Hondengezondheid

Je bent natuurlijk dol op je hond, dus is het belangrijk dat hij gezond is. Want alleen in een optimale gezondheid kunnen zowel hond als baasje echt genieten van het leven en de tijd samen. Lees meer

11 min

Allergieën bij honden

Als een hond vaak krabt, denkt men vaak als eerst aan parasieten als oorzaak. Naast parasieten zijn er echter ook andere oorzaken voor jeuk, zoals allergieën. Allergieën bij honden zijn niet ongewoon en het aantal allergische aandoeningen neemt toe. 

4 min

Artritis bij honden

Is het gewricht van je hond na een val opgezwollen en heeft hij pijn als je eraan voelt? Dan zou het gewricht ontstoken kunnen zijn. Lees hier hoe je artritis bij je hond kan herkennen en hoe je je huisdier kan helpen.

5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.

10 min

Bacteriële ziektes bij de hond

Ze zijn klein en overal: bacteriën! Ze loeren buiten in de natuur, in het bos, op de hondenweide en in de velden. Velen van hen zijn volkomen ongevaarlijk voor onze viervoeters, maar sommige bacteriën kunnen leiden tot ernstige ziektes bij onze honden. We presenteren hier vijf bekende  bacteriële ziekten bij de hond en geven uitleg over de behandelopties van deze infecties.

8 min

Darmobstructie bij honden

Veel honden slikken tijdens hun leven weleens een speeltje in. In het ergste geval kan dit bij de hond een darmobstructie veroorzaken. Wat dit betekent voor de gezondheid van je viervoeter, lees je in dit artikel.

4 min

De drachtige hond

Ongewenst of gepland: als je hond drachtig is, ga je een spannende tijd tegemoet. Maar hoe herken je de zwangerschap bij het teefje? En waar moet ik in deze periode op letten? In het volgende artikel vind je alle belangrijke informatie.

4 min

De eikenprocessierups: een gevaar voor je hond

Eikenprocessierupsen zorgen ieder jaar voor veel overlast. Wij mensen houden er bij contact veel klachten aan over. De eikenprocessierups is echter ook gevaarlijk voor je hond. Lees hier meer over de symptomen en behandeling bij honden.

10 min

De geboorte van puppy’s en het zogen van honden

Of je nu een ervaren fokker of nieuwkomer bent, de geboorte van puppy's is een zeer bijzondere ervaring. Zal de bevalling goed verlopen? Zullen alle puppy's gezond zijn? Zal het zogen goed gaan? Eén ding staat vast: hoe beter je over het onderwerp geïnformeerd bent, hoe ontspannender je kunt uitkijken naar deze mooie gebeurtenis.

4 min

De nagels van je hond knippen

De meeste honden vinden het niet leuk wanneer hun nagels worden geknipt. Zodra ze de nagelschaar al zien, verstoppen vele zich en reageren ze in paniek. In dit artikel vind je een de belangrijkste tips en tricks. Zo kan je hond zich beter ontspannen terwijl jij zijn nagels knipt.

3 min

De zintuigen van honden

Wat ons mensen altijd weer fascineert, zijn de zintuigen van de hond. Het vermogen om zich te oriënteren, alles en iedereen aan de geur te herkennen en luide geluiden en lawaai te horen, is bij honden veel beter ontwikkeld dan bij mensen.

5 min

Diabetes bij de hond

Diabetes (suikerziekte) is de meest voorkomende hormonale stofwisselingsziekte bij honden en gaat vaak gepaard met meer drinken en vaker naar de wc moeten. Vooral teefjes en rassen, zoals de Samojeed of Dwergschnauzer, hebben een hoger risico om diabetes te krijgen. De ziekte is op te delen in diabetes mellitus en diabetes insipidus, waarbij een onderscheid gemaakt wordt bij het ontstaan van de ziekte.

4 min

Diarree bij honden

Helaas is diarree bij honden geen uitzondering. Bijna iedere hond lijdt in de loop van zijn leven weleens aan diarree. Maar waardoor ontstaat diarree en vanaf wanneer moet je je zorgen gaan maken? In dit artikel hebben de de belangrijkste informatie voor je samengevat.

6 min

Een volwassen hond of puppy zindelijk maken

Zindelijkheid houdt in dat een hond alleen buiten zijn behoefte mag doen en ook aankondigt wanneer hij naar buiten moet. Maar ook volwassen honden kunnen onder bepaalde omstandigheden onzindelijk worden. Lees hier hoe je je hond of puppy zindelijk kan maken en wat de oorzaken van een gebrek aan hygiëne kunnen zijn.

