14 augustus 2018

De juiste verzorging voor het paard

De juiste verzorging voor het paard

In de lente en in de herfst is het paard in de rui. Hoewel de meeste viervoeters een korte vacht hebben die gemakkelijk te verzorgen is, hebben niet alleen de manen en de staart dagelijkse verzorging nodig.

Verzorging is nodig...

De hoeven moeten regelmatig, ten minste voor en na elke buitenrit, gekrabt worden. Overbodig is daarentegen het regelmatig invetten van de hoefhoorn. Deze is lucht- en waterdoorlaatbaar. Het vochtgehalte van de hoef wordt bij gezonde paarden zonder problemen gereguleerd. Overtollig hoefvet zou de poriën daarentegen verstoppen en de doorlaatbaarheid van de hoefhoorn beperken. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen! Bij paarden die op stal staan kan het invetten voorkomen dat de hoeven zacht worden door de urine.

Meteen boven de hoeven bevinden zich de kroonrand. Deze is gevoelig voor schimmelziekten en modderkoorts. Het helpt om regelmatig te wassen en het te behandelen met wondzalf en een speciale spray. De benen moeten regelmatig gecontrolleerd worden op verwondingen en zwellingen.

De vacht van het paard heeft – afgezien van het regelmatig poetsen voor en na elke buitenrit – alleen  tijdens de rui een bijzondere verzorging nodig. Het regelmatig poetsen met een plastic borstel, het gebruik van een roskam en een zachte borstel is in principe genoeg om elke vacht op de juiste manier te verzorgen. Voor paarden die ook in de winter nog aan het verharen zijn, kan een tondeuse handig zijn. Daardoor droogt het paard na het zweten sneller op, maar kan hij ook makkelijker verkouden worden als het vriest. Vergeet de paardendeken daarom alstublieft niet!

Het verzorgen van de manen en de staart kan afhankelijk van haarstructuur veel tijd kosten. Naast het regelmatig kammen, helpen ook manensprays en lotions. Bij erg lange en dunne manen zoals bij Arabieren helpt vaak alleen het invlechten, zodat de gevoelige manen niet gaan klitten of zelfs geknipt moeten worden.

Bij zooplus vindt je veel producten voor het poetsen en verzorgen van jouw paard!

Meest gelezen artikelen

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.