Hondenvoeding

Een bedelende blik in de ogen van je hond – meteen is het baasje in de verleiding zijn viervoeter een snoepje of zijn lievelingseten te geven. Lees meer

2 min

BARF voor honden – wat is dat?

Biologically Appropriate Raw Food, BARF, een paar jaar geleden was BARF nog een dieetmethode voor exoten – ondertussen heeft het ‘biologisch verantwoorde rauwvoer’ een plaats in de huidige hondenvoeding verdiend.
7 min

De juiste hoeveelheid voer voor honden makkelijk berekenen

Tegenwoordig is het niet meer zo makkelijk het overzicht over de verschillende voer en voermethoden te houden. Wie voor compleetvoer kiest, kan gewoon de aanbevolen hoeveelheid terugvinden op de verpakking. Maar hoe bereken je de hoeveelheid voer als je hond barf eet. En wat te doen als je verschillende soorten voer combineert? Met een beetje hulp kun je de energiebehoefte van je hond gelukkig makkelijk berekenen.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?
6 min

Het juiste hondenvoer bij overgewicht

Honden met overgewicht hebben vaker last van bepaalde ziektes dan hun soortgenoten met een gezond gewicht. Vetlijvige honden ontwikkelen bijvoorbeeld bovengemiddeld vaak gewrichtsziektes zoals artrose en osteoartritis, suikerziekte (diabetes mellitus), hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Ze lopen daarnaast een verhoogd risico bij narcose, net zoals bij chirurgische ingrepen. Overgewicht vermindert niet alleen de levensvreugde van honden, omdat ze minder bewegelijk zijn en vaker pijntjes hebben, maar helaas ook hun levensverwachting. Gemiddeld overlijden honden met overgewicht twee jaar eerder dan slanke honden.

Wat zijn de oorzaken van overgewicht?

9 min

Het juiste hondenvoer voor een volwassen hond

Wat is het juiste hondenvoer voor een hond? Voor zowel ervaren als nieuwe hondenbezitters geldt: de juiste hondenvoeding speelt een cruciale rol in het leven met een viervoetige vriend. Dat betekent ook dat de gezondheid van de hond nauw verbonden is met het voedsel. Lichamelijk welzijn, vitaliteit en het leven van de trouwe viervoeter kan met de juiste voeding toenemen en beïnvloedt worden. Verkeerd voedsel kan tot ziektes leiden bij honden. Overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, bot- en gewrichtsziekten, nierziekten en zelfs kanker kunnen worden veroorzaakt door slechte voeding. Geen wonder dat het thema zoveel aandacht krijgt, er zijn zelfs bijna net zo veel meningen over de juiste voeding in de literatuur, gidsen en internetforums als dat er hondenrassen zijn.
6 min

Het juiste hondenvoer voor gewrichtsproblemen

Honden houden van beweging, of ze nu met hun baasje lopen of aan hondensport doen. Maar wat als bewegen plotseling pijn veroorzaakt? Gewrichtsproblemen behoren vandaag de dag tot de meest voorkomende aandoeningen bij honden. In dit artikel lees je alles over gewrichtsproblemen bij honden, hoe je gewrichtsproblemen kunt voorkomen en wat je er met behulp van voeding er tegen kan doen.
5 min

Het juiste voer voor de gecastreerde hond

Een castratie zorgt ervoor dat je hond zich niet meer voort kan planten – iets wat alle hondenbezitters wel duidelijk is. Maar wist je dat een castratie vergaande gevolgen voor het hele lichaam van je viervoeter heeft? In dit artikel lees je alles over hondenvoer voor een gecastreerde hond.
6 min

Het juiste voer voor honden met diabetes

De diagnose ‘diabetes mellitus‘ is voor elke hondeneigenaar allereerst een schok. Het goede nieuws is, dat je hond met een aangepaste voedingswijze en de juiste leefwijze en verzorging alsnog een lang, gezond en gelukkig hondenleven kan leiden. In dit artikel lees je alles over: het juiste voer voor honden met diabetes.
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
4 min

Hondenvoer met een hoog vleesgehalte

De voorvader van onze huiselijke hond is de wolf en dit zie je sterk terug in de voeding van de gemiddelde hond. Het grootste deel van de voeding van de wolf bestaat namelijk uit spiervlees, maar ook botten, organen en plantaardige voeding is iets wat de wolf ook graag eet.
7 min

Hondenvoer voor iedere leeftijd

Iedere hondenvriend wordt er blij van wanneer zijn viervoeter de voerbak met genot leeg eet. Natuurlijk moet het hondenvoer onze dierlijke vrienden van alles voorzien wat ze nodig hebben. Door het hondenleven heen kunnen de behoeftes echter veranderen: een jonge hond profiteert van andere voedingsstoffen dan een volwassen viervoeter. Senior honden hebben weer minder calorieën nodig en neigen naar ouderdomskwalen, die voorkomen kunnen worden door voer dat op het lichaam is afgestemd. Wij geven tips hoe je het juiste hondenvoer voor iedere leeftijd vindt.
11 min

Hondenvoer zonder graan

Veel vlees, een beetje groente en weinig tot geen graan – dit is de manier waarop vele hondenbezitters de ideale voeding voor hun viervoeter zouden omschrijven. Maar waarom is het eigenlijk zo dat te veel graan in hondenvoeding geldt als minder gezond of zelfs schadelijk? Kunnen honden ook overleven zonder granen? Lees hier waarom het voordelig kan zijn om op graanvrije voeding over te stappen en waarom je bij het kopen van hondenvoer moet letten op graanvrij hondenvoer.
10 min

Hondenvoer, BARF of traditioneel?

Droog, nat of liever vers en rauw? De meningen over de juiste voedingsmethode voor onze trouwe viervoeters zijn niet zo gevarieerd als de selectie van voer in de winkels. Maar is BARF echt gezonder? Smaakt natvoer beter is droogvoer goedkoper? We bespreken in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende voedingsmethodes.
6 min

Kan ik mijn hond kattenvoer geven?

Als je zowel honden als katten in huis hebt, zul je jezelf afvragen of het voor het ene huisdier schadelijk is om van het voer van het andere huisdier te eten. Het antwoord hierop is duidelijk: katten en honden hebben hun eigen specifieke voeding nodig. Maar als je hond van tijd tot tijd uit de bak van je kat eet of andersom, is dat nog geen reden tot grote bezorgdheid. Houdt er echter rekening mee dat 90% van de ziekten bij honden en katten te wijten is aan ongeschikt voedsel. Kun je een hond dus kattenvoer geven?
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
4 min

Overstappen naar een nieuw voer voor je hond

Ook veel mensen kennen het probleem: als je overstapt van fastfood naar vezelrijke voeding, kan dat maagpijn en diarree veroorzaken. Bij onze honden is dat niet anders. Lees hieronder hoe je het beste kunt overstappen op een ander voer voor jouw hond.
7 min

Puppyvoeding

Voeding speelt een centrale rol in het leven. Daarom is het belangrijk onze honden al wanneer ze puppy zijn gezond en vooral evenwichtig te voeden. Zo leg je een goede basis voor goede lichamelijke en mentale ontwikkeling. Voor de juiste puppyvoeding voor je puppy moet je op een aantal dingen letten.
5 min

Rasspecifiek voer voor honden

Het aanbod aan hondenvoer is groot en sommige hondenbezitters hebben geen idee welk product ze zouden moeten aanschaffen. Vooral op het gebied van rassenvoer heerst er veel onzekerheid: heeft een hond wel echt rasspecifiek voer nodig? Lees in dit artikel lees je alles over: rasspecifiek voer voor honden en waarom voer dat speciaal is aangepast aan de behoeften van elk hondenras van nut kan zijn.
6 min

Superfood voor honden

Of het nu over chiazaad of gojibessen gaat: iedereen heeft het over superfood voor mensen. Is het echter alleen een trend of kunnen zelfs huisdieren profiteren van superfood? Wij nemen superfood voor honden onder de loep.
5 min

Vegan hondenvoer

Eet je al een tijdje veganistisch en wil je je hond nu ook veganistisch voeren? Hoewel vegan voer voor honden, katten en co. steeds populairder wordt, is het toch belangrijk om verstandig om te gaan met dit type voer.
4 min

Vegetarisch hondenvoer – een echt alternatief?

