maken. Probeer het eens uit!