Mijn hond eet niet
Eet je hond niet, hoewel dat normaal gesproken geen probleem is? Lees hier hoe je jouw hond kunt helpen en wat het betekent als je hond enkel hondensnoepjes wil.
Je bent natuurlijk dol op je hond, dus is het belangrijk dat hij gezond is. Want alleen in een optimale gezondheid kunnen zowel hond als baasje echt genieten van het leven en de tijd samen. Lees meer
Eet je hond niet, hoewel dat normaal gesproken geen probleem is? Lees hier hoe je jouw hond kunt helpen en wat het betekent als je hond enkel hondensnoepjes wil.
Om er zeker van te zijn dat het goed gaat met onze harige vrienden, moeten we altijd goed opletten en de instinctieve signalen leren begrijpen. Dit helpt ons ook om onze intuïtie en instincten verder te ontwikkelen. Bij honden zijn deze beide aspecten zeer goed ontwikkeld dat we nog veel kunnen leren van onze kwispelende vrienden. Des te belangrijker is het om je eigen instinctieve taal feilloos te begrijpen, omdat we niet met onze huisdieren verbaal kunnen communiceren. Op deze pagina kom je meer over hondengezondheid te weten.
Je kunt zien dat het goed gaat met je hond als hij enthousiast en vrolijk overkomt. Hij uit dat bijvoorbeeld door lekker te gaan ravotten tijdens het uitlaten. Enthousiasme is een goede indicator dat jouw hond in goede gezondheid verkeert. Bij twijfel kun je altijd aan de neus van je hond voelen. Als die koel en vochtig aanvoelt, weet je dat je hond gezond is.
Als jouw hond hijgt of kwijlt zonder aanleiding, als hij moet braken of last heeft van diarree zijn dat indicatoren die op gezondheidsproblemen duiden. Maar geen paniek! Integendeel: als jij kalm blijft, blijft jouw hond ook kalm. Bij deze signalen is het niet nodig om je zorgen te maken.
Het is belangrijk dat je met hoogwaardig en passend hondenvoer de meest ideale omstandigheden creëert zodat jouw hond vitaal en fit blijft. Daarnaast spelen de juiste leefomstandigheden een grote rol in het algemeen welzijn van jouw hond. Ga ook minimaal een keer per jaar naar de dierenarts. Hij kan jouw hond inenten en de oren en tanden van jouw hond onderzoeken. Bovendien is het belangrijk dat je hond een keer per kwartaal een ontwormingskuur krijgt. Je moet je hond een keer per maand of kwartaal beschermen tegen parasieten. De interval is afhankelijk van de medicatie.
Als jouw hond wat ouder is raden wij aan om vaker dan een keer per jaar naar de dierenarts te gaan. Een dierenarts is beter in staat om verschillende ziektepatronen te herkennen. Het op tijd erkennen van ziektes kan bijdragen aan een spoediger en beter herstel. Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor de hondengezondheid.
In een actief leven kunnen er op elk moment kleine gezondheidsproblemen optreden. In het geval van kleine gezondheidsproblemen kan jij als baasje je hond vaak zelf helpen. Is dat niet zo het geval, dan moet je een bezoek aan de dierenarts overwegen.
Als je bijvoorbeeld tijdens het wandelen merkt dat jouw hond overbelast is, moet je bijvoorbeeld kortere routes afleggen. Tijdens warme zomerdagen moet je hier extra goed op letten, anders kan dat voor veel problemen zorgen. Met een beetje oog voor jouw hond kun je prima de juiste balans vinden.
De poten van honden blootgesteld aan glasscherven, spijkers en dergelijke zonder bescherming. Tijdens een wandeling in de sneeuw kan het al snel gebeuren dat er zich klonten sneeuw ophopen op gevoelige plekken, zoals (tussen) de voetkussens. Je kunt dit zien door de poten op te tillen van jouw hond. Verwijder de sneeuwklontjes voorzichtig en ga verder gaan met de wandeling. De voetkussens verraden veel over de hondengezondheid.
Tip: een huisdierverzekering voor honden kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je hond nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je hond volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.
Doornen van planten kunnen de poten van je hond ernstig verwonden. Bij goed daglicht of met behulp van een zaklamp kun je voorzichtig proberen met een pincet het voorwerp te verwijderen. Lukt het niet? Dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Daarnaast kan op warme zomerdagen het asfalt/teer ontzettend warm worden. Als jouw hond hierop staat kan dit ook leiden tot serieuze brandwonden.
Mocht het zo zijn dat jouw hond verwond is aan zijn poot, dan is het raadzaam om de poot zorgvuldig en grondig af te spoelen met schoon water. Afhankelijk van de lengte van de haren rondom de poten kan het raadzaam zijn om de haren rondom de wond te knippen. Tot slot moet je de poot inspuiten met een desinfectiemiddel. Een dergelijk middel moet je dus, behalve een afgeronde schaar, standaard in een EHBO-doos voor honden hebben.
Met de tips en informatie in onze artikelen over hondengezondheid weet je zeker dat je je hond gezond houdt!