23 min

Eerste hulp bij een hond

Een noodgeval kan zich op elk moment voordoen met je eigen hond of met de hond van iemand anders. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je je hond de eerste hulp moet bieden. Wees ook niet te bang om iets verkeerd te doen. De ergste fout bij eerste hulp is om het niet een keertje uit te proberen! In dit artikel willen we je de belangrijkste stappen uitleggen.

7 min

Gewrichtspijn bij honden

Over het algemeen kan gewrichtspijn optreden bij alle gewrichten van de hond. Er zijn echter enkele typische lokalisaties die hier bijzonder vaak last van krijgen. Daaronder vallen bijvoorbeeld de heupen of ellebogen van de hond.

6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

5 min

Grijze staar bij honden

Grijze staar of cataract is de vertroebeling van de ooglens als gevolg van pathologische veranderingen. De naam is afgeleid van het grijzige uiterlijk van het oog. De laatste fase wordt beschreven als sneeuwwit. In dit artikel vind je informatie over de oorzaken, preventie en behandeling van grijze staar bij honden.

5 min

Haaruitval bij honden

Haaruitval bij honden, ook wel wetenschappelijk bekend als alopecia, is een ziektebeeld waarbij de haren van de hond massaal uitvallen. We moeten echter een belangrijk onderscheid maken tussen alopecia en de haaruitval die optreed bij bijvoorbeeld de overgang van puppy naar volwassen haargroei.

5 min

Hartziekten bij honden

Het hart van een hond verschilt slechts weinig van het onze en klopt bij een gezonde, volwassen hond tussen de 80 en 130 keer per minuut. Maar ook bij onze katten kan het hart van de kat uit balans raken. In het volgende artikel vind je een overzicht van de verschillende hartziekten bij honden.

5 min

Heupdysplasie bij honden

Heupdysplasie (HD) bij honden is een aandoening van de gewrichtsontwikkeling. De aandoening is genetisch bepaald. Maar ook invloeden van buitenaf zoals omgevingsfactoren, houding en voeding hebben een negatief effect op de ontwikkeling van de gewrichten. De belangrijkste informatie over heupdysplasie bij honden vind je in dit artikel.

6 min

Hitteberoerte bij honden

De zomer nodigt mens en dier natuurlijk uit om naar buiten te gaan. Echter, op erg warme dagen moet je extra voorzichtig zijn. Ook honden kunnen een hitteberoerte oplopen. Met name oudere honden en honden met overgewicht, rassen met een korte neus (brachycefaal), dikharige of langharige rassen en honden met bloedcirculatieproblemen lopen een verhoogd risico. Een hitteberoerte kan echter bij elke hond voorkomen!

4 min

Hoe herken ik pijn bij mijn hond?

Het is wetenschappelijk bewezen dat honden net als mensen aan sterke pijn kunnen lijden. Aangezien ze hun lijden niet altijd vocaal aangeven, is het niet altijd even makkelijk om pijn bij je hond te herkennen.

3 min

Hoe oud is mijn hond eigenlijk? De leeftijd van je hond bepalen

Als je een puppy bij de fokker haalt weet je de leeftijd van je hond meestal precies. Dierenasiels of dierenbeschermingsverenigingen daarentegen kunnen meestal geen precieze informatie over de leeftijd van de hond geven. In deze gevallen moet die aan de hand van verschillende kenmerken worden geschat. Wij laten je zien hoe je de leeftijd van je hond kunt bepalen.

6 min

Hoe was ik mijn hond op de juiste manier?

Bij regenachtig weer is het niet ongewoon dat onze honden vuil mee naar binnen brengen. Meestal is het voldoende om je hond af te wrijven met de handdoek. Maar wat als je hond diep in de modder heeft gezeten? In dit geval worden we vaak gedwongen om onze hond in bad te stoppen. Maar let wel op: te vaak wassen kan schadelijk zijn voor hun huid. We hebben daarom de belangrijkste informatie over het wassen van onze honden voor je samengesteld – inclusief welzijnstips.

4 min

Hoe zien honden?

Gooi je zonder waarschuwing de bal naar je hond en vraag je je af waarom hij die zonder problemen kan vangen? Of vraag je je af hoe je hond 's nachts ziet en of hij kleurenblind is? De ogen van honden werken iets anders dan die van mensen. We leggen je de belangrijkste verschillen uit en beantwoorden met name de vraag hoe honden werkelijk zien.

