Waterverversing in een aquarium

Geschreven door Michael Schober
In samenwerking met SERAGmbH
Waterverversing bij een aquarium

Vanaf het moment dat de mensheid zich tot aquariumbezitters ontwikkelde, sleept de discussie over de noodzaak van een waterwisseling in aquaria of de frequentie daarvan zich al voort.

Hoewel ze vrijwel uitgestorven zijn, geloven een aantal siervishouders nog steeds in de mythe, dat een ‘biologisch evenwicht’, zoals in de natuur, ook in hun aquaria mogelijk is. Zij rechtvaardigen hiermee hun ‘kostbare’ oude water. Lees meer over de noodzaak van waterverversing in dit artikel.

1. Het aquarium is een kunstmatig ecosysteem, dat zichzelf niet reguleert

Theoretisch gezien zit er misschien wel wat in, maar in de praktijk ziet het er totaal anders uit. Een aquarium, hoe groot het ook is, blijft altijd een kunstmatig ecosysteem dat niet naar evolutionaire maatstaven is ontstaan of zo werkt. In de natuur heerst een constante stofwisseling: alles dat afgestorven is wordt nog verder afgebouwd en in de kleinst mogelijke basisdeeltjes ontleedt.  Hieruit ontstaat weer nieuw leven – de kringloop van het leven.

In het aquarium is deze stofwisselingsketen daarentegen onvolledig en daarom blijven sommige producten automatisch onverwerkt. Ze blijven dus ‘over’ en hopen zich na verloop van tijd op tot gestaag stijgende concentraties. Op een gegeven moment komt het dan zo ver, dat zelfs de flexibelste siervis er genoeg van heeft en (“Waarom dan, hij zag er toch nog zo gezond uit?”) in stilte afscheid van het leven neemt.

2. Gedeeltelijke waterverversing

Het juiste wapen tegen vervuild water en de goede strategie voor “schoon” water is regelmatige waterverversing. Hoe vaak en hoe veel water er nu ververst moet worden, hangt ten eerste van aquariuminhoud en bevolkingsdichtheid af.

Vuistregel
Voor de frequentie kan in principe aangehouden worden: Hoe kleiner het aquarium is en hoe meer vissen er in leven, hoe vaker een deel van het oude water ververst moet worden. De hoeveelheid water die daarbij ververst moet worden is normaliter 30%, dus ongeveer een derde van de inhoud. Zo veel, iedere 14 dagen ververst, is een goede doorsneewaarde, waarbij ook beginners weinig fout kunnen doen. Behalve misschien te weinig verversen.

Zo verversen aquariumbezitters die bijv. cichliden uit het Malawimeer houden, wekelijks tot wel 50% van het water, omdat hun aquaria meestal ook nog dichtbevolkt zijn.

Methode
De daadwerkelijke methode hangt ook nog van de grootte af, maar wordt toch meestal met een slang verricht. Sommigen voeren het water met de slang in een emmer af en lopen dragen die dan op en neer, anderen leggen de slang bij een (lagergelegen!) afvoer met een friswateraansluiting in de buurt.

Een kleine markering op het glas kan je er enorm bij helpen, iedere keer evenveel water te verversen. De temperatuur van het verse water moet overeenstemmen met die van het aquarium, of hoogstens licht daaronder liggen.

In onze webshop vind je verschillende producten voor waterzuivering en waterverzorging van je aquarium! Ook andere producten voor het aquarium bestel je extra voordelig bij zooplus.

Meest gelezen artikelen

Afghaanse Windhond

Al duizenden jaren geldt de Afghaanse Windhond in hun oorspronkelijke land van herkomst, Afghanistan, als kostbaarheid. Ook vandaag de dag zijn de langharige lopers voor veel hondenliefhebbers over de hele wereld iets bijzonders.

Chow-Chow

Goudbruine vacht met machtige manen, compact postuur – een Chow-Chow maakt al indruk door zijn indrukwekkende verschijning. Maar dit primitieve hondenras behoort tot een van de oudste rassen ter wereld. De hond is niet alleen prachtig om te zien, maar val ook op door een erg bijzonder karakter: sommige beweren dat chowchows door hun eigenzinnigheid eerder het karakter van een kat dan een hond hebben. Wie vriendschap heeft gesloten met een chowchow weet dat de hond er niet alleen uit ziet als een leeuw maar ook het hart heeft van een leeuw.

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.