De juiste verzorging voor het paard

paardenverzorging

De juiste verzorging voor het paard

Paardenverzorging, je moet je paard goed verzorgen

Paardenverzorging, in de lente en in de herfst is het paard in de rui. Hoewel de meeste viervoeters een korte vacht hebben die gemakkelijk te verzorgen is, hebben niet alleen de manen en de staart dagelijkse verzorging nodig.

Hoefverzorging

De hoeven moeten regelmatig, ten minste voor en na elke buitenrit, gekrabd worden. Overbodig is daarentegen het regelmatig invetten van de hoefhoorn. Deze is lucht- en waterdoorlaatbaar. Het vochtgehalte van de hoef wordt bij gezonde paarden zonder problemen gereguleerd. Overtollig hoefvet zou de poriën daarentegen verstoppen en de doorlaatbaarheid van de hoefhoorn beperken. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen! Bij paarden die op stal staan kan het invetten voorkomen dat de hoeven zacht worden door de urine.

Meteen boven de hoeven bevinden zich de kroonrand. Deze is gevoelig voor schimmelziekten en modderkoorts. Het helpt om regelmatig te wassen en het te behandelen met wondzalf en een speciale spray. De benen moeten regelmatig gecontroleerd worden op verwondingen en zwellingen.

Vachtverzorging

De vacht van het paard heeft – afgezien van het regelmatig poetsen voor en na elke buitenrit – alleen tijdens de rui een bijzondere verzorging nodig. Het regelmatig poetsen met een plastic borstel, het gebruik van een roskam en een zachte borstel is in principe genoeg om elke vacht op de juiste manier te verzorgen. Voor paarden die ook in de winter nog aan het verharen zijn, kan een tondeuse handig zijn. Daardoor droogt het paard na het zweten sneller op, maar kan hij ook makkelijker verkouden worden als het vriest. Vergeet de paardendeken daarom alstublieft niet!

paardenverzorging

Manenverzorging

Het verzorgen van de manen en de staart kan afhankelijk van haarstructuur veel tijd kosten. Naast het regelmatig kammen, helpen ook manensprays en lotions. Bij erg lange en dunne manen zoals bij Arabieren helpt vaak alleen het invlechten, zodat de gevoelige manen niet gaan klitten of zelfs geknipt moeten worden.

Bij zooplus vind je veel producten voor het poetsen en verzorgen van jouw paard!

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Hoefverzorging

„Zonder hoeven geen paard“. Daar zit een kern van waarheid in. Als het paard op stal staat, in de wei staat, tijdens een buitenrit of tijdens het rijden in de bak – de hoeven worden overal voor gebruikt. Als de hoefijzers niet helemaal goed zijn geplaatst, kan dit grote uitwerkingen op het hele skelet van het paard hebben. De juiste hoefverzorging neemt helemaal niet zo veel tijd in beslag als veel paardenliefhebbers denken. Een ding is erg belangrijk: continuïteit.
2 min

Hoest bij het paard

Hoest bij het paard is het een allergie of een infectie? Als het paard hoest en snuift, is een infectie niet altijd de oorzaak. Soms zijn de elegante viervoeters ook gewoon allergisch – voor hooi of het stof dat daarin zit en voor schimmelsporen. Een dierenarts kan vaststellen of er sprake is van een infectie of een moeilijk behandelbare allergie.