Vegetarische voeding is meer dan alleen een trend. Er zijn meer dan genoeg argumenten om vlees links te laten liggen: Vegetarisch eten is gezond, het kost geen dierenlevens en is goed voor het milieu. Maar hoe zit dat bij honden – is vegetarisch hondenvoer ook een optie voor hen?
7 min

Voeding van de Franse Bulldog

Ontdek ook onze selectie hondenvoer speciaal voor de Franse bulldog in onze webshop. In dit artikel lees je alles over: voeding Franse Bulldog. De Franse bulldog is met haar korte snuit door haar anatomie en fysiologie op een bijzonder dieet aangewezen. Door de verkortte neus en daardoor sterk onderontwikkelde neusschelpen zijn de temperatuurregeling en luchttoevoer van de Franse bulldog beïnvloed. Dit is vooral bij hogere temperaturen een wezenlijke hindernis. Daarnaast is de bulldog door zijn lichaamsbouw zeker geen marathonloper en is het juiste lichaamsgewicht erg belangrijk voor zijn welzijn. Oorspronkelijk stamt het ras waarschijnlijk af van een Engelse bulldog en werd hij onder andere voor hondengevechten ingezet. Engelse kantwerksters emigreerden aan het eind van de 19e eeuw naar Frankrijk toen daar kantfabrieken werden opgericht. Zij namen de bulldoggs mee naar Frankrijk en fokten hier, door kruising met andere rassen, de Franse bulldog. In Nederland is deze vrolijke, vriendelijke en opgewekte hond al jaren een erg populair ras.
8 min

Voeding voor de Australische Herder

Hoewel de naam anders doet vermoeden komt de levendige Australische Herder (Engels: Australian Shepherd) niet van Down Under, maar uit de Verenigde Staten. De voorlopers van dit ras waren herdershonden uit Baskenland. Die werden in de loop van de 19e eeuw geïmporteerd door geïmmigreerde Baskische herders. Amerikaanse schapenhoeders gebruikten de honden vanwege de sterk gegroeide vraag naar Australische wol. De Basken trokken destijds als professionele schapenherders met hun kuddes van continent naar continent. Zo kwamen ze in veel landen, wat ervoor zorgde dat de Langharige Collie, de Kortharige Collie, de Duitse Herder, de Pyrenese Herdershond, de Australian Cattle Dog en de Australische Kelpie bij de ontwikkeling dit ras betrokken waren.  Het ras bereikte Europa in de jaren 70 van de vorige eeuw en in 1996 werd het door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkend. De Australische Herder kenmerkt zich vandaag de dag nog vooral als herders-, werk-, of begeleidingshond met zijn levendige en intelligente karakter met een hoog waakinstinct. Daarom wordt hij vaak als therapie-, reddings- of blindengeleidehond opgeleid en ingezet. Door zijn vriendelijke en evenwichtige manier van doen is hij ook heel geschikt als familiehond en voor kinderen.

