Hondengezondheid

We houden van onze honden, daarom is het belangrijk dat onze hondenvrienden gezond zijn. Want alleen in een optimale gezondheid kunnen ze echt genieten van het leven en van de tijd met het baasje. Lees meer

Hondengezondheid

Verkoeling voor honden: 10 tips voor hete zomerdagen

Het is weer bijna zover, de warme zomerdagen staan voor de deur. Tussen 23 juli en 23 augustus bereikt de zomer hier zijn hoogtepunt. Al 's ochtends vroeg schijnt de zon de woning in en in de middag is de hitte voor onze honden niet meer uit te houden. Met een paar tips kun je er echter goed voor zorgen dat jouw hond ook de hete zomerdagen goed doorkomt. Hieronder lees je wat je hond bij hitte nodig heeft en hoe je het beste voor verkoeling kunt zorgen.

4 min

Artritis bij honden

Is het gewricht van je hond na een val opgezwollen en heeft hij pijn als je eraan voelt? Dan zou het gewricht ontstoken kunnen zijn. Lees hier hoe je artritis bij je hond kan herkennen en hoe je je huisdier kan helpen.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Een atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.
9 min

Bacteriële ziektes bij de hond

Ze zijn klein en overal: bacteriën! Ze loeren buiten in de natuur, in het bos, op de hondenweide en in de velden. Velen van hen zijn volkomen ongevaarlijk voor onze viervoeters, maar sommige bacteriën kunnen leiden tot ernstige ziektes bij onze honden. We presenteren hier vijf bekende  bacteriële ziekten bij de hond en geven uitleg over de behandelopties van deze infecties.
5 min

Diabetes bij de hond

Diabetes (suikerziekte) is de meest voorkomende hormonale stofwisselingsziekte bij honden en gaat vaak gepaard met meer drinken en vaker naar de wc moeten. Vooral teefjes en rassen, zoals de Samojeed of Dwergschnauzer, hebben een hoger risico om diabetes te krijgen. De ziekte is op te delen in diabetes mellitus en diabetes insipidus, waarbij een onderscheid gemaakt wordt bij het ontstaan van de ziekte.  Ontdek ons aanbod van diabetes hondenvoer
3 min

Diarree bij honden

Helaas is diarree bij honden niet iets wat weinig voorkomt. Veel viervoeters hebben regelmatig last van hun spijsvertering. Dat uit zich dan in meer ontlasting en in een grotere hoeveelheid vocht.
6 min

Een volwassen hond of puppy zindelijk maken

Zindelijkheid houdt in dat een hond alleen buiten zijn behoefte mag doen en ook aankondigt wanneer hij naar buiten moet. Maar ook volwassen honden kunnen onder bepaalde omstandigheden onzindelijk worden. Lees hier hoe je je hond of puppy zindelijk kan maken en wat de oorzaken van een gebrek aan hygiëne kunnen zijn.
4 min

Giardia bij honden

Giardia zijn eencellige parasieten die de dunne darm van honden koloniseren en diarree en braken kunnen veroorzaken. Vooral bij puppy’s en honden met een zwak immuunsysteem kunnen er klachten ontstaan. Giardia van verschillende genotypen komen wereldwijd bij zoogdieren, mensen, vogels, amfibieën en reptielen voor. In dit artikel lees je meer over giardia bij honden.
5 min

Haaruitval bij honden

Haaruitval bij honden, ook wel wetenschappelijk bekend als alopecia, is een ziektebeeld waarbij de haren van de hond massaal uitvallen. We moeten echter een belangrijk onderscheid maken tussen alopecia en de haaruitval die optreed bij bijvoorbeeld de overgang van puppy naar volwassen haargroei.
13 min

Jeuk bij de hond

Elke hondenbezitter kent het: je hond krabt zich af en toe. Vooral tijdens de rui komt dit vaker voor. Als je echter merkt dat hij zich overmatig veel krabt en zich daarnaast vaker likt en poetst, moet je dringend op zoek gaan naar de oorzaak hiervan. Jeuk kan het welzijn van de hond enorm beperken en de kwaliteit van leven verminderen. Soms kan jeuk zo erg zijn dat zowel hond als baas niet meer kunnen slapen. In dit artikel lees je alles over: jeuk bij de hond.
9 min

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. In dit artikel lees je alles over: Loopsheid van het teefje.
10 min

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken. In dit artikel lees je meer over de symptomen, diagnose, therapie en preventie van mijten bij honden!
5 min

Nierfalen bij honden

Drinkt je hond meer dan normaal of moet hij braken? Dan kan het zijn dat er een probleem is met zijn nieren. Hoe de dierenarts jouw viervoeter kan helpen en wat je over nierfalen bij honden moet weten, lees je hier.
5 min

