Paardrijden in het donker

Ruiter met paard in het donker

Paardrijden in het donker is een magische ervaring.

Paardrijden in het donker

Vooral in de winter kan het erg mooi zijn om paard te rijden. Het onaangetaste winterlandschap nodigt soms uit tot lange tochten. Dan verlies je de tijd al snel uit het oog. Zodra de schemering zijn intrede doet, moet je er echter voor zorgen dat je goed zichtbaar bent. Hieronder vind je een paar tips om paard te rijden in het donker.

Paarden in het donker

Paarden ervaren ‘s nachts minder hinder van het donker dan mensen. Dat ligt er vooral aan dat wij in tegenstelling tot paarden niet goed zien in het donker. Paarden hebben een speciale, reflecterende laag in hun ogen. Die wordt het Tapetum Lucidum genoemd en versterkt het restlicht. Daarnaast hebben paarden drie keer zoveel receptoren, oftewel lichtgevoelige cellen, in het oog dan wij.  Daardoor kunnen paarden zich ook ‘s nachts goed oriënteren.

Toch is het aan te raden om de paarden rond de wisseling van de seizoenen eerst aan het donker te laten wennen. Je kunt het beste beginnen met een ritje in de schemering zodat je paard langzaam aan het donker kan wennen. Bovendien moet je ook meteen extra uitrusting meenemen, zoals lampen en reflectoren. Ook daar kan je paard dan aan wennen.

Paardrijden in het donker

Verkeersregels voor de ruiter

Het is natuurlijk uiterst belangrijk dat je de verkeersregels respecteert. Hierin staat dat het paard en de ruiter bij schemering en in het donker verlicht moeten zijn. Dat houdt in dat je van voor een witte lamp en achter een rode lamp moet dragen.

Om zo veilig mogelijk paard te rijden in het donker wordt het aangeraden om nog meer lampjes of reflectoren te gebruiken. Het wordt namelijk zeer onderschat hoe snel een groot dier in het verkeer over het hoofd wordt gezien.

Veiligheid paardrijden in het donker: de juiste uitrusting

Het is handig dat ook de ruiter in het donker goed te zien is. Denk dan aan reflecterende veiligheidsvesten. Die zijn in het verkeer goed zichtbaar. Daarnaast hebben veel thermolaarzen ondertussen reflecterende naden of klittenbandsluitingen. Zorg ervoor dat je een lichtgekleurde rijjas draagt. Ook daardoor ben je in de schemering goed zichtbaar. Voor het paard zijn een reflecterende uitrijdeken en reflecterende beenbeschermers ideaal.

Als je een hond meeneemt, moet je zijn veiligheid ook zeker niet vergeten. Reflecterende lijnen, halsbanden of tuigjes voor honden maken je hond in het donker of bij slecht zicht beter te herkennen.

In onze zooplus shop vind je overigens ook het juiste voer voor je paard!

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

Shire

Het zijn indrukwekkende paarden die met een schofthoogte van tot wel twee meter groter zijn dan de meeste mensen. Door hun grote hart zijn deze uit Engeland afkomstige paarden geschikt voor elke liefhebber van grote paarden.
7 min

Pony: karakter, gezondheid, voeding en kosten

Ook al is hij klein en schattig, hoeft een pony nog niet onder te doen voor grote paardenrassen. Het karakteristieke kleine formaat maakt pony’s geschikt voor beginnende ruiters. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor kinderen.