Het juiste voer voor honden met diabetes

Het juiste voer voor honden met diabetes

De diagnose ‘diabetes mellitus‘ is voor elke hondeneigenaar allereerst een schok. Het goede nieuws is, dat je hond met een aangepaste voedingswijze en de juiste leefwijze en verzorging alsnog een lang, gezond en gelukkig hondenleven kan leiden. In dit artikel lees je alles over: het juiste voer voor honden met diabetes.

Waaraan herken ik diabetes bij mijn hond?

Het is helemaal niet zo gemakkelijk om suikerziekte bij een hond te herkennen – immers houden maar weinig hondenbezitters zich vóór de diagnose door de dierenarts met diabetes mellitus bezig. De symptomen van diabetes worden daarom vaak niet of pas laat met een ziekte in verbinding gebracht. Echter geldt net als bij de meeste ziektes: hoe eerder het wordt herkend, des te beter is het te behandelen.

Je moet je hond dus goed in de gaten houden en regelmatig controleren. Hoe beter je jouw hond en zijn gedrag kent, des te eerder kun je afwijkingen herkennen. Symptomen van diabetes zijn bijvoorbeeld het hebben van meer dorst, vaak plassen, apathie, veelvuldig overgeven of staar. Afhankelijk van het stadium van de ziekte kan de eetlust van je hond sterk toe- of afnemen.

Als je veranderingen bij je hond hebt vastgesteld – qua eetgedrag of bewegingspatroon – neem dan contact op met je dierenarts. Niet herkende diabetes kan namelijk ernstige ziektes als gevolg hebben, zoals bijvoorbeeld infecties aan de urinewegen, lensvertroebling of grauwe staar, die uiteindelijk tot blindheid bij je hond leidt. Door gerichte onderzoeken kan de dierenarts betrouwbaar vaststellen of je hond last heeft van diabetes en zo ja, van welke vorm. Bij een bevestiging van dit vermoeden, zal hij voor je hond een speciaal behandelings- en voedingsplan uitwerken en tips geven over in hoeverre je de huidige voedings- en leefgewoontes zult moeten aanpassen.

Wat zijn de oorzaken van hondendiabetes?

De oorzaken van diabetes blijven af en toe zelfs voor de dierenarts een raadsel en het is dus niet altijd te verklaren waarom juist jouw viervoeter suikerziekte heeft ontwikkeld. Er zijn echter een paar factoren die de kans op het krijgen van diabetes mellitus aantoonbaar kunnen vergrootten. Dit zijn met name de leeftijd en het geslacht van je hond. Alle honden kunnen diabetes krijgen, maar statistisch gezien worden teefjes en oudere honden vaker getroffen. Daarnaast hebben bepaalde rassen vaker last van diabetes, zoals Rottweilers, Dwergschnauzers, Dwergpoedels, Yorkshire Terriers en Mopshonden. Bovendien kunnen infecties in de buikholte of alvleesklier evenals hormonale veranderingen door bepaalde medicijnen een oorzaak van diabetes zijn. Ongeveer even vaak wordt diabetes bij honden met overgewicht gediagnosticeerd.

Diagnose diabetes – en nu?

Als je dierenarts diabetes bij je hond heeft vastgesteld, moet je deze mededeling natuurlijk eerst even verwerken. Maar bekijk het positief: je weet nu waar je hond last van heeft en je kunt er met gerichte therapie en een voedingsverandering ervoor zorgen dat het binnenkort beter met je lieveling gaat. Een behandeling met enkel insuline of tabletten is bij diabetes niet toereikend. Het slagen van de therapie hangt af van de juiste voeding en leefwijze van je hond. Dat betekent dat je je eigen gewoontes moet veranderen en je in het dagelijks leven rekening moet houden met een hond met suikerziekte. Veel dingen die in het begin nog onwennig zijn, zoals bijvoorbeeld het spuiten van insuline, wordt met de tijd steeds makkelijker en snel een routine.

Hoe verander ik de voeding?

