17 juli 2018

Vliegen met de hond

Vliegen met de hond

Zo komt de hond veilig aan op de bestemming!

Of het nu om een tochtje overzee gaat of om een langere vakantie in het buitenland: soms vindt een dier het reizen met een vliegtuig echt niet aangenaam. Een vlucht betekent voor een dier altijd stress, het wennen aan een nieuwe omgeving en een onbekend klimaat Dit risico moet daarom niet lichtzinnig aangegaan worden! Echter, met de juiste voorbereiding is de grote reis ook voor de viervoeter aanvaardbaar.

Wetenswaardigheden over het thema: vliegen met een huisdier

  • Sommige luchtvaartmaatschappijen staan het dragen van kleine honden en katten tot een gewicht van ongeveer 5-6 kilo in de cabine toe. Zoek van tevoren precies uit wat de precieze maximale afmetingen zijn, omdat de respectievelijke afmetingen afhankelijk zijn van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij! Deze moet in ieder geval ontsnap-proof en waterdicht zijn. Stabiele transportbenches van plastic of transporttassen zijn hier, afhankelijk van de eisen van de luchtvaartmaatschappij, een beter alternatief. Maar deze mogen niet hoger zijn dan de toegestane afmetigen voor de handbagage van 56 x 45 x 25 cm.
  • Dieren die het maximumgewicht overschrijden moeten worden vervoerd in het geklimatiseerde vrachtruim. Hier zijn speicale hondenbenches voor het luchtvervoer. Dit heeft voordelen: hoewel de dieren niet in je zicht zijn, bieden de grotere transportkisten meer bewegingsvrijheid en mogelijk zelfs ruimte voor een kleine kattenbak.
  • Algemene regels, die gelden voor elke luchtvaartmaatschappij zijn er helaas nog niet. Zo vervoeren veel luchtvaartmaatschappijen in de warme zomermaanden geen dieren, terwijl andere het vervoer in de cabine in beginsel al niet goedkeuren of slechts een bepaald maximum aantal huisdieren.
  • Ook de bepalingen in het land van binnenkomst moeten worden overwogen: benodigt jouw hond een speciale vaccinatie of heeft de kat een speciaal gezondheidscertificaat nodig?

De juiste voorbereiding op een vlucht

Wie zijn hond wil kalmeren tijdens de vlucht kan bijvoorbeeld terugvallen op Bachbloem druppels. Bij katten is de feromoon bevattende spray Feliway aanbevolen, daarnaast is het bij alle dieren aanbevolen om eenvoudige hulpmiddelen zoals het bijvoegen van een gedragen t-shirt in de box. Een luchtreis is een stressvolle aangelegenheid voor elk dier, een vertrouwd voorwerp of geur helpt hier al bij.

Overigens: hondenbenches zijn beschikbaar in onze Zooplus webshop!

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Clownvis (Annemoonvis)

Hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken.