Vliegen met je hond

Flyga med hund

Vliegen met de hond

Vliegen met je hond, zo komt je hond veilig aan!

Vliegen met je hond, spannend voor jullie beide! Of het nu om een tochtje overzee gaat of om een langere vakantie in het buitenland: soms vindt een dier het reizen met een vliegtuig echt niet aangenaam. Een vlucht betekent voor een dier altijd stress, het wennen aan een nieuwe omgeving en een onbekend klimaat Dit risico moet daarom niet lichtzinnig aangegaan worden! Echter, met de juiste voorbereiding is de grote reis ook voor de viervoeter aanvaardbaar.

Wetenswaardigheden over het thema: vliegen met een huisdier

  • Sommige luchtvaartmaatschappijen staan het dragen van kleine honden en katten tot een gewicht van ongeveer 5-6 kilo in de cabine toe. Zoek van tevoren precies uit wat de precieze maximale afmetingen zijn, omdat de respectievelijke afmetingen afhankelijk zijn van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij! Deze moet in ieder geval ontsnap-proof en waterdicht zijn. Stabiele transportbenches van plastic of transporttassen zijn hier, afhankelijk van de eisen van de luchtvaartmaatschappij, een beter alternatief. Maar deze mogen niet hoger zijn dan de toegestane afmetigen voor de handbagage van 56 x 45 x 25 cm.
  • Dieren die het maximumgewicht overschrijden moeten worden vervoerd in het geklimatiseerde vrachtruim. Hier zijn speicale hondenbenches voor het luchtvervoer. Dit heeft voordelen: hoewel de dieren niet in je zicht zijn, bieden de grotere transportkisten meer bewegingsvrijheid en mogelijk zelfs ruimte voor een kleine kattenbak.
  • Algemene regels, die gelden voor elke luchtvaartmaatschappij zijn er helaas nog niet. Zo vervoeren veel luchtvaartmaatschappijen in de warme zomermaanden geen dieren, terwijl andere het vervoer in de cabine in beginsel al niet goedkeuren of slechts een bepaald maximum aantal huisdieren.
  • Ook de bepalingen in het land van binnenkomst moeten worden overwogen: benodigt jouw hond een speciale vaccinatie of heeft de kat een speciaal gezondheidscertificaat nodig?

De juiste voorbereiding op een vlucht

Wie zijn hond wil kalmeren tijdens de vlucht kan bijvoorbeeld terugvallen op Bachbloem druppels. Bij katten is de feromoon bevattende spray Feliway aanbevolen, daarnaast is het bij alle dieren aanbevolen om eenvoudige hulpmiddelen zoals het bijvoegen van een gedragen t-shirt in de box. Een luchtreis is een stressvolle aangelegenheid voor elk dier, een vertrouwd voorwerp of geur helpt hier al bij.

Ga je op reis en wil je je hond ook in het vliegtuig veilig vervoeren? Kies dan voor een vliegtuigbench die voldoet aan de IATA regels!

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Hond mee in de auto: rijveiligheid

Vervoer je een hond in de auto? Dan gaat het niet alleen over de veiligheid van het dier, maar ook over die van de andere inzittenden. Zelf een klein dier, dat zich bij een ongeluk onveilig in het voortuig bevindt, kan in levensgevaar komen. Om het niet zover te laten komen zijn er een aantal verschillende veiligheidsgordels en bevestigingssytemen, die huisdiereigenaren in overweging moeten nemen.
2 min

Reisziekte bij honden

Sommige soortgenoten zijn niet geschikt voor de moderne middelen van vervoer, zoals auto, bus, boot of vliegtuig en worden regelmatig ziek bij gebruik hiervan. Het lichaam lijkt alleen door paarden getrokken karren, fietsen of pony’s te tolereren. Dit geldt ook voor onze trouwe viervoeters, in dit artikel lees je alles over reisziekte bij honden.
11 min

Kamperen met je hond

Of je met je camper, caravan of tent op pad gaat, kamperen is populairder dan ooit. Maar kun je je hond ook meenemen? Hoe vind je campings die honden verwelkomen? Hoe neem je je hond mee in de camper en hoe slaapt die in de tent? Deze en andere vragen over kamperen met je hond beantwoorden we hieronder.