Kitten

Vaak is het liefde op het eerste gezicht als je een kitten ziet. Vind hier alle informatie over kittens die je nodig hebt om je jonge katje goed te verzorgen. Zo kunnen jullie  lang genieten van jullie tijd samen. Lees meer

Kattenverzorging

Past een kat bij mij?

Geen twijfel mogelijk: kittens zijn schattig! Zo schattig dat veel mensen onbezorgd een kat kopen zonder eerst uitvoerig onderzoek te doen over wat het inhoudt om voor een kat te zorgen. Maar schattige kittens worden katten met behoeften die je voor de komende 15 tot 20 jaar. Een kitten of volwassen kat in huis nemen, moet daarom goed worden overwogen. Deze 10 dingen die je moet weten voordat je een kat koopt helpen je te beslissen of een kat bij je past.

7 min

Alle essentiële inentingen bij katten

Natuurlijk wil je dat je kat zijn of haar hele leven lang kerngezond blijft. Dat is natuurlijk niet honderd procent haalbaar, maar om een serie vaccinaties kom je niet heen als je wil dat je huisdier in ieder geval zo lang mogelijk gezond blijft. Zonder die inentingen kunnen katten aan ernstige ziekten lijden, waarvan ze soms de pijnlijke gevolgen voor altijd te verdragen hebben. In het ergste geval kunnen ze zelfs aan deze ziekten overlijden. Dit artikel gaat over: inentingen kat.
4 min

Bepaal het geslacht bij kittens

De geslachtsdelen van vrouwtjes- en mannetjeskittens zijn minder goed uit elkaar te houden dan bij volwassen katten. Zelfs experts zoals dierenartsen maken zo nu en dan fouten bij het bepalen van het geslacht van je huisdier. In dit artikel lees je alles over: het geslacht van een kitten bepalen. Is het een jongetje of een meisje?
5 min

De groei van katten: volwassen in zes fases

Hoe lang duurt de groeifase van een kat en hoe groot worden ze? Dat is natuurlijk erfelijk bepaald, maar het hangt ook af van externe factoren, zoals voeding. Katten doorlopen in totaal zes groeifases tot ze volwassen zijn. Als we die kennen, kunnen we onze jonge katten de perfecte start voor een gezond leven bieden en ze bij het volwassen worden zo goed mogelijk ondersteunen. Lees hier meer over hoe katten groeien.
5 min

Diarree bij kittens

Jonge katten moeten regelmatig op controle bij de dierenarts. Iedere kat zou ten minste één keer per jaar onderzocht moeten worden. Bezoekjes aan de dierenarts zullen voor kittens nog vaker nodig zijn, om de belangrijke vaccinaties tegen veelvoorkomende ziekten te krijgen. Af en toe zal je kitten door een typische ‘kinderziekte’ mee naar de arts moeten. Een vaak onderschat symptoom bij kittens is bijvoorbeeld diarree. Lees in dit artikel meer over de symptomen, oorzaken en behandeling van diarree bij kittens.

9 min

Een kat socialiseren

Er zijn veel dingen veel waar katten eerst aan moeten wennen. Daaronder vallen ongewone geuren en geluiden of vreemde mensen en andere dieren. Als je je kat bij het socialiseren en het wennen wilt helpen, lees dan hier meer informatie en tips.
2 min

Het eerste bezoek aan de dierenarts

In principe worden kittens in de eerste zes weken van hun leven alleen en beste verzorgd door hun moeder. De antilichaampjes in de moedermelk beschermen ze tegen infecties. Mocht een kitten tóch ziek worden, zal een bezoek aan de dierenarts eigenlijk altijd nodig zijn. Juist de weerstand van jonge dieren is nog niet erg sterk. Ook kunnen de belangrijke lichaamsfuncties snel falen en kleintjes kunnen bij zware aandoeningen ook snel bezwijken. In dit artikel lees je alles over het eerste bezoek aan de dierenarts.
4 min

Het juiste kattenvoer voor een kitten

Kittens hebben net zoals puppy’s een bijzondere behoefte aan voedingsstoffen voor een gezonde groei. Deze behoefte is afhankelijk van het ras, de leeftijd en het temperament van je kitten. Druktemakers hebben meer energie nodig dan kleine slaapkoppen. Ook al ziet het er schattig uit, kittens mogen géén babyvet hebben. Daarnaast moeten de ribben door de vacht heen altijd goed voelbaar zijn en ze moeten een zichtbare taille hebben. Om je kitten tijdens de snelle groei voldoende energie en voedingsstoffen te geven is de juiste voeding voor je kitten van groot belang. In dit artikel lees je alles over: het juiste kattenvoer voor een kitten!
4 min

Katten of kittens bij elkaar zetten

Het blijft opwindend wanneer er een nieuw familielid in huis komt. Voor je net zozeer als voor de schattige nieuweling. Het hele gewenningsproces duurt normaal gesproken zo’n twee maanden. Eventuele problemen of moeilijkheden in het begin komen meestal tot een goed einde. Een beetje blazen en knorren hoort er in de kennismakingsfase gewoon bij. Serieuze agressie zouden niet meer voor moeten komen, zeker niet na ongeveer drie weken. Ondanks dat katten in principe gezellig en vriendelijk zijn, kunnen ze – net als mensen – niet met iedereen even goed opschieten. Zodat het betrekken van jouw huis zowel voor jou als jouw nieuwe huisgenoot prettig verloopt, hoef je alleen maar een paar tips van kattenkenners op te volgen. Hier lees je alles over meerdere katten bij elkaar zetten.
13 min

Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Als kat en mens onder één dak wonen. Je verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij je thuis? Dan kunnen wij niets anders dan jou van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is. Dit artikel gaat over: kittens acclimatiseren in hun nieuwe leefomgeving.
11 min

Kittens ontwormen

Wormen komen bij jonge katten helaas vrij vaak voor. Als die niet aangepakt worden, kunnen ze ernstige aandoeningen veroorzaken. Gelukkig zijn deze parasieten erg eenvoudig te bestrijden zodra duidelijk wordt wat het probleem is. Laat je kittens ontwormen drie weken na de geboorte voor het eerst en herhaal die kuur daarna iedere drie tot vier weken. Dit is slechts een algemene richtlijn! Alleen een dierenarts kan definitief besluiten welke ontwormingscyclus het beste is voor jouw kitten. Vooral ook in dierenasiels zullen kittens vaak ontwormingsmiddeltjes moeten krijgen, omdat de kittens helaas niet altijd gezond bij het asiel worden afgeleverd.
7 min

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. In dit artikel lees je alles over kittens opvoeden. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.
2 min

Voor het eerst de wijde wereld in

De zon verleidt iedereen om naar buiten te komen en de vrije natuur in te trekken – ook onze katten kunnen deze lokroep niet negeren. Als ze eenmaal buiten vrijheid hebben ervaren, zullen ze hier altijd naar blijven verlangen! Onbeperkte vrijheid is echter niet altijd raadzaam voor de kat. In dit artikel lees je alles over, voor het eerst de wijde wereld in met jouw kat.

Waar moet ik rekening mee houden voordat ik een kitten in huis haal?

Voordat je een kitten in huis haalt, moet je goed nadenken over deze beslissing. Willen alle famillieleden een kat in huis? Beschik je over genoeg plek en tijd? Gaat een verhuurder ermee akkoord? Zouden je buren er een probleem mee hebben als je kat door hun tuin loopt? Wie zorgt er voor je kat als jij op vakantie bent?Wil je een raskitten of een kitten uit een dierenasiel? Tip: een huisdierverzekering voor katten kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je kat nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je kat volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.Beschik je over voldoende financiële middelen om alle dierenartskosten te betalen?

Moet ik één kitten nemen of meerdere kittens?

Voor kittens is de onderlinge omgang en het spelen uiterst belangrijk. Het is daarom ideaal als je twee kittens in huis kunt nemen. Natuurlijk moet je daarvoor genoeg tijd, plek, financiële middelen etc. hebben zodat je ze een soortspecifiek en vooral gelukkig bestaan kunt bieden.

Lees je eerst in over hoeveel katten er in het dierenasiel belanden of uit huis worden gezet omdat de baasjes zich van te voren niet genoeg hebben geïnformeerd over wat er bij de verzorging van kittens allemaal komt kijken.

Hoe vind ik de juiste fokker?

Een lage prijs mag dan wel verleidelijk zijn, maar bij de aanschaf van een levend wezen moet je niet op koopjesjacht gaan.

In tegendeel: een lage prijs getuigt meestal niet van een een soortspecifieke opvoeding. Wees dus voorzichtig als iemand kittens aanbiedt voor een lage prijs.

Een goede fokker herken je aan bepaalde objectieve criteria, maar ook aan hun intentie om een beslissende rol te spelen bij de juiste keuzen. Een van de zakelijke aspecten is het feit dat een fokker lid is van een erkende vereniging. Ook moet een fokker  al je vragen competent en kritisch kunnen beantwoorden.

Kijk goed naar alle katten, niet alleen naar de kittens. Maken ze allemaal een verzorgde en tevreden indruk of zijn ze erg schuw? De moederpoes moet in hetzelfde huishouden leven. Als de kater in een aparte kamer wordt gehouden, moet deze ruimte ook aangepast zijn aan katten. Daarnaast moet de kamer licht en schoon zijn.

Een verantwoordelijke fokker geeft de kittens pas af na een ondertekend koopcontract en geeft een stamboom, gezondheidsverklaring en inentingsbewijs mee. De kittens moeten een basisimmuniteit hebben en ontwormd zijn. De oogjes moeten een gezonde glans hebben en de neus hoort schoon te zijn. Daarnaast moet de vacht er verzorgd uitzien en mag er geen vlooienontlasting (te herkennen als kleine zwarte puntjes) inzitten.

Bovendien hoor je de kittens pas mee te krijgen nadat ze minstens 12 weken zijn. Ook nadat je je kitten in huis hebt genomen, hoort een verantwoordelijke fokker zich nog te interesseren over het welzijn van de kleine katjes.

Waar moet ik bij de overgang van moedermelk naar voer op letten?

Het lichaamsgewicht van jonge dieren neemt in de eerste jaren snel toe. Het juiste kattenvoer biedt de beste basis voor een gezonde ontwikkeling. Tijdens de eerste vier weken zoogt de moederkat haar kittens door middel van de moedermelk.

Vanaf vier weken wordt het aantal zuigbeurten beduidend minder dan daarvoor. Binnen 24 uur zijn het er nog maar zeven. Vanaf vijf weken moet je stap voor stap overgaan op vast voer. Je kunt beginnen door het voer klaar te zetten. Als de kittens ervan eten, moet de vochtopname worden verminderd, zodat de melkproductie afneemt en er geen stop optreedt.