7 min

Hond braakt: oorzaken en behandeling

Iedere hondenbezitter heeft het vast wel een keertje meegemaakt. Het kan flink schrikken zijn als je hond plots begint te braken. Maar niet elke vorm van braken is een reden tot bezorgdheid. Wanneer kan braken bij honden dan wel gevaarlijk zijn? Lees in het volgende artikel alles wat belangrijk je moet weten als je hond braakt.

5 min

Honden scheren

Een regelmatige vachtverzorging hoort bij het houden van soortspecifieke honden. Afhankelijk van het ras moet je de vacht minstens een keer per week borstelen. Met name tijdens de ruiperiode moet je de vacht van je hond vaker borstelen. In de zomer vragen veel hondenbaasjes zich af of ze de vacht van hun hond moeten scheren. Is scheren goed voor honden? Indien ja, waar moet je dan op letten?

5 min

Huidziekten bij honden

Heb je roos opgemerkt bij je hond of krabt je hond vaker? Dan moet je eens goed naar zijn huid kijken! Lees hier welke huidziekten vaak voorkomen bij honden en hoe je de huid van je hond kunt verzorgen.

8 min

Inentingen voor honden

Het lijdt geen twijfel dat inentingen het leven van je hond beschermen tegen dodelijke infectieziekten. Maar welke inentingen moeten honden absoluut krijgen? Waarom krijgen puppy’s basisvaccinaties en hoe vaak moet de dierenarts de inentingen herhalen?

4 min

Je hond masseren: ontspanning voor je hond

Niets is zo ontspannend als een lekkere massage. Dat geldt ook voor je hond! Het maakt daarbij niet uit of je hond ziek of gezond is. Lees hier hoe je je hond kunt verwennen en waarom een massage goed is voor de gezondheid van jouw hond. 

12 min

Jeuk bij honden

Elke hondenbezitter kent het: je hond krabt zich af en toe. Vooral tijdens de rui komt dit vaker voor. Als je echter merkt dat hij zich overmatig veel krabt en zich daarnaast vaker likt en poetst, moet je dringend op zoek gaan naar de oorzaak hiervan. Jeuk kan het welzijn van de hond enorm beperken en de kwaliteit van leven verminderen. Soms kan jeuk zo erg zijn dat zowel hond als baas niet meer kunnen slapen. In dit artikel lees je alles over: jeuk bij de hond.

9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

6 min

Maagslijmvliesontsteking (gastritis) bij honden

Heeft je hond ooit een ontsteking van de maag gehad? Dan weet je vast hoe uitputtend deze aandoening kan zijn. Om ervoor te zorgen dat je hond gespaard blijft van misselijkheid en braken, geeft het onderstaande artikel je de belangrijkste informatie over maagslijmvliesontsteking (gastritis) bij honden.

4 min

Mijn hond eet niet

Eet je hond niet, hoewel dat normaal gesproken geen probleem is? Lees hier hoe je jouw hond kunt helpen en wat het betekent als je hond enkel hondensnoepjes wil.

4 min

Mijn hond is gestoken door een bij. Wat moet ik doen?

Je ligt in de tuin, je trouwe viervoeter snuffelt zoals gewoonlijk in je bloembedden en plots hoor je gegrom. Je vindt een kleine rode punctiewond op zijn neus. Dan is het waarschijnlijk een bijensteek bij je hond! Maar wat te doen als je hond door een bij is gestoken? 

13 min

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken. In dit artikel lees je meer over de symptomen, diagnose, therapie en preventie van mijten bij honden!

3 min

Moet ik mijn puppy wassen?

Wanneer je net een puppy hebt gekocht, ben je dolblij en verdiep je je meteen in onderwerpen zoals voeding, speelgoed of training. Pas nadat je puppy voor het eerst in een modderige plas is gesprongen, vraag je je af of en hoe je puppy's het beste kunt wassen. In het artikel hieronder vind je een samenvatting van alles wat je moet weten.

6 min

Mondgeur bij honden

Als een hond slecht ruikt uit zijn muil, is dat met name onaangenaam voor onze neus. Het echter ook een teken zijn van een onderliggende ziekte van de mondholte. Om ervoor te zorgen dat jij en je hond weer rustig kunnen 'ademhalen', hebben we de belangrijkste informatie over mondgeur bij honden samengevat.

