Pony: karakter, gezondheid, voeding en kosten

Geschreven door Sabrina Quente
bruine pony rent in wei

Pony’s zijn vaak levenslustig tot op hoge leeftijd

Ook al is hij klein en schattig, hoeft een pony nog niet onder te doen voor grote paardenrassen. Het karakteristieke kleine formaat maakt pony’s geschikt voor beginnende ruiters. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor kinderen.

Uiterlijk: paarden in miniatuurformaat

In tegenstelling tot andere paardenrassen zijn pony’s gemakkelijk te herkennen: ze worden gekenmerkt door hun compacte formaat. De stokmaat bedraagt in Nederland maximaal 156,9 centimeter. De categorie 148,1 tot en met 156,9 centimeter wordt in het buitenland vaak tot de paarden gerekend en mag niet bij de internationale ponywedstrijden deelnemen. Bij wedstrijden in Nederland wordt er verschil gemaakt tussen de volgende vijf categorieën.

  • A-pony: tot 117 centimeter stokmaat
  • B-pony: 117 tot 126,9 centimeter stokmaat
  • C-pony: 127 tot 136,9 centimeter stokmaat
  • D-pony: 137 tot 148,0 centimeter stokmaat
  • E-pony/klein paard: 148,1 t/m 156,9 stokmaat

Grote pony’s met een stokmaat van 148,1 tot 156,9 centimeter worden in Nederland ook wel kleine paarden of damespaarden genoemd.

Het exterieur van de pony is compact, de benen en de hals zijn steviger en korter dan bij grote paarden. Ook het hoofd, de oren en de mond zijn bij veel ponyrassen duidelijk kleiner gefokt.

De staart en manen zijn dik en vol en ze hebben een grote veelzijdigheid aan kleuren. Er zijn ponyrassen in alle basiskleuren en bij rassen zoals de Shetlander zijn er zelfs kleurvariaties zoals bont te vinden.

De kleinste pony ter wereld

Het kleinste ras is het miniatuurponyras Falabella met een stokmaat van slechts 30 tot 84 centimeter. Met een stokmaat van 34 centimeter is ook het American Miniature Horse buitengewoon klein. Dit is een minipaard waarvan de bouw op die van een volbloed moet lijken. Een minipaard is dus niet hetzelfde als een pony of dwergpony.

pony en groot paard

Karakter: dwergen met wilskracht

Net zoals de warmbloed, verblijdt de pony menig paardenvriend met zijn vriendelijke en warme verschijning. Hij is evenwichtig maar heeft desondanks temperament en is eigenwijs.

Laat je niet misleiden door het formaat van de pony: deze kleine paardjes zijn sterker dan ze lijken, zeker als ze hun zin willen doordrijven. De Shetlander is voor zijn grootte juist een van de sterkste paarden.

Maar ook als een pony erg eigenwijs is, laat hij zich met aandacht en geduld moeiteloos trainen. Een goed opgevoede pony is zachtaardig en volgt zijn eigenaar op de voet.

Hoe paarden denken en belangrijke opvoedtips kun je in ons paardenmagazine lezen.

Ideaal voor jonge beginners

Pony’s worden veelvuldig als recreatiepaard ingezet, maar ook als showpaard, voor de koets en in de dressuurring komen ze goed uit de verf.
Daarnaast worden ze gezien als de beste begeleiders voor jonge, beginnende ruiters. Ook volwassenen kunnen op pony’s rijden. De Haflinger en Ijslander zijn bijvoorbeeld geschikt voor de wat grotere ruiters. Belangrijk is daarbij een evenwichtige lengte- en gewichtsverhouding tussen pony en ruiter.

Voordelen van een pony voor beginners

  • Het opstijgen is gemakkelijker door de kleine stokmaat.
  • De stevige ponyrug biedt beginners een goede ondersteuning.
  • De verhoudingen van de pony maken het voor de ruiter gemakkelijker om het evenwicht te houden tijdens de draf en galop.
  • Met hun kleine en compacte hoeven bewegen ze ook op ruwe terreinen zekerder.
  • Met hun ontspannen karakter nodigen pony’s zelfs onervaren ruiters uit om op hen te rijden waarmee ze beginners van hun verlegenheid afhelpen.

Je wilt dat je kind op een pony leert paardrijden? Hiervoor zijn verschillende ponyrassen geschikt:
De Shetlander is bijvoorbeeld geliefd als rijpony. Een Duitse rijpony doet het bijzonder goed bij de disciplines dressuur en springen. Haflingers zijn een echte allrounders en ook geschikt om te mennen en voor de westernsport. Het is belangrijk dat het karakter van de pony bij het kind en de discipline past.

Een kleine pony met hoge eisen

Een pony is normaliter meerdere uren op een dag in beweging en heeft daarom een uitloop met veel ruimte nodig. Net zoals hun soortgenoten zijn pony’s zeer sociale dieren en daarom kunnen ze het beste in gezelschap van andere pony’s of paarden worden gehouden.

Om aan hun drang om beweging te voldoen en het contact met soortgenoten te stimuleren, is huisvesting in een vrije uitloopstal aan te raden. Deze manier van huisvesting heeft veel voordelen ten opzichte van huisvesting in een box of loopstal zonder aangrenzende paddock: de pony kan spelen, liggen en andere paarden ook uit de weg gaan.