Karakter Australische Herder

11 min

Voeding voor de Berner sennenhond

In dit artikel lees je alles over voeding voor de Berner sennenhond. Maar eerst wat algemene informatie over deze hond. Robuust, waakzaam, getalenteerd in het trekken van een wagen en het hoeden van vee, een veelzijdige boerderijhond, dat was aan het begin van de twintigste eeuw het fokdoel voor de Berner sennenhond. Hij komt uit de omgeving van Bern in Zwitserland, waar zijn bijnaam „Dürrbächler“ afkomstig is van een herberg in de buurt van Riggisberd in het kanton Bern. Er wordt vanuit gegaan dat de rassen, Newfoundlander en herdershonden met elkaar zijn gekruist om de Berner sennenhond te creëren. De Berner Sennenhond weegt ongeveer 39 tot 50 kilo (mannetjes) of 36 tot 45 kilo (vrouwtjes) met een schouderhoogte van maximaal 70 centimeter. Dit betekent dat de honden behoren tot de fysiek sterke & stevig gebouwde rassen, wat ze ook graag laten zien in hun dagelijkse taken. Ze bereiken een leeftijd van 8 tot 10 jaar, in sommige gevallen worden ze ook veel ouder. De vacht van de Berner sennenhond is lang, zacht en glad en heeft een zwarte kleur met bruin-rode en witte plekken. Vanwege de dikke vacht, put warm weer ze uit. Bij lagere temperaturen voelen ze zich daarentegen heel goed. Naast het dienen als zelfverzekerde boerderijhond kan de Berner sennenhond elk gezin op een verrijkende manier aanvullen vanwege zijn vriendelijke, zachtaardige en menselijke aard. Zijn kenmerkende, agressieloze waakzaamheid en zijn vermogen om goed met kinderen om te gaan ronden zijn karakter af. Alleen mannetjes, vooral op hun eigen territorium, kunnen kwaad reageren op geslachtsgenoten. In de omgang met mensen reageert de hond met absolute kalmte, observeert hij stil en grijpt hij alleen in wanneer dat echt nodig is. Een jachtinstinct heeft de Berner sennerhond vrijwel niet waardoor hij ook niet zo gauw geneigd is om weg te lopen, na een goede opvoeding is vrij lopen hierdoor goed mogelijk. Dit is belangrijk, omdat hij veel beweging en bezigheid nodig heeft. Hij moet ook het nut zien van de bevelen en taken die hem worden gegeven. Met andere woorden: een Berner sennenhond kan ook soms koppig zijn. Voor activiteiten die behendigheid en snelheid vereisen is het ras niet erg geschikt. Hij kan echter uitstekend worden ingezet bij trek-, red-, of speurtrainingen evenals in gebieden die een vooruitziende gehoorzaamheid vereisen. De dieren voelen zich ook erg op hun gemak op therapiegebied en als schoolhond.
7 min

Voeding voor de Border Collie

De fascinerende Border Collie is met zijn vriendelijke en slimme karakter een favoriet van elke dierenliefhebber. Zijn nieuwsgierigheid, werkdrift en het makkelijk volgen van een leider maken hem zeer uniek. In huis wordt de Border Collie gezien als liefdevol, rustig en aanhankelijk, maar van oorsprong was de Border Collie een slimme en sluwe schapenherder die zijn intelligentie gebruikte in het dagelijkse schapenhoeden. Dit zie je terug in zijn waakzaamheid en oplettendheid. Als kers op de taart wordt het lijstje kwaliteiten van deze herdershond afgerond door een zeer sportieve lichaamsbouw. Dankzij zijn excellente neus, vlotte opvattingsvermogen en bliksemsnelle reflexen kan de Border Collie schapen makkelijk een kant op sturen, door een hekje heen sturen of één dier van de kudde isoleren. Deze hond is een erg goede herdershond, echter is het geen goede keuze voor een waakhond. Hij reageert namelijk erg positief op vreemde mensen. Deze elegante hond vindt zijn oorsprong in Groot-Brittanië. De ijverige honden stammen af van de reeds gefokte, Britse Collie uit de Middeleeuwen en ze werden later een nieuw ras in de zogenaamde “Border Counties”, waarmee wordt gerefereerd naar de grensgebieden tussen Schotland en Engeland. Vanaf 1910 heette dit hondje officieel “Border Collie”.

Vacht

De dikke en veelal zwarte zwacht van de Border Collie komt voor in twee varianten: enerzijds middellang en golvend, anderzijds (kort)stokhaar wat glad is, net als bij een Labrador bijvoorbeeld. Daarnaast heeft hij een zachte, dichte en weerbestendige ondervacht. Door zijn lange haar ontstaan er manen en pluimen op het gezicht en de oren. Echter is het haar aan de voor- en achterzijde van de Broder Collie kort en glad. Volgens de rassenstandaard zijn alle kleuren toegestaan, echter mag het wit niet al te dominant zijn. De Border Collie bereikt een grootte tussen de 45 en 55 cm en weegt tussen de 13 en 22 kg. Enkel lichamelijke beweging is voor een Border Collie, die moeiteloos beweegt, niet genoeg. Hij verwacht van zijn baasje een intelligente opdracht en pas dan zal hij tevreden zijn. Anderzijds doet de Border Collie wel erg graag zijn best om zijn baasje tevreden te houden, wat hem misschien wel eens moe kan maken.
11 min