Ontworming bij honden

Wormeieren en larven zitten bijna overal. Zelfs met de meest zorgvuldige hygiënemaatregelen kun je niet altijd voorkomen dat je trouwe viervoeter besmet raakt met deze hardnekkige parasieten. Iedere nieuwe infectie is het begin van een gevaarlijke cyclus. Als je hond besmet is, moet je hem ontwormen. In dit artikel lees je meer informatie over ontworming bij honden.
4 min

Schildklierhypofunctie (hypothyreoïdie) bij de hond

Schildklierhypofunctie (hypothyreoïdie) is een metabole aandoening bij honden veroorzaakt door onvoldoende productie van schildklierhormonen en verminderde aanvoer naar lichaamscellen. De schildklier is een vlindervormige klier die rechts en links naast de luchtpijp in het nekgebied ligt. Het produceert de schildklierhormonen thyroxine en triiodothyronine, die een centrale rol spelen in het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten, evenals in de warmtebalans. Een tekort aan deze hormonen kan bijna alle orgaansystemen in het lichaam beïnvloeden. Hypothyreoïdie komt vaker voor bij middelgrote en grote rassen dan andere rassen. Het komt veel voor bij rassen zoals de Golden Retriever, de Doberman, de Ierse Setter, de Bobtail, de Great Dane, de Giant Schnauzer en de Hovawart. De meeste honden worden ziek op middelbare leeftijd.
4 min

Spijsverteringproblemen bij honden

Spijsverteringsproblemen bij honden zijn een veel voorkomend probleem en zijn bovendien erg onaangenaam. Diarree kan verschillende oorzaken hebben: zowel verkeerde voeding en orgaanziektes als infecties, darmparasieten of voedingsmiddelallergieën kunnen de mogelijke boosdoeners zijn. Als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt, je hond last heeft van verdere symptomen zoals overgeven of opvallend onrustig is, moet je een dierenarts raadplegen. Deze kan je hond grondig onderzoeken, de oorzaak van de diarree vinden en verdere stappen ter behandeling ondernemen.
6 min

Sport voor honden: zo behaal je het ideale gewicht

Liefde gaat ook bij jouw viervoeter door de maag. Maar wat lief bedoeld is, eindigt echter vaak in overgewicht. Met jouw hulp en een zorgvuldig sportprogramma reduceer je overgewicht bij je hond, wordt hij weer fit en kan hij zich ongestoord bewegen. Met de onderstaande oefeningen krijg jij je hond weer op geen gezond gewicht. En je zult er zelf ook baat bij hebben! Lees snel meer over verschillende soorten sport voor honden!
3 min

Tanden wisselen bij honden

Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.
4 min

Tandsteen bij honden

Een gezond en verzorgd gebit is ook voor honden erg belangrijk voor hun welzijn en gezondheid. Daarom is van belang dat hondenbezitters aandacht besteden aan een goede mondhygiëne van hun huisdieren. Schijnbaar ongevaarlijke tandplak kan de weg vrijmaken voor tandsteen en ernstige tandziekten. Vooral honden van kleine rassen hebben vaker last van sterk vastgezet tandsteen.
2 min

Teken bij honden

Zodra de lente begint, komen de teken uit hun schuilplaatsen. De onpopulaire bloedzuigers bijten zich in de huid van mensen en honden vast - heel rustig en onopgemerkt. Hoe onschuldig de beet misschien ook lijkt, moet het niet te licht worden opgevat. Omdat de parasieten infectieziekten zoals de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. In dit artikel lees je meer over teken bij honden.
6 min

Teken verwijderen bij honden

Als de winter voorbij is, vormen teken snel een plaag voor onze huisdieren. Daarom is het belangrijk om de kleine bloedzuigers mogelijkst snel weer kwijt te raken. Lees hier meer over hoe je teken goed bij honden verwijdert.
5 min

Vergiftiging bij honden

Hondenbezitters zijn er allemaal bang voor: een vergiftiging. Hoewel de politie vaak waarschuwt voor gifvallen, sterven er ieder jaar onschuldige honden aan bijvoorbeeld rattengif. Hier lees je welke levensmiddelen en stoffen kunnen leiden tot vergiftiging bij de hond en wanneer je naar die dierenarts moet.
5 min

Vlooien bij honden

Iedere hond heeft er wel eens last van: vlooien. Lees in dit artikel meer over deze lastige beestjes en hoe je vlooien bij jouw hond kunt voorkomen.
7 min

Voorbehoedsmiddelen voor reutjes en teefjes

Uiterlijk als de teefje voor de eerste keer loops is en het reutje plotseling achter het teefje aanzit, moeten hondenbezitters nadenken over het voorkomen van zwangerschap. Maar met welke middelen kan men een zwangerschap van een teefje voorkomen en welke voorbehoedsmiddelen zijn er voor reutjes?
6 min

Wormen bij honden: een overzicht

Wormen vallen onder de typische parasieten die het op honden hebben voorzien. Maar welke soorten wormen bestaan er eigenlijk? En leven die kleine plaaggeesten enkel in de darmen van onze hond of ook in andere organen? We hebben alle belangrijke informatie over het thema Wormen bij honden hier voor je verzameld.

