Taalgids caviataal

Taalgids Caviataal

Taalgids Caviataal

Hier vind je een caviataal gids. Leer in dit artikel van het zooplus magazine de betekenis van brommen, kirren, fluiten, piepen en veel meer.

Caviataal, ik geloof dat mijn cavia fluit!

Iedere caviahouder kent wel de leuke fluitgeluidjes die het diertje maakt bij de aanblik van het zakje voer of de kleine gelukkige geluidjes als hij met een medebewoner knuffelt. Maar wat wil de cavia ons precies zeggen als hij knort of piept?

Knorren, is dat caviataal?

Cavia’s zijn dan wel niet verwant aan de ‘echte’ tamme varkens – in tegenstelling tot wat hun Engelse naam guinea pig en de Duitse naam Meerschweinchen suggereren –, knorren kunnen ze toch. Bijvoorbeeld als ze familieleden begroeten.

Caviataal voor een waarschuwings- of imponeergedrag

Klappert de cavia met de tanden, is dit caviataal voor een waarschuwings- of imponeergedrag – bijvoorbeeld wanneer een oudere cavia zich aan de speelpogingen van zijn jongere kooi collega irriteert.

Piepen

Het harde piepen van een cavia kan een waarschuwingskreet zijn of ook een eis, bijvoorbeeld om de wortel zo snel mogelijk af te geven.

Fluiten

Een schril gefluit is een duidelijke uiting van pijn of paniek. Maar een zacht fluiten kan ook als begroeting geïnterpreteerd worden.

Kirren

Het kirren is een diepe, vibrerende brommende toon, die dient om het beestje te kalmeren in een situatie die het niet gewend is. Cavia’s knorren bijvoorbeeld als ze zich in een onbekende situatie bevinden.

Brommen

Mannelijke cavia’s proberen met brommende geluiden en een wiegend achterste vooral de aandacht van vrouwtjes te trekken. Bij conflicten in de hiërarchie van een kolonie die puur uit vrouwtjes bestaat, brommen ook vrouwelijke cavia’s.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?

3 min

Eindelijk een konijn in huis!

Vanaf het moment dat jonge konijntjes zo’n 8 tot 10 weken oud zijn, zijn ze klaar om afscheid te nemen van hun broertjes, zusjes en hun moeder. Ze kunnen nu de wijde wereld in. Het is niet ongebruikelijk dat de kleine dieren in deze periode naar hun nieuwe thuis gaan. Om er voor te zorgen dat je jonge konijn gezond wordt, moet je op een aantal dingen letten! In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt voor de verzorging van jouw konijn.