10 juli 2018

Konijnen inenten

Geschreven door Dr. med. vet. Ruth Wissler
Konijn inenten

Wanneer en waarvoor heeft het zin?

Vaccins zijn niet alleen voor mensen erg nuttig, maar ook voor konijnen, als ze een deel van het jaar in een martervrij buitenverblijf mogen genieten.  Omdat andere huisgenoten, zoals katten en honden, regelmatig ingeënt worden, kun je jezelf natuurlijk afvragen of er ook konijnenvaccins zijn.

Welke ziekten zijn voor konijnen bijzonder gevaarlijk?

Naast tandproblemen, verteringsstoornissen en verkoudheden is het belangrijk om bij konijnen vooral op drie infectieziekten te letten, die erg moeilijk te behandelen zijn. Dit zijn de volgende:

Myxomatose

Een myxomatose-infectie wordt door virussen veroorzaakt en komt meestal in eerste instantie tot uiting door het opzwellen van de oogleden. Deze ziekteverwekkers komen namelijk onder andere via de slijmhuid in het dier. In een later stadium komt er slijmerig-etterige afscheiding uit de ogen en neus, en later zwelt de hele kop op. De verwekkers van myxomatose worden door bloedzuigende insecten als konijnenvlooien, mijten en luizen overgedragen, maar kunnen ook door besmet groenvoer, vliegen en zelfs door uzelf worden opgelopen. Ongeveer twintig procent van de geïnfecteerde dieren sterft.

Konijnenverkoudheid

Veroorzakers van de zogenaamde konijnenverkoudheid zijn meerdere verschillende ziektekiemen. De verkoudheid blijft vooral bij dieren met verzwakte immuunsystemen als chronische aandoening bestaan en kan zo de vatbaarheid voor andere ziekten verhogen.

Hemorragische ziekte

Het viraal hemorragisch syndroom (VHS), ook wel VHD (viral haemorrhagic disease) of RHD (rabbit heamorrhagic disease) wordt eveneens door virussen verspreid. In enkele gevallen treedt de dood twee tot drie dagen na het begin van de eerste symptomen in. Deze ziekte kan door andere konijnen, contactpersonen, voer en strooisel, insecten en door de lucht overgedragen worden.

Kunnen konijnen tegen deze drie ziekten beschermd worden?

Tegen alle 3 deze ziekten kun jij jouw konijn inenten. De dierenarts zal in elk geval vaststellen hoe hoog het besmettingsgevaar is en de bijbehorende inentingen doorvoeren. Net als bij honden en katten zijn voor een zekere bescherming regelmatige na-vaccinaties nodig.

Meest gelezen artikelen

Wanneer konijnen kou vatten

Als konijnen verkouden worden, kan de oorzaak bij verschillende aandoeningen liggen. En een aantal ziekten beginnen heel onschuldig met symptomen die op verkoudheid lijken, alleen om later met ernstige complicaties te eindigen. Maar ook ingeademde stofdeeltjes als strooisel, grit of voerresten kunnen een luchtweginfectie veroorzaken.

De voedselvoorziening van het konijn

De stifttanden achter de bovenste snijtanden zijn vrijwel nutteloos. Maar ze zijn iets waardoor de haasachtigen, zoölogisch de Lagomorpha, van andere knaagdieren kunnen worden onderscheiden. Hier horen ook de konijnen bij. De snijtanden zijn scherp en beitelachtig. Ze delen grotere stukken voedsel en halmen en stengels in kleinere deeltjes op. Snijtanden groeien continu door en moeten dan ook continu worden gebruikt en afgesleten – dit gebeurt idealiter door het voer in kleine stukjes te verdelen. Deze tanden vormen het begin van het verteringsstelsel en het is uitermate belangrijk dat ze door het juiste voor gezond blijven. Verder achterin de mond- of bekholte vindt je de kiezen. Ze malen de stukken voer fijn en maken het goed vochtig met speeksel. Hierdoor kan het voedsel makkelijker ingeslikt worden. Eerste enzymen (fermenten, biokatalysatoren) komen via het speeksel bij het voer.

Haaruitval bij de chinchilla

De vacht van een chinchilla is extreem zijdeachtig en dicht, omdat er tot wel 60 haren uit één haarwortel groeien. Haaruitval of haarbreuk, of dit nu door vachtwissel, door stress of door het houden in ongeschikte omstandigheden wordt veroorzaakt, kan er zomaar toe leiden dat jouw hele interieur of jouw eigen kleding met een nieuw laagje chinchillabont wordt voorzien.