Hondensport en training

Beweging voor honden is belangrijk en noodzakelijk. Voor iedereen die naast het uitlaten nog meer beweging nodig heeft, zijn er veel sportieve activiteiten. Maar wat is hondensport precies? En welke is de juiste voor jou en je dier? Hier kom je te weten waarom je hondensport niet links moet laten liggen! Lees meer

9 min

Agility met kleine honden

Hoe groot moet je hond zijn? Nu we het over grootte hebben! Ook kleine honden kunnen veel plezier beleven aan agility. Ontdek hier of jouw kleine hond ook geschikt is voor deze wervelende hondensport en op welke vijf factoren je als hondenbegeleider moet letten.

2 min

Behendigheid met de hond

Wandelingen zijn voor jou en jouw hond op den duur te saai? Wil je meer met je viervoeter beleven? Dan is behendigheid of agility misschien wat voor jou! Behendigheid is een moderne hondensport die een bijdrage levert aan de communicatie tussen mens en hond. In de zomer kan men deze sport erg goed buiten beoefenen.

4 min

Degility: het kleine broertje van behendigheid

Hondenfrisbee, treibball of canicross. Er bestaan zoveel soorten hondensport dat er wel voor ieder wat wils is. Met name behendigheid (Agility) is bijzonder populair. Bij deze sport leggen hond en baasje samen een parcours met kleine hindernissen. Denk hierbij aan een hoogtesprong of tunnel. Bij behendigheid is snelheid echter van belang! Wil je liever niet zo op de tijd wil letten en het rustig aan doen? Dan heb je waarschijnlijk meer aan degility. Lees in dit artikel alles over degility voor honden!

6 min

Dummytraining – voor speurneuzen en teamworkers

Wat is dummytraining precies? Je voerzakje weggooien of verstoppen – en de hond brengt het terug. Dat is althans wat vele mensen denken. Dummy-oefeningen met een hond zijn echter veel meer dan dat! Lees hier meer over deze veelzijdige hondensport!

4 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!

4 min

Hondenfrisbee

Als je jezelf en jouw hond wat afwisseling wilt geven bij het apporteren, moet je eens een frisbee proberen! Bij deze sport is het de bedoeling dat jouw hond de frisbee in de lucht vangt. In dit artikel lees je alles over de sport: hondenfrisbee!

6 min

Hondenzwembad

Veel honden zijn grote waterratten, maar in veel wateren zijn ze niet toegestaan. Een alternatief voor meertjes, zwemplekken in het bos en op de heide zijn hondenzwembaden. Momenteel zijn er echter nog weinig zwembaden voor onze viervoeters. Veel baasjes zorgen daarom zelf voor een zwembadje voor hun hond. Wij geven je meer informatie over hondenzwembaden en geven tips voor waterplezier in je eigen hondenzwembad.

20 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren!

4 min

Mantrailing met je hond

Honden hebben een veel betere neus dan mensen. Het vermogen om te ruiken maakt dan ook de kern uit van mantrailing. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt opmaken of jouw hond geschikt is voor mantrailing. Daarnaast vind je hier meer informatie over wat je als beginner van deze hondensport moet weten.

2 min

Op een juiste manier spelen met de hond

Je moet niet alleen vaak met jouw hond spelen, maar ook zorgen voor afwisseling. Overspanning, bijvoorbeeld door te moeilijk spelletjes of te lang te spelen, moet worden vermeden, net als verveling,  bijvoorbeeld door een saai spel of constante herhalingen.

7 min

Sport voor honden: zo behaal je het ideale gewicht

Liefde gaat ook bij jouw viervoeter door de maag. Maar wat lief bedoeld is, eindigt echter vaak in overgewicht. Met jouw hulp en een zorgvuldig sportprogramma reduceer je overgewicht bij je hond, wordt hij weer fit en kan hij zich ongestoord bewegen. Met de onderstaande oefeningen krijg jij je hond weer op geen gezond gewicht. En je zult er zelf ook baat bij hebben! Lees snel meer over verschillende soorten sport voor honden!

