Groenvoer voor knaagdieren

Groenvoer voor knaagdieren

Groenvoer voor knaagdieren

Groenvoer voor knaagdieren

Het natuurlijkste voer voor knaagdieren als konijnen, cavia’s en co is vers en sappig. De meeste knaagdieren zijn dol op veel verschillende groente- en fruitsoorten en dit soort voer bevat daarnaast nog gezonde vitaminen en mineralen!

Welk groenvoer kan ik mijn knaagdieren aanbieden?

Van wortel, paprika, komkommer en peterselie worden knaagdieren bijzonder enthousiast. Peterselie en paprika bevatten veel vitamine C, komkommers zitten vol vocht en zijn daarmee vooral voor bij warm weer geschikt. Wortels zijn een echte klassieker onder het konijnenvoer en kunnen door het groenvoer worden gegeven. Ze zitten echter vol calorieën en mogen slechts spaarzaam aan jouw huisdier worden gegeven. Radijsjes mogen dan wel een sterke, aparte smaak hebben, maar de meeste knaagdieren smullen ervan.

groenvoer konijn © nmelnychuk / stock.adobe.com
groenvoer konijn

Wat is beter om niet als voer te geven?

Niet alles dat er verleidelijk uitziet, is ook gezond. Zo moeten zuurhoudende fruitsoorten worden gemeden, omdat deze vaak de dierenmaag irriteren. Steenvruchten – vruchten met een harde pit in het hart – worden door de meeste knaagdieren niet goed verdragen en kunnen diarree teweegbrengen. Ook het genieten van exotische vruchten als mango, papaja en granaat kan heftige verteringsstoringen tot gevolg hebben. De stoffen in de avocado kunnen zelfs giftig zijn! Ook bij een aantal soorten groenten is voorzichtigheid geboden, zo bevat bladspinazie, maar ook broccoli oxaalzuur en het eten van kool heeft niet zelden winderigheid als gevolg.

Een dieetplan

  • Cavia’s zijn dol op en verdragen appel, banaan, aardbei, kiwi, meloen, druiven, paprika, peterselie, paardenbloem, klein hoefblad en madeliefjes.
  • Dwergkonijnen prefereren appel, aardbei, framboos, wortel, koolraapbladeren (niet de knollen), venkel, selderij, sojabonen- en erwtengroen, maiskolven en tuinkruiden als peterselie, dille of salie, paardenbloem, klein hoefblad en madeliefjes.
Groenvoer voor knaagdieren © shchus / stock.adobe.com
Groenvoer voor knaagdieren
  • Houders van ratten en muizen kunnen hun dieren appels, bananen, peren, aardbeien, meloenen, druiven, wortels, paprika’s, tomaten, veel soorten sla (geen kropsla – bevat nitraat), mais, komkommer, koolraap en gekookte aardappels aanbieden.
  • Hamsters hebben het liefst appels, bananen, aardbeien, mais, meloen, sla, broccoli, courgette, selderij, spinazie, paardenbloem, salie en basilicum.
  • Chinchilla’s mogen vers voer alleen als lekkernij krijgen. Ze lusten graag een klein stukje appel, vijg of wortel.

Alles voor jouw knaagdier vindt u in onze zooplus-knaagdierenshop!

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Het juiste voer voor konijnen

Eindelijk is het zover, jouw nieuwe huisgenoot is in zijn kooi ingetrokken! Maar hoe kun je een optimaal dieet voor jouw knaagdiertje garanderen? In dit artikel lees je alles over: het juiste voer voor konijnen.

2 min

De juiste voeding voor prairiehonden

De prairiehond heeft zijn naam gedeeltelijk te danken aan zijn afkomst, de kortbegraste vlakten van de Noord-Amerikaanse prairie. De geluiden die hij maakt deden zijn naamgevers denken aan het keffen van een hond. In Nederland is hij als huisdier nog niet in veel huishoudens doorgedrongen. Maar dit knaagdiertje, dat iets wegheeft van een marmot, is altijd al erg populair geweest. Geen wonder: de dieren zijn absoluut niet schuw en vormen nauwe banden met hun bezitters. Het houden van zo’n beestje kost weliswaar erg veel tijd, maar de voeding is vrij recht voor zijn raap, maar wat is de juiste voeding voor prairiehonden? Dat lees je hier!