Kattenvoeding

Kattenvoeding

Kan ik mijn kat hondenvoer geven?

Zo verschillend als katten en honden zijn, zo erg verschillen ook hun voedingsbehoeften. Mocht het gebeuren dat je katten een keer hondenvoer eten, is dit nog geen reden om je zorgen te maken. Als je katten echter voortdurend hondenvoer eten, kan dit serieuze gevolgen voor de gezondheid van je kat hebben. Dit moet hoe dan ook vermeden worden. Katten moeten het voor hen bedoelde kattenvoer krijgen – en dit uiteraard van hoge kwaliteit. Dit heeft een goede reden: katten hebben zeer eiwitrijk voer met voldoende taurine nodig, aangezien katten dit zelf niet kunnen aanmaken. Honden kunnen dit echter wel, maar verdragen daarentegen eiwitten niet zo goed en hebben voer nodig dat rijk is aan koolhydraten. Tegelijkertijd is het aandeel van het voor katten zo belangrijke aminozuur, taurine, in hondenvoer zeer laag, wat tot tekorten bij katten kan leiden. Taurine is voor de gezondheid van katten daarom bijzonder belangrijk aangezien de lever van de kat dit niet zelfstandig kan synthetiseren. De reden hiervoor is dat de enzymen die voor de omzetting van taurine verantwoordelijk zijn, bij de kat amper actief zijn. Om deze reden moet het aminozuur aan de voeding toegevoegd worden.

Voeding voor de Maine Coon

Ontdek onze selectie van Maine Coon kattenvoer! Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze mens-liefhebbende en sociale kat oorspronkelijk uit de staat Maine in het noordoosten van de Verenigde Staten, waar zij  sinds 1985 de officiële “staatskat” is. De toevoeging „coon“ kreeg ze doordat haar vacht en staart doen denken aan die van een wasbeer, die in Amerika “racoon” wordt genoemd. Hoewel de oorsprong van dit ras nog steeds niet helemaal duidelijk is, wordt er gezegd dat dit ras is ontstaan door het kruisen van Angora-katten van zeevaarders uit het Midden-Oosten met Engelse katten van vroege kolonisten en Rusissche, Scandinavische en Amerikaanse korthaar katten.

Kattenvoer zonder graan

Graanvrij kattenvoer wordt als bijzonder hoogwaardig beschouwd. Waarom is dat zo? Kan een kat zonder granen en is graanvrij voer gezonder voor je geliefde viervoeter? Lees voor welke katten het de moeite waard is om over te stappen naar een graanvrije voeding en waar je op moet letten bij het kopen van kattenvoer zonder granen.

Rasspecifiek kattenvoer

Het aanbod van kattenvoer is ontzettend groot en het zorgt ervoor dat sommige kattenbaasjes niet zo goed weten welke voeding voor hun dier het beste is. Er is één knelpunt dat opmerkelijk veel twijfel teweeg brengt: hebben katten daadwerkelijk een behoefte aan rasspecifiek voer? Lees in dit artikel waarom jouw kat een voordeel kan hebben aan rasspecifieke voeding.

Droog- of natvoer voor katten?

Voor katten zijn er veel verschillende types voersoorten en voedingswijzen. Bij het kiezen voor het juiste kattenvoer wil je graag met alles rekening houden: het moet lekker zijn voor de viervoeter, niet al te duur en samengesteld zijn uit hoogwaardige producten. Maar moet je nu kiezen voor droog- of natvoer, of een combinatie van deze? Welke voordelen hebben droog- en natvoer voor de kat? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen!