4 min

Nierfalen bij honden

Drinkt je hond meer dan normaal of moet hij braken? Dan kan het zijn dat er een probleem is met zijn nieren. Hoe de dierenarts jouw viervoeter kan helpen en wat je over nierfalen bij honden moet weten, lees je hier.

6 min

Ontworming bij honden

Wormeieren en larven zitten bijna overal. Zelfs met de meest zorgvuldige hygiënemaatregelen kun je niet altijd voorkomen dat je trouwe viervoeter besmet raakt met deze hardnekkige parasieten. Iedere nieuwe infectie is het begin van een gevaarlijke cyclus. Als je hond besmet is, moet je hem ontwormen. In dit artikel lees je meer informatie over ontworming bij honden.

4 min

Ouderdomsverschijnselen bij honden

Veel honden vergezellen hun baasjes gedurende een groot deel van hun leven en bereiken dus een behoorlijke leeftijd. Ouderdom laat natuurlijk ook bij honden zijn sporen na. In het volgende artikel worden ouderdomsverschijnselen bij honden beschreven. Daarnaast wordt wordt uitgelegd hoe je het ouder worden voor de hond gemakkelijker kunt maken. We gaan ook dieper in op de moeilijke vraag wanneer het tijd is om afscheid te nemen.

4 min

Parvovirose

Parvovirosevirussen behoren tot de talrijke gevaren voor de gezondheid van onze trouwe viervoeters. Een bijzonder ernstige vertegenwoordiger is het Canine Parvovirus. Ontdek hoe parvovirose (hondenziekte) zich manifesteert, welke behandelingsopties er zijn en hoe je jouw hond hiertegen kunt beschermen.

5 min

Pijnstillers voor honden

Pijnstillers zijn een van de meest voorkomende groepen medicijnen die door dierenartsen worden gebruikt. Ze verlichten pijn bij honden en dragen zo bij aan een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit. Maar welke pijnstillers zijn er voor honden en waar moet je op letten bij het toedienen van deze middelen?

6 min

Prebiotica en probiotica voor honden

Heeft je hond een veranderde darmflora? Dan kunnen prebiotica of probiotica de natuurlijke darmflora ondersteunen. We leggen uit wat deze stoffen zijn en waar je op moet letten bij de toediening.

4 min

Schildklierhypofunctie (hypothyreoïdie) bij de hond

Schildklierhypofunctie (hypothyreoïdie) is een metabole aandoening bij honden veroorzaakt door onvoldoende productie van schildklierhormonen en verminderde aanvoer naar lichaamscellen. De schildklier is een vlindervormige klier die rechts en links naast de luchtpijp in het nekgebied ligt. Het produceert de schildklierhormonen thyroxine en triiodothyronine, die een centrale rol spelen in het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten, evenals in de warmtebalans. Een tekort aan deze hormonen kan bijna alle orgaansystemen in het lichaam beïnvloeden.

4 min

Spijsverteringproblemen bij honden

Spijsverteringsproblemen bij honden zijn een veel voorkomend probleem en zijn bovendien erg onaangenaam. Diarree kan verschillende oorzaken hebben: zowel verkeerde voeding en orgaanziektes als infecties, darmparasieten of voedingsmiddelallergieën kunnen de mogelijke boosdoeners zijn. Als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt, je hond last heeft van verdere symptomen zoals overgeven of opvallend onrustig is, moet je een dierenarts raadplegen. Deze kan je hond grondig onderzoeken, de oorzaak van de diarree vinden en verdere stappen ter behandeling ondernemen.

6 min

Sport voor honden: zo behaal je het ideale gewicht

Liefde gaat ook bij jouw viervoeter door de maag. Maar wat lief bedoeld is, eindigt echter vaak in overgewicht. Met jouw hulp en een zorgvuldig sportprogramma reduceer je overgewicht bij je hond, wordt hij weer fit en kan hij zich ongestoord bewegen. Met de onderstaande oefeningen krijg jij je hond weer op geen gezond gewicht. En je zult er zelf ook baat bij hebben! Lees snel meer over verschillende soorten sport voor honden!

3 min

Tanden wisselen bij honden

Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.

4 min

Tandsteen bij honden

Een gezond en verzorgd gebit is ook voor honden erg belangrijk voor hun welzijn en gezondheid. Daarom is van belang dat hondenbezitters aandacht besteden aan een goede mondhygiëne van hun huisdieren. Schijnbaar ongevaarlijke tandplak kan de weg vrijmaken voor tandsteen en ernstige tandziekten. Zo kan er ook tandsteen bij honden ontstaan. Vooral honden van kleine rassen hebben vaker last van een sterke vorming van tandsteen.