Wat is het juiste voer voor honden met diabetes, is een vraag met meerdere antwoorden. Honden zijn zeer verschillend en hebben daarom verschillende behoeftes. Grote honden hebben een andere behoefte aan energie en voedingstoffen dan kleine honden, evenals dat atletische honden andere behoeftes hebben dan ‘schoothondjes’ en oude honden vergeleken met puppy’s. Welke voeding je jouw hond met diabetes het beste kan geven, hangt dus vooral af van de leeftijd, het ras, het gewicht, het geslacht en de mate van activiteit. Om erachter te komen wat een ideale voedingswijze voor jouw hond is, kan je het beste raad vragen aan je dierenarts of een voedingsexpert.

Desalniettemin helpt het om te weten welke ingrediënten principieel geschikt zijn voor je hond met diabetes en welke je beter kunt vermijden. Zo moet het voer – of het nou droog- of natvoer of een zelf bereide maaltijd is – veel hoogwaardige eiwitten en ballaststoffen bevatten zoals bijvoorbeeld ruwe vezels van de guar of tarwezemelen. Ballaststoffen vertragen de opname van suiker in het bloed en helpen erbij om de bloedsuikerspiegel van je hond stabiel te houden. Koolhydraten en in het bijzonder vetten zijn niet alleen moeilijk verteerbaar maar kunnen ook tot meer overgewicht leiden, en moeten sterk verminderd worden. Ook bij fruit is het oppassen geblazen, aangezien het vaak te veel fruitsuikers bevat. Suiker, zoetstoffen en zelfs zoetigheden zijn taboe.

Let op regelmaat

Even belangrijk als de juiste ingrediënten, zijn regels over wanneer en hoe het voer opgenomen wordt. Een leven met regelmaat is voor honden met diabetes nog belangrijker dan voor gezonde honden. Het is aan te raden om de dagelijkse hoeveelheid – die niet overschreden mag worden – te verdelen over twee tot maximaal drie maatlijden per dag. Houd vaste tijden aan waarop je de voerbak van je lieveling vult en leeg hem vervolgens als je hond niet alles opgegeten heeft. Deze pauzes tussen de maaltijden moeten ingehouden worden om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Elke maaltijd tussendoor of lekkernij verhoogt de bloedsuikerwaarde van je hond. Een tip: Spreek niet alleen met je familie maar ook met vrienden en buren over deze regels! Zorg daarnaast altijd voor voldoende vers drinkwater.

Mocht je insuline moeten spuiten, doe dit dan direct na de maaltijd. Op deze manier kan de insuline inwerken als de voedingssuikers in het bloed opgenomen worden. Het inspuiten van insuline vóór de maaltijd kan voor een gevaarlijk laag bloedsuikerniveau zorgen als je hond de aansluitende maaltijd onverwachts afwijst.

Wat kan ik verder nog doen?

Aan de gezondheid van je hond draagt – net zoals bij alle mensen – een juiste hoeveelheid beweging bij. Regelmatige lichaamsbeweging helpt je hond niet alleen om een gezond gewicht te bereiken maar werkt ook positief op de bloedsuikerwaardes. De beweging moet daarbij net zo regelmatig als de etenstijden zijn. Hoeveelheid en duur moeten elke dag hetzelfde zijn – te zware sportsessies kunnen de bloedsuikerwaardes namelijk ook laten achteruitgaan.

Niet alleen je hond maar ook jijzelf zullen eerst moeten wennen aan de nieuwe regelmaat. Om complicaties te vermijden, moet je het nieuwe dagritme vanaf het begin vasthouden. Je moeite wordt gegarandeerd beloond: met behulp van een op de behoefte afgestemde voedingswijze en een aangepast beweegprogramma zul je snel merken dat je hond ondanks zijn diabetes een gezond en vitaal leven kan leiden.

Onze meest behulpzame artikelen

Hondenvoer, BARF of traditioneel?

Droog, nat of liever vers en rauw? De meningen over de juiste voedingsmethode voor onze trouwe viervoeters zijn niet zo gevarieerd als de selectie van voer in de winkels. Maar is BARF echt gezonder? Smaakt natvoer beter is droogvoer goedkoper? We bespreken in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende voedingsmethodes.

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.