Paarden houden op de juiste manier

Hoe worden paarden op de juiste manier ondergebracht?

Hoe worden paarden op de juiste manier ondergebracht?

Paarden houden

Als het om paarden houden gaat zijn de meningen altijd erg verdeelt. Wat een grote rol speelt is het ras. Bij het kiezen van de juist manier van paarden onderbrengen spelen verschillende factoren een rol. Is een open stal bijvoorbeeld wel geschikt voor mijn paard? In dit artikel lees je alles over paarden houden.

Box stallen

De meest voorkomende manier van paarden houden is in boxen. De voorgeschreven minimale grootte van een box is twee keer de schofthoogte in het kwadraat. Natuurlijk moet de box zo gebouwd zijn dat er geen kans op letsel is. De boxen zijn onder de paarden liefhebbers een veel besproken onderwerp, aangezien veel mensen er van overtuigd zijn dat de boxen niet geschikt zijn voor paarden. Om deze reden worden maneges met open stallen steeds populairder.

Open stal
Box stallen

Voor- en nadelen van het houden in een open stal

Steeds meer paardenbezitters die op zoek zijn naar de juiste manier om hun paard te houden, kiezen voor een open stal. Daar zijn verschillende redenen voor.

Evenwicht in een open stal

Het past bij de natuur van het paard om samen met zijn soortgenoten te leven. Paarden zijn immers kuddedieren. In een open stal is dat mogelijk. Paarden vormen een kudde, waarin sterke banden, sympathieën en antipathieën ontstaan. De rangorde is duidelijk. Er kan maar een chef zijn; het alfa-dier. Alle andere dieren zijn ondergeschikt en hebben een duidelijke plaats in de rangorde. Het sociale gedrag kun je goed bekijken bij een open stal. Van vriendschappelijk knuffelen, samen dollen, speels vechten, serieus het achterste laten zien, dreigende oren, bijten tot bokken en steigeren.

Robuster in een open stal

Het houden in een box gaat vaak gepaard met slechte airconditioning vooral in de winter door warme vochtige lucht of tocht. Op den duur kan een dergelijk klimaat schadelijk zijn voor de paardenlong. Een paard heeft in principe geen warmte nodig. De vacht is bestand tegen weer en wind. Door de groeirichting van de haren is de vacht ook bestand tegen regen en wordt het water makkelijk afgevoerd. Alleen te veel nattigheid zoals bijvoorbeeld langdurige regen, brengt het paard in moeilijkheden. Een afdakje met droge ondergrond is daarom ook voor een robuuste open paardenstal noodzakelijk.

Hoe moet een open paardenstal eruitzien?

Er zijn zowel professionele als minder professionele open paardenstallen. Het kan voorkomen dat de paarden in de modder staan of dat de dominante paarden de ondergeschikte paarden verdrijven van de voerplaats. Een dergelijke open stal raden wij af. Ziektes en verwondingen van de paarden zijn te verwachten. Een goede open paardenstal daarentegen is goed doordacht. Wordt hij op verantwoorde wijze beheerd en is hij vakkundig geplaats, dan is de uitloop droog gelegd met zand of ander ondergrond-materiaal. De voerplaats en de rustplaats moeten in een grote kudde gescheiden zijn. Daardoor kunnen ook de ondergeschikte paarden eten of uitrusten, zonder verdreven te worden door de dominante paarden. Hoe groter de kudde, hoe beter er op de scheiding gelet moet worden. Ook de zwakste paarden moeten immers zonder stress in de kudde kunnen leven. Het is ook belangrijk om te controleren of de stal veilig is. Gevaarlijk zijn dode hoeken, uitstekende schroeven en spijkers, laag hangende touwen of draden. Als er niet genoeg ontsnappingsmogelijkheden zijn kunnen de dieren zich hier snel aan verwonden.

Acclimatie en rangorde vaststellen

Paarden die elkaar niet kennen moeten eerst aan elkaar wennen en dan pas samen worden gezet. Meestal ontstaat er meteen een wilde vechtpartij. Soms lijkt het alsof alles meteen goed gaat, maar schijn bedriegt. Geen van de oud-gevestigde paarden zal hun plaats in de kudde zonder slag of staat aan de “nieuwe” afstaan. Daarom is het belangrijk dat de kudde de nieuwkomer eerst kan leren kennen met een hek ertussen. Je kunt het beste een deel van de bak afzetten met een touw.

Langzaam aan elkaar wennen met veel tijd helpt

Martin Winzer, die al jaren een vier sterren open stal heeft, heeft een eigen methode voor acclimatie ontwikkeld. Het heeft hem en zijn paarden veel moeite bespaard. Na de eerste kennismaking over het hek, laat hij het paard in een aparte bak met elk lid van de kudde. De gevoelige benen van het paard worden beschermt met transportbeschermers. Hij is er zelf altijd met zweep bij. Als er twee vechtersbazen samen komen, kan hij gecontroleerd ingrijpen. Zo worden serieuze verwondingen voorkomen. Pas als de rangorde tussen de nieuwe en oude paarden bepaald is, mag het nieuwe paard in de kudde.

Paarden houden – de open stal-check:

Let op de volgende aandachtspunten voordat je voor een open stal kiest

  • Is er een droge vaste uitloop?
  • Is het hek in orde?
  • Zijn er “dode hoeken” of andere gevaarlijke plaatsen?
  • Zijn de voerplaats en rustplaats van elkaar gescheiden?
  • Kun je het nieuwe paard voorzichtig aan de kudde laten wennen?

Als je deze punten met ja kunt beantwoorden, heb je een geschikte stal gevonden. Je kunt jouw paard veel plezier doen door hem op de juiste manier in een open stal te houden. Jouw paard zal blij zijn en een goede gezondheid hebben. Hij zal je dan ook dankbaar zijn!

In onze online shop vind je alles voor jouw paarden, zoals voer, stro en andere paardenaccessoires. Neem snel een kijkje!

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

Shire

Het zijn indrukwekkende paarden die met een schofthoogte van tot wel twee meter groter zijn dan de meeste mensen. Door hun grote hart zijn deze uit Engeland afkomstige paarden geschikt voor elke liefhebber van grote paarden.
7 min

Pony: karakter, gezondheid, voeding en kosten

Ook al is hij klein en schattig, hoeft een pony nog niet onder te doen voor grote paardenrassen. Het karakteristieke kleine formaat maakt pony’s geschikt voor beginnende ruiters. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor kinderen.
2 min

De uitrusting voor je eigen paard

Eindelijk: lang heb je gehoopt en gevreesd, gespaard en gezocht – en nu is het dan eindelijk zover en staat de komst van een paard voor de deur. Onze kleine lijst helpt je bij de eerste aanschaf van accessoires voor jouw paard! In dit artikel lees je alles over: de uitrusting voor je paard.