Voeding voor de Chihuahua

Klein, maar fijn. De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld en staat volgens de rassenstandaard bekend als levendig, waakzaam en moedig. Als hij net zo groot zou zijn als dat hij loyaal is, zou het een geweldige waakhond zijn! Het hebben van een Chihuahua vergt veel toewijding en het beestje is erg kieskeurig in het verspreiden van zijn liefde. De Chihuahua geeft over het algemeen het grootste deel van zijn liefde aan één persoon in het huis, maar hij kan het ook wel eens verdelen over meerdere baasjes. Als de Chihuahua met liefde wordt opgevoed zal hij snel nieuwe dingen leren en daarbij ook nog eens erg vriendelijk zijn. Om ervoor te zorgen dat je Chihuahua niet het stereotype keffertje wordt is het belangrijk dat je hem op jonge leeftijd al laat wennen aan andere prikkels, zoals kinderen en andere honden. Ondanks zijn kleine formaat is de Chihuahua niet een of ander speeltje en dient hij ook als een volwaardige hond behandeld te worden. Dit laatste is in de omgang met kinderen zeer belangrijk om te onthouden. Daarnaast heeft een Chihuahua een normale behoefte aan het regelmatig uitgelaten worden, net als alle andere honden. Hij kan goed in een woning worden gehouden en heeft niet per se behoefte aan een gigantische tuin. Desondanks geniet hij natuurlijk wel van een lekkere boswandeling. Al met al is de Chihuahua een robuuste en koppige hond die graag speelt. Er bestaan verschillende theorieën over de afkomst van de Chihuahua. Het hondje draagt de naam van één van de grootste provincies in Mexico met zich mee, genaamd Chihuahua. Er zijn allerlei hints die wijzen naar de afkomst van dit ras. Niet alleen uit Mexico, maar ook China, Egypte en zelfs Malta. Vroeger leefden er wilde honden in Mexico die destijds door de Azteken werden gevangen en gedomesticeerd. Azteekse priesters verheiligden het kleine hondje en de Azteekse prinsessen waren er ook helemaal weg van. Hij werd als offerdier gebruikt en gold bovendien als degene die de doden naar het hiernamaals leidde. In 1904 werd de Chihuahua voor het eerst geregistreerd in de Verenigde Staten, door een kunstenares genaamd Rosina V. Casseli. Ze trainde de honden voor allerlei soorten optredens en in haar tijdschrift “Our Dogs” schreef ze de eerste prototype-rasomschrijving van het mini-hondje. De daadwerkelijke eerste officiële rasomschrijving werd vastgelegd in 1923 en vanuit hier vond de Chihuahua zijn weg in de wereld.
10 min

Voeding voor de Dobermann

Sterk en gespierd met een elegante en trotse houding: De Dobermann wordt niet voor niets als het ideaalbeeld van een hond gezien. In zijn hoogstens dertien levensjaren kan hij – afhankelijk van het geslacht – tussen de 63 en 72 cm groot worden en ongeveer 32 tot 45 kg wegen. Het meestal zwarte of bruine haar van de Dobermann is kort, hard en dicht en heeft geen ondervacht. Op de kop, borst en poten heeft hij roestrode markeringen. Het relatief jonge hondenras Dobermann komt oorspronkelijk uit Duitsland en is in de 1870er jaren door Friedrich Louis Dobermann (1834 - 1894) voor het eerst in Apolda, in de deelstaat Thüringen, gefokt. Het is het enige Duitse ras dat naar haar eerste bekende fokker vernoemd is. Aangezien deze man met zijn bezigheden als hondenvanger en belastinginner in twee zeer onpopulaire beroepstakken werkte, was hij ook niet erg populair bij zijn medemensen. Om zichzelf te beschermen wilde hij een hond fokken die niet alleen met zijn uiterlijk mensen afschrikte maar bij twijfel ook de eigenschappen bezat om ze op- en tegen te houden. Op deze wijze ontstond uit een kruising van honden met groot beschermingsgevoel, veel moed en een opvliegend karakter een voorlopige mix van Rottweilers en Herdershonden. Het later daaruit geëvolueerde ras is wendbaar en heeft uithoudingsvermogen, een scherp instinct, een groot beschermingsinstinct en een ver ontwikkeld gevoel voor goed en slecht. Het moet hem aangeleerd worden om dit laatste correct in te schatten, daar de Dobermann anders naar eigen inzicht beslist, wat in menselijk opzicht ook wel eens de verkeerde kant op kan gaan. Bovendien reageert de Dobermann al op kleine prikkels. Dankzij de genoemde eigenschappen werden Dobermanns al in het begin van de 20e eeuw niet alleen graag als politiehonden ingezet, waardoor ze de bijnaam ‘Gendarmehond’ kregen, maar vooral als werk-, jacht- en waakhond. Met hun vriendelijke en aanhankelijke karakter zijn ze daarnaast ideaal als familiehond, daar ze ook tegenover kinderen lief en onbevangen zijn. In dit artikel lees alles over: de voeding voor de Dobermann.
8 min