Het juiste kattenvoer voor een kitten

Kittens hebben net zoals puppy’s een bijzondere behoefte aan voedingsstoffen voor een gezonde groei. Deze behoefte is afhankelijk van het ras, de leeftijd en het temperament van je kitten. Druktemakers hebben meer energie nodig dan kleine slaapkoppen. Ook al ziet het er schattig uit, kittens mogen géén babyvet hebben. Daarnaast moeten de ribben door de vacht heen altijd goed voelbaar zijn en ze moeten een zichtbare taille hebben. Om je kitten tijdens de snelle groei voldoende energie en voedingsstoffen te geven is de juiste voeding voor je kitten van groot belang.

Zo slaagt de voedingsverandering bij katten

Nat- of droogvoer? Of een combinatie van beiden? Het brede aanbod aan kattenvoer plaatst de onervaren katteneigenaar voor een grote uitdaging. Welke voeding is geschikt voor de kat en in welke mate? Daarnaast is er nog de mogelijkheid tot de ‘BARF-methode’ of tot het zelf bereiden.

Kattenvoer voor buitenkatten

Niet iedere kat is hetzelfde. Buitenkatten die voornamelijk binnenshuis leven hebben andere eisen dan katten die veel tijd besteden buitenshuis. Komen daarnaast nog de leeftijd en het ras van de kat erbij, dan kan het ingewikkeld worden. Katten met veel vrijheid hebben bijvoorbeeld behoefte aan een dieet dat volledig is afgestemd op hun behoeften.

Kattenvoer voor katten met overgewicht

Wij mensen worden steeds dikker – maar ook katten kunnen aan overgewicht lijden! Voor de jagende kat, die van nature wendbaar en snel is, is overgewicht net zo schadelijk als voor ons mensen. Te veel vet op de ribben belast de gewrichten, verstoort de stofwisseling en start een vicieuze cirkel: wie lijdt aan overgewicht beweegt met tegenzin en blijft in gewicht toenemen. Maar hoe ziet een ‘dieet’ voor katten met overgewicht eruit?

Het juiste kattenvoer voor de huiskat

Onze huiskatten zijn van aard nog steeds roofdieren. Toch zijn er veel redenen om een kat uitsluitend in de woning te houden. Een gebrek aan een tuin is slechts een mogelijke reden. Kattenliefhebbers die in de buurt van een drukke weg wonen, stellen hun katten niet graag bloot aan dit gevaar. Bij besmettelijke ziekten zoals FIV is het een trend om de kat binnenshuis te houden om het risico op besmetting voor andere dieren tegen te gaan. En niet in de laatste plaats zijn er katten die niet graag buiten zijn. Katten kunnen ook gelukkig worden bij het puur binnenshuis houden! Echter, hun voedingsbehoeften zijn anders dan die van katten met vrijheid om naar buiten te kunnen.

Bedwelmende grassen

Plantaardig groen is een belangrijke aanvulling op het voedsel voor onze kleine kat. Toch kunnen een aantal gewassen de katten ronduit bedwelmen. Daarbij bloeien deze planten in de tuin bijzonder mooi!

Kattenvoer voor katten met diabetes

Net als wij mensen kunnen katten lijden aan een verscheidenheid van aangeboren of voedselgerelateerde ziekten. Sommige vereisen diergeneeskundige hulp vaak in combinatie met aangepaste voeding. Een kattenziekte waarvan het behandelsucces afhangt van een op maat gemaakte, geschikte voeding, is diabetes.

Biologisch kattenvoer

Bio is ‘in’, of het nu groente, fruit of dierenvoeding is. Maar wat betekent ‘bio’ eigenlijk – en wat is er anders aan kattenvoer van biologische kwaliteit ten opzichte van traditioneel kattenvoer? Wat maakt de productie van biologisch voedsel zo transparant? Bevat biologisch kattenvoer echt geen kunstmatige hormonen, geen antibiotica en geen groeiversnellers?

BARF – Biologisch verantwoord rauwvoer voor katten

Slechts weinig kattenbezitters komen niet in contact met de term ‘BARF’ – maar veel dierenliefhebbers kunnen nog steeds niet veel beginnen met dit vreemde woord. Wat is BARF überhaupt en waarom zou het ‚biologisch verantwoorde rauwvoer‘ voor katten zo gezond zijn, wat zijn de voor- en nadelen van deze voedingsmethode?

