Het juiste voer voor konijnen This article is verified by a vet

Konijnen optimaal voeden – het juiste voer voor konijnen

Konijnen optimaal voeden – het juiste voer voor konijnen

Konijnen optimaal voeden

Eindelijk is het zover, jouw nieuwe huisgenoot is in zijn kooi ingetrokken! Maar hoe kun je een optimaal dieet voor jouw knaagdiertje garanderen? In dit artikel lees je alles over: het juiste voer voor konijnen.

Het juiste voer voor konijnen, de basis

Konijnen blijven constant aan het eten, daarom zijn ze op veel kleine maaltijden aangewezen. Dat doen ze niet zomaar: de kleine knaagdiertjes moeten steeds voer tot zich blijven nemen, zodat de maaginhoud stukje bij beetje verder getransporteerd kan worden. Als ze iedere dag de hele dag de toegang tot vers hooi en stro hebben, voorkomt dit moeilijkheden met de vertering!

konijn

Hooi

Hooi vormt de hoofdmoot van een konijnendieet, kant-en-klaar konijnenvoer met graan mag hij slechts met mate krijgen. Van nature staat graan niet op het menu van een konijn en dit kan in grotere hoeveelheden zelfs schadelijk zijn. Gewichtstoename en scheve tanden zijn slechts enkele gevolgen van een suboptimale voeding, zorg er daarom voor dat het voer absoluut voor konijnen geschikt is!

Sappig en vers

De meeste konijnen zijn dol op vers voer en dit is ook nog eens veel goedkoper dan kant-en-klaar voer – ten minste, mits je een eigen tuin of een park in de buurt van je huis hebt om het verse gras en de paardenbloemen vandaan te halen. Zorg ervoor dat je het groene voedsel van tevoren wast en dat je eventuele restjes uit de kooi verwijderd. Maak op voorhand duidelijk welke groenten en fruit geschikt zijn voor de konijnen.

voeding konijn

Takjes

De tanden van de konijn groeien erg snel, voortdurende slijtage van de tanden is dan ook voor knaagdieren erg belangrijk. Takjes zijn uitermate geschikt voor de tandverzorging van konijnen.

Water

Bij het zoeken naar het perfecte konijnenvoer mag één ding niet worden vergeten: het water. Water is de perfecte dorstlesser voor konijnen en moet dan ook altijd beschikbaar zijn. Ook het verversen van het water en het uitwassen van de kom mag niet worden verwaarloosd. Het beste is om dit iedere dag te doen.

Wat eten konijnen? Overzicht van konijnenvoeding:

  • Hooi is het hoofdvoedsel van konijn en moet er altijd in overvloed zijn
  • Granen en dierenvoer die graan bevatten, moeten zoveel mogelijk worden vermeden
  • Groenten en fruit bevatten belangrijke voedingsstoffen: zorg er wel voor dat je alleen groenten en fruit geeft die voor konijnen zijn bedoelt
  • Konijnen houden van vers gras en paardenbloemen
  • Takken waarop konijnen kunnen knabbelen kunnen ondersteunen bieden bij de tandheelkundige gezondheid van knaagdieren
  • Voldoende zoet water

Lees hier meer interessants over het houden van konijnen.


Cornelia Kolo, Veterinarian
Cornelia Kolo

During my studies of veterinary medicine and my doctorate at the Ludwigs-Maximilians-University in Munich, I was able to gain numerous insights into the diverse fields of veterinary medicine. Since 2011, I have been in practice as a veterinarian with a wide variety of animals and their diseases. My passion belongs to the task of helping my patients in the best possible way and ensuring their well-being. I also like to share my knowledge as a veterinarian and as a long-time dog owner and dog athlete as an author.


Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Het juiste voer voor konijnen

Eindelijk is het zover, jouw nieuwe huisgenoot is in zijn kooi ingetrokken! Maar hoe kun je een optimaal dieet voor jouw knaagdiertje garanderen? In dit artikel lees je alles over: het juiste voer voor konijnen.
2 min

Groenvoer voor knaagdieren

Het natuurlijkste voer voor knaagdieren als konijnen, cavia’s en co is vers en sappig. De meeste knaagdieren zijn dol op veel verschillende groente- en fruitsoorten en dit soort voer bevat daarnaast nog gezonde vitaminen en mineralen!