Op zoek naar het juiste paardenzadel

Op zoek naar het juiste paardenzadel

Op zoek naar het juiste paardenzadel

Het juiste paardenzadel

Het juiste paardenzadel is samen met het bit de belangrijkste accessoire tijdens het paardrijden. Maar zodat paard en ruiter ook echt plezier hebben tijdens deze gemeenschappelijke vrijetijdsbesteding, moet het perfect passen – bij zowel het paard als de ruiter. We introduceren enkele zadelsoorten!

Zadelstructuur

 • Zadelboom
  De zadelboom geeft het zadel zijn vorm, het is het basisframe en kan worden gemaakt van verschillende materialen (bijvoorbeeld hout, kunststof of staal). Ondertussen bestaan er zelfs zadels zonder boom. Ze geven de paarden meer bewegingsvrijheid.
 • Zadelkamer
  De zadelkamer bevindt zich boven de schoft. Hier ligt het zadel niet tegen het paard aan, omdat de ruggengraat daar loopt en er dus zo min mogelijk druk mag worden uitgeoefend.
 • Zadelkussen
  Het zadelkussen is de vulling aan de achterzijde van het zadel. De vulling moet gelijkmatig verdeeld zijn. Het is aan te raden om het zadel één keer per jaar door een specialist te laten controleren, omdat de vorm van de rug van het paard vaak verandert. Dan moet het zadel opnieuw worden gepolsterd.
 • Zitvlak
  Zoals de naam al aangeeft, dit is het zitgedeelte van de rijder. Zitjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en moeten worden aangepast aan de rijder, anders kunnen er blessures ontstaan.
 • Zadelblad
  Aan beide zijden van het zadel zitten zadelbladen. De vorm en lengte variëren afhankelijk van het type zadel. Aan de voorzijde van het zadel zitten de rollen, die bescherming bieden aan de benen. De zadelbladen bevinden zich onder de zweetbladen en beschermen het zadel tegen het paardenzweet.
Paardenzadel

Zadelsoorten

Op maat gesneden zadel

Het is de perfecte oplossing voor paard en ruiter. Dit zadel is precies aangepast aan de afmetingen van het paard en de ruiter – dit is meestal de beste oplossing bij lastige paardenruggen. Maar er hangt ook een prijskaartje aan: een op maat gesneden zadel is een stuk duurder dan een hoogwaardig zadel uit het rek.

Verstelbaar zadel

Er zijn zadels die precies kunnen worden afgestemd aan de trainingsconditie van het paard. De oplossing voor elk paard! Natuurlijk moet ook het verstelbare zadel door een vakman worden aangepast en gecontroleerd worden om te kijken of het zadel goed op de paardenrug ligt.

Zadel met verwisselbaar hoofdijzer

Een zadel met verwisselbaar hoofdijzer kan worden aangepast aan de breedte van de paardenrug. Een goede oplossing voor paarden, wiens figuur zich in de loop der jaren veranderen. Dit kan ook door training komen! Maar wees voorzichtig: door het verwisselbare hoofdijzer lijkt het vaak op de ideale zadelgrootte. Let ook op de ideale zadellengte en eventuele drukpunten!

Boomloos zadel

Boomloze zadels zijn in de mode – ze passen schijnbaar op elke paardenrug en gaan lang mee. Ze passen na de groeispurt, bij verschillende trainingscondities en gewichtsveranderingen nog steeds. Boomloze zadels vallen op door de ontbrekende zadelboom, waardoor het paard meer bewegingsvrijheid heeft. Ook verdeel je het ruitergewicht, maar niet zo goed als bij een zadel met zadelboom. Een anatomisch aangepast zadeldek, die het gewicht van de ruiter verdeeld, is daarom een must!

Boomloze zadels zijn vooral geschikt voor lichte ruiters en paarden met weinig schoft. Tijdens langere ritten kan het door een ontbrekende wervelkanaal hitte ontstaan.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

Shire

Het zijn indrukwekkende paarden die met een schofthoogte van tot wel twee meter groter zijn dan de meeste mensen. Door hun grote hart zijn deze uit Engeland afkomstige paarden geschikt voor elke liefhebber van grote paarden.
7 min

Pony: karakter, gezondheid, voeding en kosten

Ook al is hij klein en schattig, hoeft een pony nog niet onder te doen voor grote paardenrassen. Het karakteristieke kleine formaat maakt pony’s geschikt voor beginnende ruiters. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor kinderen.
2 min

De uitrusting voor je eigen paard

Eindelijk: lang heb je gehoopt en gevreesd, gespaard en gezocht – en nu is het dan eindelijk zover en staat de komst van een paard voor de deur. Onze kleine lijst helpt je bij de eerste aanschaf van accessoires voor jouw paard! In dit artikel lees je alles over: de uitrusting voor je paard.