4 min

Tandverzorging bij honden

Honden vinden het heerlijk om de wereld met hun muil te verkennen. Daarom is het zeer belangrijk dat je de tanden van je hond goed verzorgt. Lees hier meer over de juiste gebitsverzorging van je hond.

5 min

Tandvleesontsteking bij honden (Gingivitis)

Kun je niet meer tegen de vieze mondgeur van je hond? Dan is een bezoek aan de dierenarts aan de orde. Dit komt omdat een tandvleesontsteking bij honden (gingivitis) kan leiden tot een vieze mondgeur. In dit artikel lees je hoe dat komt en hoe je gingivitis bij je hond kunt voorkomen.

2 min

Teken bij honden

Zodra de lente begint, komen de teken uit hun schuilplaatsen. De onpopulaire bloedzuigers bijten zich in de huid van mensen en honden vast - heel rustig en onopgemerkt. Hoe onschuldig de beet misschien ook lijkt, moet het niet te licht worden opgevat. Omdat de parasieten infectieziekten zoals de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. In dit artikel lees je meer over teken bij honden.

5 min

Teken verwijderen bij honden

Als de winter voorbij is, vormen teken snel een plaag voor onze huisdieren. Daarom is het belangrijk om de kleine bloedzuigers mogelijkst snel weer kwijt te raken. Lees hier meer over hoe je teken goed bij honden verwijdert.

4 min

Vergiftiging bij honden

Hondenbezitters zijn er allemaal bang voor: een vergiftiging. Hoewel de politie vaak waarschuwt voor gifvallen, sterven er ieder jaar onschuldige honden aan bijvoorbeeld rattengif. Hier lees je welke levensmiddelen en stoffen kunnen leiden tot vergiftiging bij de hond en wanneer je naar die dierenarts moet.

5 min

Vlooien bij honden

Iedere hond heeft er wel eens last van: vlooien. Lees in dit artikel meer over deze lastige beestjes en hoe je vlooien bij jouw hond kunt voorkomen.

7 min

Voorbehoedsmiddelen voor reutjes en teefjes

Uiterlijk als de teefje voor de eerste keer loops is en het reutje plotseling achter het teefje aanzit, moeten hondenbezitters nadenken over het voorkomen van zwangerschap. Maar met welke middelen kan men een zwangerschap van een teefje voorkomen en welke voorbehoedsmiddelen zijn er voor reutjes?

4 min

Winderigheid (flatulentie) bij honden

Het is een symptoom dat voorkomt bij honden van alle leeftijden en rassen: winderigheid Dit is niet alleen lastig voor de hond, maar de baasjes vinden het ook storend. Alles wat je moet weten over winderigheid bij honden en wat je eraan kunt doen, vind je in dit artikel. 

6 min

Wormen bij honden: een overzicht

Wormen vallen onder de typische parasieten die het op honden hebben voorzien. Maar welke soorten wormen bestaan er eigenlijk? En leven die kleine plaaggeesten enkel in de darmen van onze hond of ook in andere organen? We hebben alle belangrijke informatie over het thema Wormen bij honden hier voor je verzameld.

4 min

Zelf de oren van je hond schoonmaken

Soms kun je als hondenbaasje de oren van je hond niet reinigen. Vooral bij honden met neiging tot oorontstekingen is een regelmatige verzorging belangrijk. Hoe je de oren van je hond schoon moet maken en wanneer dat überhaupt nodig is, lees je in dit artikel.

3 min

Zijn eikels giftig voor honden?

In de herfst maak je misschien wel eens decoratie van eikeltjes. Als je hond er graag mee speelt, ziet dat er lief uit. Maar let op: eikeltjes zijn namelijk gevaarlijk voor honden!

3 min

Zonbescherming voor honden

Eindelijk is het zomer! Nu zijn wandelingen met de hond nog leuker. Maar zonbescherming is ook zinvol voor honden. Honden kunnen zich namelijk ook verbranden door de zon. 

Om er zeker van te zijn dat het goed gaat met onze harige vrienden, moeten we altijd goed opletten en de instinctieve signalen leren begrijpen. Dit helpt ons ook om onze intuïtie en instincten verder te ontwikkelen. Bij honden zijn deze beide aspecten zeer goed ontwikkeld dat we nog veel kunnen leren van onze kwispelende vrienden. Des te belangrijker is het om je eigen instinctieve taal feilloos te begrijpen, omdat we niet met onze huisdieren verbaal kunnen communiceren. Op deze pagina kom je meer over hondengezondheid te weten.

