Verzorgingstips voor een tevreden cavia

Verzorgingstips voor een tevreden cavia

Verzorgingstips voor een tevreden cavia

Een gezonde cavia houdt zijn schoonheid en gezondheid grotendeels zelf in stand. Met zijn nageltjes haalt hij stof en vuil uit zijn vachtje en met zijn tong likt hij zichzelf schoon. Maar jij kan ook wat doen! Bestudeer deze verzorgingstips voor een cavia goed en kijk wat je kunt doen.

Zorgen voor kortharige cavia’s

Als je iets goeds wil doen voor je kortharige caviaatje, kun je het regelmatig kammen met een borstel van natuurlijke haren. Zo help je hem bij het kwijtraken van zijn afgestorven haren, doe je iets voor zijn hygiëne en kan jouw knaagdiertje ook nog eens genieten van een heerlijke huidmassage. Dit is een van de verzorgingstips voor een cavia.

Wanneer je jouw harige huisgenootje regelmatig verwent en verzorgt, zul je ook in een vroeg stadium kunnen merken of hij of zij door parasieten of huidziekten wordt geplaagd. Terwijl hij zijn vacht wisselt, dus meestal in de lente en de herfst, zal je caviaatje extra blij zijn met de speciale knuffeluurtjes samen met jou.

kortharige cavia © Eric Isselée / stock.adobe.com
kortharige cavia

Verzorging van langharige rassen

Langharige rassen zoals angora-cavia’s zijn niet zo eenvoudig te houden. Om zich lekker in zijn vel te voelen zijn dit type cavia’s regelrecht op hun verzorging aangewezen: hun vacht wisselt niet, maar deze blijft altijd doorgroeien. Hun haren kunnen tot wel 20 cm lang worden.

Als je hem geen handje helpt, zal jouw knaagdiertje al snel een lange vervilte sleep achter zich aan trekken. Hij is dan onder die begroeiing zo in zijn bewegingsvrijheid beperkt, dat hij zich niet eens meer zal kunnen krabben. Omgeven door zijn eigen excrementen en voerresten, die hij in zijn vacht meesleept, zal hij een ellendig leven lijden.

langharige cavia © DoraZett / stock.adobe.com
langharige cavia

Kammen

Deze diertjes moeten dus absoluut iedere dag worden gekamd. Dat gaat zo:

  • Zet je huisdier daarvoor op een lekker zachte handdoek op bijv. een tafel.
  • Leg je cavia echt in de watten tijdens de dagelijkse procedure; aai het diertje, fluister hem lieve woordjes in zijn oor en geef hem zijn lievelingssnack.
  • Gebruik eerst een kam met lange tanden om de knopen uit de vacht te kammen. Is er een te hardnekkig, knip of snij deze er dan voorzichtig uit.
  • Hierna kun je de vacht met een zachte borstel op hoogglans krijgen.
  • Als er hardnekkig vuil in de vacht van de kleine is blijven hangen, kun je dit er bijvoorbeeld met een bevochtigde zeemlap voorzichtig uitwrijven.
kammen cavia © Callalloo Twisty / stock.adobe.com
kammen cavia

Vachtverzorging

Opdat de vachtverzorging wat eenvoudiger wordt, de hygiëne op orde is en je kleine vriend vol levenslust rond kan huppelen, moet de vacht regelmatig ingekort worden. Dat gaat als volgt:

  • Zet het diertje het beste weer op een tafel en knip of scheer voorzichtig om het zittende diertje heen
  • De haren moeten zo lang zijn, dat ze met de topjes de bodem net aanraken
  • Achterop de cavia kun je de haren sterk inkorten, zodat de excrementen niet blijven hangen

Nageltjes knippen

Wanneer jouw cavia niet de mogelijkheid heeft om zijn nageltjes af te slijten door bijv. over ruwe stenen te lopen, kan het zijn dat ze te lang worden. Als dat zover gekomen is, rent je huisdiertje niet zo graag meer rond door de omgeving. Hij krijgt dan namelijk zijn pootjes niet meer goed aan de grond en wordt zo bij het lopen gehinderd.

Laat de nageltjes regelmatig door een dierenspeciaalzaak of arts met een speciale tang knippen, zodat het niet tot ontstoken en kromgegroeide nageltjes kan komen. Mocht je het knippen zelf willen proberen, zorg ervoor dat iemand het je van tevoren laat zien.

Nageltjes knippen cavia © Magalice / stock.adobe.com
Nageltjes knippen cavia

Tanden

Als jouw cavia te lui is om te knabbelen, verdient hij ten eerste de naam van knaagdier eigenlijk niet, maar kunnen de continu doorgroeiende tanden te lang worden. Opdat het huisgenootje desondanks vol vreugde en eetlust kan eten, moeten de tanden iedere twee tot drie maanden door een dierenarts gekort worden.

Als jouw cavia helemaal goed verzorgd en verwend wordt, zal hij je vrolijk piepend begroeten en je met zijn levenslust belonen.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?

2 min

Zorgen voor een dwergkonijn

Konijnen verzorgen hun vacht regelmatig zelfstandig met hun tong. Tijdens de rui, die al snel meerdere weken kan duren, moet er echter af en toe een handje geholpen worden. Aan de ene kant functioneert het borstelen als een aangename massage, daarnaast help je het dier door oude, afgestorven haren te verwijderen. Voor een normale lange vacht hebt je een borstel met echt haar of een verzorgingshandschoen met rubberen nopjes nodig.