Graanvrij knaagdiervoer

Graanvrij knaagdiervoer

Graanvrij knaagdiervoer

Graanvrij knaagdiervoer, het kan ook zonder graan

Knaagdieren eten graan – deze apocriefe mythe is helaas nog steeds wijdverspreid. Krachtvoer in de vorm van graan is alleen als incidentele snack geschikt! Het natuurlijke dieet van cavia’s bestaat uit gras en kruiden, daarom moeten dieren die in een kooi gehouden worden ook genoeg vers voer krijgen. In dit artikel staat graanvrij knaagdiervoer centraal.

Welke mogelijkheden zijn er voor een graanvrij dieet?

Als je jouw lieve knaagdier een plezier wilt doen, kun je het beste niet naar graan houdende producten grijpen; geef hem liever groente en fruit. Ook graanvrij voedsel, gedroogde groenten en fruit, voerplanten en plantenknoppen zijn geschikt.

Veel knaagdieren zijn bijzonder dol op gedroogde bananen en appel. Maar wees voorzichtig: geef hierbij alleen producten uit de dierenspeciaalzaak die speciaal voor knaagdieren zijn ontwikkeld! Gedroogd fruit voor menselijke consumptie bevat vaak suiker of additieven voor een lange houdbaarheid.

Ondertussen zijn er ook bepaalde soorten gedroogde groente die speciaal voor knaagdieren zijn geschikt. Gedroogde wortels zijn rijk aan vitamine A en bèta-carotine, gedroogde prei stimuleert de spijsvertering en johannesbrood zit vol calcium.

De meeste soorten graanvrij knaagdiervoer bestaan uit een mengsel van verschillende kruiden en gedroogde groenten- en fruitproducten. Als aanvulling op rauw voer kunt je jouw huisdier ook knabbelstengels en plantenknoppen geven. Deze zitten vol goede voedingsvezels, zwengelen de spijsvertering aan en zijn daarbovenop nog een caloriearm – het perfecte tussendoortje!

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Kijk gerust rond in onze knaagdiershop voor meer artikelen voor knaagdieren & co!

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Het juiste voer voor konijnen

Eindelijk is het zover, jouw nieuwe huisgenoot is in zijn kooi ingetrokken! Maar hoe kun je een optimaal dieet voor jouw knaagdiertje garanderen? In dit artikel lees je alles over: het juiste voer voor konijnen.
2 min

De juiste voeding voor prairiehonden

De prairiehond heeft zijn naam gedeeltelijk te danken aan zijn afkomst, de kortbegraste vlakten van de Noord-Amerikaanse prairie. De geluiden die hij maakt deden zijn naamgevers denken aan het keffen van een hond. In Nederland is hij als huisdier nog niet in veel huishoudens doorgedrongen. Maar dit knaagdiertje, dat iets wegheeft van een marmot, is altijd al erg populair geweest. Geen wonder: de dieren zijn absoluut niet schuw en vormen nauwe banden met hun bezitters. Het houden van zo’n beestje kost weliswaar erg veel tijd, maar de voeding is vrij recht voor zijn raap, maar wat is de juiste voeding voor prairiehonden? Dat lees je hier!
2 min

Groenvoer voor knaagdieren

Het natuurlijkste voer voor knaagdieren als konijnen, cavia’s en co is vers en sappig. De meeste knaagdieren zijn dol op veel verschillende groente- en fruitsoorten en dit soort voer bevat daarnaast nog gezonde vitaminen en mineralen!