Visziekten

Visziekten

Visziekten

Visziekten in het aquarium moeten niet lichtvaardig worden opgevat. Ze kunnen vaak dodelijk zijn voor de vissen. Daarom moet een vroege behandeling worden gestart. Hoe je de visziekten kunt herkennen en welke stappen je moet nemen om te bestrijden, lees je in dit artikel.

1. Witte stip

Witte stip is een bekende en gevreesde ziekte, veroorzaakt door de eencellige parasiet Ichthyophthirius multifiliis. De parasiet dringt regelrecht het slijmvlies van de vis binnen en verankert zich daar. Aan de buitenkant is een besmette vis te herkennen aan de karakteristieke witte, licht opbollende stipjes – vandaar natuurlijk ook de naam. Als de ziekte zich in een verder stadium bevindt, kunnen de kleine puntjes zich samenvoegen tot grijze vlekken. De huid maakt meer slijm aan en begint los te laten. Als besmette dieren niet worden behandeld, wacht hun een zekere dood. Het is dus voor de vis van levensbelang, dat symptomen op tijd worden herkend voor een tijdige behandeling.

Symptomen

 • Aarzelend of onregelmatig zwemgedrag
 • De vinnen worden tegen het lichaam aan gehouden
 • De huid schuurt doordat de vis snel en meestal in boogjes aan stenen, wortels en andere decoratievoorwerpen voorbij zwemt
 • Eventueel ook verlies van eetlust
 • Als ook de kieuwen zijn besmet: Problemen bij de ademhaling, snel ademen, vaak ‘hangen’ de dieren net onder het wateroppervlak en lijken naar lucht te happen

Behandeling

 • De behandeling vindt in het aquarium plaats, omdat de parasiet niet alleen de vissen besmet, maar zich ook in de bodem kan vestigen.
 • De temperatuur tot 28 – 30°C verhogen (Let op, niet alle vissen en planten verdragen deze temperaturen, van tevoren goed inlezen!)
 • Waterverversing (minstens 30%)
 • Molm afzuigen (omdat hier ook parasieten zitten)
 • Bij gebruik van middelen met malachietgroen: licht uitschakelen (de substantie is gevoelig voor licht)De behandeling duurt ca. 14 – 20 dagen, omdat de parasieten maar in één stadium van hun levenscyclus door medicijnen bereikt kunnen worden.

2. Schimmelinfectie

Deze ziekte wordt veroorzaakt door schimmels van de geslachten Saprolegnia en Achyla. Meestal worden alleen dieren ziek die al door andere ziektes zijn verzwakt. Verwondingen of territoriale conflicten, maar ook een te lage watertemperatuur en slecht onderhouden aquaria kunnen het immuunsysteem van de vissen zo sterk belasten, dat ze door schimmels geïnfecteerd raken. De schimmels zijn maar in geringe mate pathogeen. Bij verzwakte of gewonde dieren verandert de pH-waarde van het slijmvlies door beschadiging toch net genoeg, om ideale leefomstandigheden voor de schimmels te creëren. Huid, ogen, vinnen en kieuwen kunnen besmet raken.

Ook hier is het, zoals bij iedere ziekte, van levensbelang om de symptomen op tijd te herkennen.

Symptomen

 • Typische wattenachtige aanslag op de betroffen streken, die meteen in elkaar valt, zodra het dier uit het water wordt genomen
 • Verlies van de eetlust
 • Meestal zwemmen de dieren niet meer of maar erg weinig rond, maar blijven zielig in een donker hoekje van het aquarium hangen.

Behandeling

 • De vissen omzetten in schoon water of uitgebreide waterverversing (50% of meer)
 • Temperatuur aanpassen, eventueel een beetje verhogen
 • De geïnfecteerde vissen in een zoutoplossing (ca. 1 tl op 1 l water) baden, ca. 15 – 30 minuten lang
 • Kaliumpermangaat-oplossing (1g per 100 l water) ca. 30 minuten (belangrijk: de baden vinden NIET in het aquarium plaats, maar in een aparte, afgescheiden bak)
 • Extra vitaminen bijvoeren om het immuunsysteem te versterken
 • Behandelen met een middel tegen schimmelinfecties en bacteriële primairinfecties

Voor alle visziekten geldt nog steeds: Voorkomen is beter dan genezen. Goede verzorging van het water en de vissen is het mantra voor gezonde vissen in een prachtig aquarium.

In onze webshop vind je verschillende producten voor wateronderhoud van je aquarium! Ook andere producten voor het aquarium bestel je extra voordelig bij zooplus.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.