Hondensport en training

Beweging voor honden is belangrijk en noodzakelijk. Voor iedereen die naast het uitlaten nog meer beweging nodig heeft, zijn er veel sportieve activiteiten. Maar wat is hondensport precies? En welke is de juiste voor jou en je dier? Hier kom je te weten waarom je hondensport niet links moet laten liggen! Lees meer

Behendigheid met de hond

Wandelingen zijn voor jou en jouw hond op den duur te saai? Wil je meer met je viervoeter beleven? Dan is behendigheid of agility misschien wat voor jou! Behendigheid is een moderne hondensport die een bijdrage levert aan de communicatie tussen mens en hond. In de zomer kan men deze sport erg goed buiten beoefenen.

Hondenfrisbee

Als je jezelf en jouw hond wat afwisseling wilt geven bij het apporteren, moet je eens een frisbee proberen! Bij deze sport is het de bedoeling dat jouw hond de frisbee in de lucht vangt. In dit artikel lees je alles over de sport: hondenfrisbee!

Hondenzwembad

Veel honden zijn grote waterratten. Echter kunnen ze zich niet overal laten gaan: in veel wateren zijn honden niet toegestaan. Een alternatief voor meertjes, zwemplekken in het bos en op de heide zijn hondenzwembaden. Momenteel zijn er echter nog weinig zwembaden voor onze viervoeters. Veel baasjes zorgen daarom zelf voor een zwembadje voor hun hond. Wij geven je meer informatie over hondenzwembaden en geven tips rondom waterplezier in je eigen hondenzwembad.

Op een juiste manier spelen met de hond

Je moet niet alleen vaak met jouw hond spelen, maar ook zorgen voor afwisseling. Overspanning, bijvoorbeeld door te moeilijk spelletjes of te lang te spelen, moet worden vermeden, net als verveling,  bijvoorbeeld door een saai spel of constante herhalingen. Het spelen moet gebaseerd zijn op de vaardigheden en behoeften van de hond. Zo kan het zijn dat de ene hond met de goede oude "stok" wil spelen, een andere hond wil vechten over een kauwspeeltje dat hij uit de hand van zijn baas probeert te trekken. Het is belangrijk dat elke baasje herkent wanneer de hond wil spelen. Dit kan op verschillende manieren. In dit artikel lees je alles over: Op een juiste manier spelen met de hond.

Waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over: hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets en waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsten. In dit artikel staat het volgende onderwerp dus centraal: Fietsen met honden!

Sport voor honden – wat is dat precies?

Hondensport is een overkoepelende term voor bijna alle activiteiten die de hond en baas samen kunnen uitoefenen. De nadruk ligt op plezier en beweging.

Welke voordelen brengt hondensport voor de hond en zijn baasje met zich mee?

Honden hebben veel beweging nodig. Hondensport is de ideale manier om ervoor te zorgen dat je hond fysiek en mentaal voldoende uitdaging heeft. Je hond is meer ontspannen en evenwichtiger. Dat zie je terug in zijn gedrag. Bij sommige hondenrassen is het zelfs nodig de dieren op een sportieve manier uit te dagen om negatief gedrag te voorkomen.

Bovendien is hondensport ook erg effectief om de band tussen mens en dier te versterken en te verdiepen.

Met een hond aan je zij heb je ook meteen een gratis trainer. De hond is genadeloos en zal je met zijn geblaf motiveren en geen smoesjes toestaan. Overwin je eigen luiheid en laat je hond het beest in je wakker maken!

Welke hondensport is de juiste?

Er zijn verschillende mogelijkheden. De hond moet op een zodanige manier worden beziggehouden dat hij zijn energie kwijt kan. Het is ook belangrijk dat de inspanning past bij zijn lichamelijke conditie. Het ras en het individuele karakter van de hond zijn doorslaggevend. Het is belangrijk dat je hond voldoende beweging heeft. Daarnaast kunt je hem activiteiten aanbieden die een beroep doen op het leervermogen en concentratievermogen van je hond.

Canicross

Canicross is een echte trendsport, canicrossers lopen sneller dan wandelaars en je bent met een flexibele lijn verbonden met jouw hond. De hond loopt vrij voorop en trekt je met zich mee, waardoor het tempo stijgt! Dit wordt als een effectieve training beschouwt, dat veel ongewone spiergroepen traint en het zorgt voor veel plezier met jouw hond in de buitenlucht. Met een speciale lijn, een geschikt tuigje en een buikriem voor de sporter kunnen jij en jouw hond van start gaan.

Agility

Agility, of behendigheid is een sport waar jij en jouw hond nauw moeten samenwerken. Het is de bedoeling dat de hond zo snel mogelijk een parcours foutloos aflegt, dit parcours bestaat uit verschillen hindernissen. Het belangrijkste is, dat met deze sport ontzettend veel plezier beleeft samen met jouw hond!

Voor een klein behendigheidsparcours in je eigen tuin, vindt je verschillende hindernissen zoals slalompalen, wippen en tunnels op onze website.

Vergeet je hond niet te belonen met een lekkere snack als hij alles goed heeft gedaan!