Kattenvoeding

Een passende, evenwichtige en gevarieerde kattenvoeding kan een belangrijke bijdragen leveren aan de gezondheid van jouw huistijger. Het is belangrijk om te weten dat de meeste dingen, die bij ons mensen op tafel voorbij komen, niet bedoelt zijn voor de kat. In veel gevallen kan dit zelfs schadelijk zijn voor jouw lieveling! Op deze pagina vind je alles over kattenvoeding. Lees meer

BARF – Biologisch verantwoord rauwvoer voor katten

Slechts weinig kattenbezitters komen niet in contact met de term ‘BARF’ – maar veel dierenliefhebbers kunnen nog steeds niet veel beginnen met dit vreemde woord. Wat is BARF überhaupt en waarom zou het ‚biologisch verantwoorde rauwvoer‘ voor katten zo gezond zijn, wat zijn de voor- en nadelen van deze voedingsmethode?

Het juiste kattengras

De kat is een pure vleeseter. Toch verafschuwen katten ook zeker geen grasspriet zo af en toe om de spijsvertering te stimuleren en om de natuurlijk uitzetting van haarballen mogelijk te maken. Lees hier alles over het onderwerp kattengras.

Kattenmelk

Kattenmelk, melk en katten horen volgens veel mensen nou eenmaal bij elkaar.

Kattenvoer voor buitenkatten

Niet iedere kat is hetzelfde. Buitenkatten die voornamelijk binnenshuis leven hebben andere eisen dan katten die veel tijd besteden buitenshuis. Komen daarnaast nog de leeftijd en het ras van de kat erbij, dan kan het ingewikkeld worden. Katten met veel vrijheid hebben bijvoorbeeld behoefte aan een dieet dat volledig is afgestemd op hun behoeften. In dit interessante magazine artikel lees dan ook alles over kattenvoer voor buitenkatten.

Een lekkernij uit de keuken of van tafel schaadt je kat daarentegen niet. Het kan er echter wel toe leiden dat je kat opdringerig gedrag gaat vertonen en dat je geen eten meer zonder toezicht kan laten staan, zonder dat je kat daar zelf iets van neemt.

Als eigenaar is het belangrijk om er voor te zorgen dat jouw kat voldoende vocht binnenkrijgt. Het is dan ook aan te raden om meerdere drinkplaatsen in huis te hebben, zodat jouw kat te allen tijde zichzelf kan voorzien van water. Voldoende water is belangrijk voor de gezondheid en de natuurlijke behoefte van de kat.

Naast een normale drinkbak, kun je jouw kat ook voorzien van een drinkfontein, deze hebben vaak een groot reservoir waar veel water in kan. Een ander voordeel van de drinkfontein is dat het drinkgedrag van de kat gestimuleerd wordt. Houd er rekening mee dat katten die veel of alleen droogvoer eten meer vocht nodig hebben. Droogvoer bevat namelijk een zeer laag vochtpercentage.

Dat is ook meteen de reden dat droogvoer alleen met natvoer gecombineerd mag worden en nooit de enige bron van voedsel mag zijn.

Wat je toch vaak in huishoudens ziet is dat de voerbak direct naast de waterbak staat, maar dat is niet de bedoeling.

Dit komt omdat wilde katten in de natuur ook geen water drinken direct na het eten van hun prooi. Het katten instinct waarschuwt de kat voor bacteriën die van de prooi in het water terecht zijn gekomen.

Welke kattenvoeding opties zijn er?

BARF is momenteel een trend. Het betekent dat je jouw kat rauw vlees geeft, zoals spiervlees of slachtafval. Sommige critici zijn fel tegen het voeren van BARF, omdat rauw vlees besmet is met bacteriën en ziektekiemen.

Zo kan rauw varkensvlees het Aujeszky’s virus (pseudorabiës) bevatten. De mens kan ook slecht tegen rauw eten. Sushi kan de mens echter bijvoorbeeld zonder twijfel eten, omdat deze voor consumptie sterk gekoeld wordt. Hierdoor worden alle bacteriën en ziektekiemen gedood.

Andere critici zeggen juist dat BARF het dichtste bij het natuurlijk dieet komt van de kat. Zij beweren juist dat rauw vlees goed is voor de algemene gezondheid en de weerstand van jouw kat. Ook zouden er minder voerintoleranties optreden tijdens het voeren van BARF. Meer informatie over BARF vind je hier.

Natvoer wordt door velen aanbevolen dankzij de hoge hoeveelheid vocht die het bevat. Droogvoer kan indien nodig worden toegevoegd aan de maaltijd. Kwaliteit-natvoer is lastig te herkennen voor de normale mens, maar gelukkig biedt het etiket meer duidelijkheid. De ingrediënten worden naar verhouding opgesomd. Dus van het ingrediënt dat bovenaan staat, bevat het natvoer het meeste.

Een van de dingen waar je kwalitatief natvoer onderscheidt van wat mindere kwaliteit natvoer, is dat alle ingrediënten tot in de details beschreven zijn. Bij de kwalitatief minder natvoer staan de ingrediënten vaak gebundeld op het etiket. Als er op de verpakking compleetvoer staat, betekent dat volgens de fabrikant dat het voer alle ingrediënten bevat, die jouw kat nodig heeft op een dag.

Volgens de bevindingen van diergeneeskundige onderzoekers van de laatste 15 jaar, wordt droogvoer alleen aanbevolen als aanvulling op een maaltijd. Het lage vochtpercentage kan leiden tot ernstige nierproblemen bij katten.

Droogvoer voldoet niet aan de natuurlijke behoeften van de kat. Het voldoet eerder aan de behoefte van de mens om voer te hebben dat geurloos en ‘handig’ is, en de hele dag geconsumeerd kan worden, zonder dat je als baas zelf thuis hoeft te blijven.

Droogvoer is alleen een optie als jouw kat natvoer consequent blijft afwijzen. Dan is het wel van groot belang dat jouw kat voldoende water binnenkrijgt om het lage vochtpercentage in het droogvoer te compenseren en nierproblemen te voorkomen. Wil je meer informatie over droogvoer en natvoer? Lees dan ons artikel: droog of natvoer voor katten.

Het zelf koken voor katten wordt ook steeds populairder, zo kan jouw kat af en toe genieten van een gastronomische maaltijd! Zelf kattenvoeding maken, bijvoorbeeld: met wat kippenvlees, rijst en geraspte groeten kun je heel snel een lekker gerecht voor jouw lieveling maken. Probeer het eens uit!