Kattenvoeding

Het juiste kattenvoer voor een kitten

Kittens mogen zo veel eten als ze willen. De behoefte is ras- en karakterafhankelijk. Druktemakers hebben meer energie nodig dan kleine slaapkoppen. Hoewel een beetje babyvet geen kwaad kan moeten de ribben altijd gevoeld kunnen worden door de vacht.

Zo slaagt de voedingsverandering bij katten

Nat- of droogvoer? Of een combinatie van beiden? Het brede aanbod aan kattenvoer plaatst de onervaren katteneigenaar voor een grote uitdaging. Welke voeding is geschikt voor de kat en in welke mate? Daarnaast is er nog de mogelijkheid tot de ‘BARF-methode’ of tot het zelf bereiden.

Kattenvoer voor buitenkatten

Niet iedere kat is hetzelfde. Buitenkatten die voornamelijk binnenshuis leven hebben andere eisen dan katten die veel tijd besteden buitenshuis. Komen daarnaast nog de leeftijd en het ras van de kat erbij, dan kan het ingewikkeld worden. Katten met veel vrijheid hebben bijvoorbeeld behoefte aan een dieet dat volledig is afgestemd op hun behoeften.

Kattenvoer voor katten met overgewicht

Wij mensen worden steeds dikker – maar ook katten kunnen aan overgewicht lijden! Voor de jagende kat, die van nature wendbaar en snel is, is overgewicht net zo schadelijk als voor ons mensen. Te veel vet op de ribben belast de gewrichten, verstoort de stofwisseling en start een vicieuze cirkel: wie lijdt aan overgewicht beweegt met tegenzin en blijft in gewicht toenemen. Maar hoe ziet een ‘dieet’ voor katten met overgewicht eruit?

Het juiste kattenvoer voor de huiskat

Onze huiskatten zijn van aard nog steeds roofdieren. Toch zijn er veel redenen om een kat uitsluitend in de woning te houden. Een gebrek aan een tuin is slechts een mogelijke reden. Kattenliefhebbers die in de buurt van een drukke weg wonen, stellen hun katten niet graag bloot aan dit gevaar. Bij besmettelijke ziekten zoals FIV is het een trend om de kat binnenshuis te houden om het risico op besmetting voor andere dieren tegen te gaan. En niet in de laatste plaats zijn er katten die niet graag buiten zijn. Katten kunnen ook gelukkig worden bij het puur binnenshuis houden! Echter, hun voedingsbehoeften zijn anders dan die van katten met vrijheid om naar buiten te kunnen.

Bedwelmende grassen

Plantaardig groen is een belangrijke aanvulling op het voedsel voor onze kleine kat. Toch kunnen een aantal gewassen de katten ronduit bedwelmen. Daarbij bloeien deze planten in de tuin bijzonder mooi!

Kattenvoer voor katten met diabetes

Net als wij mensen kunnen katten lijden aan een verscheidenheid van aangeboren of voedselgerelateerde ziekten. Sommige vereisen diergeneeskundige hulp vaak in combinatie met aangepaste voeding. Een kattenziekte waarvan het behandelsucces afhangt van een op maat gemaakte, geschikte voeding, is diabetes.

Biologisch kattenvoer

Bio is ‘in’, of het nu groente, fruit of dierenvoeding is. Maar wat betekent ‘bio’ eigenlijk – en wat is er anders aan kattenvoer van biologische kwaliteit ten opzichte van traditioneel kattenvoer? Wat maakt de productie van biologisch voedsel zo transparant? Bevat biologisch kattenvoer echt geen kunstmatige hormonen, geen antibiotica en geen groeiversnellers?

BARF – Biologisch verantwoord rauwvoer voor katten

Slechts weinig kattenbezitters komen niet in contact met de term ‘BARF’ – maar veel dierenliefhebbers kunnen nog steeds niet veel beginnen met dit vreemde woord. Wat is BARF überhaupt en waarom zou het ‚biologisch verantwoorde rauwvoer‘ voor katten zo gezond zijn, wat zijn de voor- en nadelen van deze voedingsmethode?
Meest gelezen artikelen
Vis Vissoorten

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.
Vis Vissoorten

Clownvis (Annemoonvis)

Hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.
Hond Hondenverzorging en gezondheid

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken. In dit artikel lees je meer over de symptomen, diagnose, therapie en preventie van mijten bij honden!
Nieuwe artikelen
Hond Hondenvoeding

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?