Het juiste voer voor konijnen This article is verified by a vet

Konijnen optimaal voeden – het juiste voer voor konijnen

Konijnen optimaal voeden – het juiste voer voor konijnen

Konijnen optimaal voeden

Eindelijk is het zover, jouw nieuwe huisgenoot is in zijn kooi ingetrokken! Maar hoe kun je een optimaal dieet voor jouw knaagdiertje garanderen? In dit artikel lees je alles over: het juiste voer voor konijnen.

Het juiste voer voor konijnen, de basis

Konijnen blijven constant aan het eten, daarom zijn ze op veel kleine maaltijden aangewezen. Dat doen ze niet zomaar: de kleine knaagdiertjes moeten steeds voer tot zich blijven nemen, zodat de maaginhoud stukje bij beetje verder getransporteerd kan worden. Als ze iedere dag de hele dag de toegang tot vers hooi en stro hebben, voorkomt dit moeilijkheden met de vertering!

konijn

Hooi

Hooi vormt de hoofdmoot van een konijnendieet, kant-en-klaar konijnenvoer met graan mag hij slechts met mate krijgen. Van nature staat graan niet op het menu van een konijn en dit kan in grotere hoeveelheden zelfs schadelijk zijn. Gewichtstoename en scheve tanden zijn slechts enkele gevolgen van een suboptimale voeding, zorg er daarom voor dat het voer absoluut voor konijnen geschikt is!

Sappig en vers

De meeste konijnen zijn dol op vers voer en dit is ook nog eens veel goedkoper dan kant-en-klaar voer – ten minste, mits je een eigen tuin of een park in de buurt van je huis hebt om het verse gras en de paardenbloemen vandaan te halen. Zorg ervoor dat je het groene voedsel van tevoren wast en dat je eventuele restjes uit de kooi verwijderd. Maak op voorhand duidelijk welke groenten en fruit geschikt zijn voor de konijnen.

voeding konijn

Takjes

De tanden van de konijn groeien erg snel, voortdurende slijtage van de tanden is dan ook voor knaagdieren erg belangrijk. Takjes zijn uitermate geschikt voor de tandverzorging van konijnen.

Water

Bij het zoeken naar het perfecte konijnenvoer mag één ding niet worden vergeten: het water. Water is de perfecte dorstlesser voor konijnen en moet dan ook altijd beschikbaar zijn. Ook het verversen van het water en het uitwassen van de kom mag niet worden verwaarloosd. Het beste is om dit iedere dag te doen.

Wat eten konijnen? Overzicht van konijnenvoeding:

  • Hooi is het hoofdvoedsel van konijn en moet er altijd in overvloed zijn
  • Granen en dierenvoer die graan bevatten, moeten zoveel mogelijk worden vermeden
  • Groenten en fruit bevatten belangrijke voedingsstoffen: zorg er wel voor dat je alleen groenten en fruit geeft die voor konijnen zijn bedoelt
  • Konijnen houden van vers gras en paardenbloemen
  • Takken waarop konijnen kunnen knabbelen kunnen ondersteunen bieden bij de tandheelkundige gezondheid van knaagdieren
  • Voldoende zoet water

Lees hier meer interessants over het houden van konijnen.


Dr Cornelia Kolo, Dierenarts
frau zwei hunde

Tijdens mijn studie Diergeneeskunde en mijn PhD aan de Ludwig Maximilians-Universiteit in München deed ik veel kennis op over de verschillende afdelingen van diergeneeskunde. Sinds 2011 werk ik als dierenarts met veel verschillende dieren en ziekten. Het is mijn passie om mijn patiënten zo goed mogelijk te helpen en hun welzijn te bevorderen. Ik doe graag samen met mijn hond aan hondensport en vind het ook leuk om mijn kennis als dierenarts door te geven.


Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Het juiste voer voor konijnen

Eindelijk is het zover, jouw nieuwe huisgenoot is in zijn kooi ingetrokken! Maar hoe kun je een optimaal dieet voor jouw knaagdiertje garanderen? In dit artikel lees je alles over: het juiste voer voor konijnen.
2 min

De juiste voeding voor prairiehonden

De prairiehond heeft zijn naam gedeeltelijk te danken aan zijn afkomst, de kortbegraste vlakten van de Noord-Amerikaanse prairie. De geluiden die hij maakt deden zijn naamgevers denken aan het keffen van een hond. In Nederland is hij als huisdier nog niet in veel huishoudens doorgedrongen. Maar dit knaagdiertje, dat iets wegheeft van een marmot, is altijd al erg populair geweest. Geen wonder: de dieren zijn absoluut niet schuw en vormen nauwe banden met hun bezitters. Het houden van zo’n beestje kost weliswaar erg veel tijd, maar de voeding is vrij recht voor zijn raap, maar wat is de juiste voeding voor prairiehonden? Dat lees je hier!