Kattenvoer voor de gesteriliseerde kat

Niet iedere kat is hetzelfde. Een jonge kat heeft andere voedingsstoffen nodig dan een volwassen of zelfs een seniorkat. Sommige katten zijn erg actief van aard terwijl andere liever hun tijd besteden aan ontspannen op de verwarming. Voor het juiste kattenvoer moet rekening gehouden worden met de individuele kenmerken van elke kat. Castratie is een bijzonder dramatische ervaring voor het lichaam van de kat. Maar wat betekent dit in de praktijk? Wat moet het ideale kattenvoer voor gecastreerde of gesteriliseerde katten bieden?

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met de juiste voeding blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.

Het juiste kattenvoer voor de volwassen kat

‘Je bent wat je eet’ – dit principe geldt ook voor onze kat. Maar waaraan herkent men goede voeding voor zijn kat? Welke voedingsstoffen heeft ons beestje nodig? En bestaat er ‘het perfecte kattenvoer’?

Voeding voor gevoelige katten

Reageert jouw geliefde kat gevoelig op zijn lievelingseten, verliest hij plotseling vacht, krijgt hij uitslag, gedraagt de spijsvertering zich vreemd of braakt hij, dan kan dit vele oorzaken hebben. Goede raad hoeft echter niet duur te zijn! Bij de voeding van allergische katten of met voedselintoleranties is het vooral belangrijk om allergene ingrediënten te vermijden en actief in te spelen op specifieke eisen van de kat.

Hoogwaardig kattenvoer

‘Je bent wat je eet’ – dit gezegde geldt ook voor onze katten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je jouw kat voorziet van voeding die nodig is voor een lang en gezond leven! Maar voor nieuwe katteneigenaren, of zelfs voor ervaren katteneigenaren, is het niet gemakkelijk om kattenvoer van hoge kwaliteit te identificeren – en dan te beslissen of het voedsel van de keuze goed is voor jouw kat. Wij willen je graag een beetje helpen. Maak je geen zorgen: je hebt hiervoor geen analyse- of laboratoriumapparatuur nodig – vaak voldoet een blik op de verpakking of het etiket aan de achterkant van de verpakking om te weten wat er werkelijk in het kattenvoer zit.

Kattenmelk

Melk en katten horen volgens veel mensen nou eenmaal bij elkaar. De overweldigende wens van katten naar melk kennen we ook van veel kinderboeken en films. Dit verlangen is er ook in de werkelijkheid, want katten houden van melk.

Het juiste kattengras

De kat is een pure vleeseter. Toch verafschuwen katten ook zeker geen grasspriet zo af en toe om de spijsvertering te stimuleren en om de natuurlijk uitzetting van haarballen mogelijk te maken.

Welke soorten kattenvoer zijn er?

Natvoer of droogvoer? Of gecombineerd? Het brede aanbod aan kattenvoer stelt de versgebakken katteneigenaar voor een grote uitdaging. Welke voeding is geschikt voor jouw kat en in welke hoeveelheden? Daarnaast is er nog de mogelijkheid voor het ‘BARF-dieet’ of om de voeding zelf te bereiden.

Voedselintolerantie bij katten

Ongeveer tweederde van alle katteneigenaren denken dat hun huisdier, in meer of mindere mate, lijdt aan voedselintolerantie, die over het algemeen invloed heeft op de gezondheid en in het bijzonder op de huid en de vacht. In slechts eenvierde van alle gevallen uit zich een intolerantie tegenover een dierenvoeding of voedingsbestanddeel door herhaaldelijk terugkerend braken en/of diarree. Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen een intolerantie en een echte allergie, die eigenlijk een reactie is die wordt veroorzaakt door het immuunsysteem.