Voeding voor de Duitse herder

Met een schofthoogte van 55 tot 65 centimeter (teefjes tot 60 centimeter) wegen de sportieve herdershonden ongeveer 22 tot 40 kilo (teefjes tot 32 kilo). Hun lichaamsbouw is gespierd maar ook slank en uitgerekt. Met een gemiddelde van 13 jaar bereiken ze een mooie leeftijd voor grote honden. De robuuste en korte zwarte vacht met gele tot roodachtig bruine plekken en dichte ondervacht hebben maar weinig verzorging nodig. De behendige Duitse herders houden van sporten zoals hardlopen, fietsen of behendigheid, evenals lange wandelingen in alle weersomstandigheden. Als herdershonden hebben Duitse herders een uitgesproken familiegevoel en een beschermend instinct, waardoor ze in principe dol zijn op kinderen. De dieren hebben stalen zenuwen, zijn zelfverzekerd, moedig, in gevaarlijke situaties onbevreesd en klaar om te vechten.

Karakter van de Duitse Herder

9 min

Voeding voor de Mopshond

De Mopshond wordt tot de kleine hondenrassen geteld en bereikt bij een lichaamsgrootte van ca. 26 tot 34 cm een ideaal lichaamsgewicht van ca. 6,3 tot 8,1 kg. Omdat de Mopshond tot de zogenaamde branchycefale rassen behoort en door de ronde hoofdvorm en korte neus met ademhalingsproblemen te maken heeft, moet extra overgewicht voorkomen worden. Er moet gelet worden op de hoeveelheid energie in het voer, omdat de hond anders een hoger gewicht kan behalen dan bedoeld en zo een instabiele botstructuur kan ontwikkelen. De Mopshond heeft van nature een compacte lichaamsbouw met een goede en vaste spiermassa. Daarom heeft deze hond voldoende beweging en evenwichtige voeding nodig, die is afgestemd op zijn behoeftes. Door verkeerde voeding kan tijdens de puppyfase deze compactheid al overgaan in overgewicht. Let daarnaast op de hoeveelheid voer, want zolang er nog voer in de bak zit, stopt een Mopshond niet uit zichzelf met eten. Je moet ook letten op een afgestemde en evenwichtige hoeveelheid energie, mineraalstoffen, sporenelementen en vitamines in het puppyvoer, zodat de kleine Mopshond gezond aan zijn leven kan beginnen. De voedingsadviezen voor puppyvoer zijn afgestemd op het huidige gewicht van de pups en op het verwachte gewicht als volwassen hond. Hiervoor wordt het gewicht van een volwassen dier van hetzelfde geslacht als richtpunt gebruikt. Daarnaast wordt de hoeveelheid voer afgestemd op de hoeveelheid activiteit van de pups.
9 min

