Consequentie in de opvoeding van het paard

Consequentie in de opvoeding van het paard

Het gedrag van het paard

Wat veel paardenliefhebbers niet weten: de opvoeding van een paard hangt in eerste instantie van de mens af. Alleen de mens kan de relatie op een positieve manier veranderen. Paarden zijn anders dan mensen. Ze kennen geen goed of fout gedrag en geen moraal. Ze zullen niemand volgen omdat ze hem of haar aardig vinden – integendeel.

De opvoeding van het paard begint al tijdens de eerste kennismaking

Terwijl wij als eerst de grootte, de vachtkleur en de mooie manen van de viervoeter beoordelen, let het paard vooral op een ding: onze lichaamstaal. Zijn wij een gevaarlijk roofdier, een dominant alfadier of een een ondergeschikt persoon? In een kudde paarden heerst een duidelijke hiërarchie en een duidelijke rangorde. Het paard deelt ook de mens in deze rangorde in. Een ondergeschikt persoon moet zich ook zo gedragen. Een persoon met gezag zal eerder worden vertrouwd dan een ondergeschikt persoon die geen bescherming kan bieden in gevaarlijke situaties.

Het is in de praktijk moeilijker om een vaste rangorde te veranderen dan je van begin af aan als alfadier voor te doen. Paardenliefhebbers moeten dus tijdens de eerste kennismaking al op hun lichaamstaal letten en letten op een consequente omgang met het paard.

Consequentie begint al met hele kleine gebaren, hier een paar voorbeelden:

Laat je niet aan de kant duwen. Als het paard langs je heen wil, moet het om je heen gaan! Laat jezelf niet omduwen, maar duw het paard bij elke poging terug.

Als het paard zich niet laat vastbinden of bijt, moet hij niet met paardensnoepjes worden beloond– dit heeft precies het tegenovergestelde effect.

Hoe leuk het ook is om het paard zijn eigen weg door het bos te laten zoeken – de mens staat boven het dier en kiest dus de weg. Dit geldt natuurlijk ook in de bak!

Alles voor paarden vindt je in de zooplus-shop!

Gerelateerde artikelen
Aanbevolen producten

Meest gelezen artikelen

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. In dit artikel lees je alles over: Loopsheid van het teefje.

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken. In dit artikel lees je meer over de symptomen, diagnose, therapie en preventie van mijten bij honden!

Bacteriële ziektes bij de hond

Ze zijn klein en overal: bacteriën! Ze loeren buiten in de natuur, in het bos, op de hondenweide en in de velden. Velen van hen zijn volkomen ongevaarlijk voor onze viervoeters, maar sommige bacteriën kunnen leiden tot ernstige ziektes bij onze honden. We presenteren hier vijf bekende bacteriële ziekten bij de hond en geven uitleg over de behandelopties van deze infecties.