Hoe weet ik of mijn hond gezond is?

Je kunt zien dat het goed gaat met je hond als hij enthousiast en vrolijk overkomt. Hij uit dat bijvoorbeeld door lekker te gaan ravotten tijdens het uitlaten. Enthousiasme is een goede indicator dat jouw hond in goede gezondheid verkeert. Bij twijfel kun je altijd aan de neus van je hond voelen. Als die koel en vochtig aanvoelt, weet je dat je hond gezond is.

Wat zijn de eerste waarschuwingssignalen dat de gezondheid van mijn hond achteruit gaat?

Als jouw hond hijgt of kwijlt zonder aanleiding, als hij moet braken of last heeft van diarree zijn dat indicatoren die op gezondheidsproblemen duiden. Maar geen paniek! Integendeel: als jij kalm blijft, blijft jouw hond ook kalm. Bij deze signalen is het niet nodig om je zorgen te maken.

Hoe kan ik bijdragen aan de gezondheid van mijn hond?

Het is belangrijk dat je met hoogwaardig en passend hondenvoer de meest ideale omstandigheden creëert zodat jouw hond vitaal en fit blijft. Daarnaast spelen de juiste leefomstandigheden een grote rol in het algemeen welzijn van jouw hond. Ga ook minimaal een keer per jaar naar de dierenarts. Hij kan jouw hond inenten en de oren en tanden van jouw hond onderzoeken. Bovendien is het belangrijk dat je hond een keer per kwartaal een ontwormingskuur krijgt. Je moet je hond een keer per maand of kwartaal beschermen tegen parasieten. De interval is afhankelijk van de medicatie.

Als jouw hond wat ouder is raden wij aan om vaker dan een keer per jaar naar de dierenarts te gaan. Een dierenarts is beter in staat om verschillende ziektepatronen te herkennen. Het op tijd erkennen van ziektes kan bijdragen aan een spoediger en beter herstel. Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor de hondengezondheid.

Hoe kan ik kleine gezondheidsproblemen bij mijn hond verhelpen?

In een actief leven kunnen er op elk moment kleine gezondheidsproblemen optreden. In het geval van kleine gezondheidsproblemen kan jij als baasje je hond vaak zelf helpen. Is dat niet zo het geval, dan moet je een bezoek aan de dierenarts overwegen.

Als je bijvoorbeeld tijdens het wandelen merkt dat jouw hond overbelast is, moet je bijvoorbeeld kortere routes afleggen. Tijdens warme zomerdagen moet je hier extra goed op letten, anders kan dat voor veel problemen zorgen. Met een beetje oog voor jouw hond kun je prima de juiste balans vinden.

De poten van honden blootgesteld aan glasscherven, spijkers en dergelijke zonder bescherming. Tijdens een wandeling in de sneeuw kan het al snel gebeuren dat er zich klonten sneeuw ophopen op gevoelige plekken, zoals (tussen) de voetkussens. Je kunt dit zien door de poten op te tillen van jouw hond. Verwijder de sneeuwklontjes voorzichtig en ga verder gaan met de wandeling. De voetkussens verraden veel over de hondengezondheid.

Tip: een huisdierverzekering voor honden kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je hond nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je hond volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Kleine verwondingen

Doornen van planten kunnen de poten van je hond ernstig verwonden. Bij goed daglicht of met behulp van een zaklamp kun je voorzichtig proberen met een pincet het voorwerp te verwijderen. Lukt het niet? Dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Daarnaast kan op warme zomerdagen het asfalt/teer ontzettend warm worden. Als jouw hond hierop staat kan dit ook leiden tot serieuze brandwonden.

Mocht het zo zijn dat jouw hond verwond is aan zijn poot, dan is het raadzaam om de poot zorgvuldig en grondig af te spoelen met schoon water. Afhankelijk van de lengte van de haren rondom de poten kan het raadzaam zijn om de haren rondom de wond te knippen. Tot slot moet je de poot inspuiten met een desinfectiemiddel. Een dergelijk middel moet je dus, behalve een afgeronde schaar, standaard in een EHBO-doos voor honden hebben.

Met de tips en informatie in onze artikelen over hondengezondheid weet je zeker dat je je hond gezond houdt!