Adequaat voeren van aquariumvissen

adequaat voeren van aquariumvissen

adequaat voeren van aquariumvissen

Een exacte wetenschap of geen probleem?

Als je bij het voeren van aquariumvissen op een aantal simpele richtlijnen let, levert het geen enkel probleem op om de bewoners net als in de natuur adequaat te voeren.

Voeren van aquariumvissen, de richtlijnen zijn:

  • Neem je tijd bij het voeren van de dieren. Houd daarbij goed in de gaten, of alle vissen ook daadwerkelijk eten. Afslaan van voer is een vrijwel onfeilbare indicator van onwelzijn of ziekten. Aarzelen bij de maaltijd kan echter ook veroorzaakt worden doordat je van voersoort of -merk bent gewisseld. In dat geval moeten de diertjes gewoon eerst aan het nieuwe voer wennen. Let echter ook hier goed op.
  • Voer in geen enkel geval te veel in één keer: nooit meer dan dat de vissen in een paar minuten op kunnen eten (vers groenvoer is de uitzondering op deze regel). In het ideale geval geef je het voer in meerdere porties, verdeeld over de dag, maar op zijn minst ’s ochtends en ’s avonds. De herbivore aquariumbewoners kunnen ook af en toe genieten van een spinazie- of slablaadje dat je met kokend water hebt overgoten. Let er echter op dat je de bladeren niet langer dan twee dagen in het aquarium laat liggen. Ontbindingsprocessen kunnen anders het biologische evenwicht verstoren.
  • Ook voor vissen geldt: verandering van spijs doet eten. In de winkel kun je wijd uiteenlopende mogelijkheden vinden zoals tablettenvoer, levende, ingevroren of diepgevroren voederdieren. Als je gebruikt maakt van voedertabletten, die je aan het aquariumglas vastplakt, kun je de dieren bijzonder goed bekijken.
  • Het zou ideaal zijn als de vissen altijd door dezelfde persoon gevoerd zouden kunnen worden. De dieren wennen snel aan de stappen en komen al nieuwsgierig naar de voederplaats als ze je aan horen komen.
  • Nooit het filter uitzetten bij het voeren. Als de portiegrootte goed gekozen is, komt er geen voer in het filter terecht. Mocht de portiegrootte toch te groot zijn, spoel het filter grondig uit, omdat het filter anders dicht kan slibben.
  • Heb je pas aan het aquarium gewerkt, wacht dan nog even met het voeren. Bijvoorbeeld na een gedeeltelijke waterverversing of als je net het licht aangezet heeft. De vissen hebben eerst nog wat tijd nodig om weer tot rust te komen. Wacht ongeveer 30 minuten, voordat je begint met het voeren.
Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Jouw eerste aquarium

Wie eindelijk al zijn dromen met de aankoop van jouw eerste aquarium vervuld heeft en de veel te lange opstartfase achter de rug heeft, wil die natuurlijk zo snel mogelijk bevolken. Nu is het tijd om een keuze te maken uit alle vissoorten die in de handel verkrijgbaar zijn. De vissen moeten ten eerste bij het desbetreffende aquarium passen (qua waterwaarden etc.) en natuurlijk bij elkaar kunnen leven.

3 min

Levend vissenvoer

Wie ’s zomers regelmatig door de natuur gebanjerd is, om de beschubde vrienden met vers levend voer zoals muggenlarven of watervlooien te verwennen, vraagt zich waarschijnlijk af of zijn of haar vissen ook in de koudere maanden van vers voer kunnen genieten. Maar veel aquariumhouders schrikken ervoor terug om wormen, larven of watervlooien in de vriezer te bewaren. Bovendien is levend voer natuurlijk niet hetzelfde als vers. Wat nu? In dit artikel lees je alles over, levend vissenvoer.