6 min

Tips om je hond beter uit te laten

Op naar buiten: voor honden is de dagelijkse wandeling met hun baasje een waar hoogtepunt. En dan in het beste geval niet alleen omdat ze beweging krijgen en hun behoeften kunnen doen. Wie afwisseling in het uitlaten aanbrengt, kan lichamelijke en mentale ontlading combineren met training en plezier.

7 min

Trekhondensport: Tips, uitrusting en commando’s

Hondenslee-races worden niet alleen in het bitterkoude Alaska gehouden: deze hondensport is ook leuk zonder sneeuw. Voordat je aan dit wervelende avontuur begint met je hond, geven we je hier de belangrijkste informatie en commando's om aan de slag te gaan met deze fascinerende hondensport.

7 min

Zwemmende honden blijven fit

Zwemmen betekent voor je hond niet alleen wat verkoeling in de zomer. De conditie en gewrichten van je hond zijn ook gebaat bij beweging in het water – het hele jaar door. Lees waarom zwemmen voor honden de gezondheid verbetert, met name van honden met overgewicht en oudere honden, en hoe het ook nog eens erg leuk kan zijn. Kortom: zwemmende honden zijn gelukkige honden!

Sport voor honden – wat is dat precies?

Hondensport is een overkoepelende term voor bijna alle activiteiten die de hond en baas samen kunnen uitoefenen. De nadruk ligt op plezier en beweging.

Welke voordelen brengt hondensport voor de hond en zijn baasje met zich mee?

Honden hebben veel beweging nodig. Hondensport is de ideale manier om ervoor te zorgen dat je hond fysiek en mentaal voldoende uitdaging heeft. Je hond is meer ontspannen en evenwichtiger. Dat zie je terug in zijn gedrag. Bij sommige hondenrassen is het zelfs nodig de dieren op een sportieve manier uit te dagen om negatief gedrag te voorkomen.

Bovendien is hondensport ook erg effectief om de band tussen mens en dier te versterken en te verdiepen.

Met een hond aan je zij heb je ook meteen een gratis trainer. De hond is genadeloos en zal je met zijn geblaf motiveren en geen smoesjes toestaan. Overwin je eigen luiheid en laat je hond het beest in je wakker maken!

Welke hondensport is de juiste?

Er zijn verschillende mogelijkheden. De hond moet op een zodanige manier worden beziggehouden dat hij zijn energie kwijt kan. Het is ook belangrijk dat de inspanning past bij zijn lichamelijke conditie. Het ras en het individuele karakter van de hond zijn doorslaggevend. Het is belangrijk dat je hond voldoende beweging heeft. Daarnaast kunt je hem activiteiten aanbieden die een beroep doen op het leervermogen en concentratievermogen van je hond.

Canicross

Canicross is een echte trendsport, canicrossers lopen sneller dan wandelaars en je bent met een flexibele lijn verbonden met jouw hond. De hond loopt vrij voorop en trekt je met zich mee, waardoor het tempo stijgt! Dit wordt als een effectieve training beschouwt, dat veel ongewone spiergroepen traint en het zorgt voor veel plezier met jouw hond in de buitenlucht. Met een speciale lijn, een geschikt tuigje en een buikriem voor de sporter kunnen jij en jouw hond van start gaan.

Agility

Agility, of behendigheid is een sport waar jij en jouw hond nauw moeten samenwerken. Het is de bedoeling dat de hond zo snel mogelijk een parcours foutloos aflegt, dit parcours bestaat uit verschillen hindernissen. Het belangrijkste is, dat met deze sport ontzettend veel plezier beleeft samen met jouw hond!

Voor een klein behendigheidsparcours in je eigen tuin, vindt je verschillende hindernissen zoals slalompalen, wippen en tunnels op onze website.

Vergeet je hond niet te belonen met een lekkere snack als hij alles goed heeft gedaan!