Om er zeker van te zijn dat het goed gaat met onze harige vrienden, moeten we altijd goed opletten en de instinctieve signalen leren begrijpen. Dit helpt ons ook om onze intuïtie en instincten verder te ontwikkelen. Bij honden zijn deze beide aspecten super goed ontwikkeld dat we nog veel kunnen leren van onze kwispelende vrienden. Des te belangrijker is het om je eigen instinctieve taal feilloos te begrijpen, omdat we niet met onze huisdieren verbaal kunnen communiceren. Op deze pagina kom je meer over hondenverzorging en gezondheid te weten.

Hoe weet ik of mijn hond gezond is?

Je kunt zien dat het goed gaat als jouw hond enthousiast en vrolijk overkomt. Hij uit dat bijvoorbeeld door lekker te gaan ravotten tijdens de wandeling. Enthousiasme is een goede indicator dat jouw hond in een goede gezondheid verkeert.

Als je twijfelt, kan je altijd aan de neus voelen van de hond. Als deze koel en vochtig aanvoelt, is dat een goed teken.

Wat zijn de eerste waarschuwingssignalen dat het slecht gaat met mijn hond?

Als jouw hond aan het hijgen en of kwijlen is zonder dat er een aanleiding voor is, als hij moet braken of last heeft van diarree dan zijn dat indicatoren die duiden op gezondheidsproblemen. Maar geen paniek! Integendeel zelfs: als jij kalm blijft, blijft jouw hond ook kalm. Bij deze indicatoren is het niet nodig om je zorgen te maken.

Hoe kan ik bijdragen aan de gezondheid van mijn hond?

Het is belangrijk dat je met hoogwaardig en passend hondenvoer de meest ideale omstandigheden creëert, zodat jouw hond vitaal en fit blijft. Daarnaast spelen de juiste leefomstandigheden een grote rol in het algemeen welzijn van jouw hond.

Daarnaast moet je minimaal 1 keer per jaar een bezoek brengen aan een dierenarts. Hier kan jouw hond gevaccineerd worden, hij kijkt naar de oren en tanden van jouw hond.

Ook is het van belang dat jouw hond 1 keer per kwartaal een ontwormingskuur ondergaat. Parasieten moeten 1 keer per maand of 1 keer per kwartaal bestreden worden. De frequentie is afhankelijk van de medicatie.

Als jouw viervoeter wat ouder is raden wij aan om vaker dan 1 keer per jaar naar een dierenarts te gaan. Een dierenarts is beter in staat om verschillende ziektepatronen te herkennen dan dat de eigenaar dat kan doen. Het op tijd erkennen van ziektes kan bijdragen aan een spoediger en beter herstel.

Hoe kan ik kleine gezondheidsproblemen bij mijn hond verhelpen?

In een actief leven kunnen er op elk moment kleine gezondheidsproblemen optreden. Dit geldt evenzeer voor honden als voor mensen. In het geval van kleine gezondheidsproblemen kunnen wij als hondenbezitter vaak zelf helpen. Is dat niet zo het geval dan moet je een bezoek aan de dierenarts overwegen.

Als je bijvoorbeeld tijdens het wandelen merkt dat jouw hond overbelast is, moet je simpelweg de werklast verminderen voor jouw hond. Tijdens warme zomerdagen moet je hier extra goed op letten, anders kan dat voor veel problemen zorgen. Met een beetje oog voor jouw hond kun je prima de juiste werklast bepalen.

In tegenstelling tot mensen worden de poten van honden blootgesteld aan glasscherven, spijkers en dergelijke zonder bescherming. Tijdens een wandeling in de sneeuw kan het al snel gebeuren dat er klonten sneeuw ophopen op gevoelige plekken, zoals de voetkussens. Je kunt dit zien door de poten op te tillen van jouw hond. Je kan voorzichtig de sneeuwklontjes verwijderen en verder gaan met de wandeling.

Een binnengedrongen doorn van een plant kan serieuze verwondingen aanrichten aan de poten van een hond. Daarnaast kan op warme zomerdagen het asfalt/ teer ontzettend warm worden. Als jouw hond hierin staat kan dit ook leiden tot serieuze verwondingen.

Mocht het zo zijn dat jouw hond verwond is aan zijn poot, dan is het raadzaam om de poot zorgvuldig en grondig af te spoelen met schoon water. Afhankelijk van de lengte van de haren rondom de poten kan het raadzaam zijn om de haren rondom de wond in te korten. Tot slot moet je de poot inspuiten met desinfectiemiddel. Dat moet je naast een afgeronde schaar in een EHBO-doos voor honden doen.

Bij goed daglicht of met behulp van een zaklamp kun je proberen om voorzichtig met een pincet het voorwerp te verwijderen. Lukt het niet? Dan moet je zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.