Voeding voor de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback – het enige hondenras uit Zuid-Afrika – is sterk aangepast aan zijn oorspronkelijke omgeving. Dat de Ridgeback voor de jacht op leeuwen gefokt werd, kan je op het eerste gezicht al zien. Met een groot postuur, een atletische, gespierde lichaamsbouw en dunne, gladde vacht heeft hij de optimale eigenschappen voor het jagen in een heet klimaat. Zijn voorvaders zijn de toenmalige rassen van de kolonisten uit Groot-Brittannië en Nederland. Daarnaast zijn er vermoedelijk invloeden van de hottentottenhond. De Rhodesian Ridgeback is een trouwe, lieve familiehond met bescherminstinct die veel beweging nodig heeft om gelukkig en evenwichtig te zijn. Daarnaast stralen de honden intelligentie, een sterk karakter en moed uit, waarbij ze geen of amper agressiviteit vertonen. Net als alle jachthonden hebben de Rhodesians ervaren bazen nodig, die weten welke training geschikt is voor de hond. Als sportief hondenras dat van activiteit houdt en veel uithoudingsvermogen heeft, doet de Ridgeback graag aan behendigheid, hindernissport en oefeningen van de training voor jachthonden. Bovendien zijn het uitstekende jachthonden en door hun goede speurzin zijn het ook geschikte reddings- of zoekhonden. De lenige, sterke lichaamsbouw van de hond wordt compleet gemaakt door de hoge mate van beweeglijkheid. De vacht is lichtbruin en kort. De waakzame, aandachtige kop heeft aan de zijkanten dunne, driehoekige flaporen. Reuen bereiken een grootte van 63 tot 69 cm met een gewicht van ongeveer 38 kilogram. Teefjes worden 61 tot 66 cm lang en dat met een gewicht van ongeveer 32 kilo. Fokkers hechten veel waarde aan de pronkrug (‘ridge’ of ‘ridgeback’) die het hondenras zijn naam heeft bezorgd. De kam is opgebouwd uit vacht die tegen de haarrichting in groeit en komt voor in verschillende vormen. Deze moet ongeveer 5 cm breed zijn en haarwervels vormen die in een bepaalde richting staan. De rugkam zorgt voor het risico op een cyste, een huidafwijking die diep in het weefsel trekt en soms besmettelijke huidziektes kan bevorderen.
9 min

Voeding voor de Sint-Bernard

Vooral door de vele film- en televisieoptredens horen de Sint-bernardshonden tot de favoriete gezinshonden. Met een schofthoogte van 65 tot 90 cm en een gewicht van 55 tot 80 kilogram tellen ze tot de grootste en zwaarste hondenrassen. Vroeger werden ze vooral als werk- en reddingshonden gebruikt. In dit artikel lees je alles over: voeding voor sint-bernard.
8 min

Voeding voor de Weimaraner

Het oudste Duitse hondenras, de Weimaraner, wordt vanaf ongeveer 1890 puur zuiver gefokt en daarom vertoont hij ook geen kruizingen met anderen hondenrassen. Over het ontstaan van dit ras bestaan veel theorieën. Het meest waarschijnlijk is dat de Weimaraner al aan het begin van de 19de eeuw de groothertog Karel August van Saksen-Weimar-Eisenach als baasje had. Destijds werd het ras vooral voor vorsten en beroepsjagers in Midden-Duitsland gefokt. Met zijn schofthoogte van 57 tot 70 cm hoort de Weimaraner bij de middelgrote tot grote honden die voor de jacht gebruikt worden. Met zijn gespierde lichaamsbouw en krachtige spieren is het een nuttige werker. De teefjes wegen ongeveer 25 tot 35 kilogram, de reutjes 30 tot 40 kilogram. De ofwel korte en gladde, ofwel zachte en lange vacht is vooral zilver tot grijs. De kop en de oren vallen meestal lichter uit. Als jachthond met doorzettingsvermogen, de liefde voor uitdagingen en de motivatie om opdrachten te volbrengen, neemt hij als jachthond een bijzondere plek in. Zijn specialiteit laat de Weimaraner na het schot zien, wanneer hij naar wild zoekt. De veelzijdige en betrouwbare Weimaraner is niet alleen goed als jachthond inzetbaar, maar hij is ook een geschikte gezinshond. Het is een territoriale hond die op een niet agressieve manier waakt en beschermt. Toch heeft hij niet alleen een liefdevolle verzorging nodig, maar hij heeft ook een heel zorgvuldige, moemakende en consequente omgang. In het geval van een goede en een vakkundige opvoeding kan en wil de Weimaraner een zeer goede band met zijn baasje opbouwen. Ook al is het een souvereine, zelfbewuste en intelligente hond, toch moet zijn passie voor het jagen samen met de bewegingsdwang in de goede richting gestuurd worden, wanneer hij niet als jachthond wordt ingezet.
6 min

