23 april 2018 - Updated 23 mei 2018

Groenvoer voor knaagdieren & co – Energie uit het groente- en fruitschap

Groenvoer voor knaagdieren

Energie uit het groente- en fruitschap

Het natuurlijkste voer voor knaagdieren als konijnen, cavia’s en co is vers en sappig. De meeste knaagdieren zijn dol op veel verschillende groente- en fruitsoorten en dit soort voer bevat daarnaast nog gezonde vitaminen en mineralen!

Knaagdieren houden van groente en fruit!

Van wortel, paprika, komkommer en peterselie worden knaagdieren bijzonder enthousiast. Peterselie en paprika bevatten veel vitamine C, komkommers zitten vol vocht en zijn daarmee vooral voor bij warm weer geschikt. Wortels zijn een echte klassieker onder het konijnenvoer en kunnen door het groenvoer worden gegeven. Ze zitten echter vol calorieën en mogen slechts spaarzaam aan jouw huisdier worden gegeven. Radijsjes mogen dan wel een sterke, aparte smaak hebben, maar de meeste knaagdieren smullen ervan.

Het is niet alles gezond wat er blinkt

Niet alles dat er verleidelijk uitziet, is ook gezond. Zo moeten zuurhoudende fruitsoorten worden gemeden, omdat deze vaak de dierenmaag irriteren. Steenvruchten – vruchten met een harde pit in het hart – worden door de meeste knaagdieren niet goed verdragen en kunnen diarree teweegbrengen. Ook het genieten van exotische vruchten als mango, papaja en granaat kan heftige verteringsstoringen tot gevolg hebben. De stoffen in de avocado kunnen zelfs giftig zijn! Ook bij een aantal soorten groenten is voorzichtigheid geboden, zo bevat bladspinazie, maar ook broccoli oxaalzuur en het eten van kool heeft niet zelden winderigheid als gevolg.

Een dieetplan

Cavia’s zijn dol op en verdragen appel, banaan, aardbei, kiwi, meloen, druiven, paprika, peterselie, paardenbloem, klein hoefblad en madeliefjes.

Dwergkonijnen prefereren appel, aardbei, framboos, wortel, koolraapbladeren (niet de knollen), venkel, selderij, sojabonen- en erwtengroen, maiskolven en tuinkruiden als peterselie, dille of salie, paardenbloem, klein hoefblad en madeliefjes.

Houders van ratten en muizen kunnen hun dieren appels, bananen, peren, aardbeien, meloenen, druiven, wortels, paprika’s, tomaten, veel soorten sla (geen kropsla – bevat nitraat), mais, komkommer, koolraap en gekookte aardappels aanbieden.

Hamsters hebben het liefst appels, bananen, aardbeien, mais, meloen, sla, broccoli, courgette, selderij, spinazie, paardenbloem, salie en basilicum.

Chinchilla’s mogen vers voer alleen als lekkernij krijgen. Ze lusten graag een klein stukje appel, vijg of wortel.

Alles voor jouw knaagdier vindt u in onze zooplus-knaagdierenshop!

Lees in ons magazine over knaagdieren alles over rauw voer en hooi voor knaagdier.

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Clownvis (Annemoonvis)

Hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken.