Paardrijden voor volwassenen

Paardrijden leren als volwassene

Paardrijden leren als volwassene

Paardrijden voor volwassenen

Dat kleine meisjes van paarden houden, is al langer bekend. Paardrijden is echter niet alleen een sport voor kinderen en jongeren. Paardrijden voor volwassenen is erg populair. Moedig je paard aan als een hobby – het is het waard!

Voordelen

Kinderen die naar school gaan hebben over het algemeen meer vrije tijd om paard te rijden, maar vooral oudere mensen kunnen goed met paarden overweg. Wijsheid komt met de jaren – paardenliefhebbers ontwikkelen eigenschappen, die tijdens de omgang met het paard goed van pas komen: innerlijke rust, een vaste dagelijkse routine, een duidelijk doel voor ogen en vaak het bewust inzetten van lichaamstaal. Natuurlijk komt de financiële zekerheid van volwassenen bij een dure hobby zoals paardrijden ook goed van pas.

Problemen bij paardrijles voor volwassenen

  • Angst Als je een vreemd gevoel hebt aan het begin van de eerste rijles,  dan is dat normaal. Als je echter een constante angst voelt, dan moet je met je rijinstructeur praten. De angst wordt overgedragen op de paarden, waardoor het paardrijden snel gevaarlijk kan worden.
  • Fitheid en gezondheid Als je als volwassene wilt paardrijden moet je behoorlijk fit zijn en een goede gezondheid hebben. Zo kunnen de wat oude beginnende ruiters een valpartij niet zo goed hebben als bijvoorbeeld kinderen. Je botten en spieren doen pijn na je eerste paar rijlessen maar in de loop der tijd went je lichaam er wel aan. Je moet in ieder geval een goede conditie hebben. Aangezien de paardensport een zekere mate van flexibiliteit vereist, kan het van pas komen als je een achtergrond hebt in bijvoorbeeld turnen.

Rijlessen voor volwassenen

  • De passende rijschool Het is van belang dat je jezelf op je gemak voelt bij de rijschool. Daarnaast is het ook belangrijk dat de rijinstructeur al ervaring heeft met het opleiden van volwassenen.
  • Rijlessen Voor volwassenen hebben groepslessen met jonge leerlingen weinig zin, omdat ze iets meer begeleiding nodig hebben dan de jongere leerlingen. De meest ideale situatie is – in ieder geval in het begin – individuele lessen, aangezien je hier met meeste van leert. Als de rijschool les geeft aan kleine groepen volwassen, dan kun je hier als alternatief aansluiten.
paardrijden © skumer / stock.adobe.com
paardrijden
  • Zo zien de rijlessen voor volwassenen eruit Om een perfecte manier van zitten te ontwikkelen, hebben volwassenen langer nodig dan kinderen, dit komt vanwege het gebrek aan basisflexibiliteit bij volwassen. Daarom begin je als volwassene met het longeren. Als je begint met paardrijden, moet het paard de juiste hoogte hebben voor jouw lengte en het is prettig als het paard een rustig karakter heeft.

 In onze online shop vind je alles voor jouw paarden, zoals voer, stro en andere paardenaccessoires.

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Paardrijden voor volwassenen

Dat kleine meisjes van paarden houden, is al langer bekend. Paardrijden is echter niet alleen een sport voor kinderen en jongeren. Paardrijden voor volwassenen is erg populair. Moedig je paard aan als een hobby - het is het waard!