Zelf hondenijs maken: 7 makkelijke recepten

Op hete zomerdagen is er niets zo fijn als een verfrissend ijsje. Dit merk je ook aan de verlangende blik van een hond naar het bevroren lekkers. Met onze recepten kun je heel makkelijk zelf hondenijs maken en je viervoeter daarmee in de zomer trakteren op gezond ijsgenot.
8 min

Zelf hondenkoekjes bakken

We geven het toe, kant-en-klare snacks kopen gaat sneller, maar het is lang niet zo leuk. En er zijn nog meer goede redenen om zelf hondenkoekjes te maken. In dit artikel lees je waarom je zelf hondenkoekjes moet bakken en ook zes lekkere recepten.
5 min

Zelf hondentaart bakken: 3 lekkere recepten

Is je hond jarig? Dan krijgt hij misschien nieuw speelgoed voor zijn verjaardag. Je kunt ook lekkere hondentaart of een hondengebakje maken om het te vieren. Echt moeilijk is het namelijk niet. Hier vind je drie recepten die je viervoeter zeker lekker vindt.
3 min

Zijn eikels giftig voor honden?

In de herfst maak je misschien wel eens decoratie van eikeltjes. Als je hond er graag mee speelt, ziet dat er lief uit. Maar let op: eikeltjes zijn namelijk gevaarlijk voor honden!

Maar niet alles wat honden graag eten is ook echt gezond… noch rauw kippenvlees, noch varkensvlees, noch tafelafval zijn voldoende voor een gezond en actief hondenleven.

Ondanks de lange gemeenschappelijke geschiedenis met de mens, doelgerichte fokfokkerij en veranderde levensomstandigheden, is de fysiologie van onze gedomesticeerde honden nog steeds die van zijn voorouder, de wolf. Wolven en wilde honden zwerven door het bos om te jagen en de prooi te doden. In het algemeen wordt de prooi geheel opgegeten. De belangrijke voedingsstoffen zitten niet alleen in het spiervlees, maar vooral in slachtafval. De botten en maaginhoud van de vaak plantenetende prooi worden ook gegeten. Daar is een goede reden voor: Het voedingsvezelgehalte in de maag verhoogt de spijsvertering van de wilde hond en biedt belangrijke sporenelementen en vitamines. In tegenstelling tot de kat is de hond du geen pure carnivoor. Een deel van zijn voer bestaat idealiter ook uit plantaardige componenten.

Dit natuurlijke dieet van de wolf of wilde hond moet worden beschouwd als een standaard voor op de hond afgestemd hondenvoer. Je kunt je hond weliswaar geen heel prooidier voeren, maar ook natvoer en droogvoer voor honden zou in eerste instantie uit vlees moeten bestaan en zijn aangevuld met geselecteerde plantaardige bestanddelen. Deze bieden uw hond proteïnen, vetten en koolhydraten, evenals voedingsstoffen, vitaminen en mineralen voor een gezond hondenleven.

Hoogwaardige hondenvoeding bevat precies deze voedingscomponenten en beschermt je hond tegen tekorten en bijbehorende gezondheidsproblemen. Maar met het voeren van alleen hondenvoer van hoge kwaliteit is het niet voldoende: onze huishonden hebben nog steeds veel beweging nodig. Het vaak stationaire leven als huisdier en een verkeerd, calorierijk dieet kan anders al snel leiden tot zogenaamde 'beschavingsziekten' zoals diabetes, obesitas en allergieën.

Goed dat je een grote selectie van hondenvoer van hoge kwaliteit kunt vinden in onze hondenshop! Of het nu gaat om nat- of droogvoer, compleetvoer, puppyvoer of speciaal voer, Terra Canis, Royal Canin, Hill's of zooplus exclusieve merken zoals Rocco en Lucullus: Hier vindt je het juiste voedsel voor elke hond!