Een schuilstal beschermt tegen de regen. Hoogwaardige bodembedekking en het regelmatig uitmesten van de stal en paddock beschermen de hoeven. Kleine kwaaltjes kun je oplossen met een goed uitgeruste stalapotheek.

De uitloop en weides moeten zo omheind zijn dat pony’s niet onder de draad door kunnen lopen. Voor een gewone tuin zijn pony’s echter helemaal niet geschikt. Enkel als het perceel groot genoeg is om het welzijn van de pony’s te garanderen, kun je dit overwegen.

Focus op rauwvoer en mineralen

Pony’s zijn sobere dieren en hebben daarom maar weinig voer nodig om aan voldoende energie te komen. Ruwvoer zoals hooi en stro of gras is de basis voor een gezond dieet.

In tegenstelling tot een warmbloed, heeft een pony weinig krachtvoer nodig. Wel moet je ze voorzien van voldoende mineralen, die je bijvoorbeeld kunt geven in de vorm van kruiden of aanvullend dierenvoer zoals een balancer.

In het algemeen moet de voeding van paarden en pony’s op hun activiteit worden afgestemd om gewichtsproblemen of tekorten te voorkomen.

Levenslustig tot op hoge leeftijd

Pony’s behoren tot de bijzonder robuuste paardensoorten en kunnen meer dan 30 jaar oud worden. Om ervoor te zorgen dat jouw lieveling een lang en gezond leven kan leiden moet je de gezondheid van je pony goed in de gaten houden.
Wormkuren zijn aan te bevelen. Daarnaast is in Nederland een basisvaccinatie en jaarlijkse herhaling van de influenza vaccinatie verplicht als je wilt deelnemen aan wedstrijden. Als je pony vaak op een grote weide met veel jong gras of klaver staat, loopt hij bovendien een verhoogde kans op hoefbevangenheid.

Wist je al dat de oudste pony ter wereld de beroemde Sugar Puff uit Engeland is? Hij werd 56 jaar oud.

Betaalbaar maar niet goedkoop

Zoek je een klein en lief recreatiepaard en wil je het je kind gemakkelijk maken om te beginnen met paardrijden? Dan is de aankoop van een pony misschien wel de juiste beslissing.
De gemiddelde aankoopprijs van een pony ligt tussen de 1000 en 5000 euro, maar jonge pony’s kun je al vanaf 600 euro vinden. Als je een pony wilt kopen kun je bij particulieren of fokkers terecht.
De pony moet over een paardenpaspoort beschikken en je moet je goed laten informeren over de gezondheid van het dier voordat je overgaat tot aankoop. Eventueel kun je de pony voor aankoop klinisch en/of röntgenologisch laten keuren bij een dierenarts.

Van Shetland naar Duitsland

De paardenfokkerij is inmiddels vele duizenden jaren oud. In deze lange periode zijn er verschillende paardenrassen ontstaan. Veel ponyrassen die vandaag de dag nog bekend zijn, zijn ontstaan in schrale gebieden en konden daar de ongunstige omstandigheden trotseren.

Zo stamt de Shetlander van de Shetlandeilanden, waar het klimaat en de grond erg ongunstig waren. De kleine sterke paardjes verhuisden begin 20e eeuw naar de Hamburger dierentuin van dierenparkeigenaar Carl Hagenbeck. Daarmee begon in Duitsland de ponyfokkerij.

Conclusie: een kleine pony met grote voordelen

Met een pony hebben jij en je kinderen een liefdevolle begeleider, die niet onderdoet voor zijn grotere soortgenoten. Pony’s zijn zeer sterk en hebben veel karakter. Als je er een koopt zul je er veel plezier aan beleven. Deze zachtmoedige pony’s bieden beginners een goede ondersteuning, zijn vergevend bij beginnersfouten en maken daarmee ook voor de jongste paardenvrienden de wereld van het paardrijden toegankelijk.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dieren hebben al zolang als ik me kan herinneren een rol in mijn leven gespeeld: er is nauwelijks een kinderfoto van zonder een parkiet op mijn hoofd of een kat op mijn schoot. Al meer dan tien jaar schrijf ik al voor over verschillende onderwerpen zoals zorgverzekeringen en kattenverzorging. Mijn kat Mimi is altijd bij me in de buurt. Ze is de beste inspiratiebron voor veel teksten en weet wanneer het tijd is voor een schrijfpauze.


Onze meest behulpzame artikelen
7 min

Shire

Het zijn indrukwekkende paarden die met een schofthoogte van tot wel twee meter groter zijn dan de meeste mensen. Door hun grote hart zijn deze uit Engeland afkomstige paarden geschikt voor elke liefhebber van grote paarden.
7 min

Pony: karakter, gezondheid, voeding en kosten

Ook al is hij klein en schattig, hoeft een pony nog niet onder te doen voor grote paardenrassen. Het karakteristieke kleine formaat maakt pony’s geschikt voor beginnende ruiters. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor kinderen.
2 min

De uitrusting voor je eigen paard

Eindelijk: lang heb je gehoopt en gevreesd, gespaard en gezocht – en nu is het dan eindelijk zover en staat de komst van een paard voor de deur. Onze kleine lijst helpt je bij de eerste aanschaf van accessoires voor jouw paard! In dit artikel lees je alles over: de uitrusting voor je paard.