14 augustus 2018 - Updated 30 november 2018

Installatie van het aquarium

installatie van het aquarium

Alle begin is makkelijk…

Het besluit is genomen: Er moet een aquarium komen. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk; waar moet op gelet worden?

De standplaats

Het belangrijkste is een vlakke, rechte ondergrond. Het best geschikt is natuurlijk een aquariummeubel. Bovendien mag het aquarium absoluut niet aan direct zonlicht blootgesteld worden, aangezien uv-straling de algengroei bevordert en ’s zomers bovendien het gevaar bestaat dat het aquarium fors opwarmt. Houd bovendien absoluut rekening met de draagkracht van uw vloer en vraag desnoods een staticus of uw verhuurder, hoeveel gewicht uw vloer zonder grote problemen kan dragen.

Het aquarium

Over het algemeen geldt: Hoe groter het aquarium, hoe eenvoudiger het is om de waterwaarden stabiel te houden. Hiermee versimpelt zich ook het zorgen voor de latere bewoners. Als absoluut minimum is een inhoud van 60 liter brutovolume aan te houden. Let erop dat het aquarium met zwarte silicone dichtgeplakt is. Doorzichtig silicone wordt na verloop van tijd door algen overwoekerd, waardoor uw aquarium kan gaan lekken.

Het beste zou zijn om de kom altijd op een speciale aquariumonderlaag te leggen, die onregelmatigheden uitvlakt en zo spanningen in het glas voorkomt. Om onaangename verassingen te voorkomen, kunt u uw nieuwe aquarium met water vullen. Blijf direct en in de volgende uren nagaan, of het aquarium nog waterdicht is. Bij twijfel kunt u het aquarium een nachtje laten staan, om ook de kleinste lekken te vinden. Als u er zeker van bent dat het aquarium waterdicht is, spoelt u het nog eens grondig met zuiver water uit, om eventuele resten van fabricage en opslag te verwijderen. BELANGRIJK: nooit schoonmaakmiddel gebruiken!

Grote decoratiestukken

Als u van plan bent, om uw aquarium met grote stenen of andere zware voorwerpen te versieren, is het raadzaam om hier speciaal schuim onder te leggen. Dit verhindert dat het aquarium beschadigt wordt, als bijvoorbeeld een woelende bewoner later de bodembedekking wegdraagt en zo de hele constructie gaat wankelen. Vooral brokken lavasteen hebben vaak scherpe kanten, maar ook onder grote wortels moet voor de zekerheid een onderlegger. U kunt decoratiestukken waaronder u zulk schuim legt nu al in uw aquarium zetten, om dit zo stabiel mogelijk te maken.

Denkt u eraan om decoratiestukken voordat u deze in uw aquarium zet, met zuiver water af te spoelen. Wortels moeten uitgekookt worden, om eventueel ontspruiten in de kiem te smoren. Erg grote wortels kunt u simpelweg met kokend water begieten, kleinere kookt u gewoon in een pan. De rode kleur die de meeste wortels hierbij afgeven, ontstaat onder andere door zogenaamde looistoffen. Deze stoffen kunnen geen kwaad, in sommige aquaria zorgt dit zelfs voor een gewenst effect. Hoe meer u de wortels uitwast, hoe minder sterk ze kleuren. Mocht u kraakhelder water willen, spoel de stukken dan gewoon meerdere keren uit. Wortels die steeds willen gaan drijven, kunt u van tevoren een paar dagen tot weken onder water leggen, tot ze genoeg water hebben opgezogen.

De bodemgrond

Nadat u onder de grote decoratiestukken de beschermende onderleggers gelegd heeft en deze hun plaatsje hebben gevonden, is het tijd voor de tweede inrichtingsfase: de bodemgrond, rijk aan voedingsstoffen, brengt u onder de grindbodem aan. (Wilt u liever een aquarium met een zandbodem, is het niet aan te raden om bodemgrond te gebruiken, omdat deze dan gaat rotten. In ons voorbeeld richten we echter een aquarium met grindbodem in.)

Op de plekken waar u planten neer gaat zetten moet de bodemgrond hoger opgehoopt worden dan op ‘plantloze’ plekken. Modelleer dus de achterkant van het aquarium een beetje hoger. Als het te droog is en de hopen steeds instorten, bevochtig de grond dan met wat water, dan kunt u uw ontwerp makkelijker realiseren. BELANGRIJK: de bodemgrond NIET uitwassen, anders gaan de voedingsstoffen verloren.

Voorbereiden van het grind

Spoel het grind grondig uit, voordat u dit in het aquarium inbrengt. Minuscule stof- en zanddeeltjes worden zo verwijderd en het water waar we de kom later mee vullen, wordt eerder weer helder. Bovendien ontdoet u het grind zo van goed oplosbare schadelijke stoffen en verontreinigingen. Neem een ongebruikte emmer om het grind te wassen (een gebruikte emmer is absoluut uit den boze, omdat deze restjes van schoonmaakmiddelen kan bevatten, die later onze dieren in microscopische hoeveelheden al ernstig in gevaar kunnen brengen). Wij adviseren u om een nieuwe emmer te kopen, waar u direct op schrijft waar deze voor is, zodat die niet voor iets anders dan het aquarium wordt gebruikt.

In deze emmer kunt u het grind in behapbare porties met kraakhelder water vermengen en goed doorroeren. Verder is het misschien de moeite waard om een grote zeef bij de hand te houden. Daar kunt u het grind inschudden en de zeef vervolgens onder water te houden. Goed roeren en dan simpelweg het water weg laten lopen. Als het water uit de zeef, of als u zonder zeef werkt, het water in de emmer helder is, kunt u aan de volgende portie beginnen. Op die manier wast u de hele hoeveelheid grind schoon en is het klaar om de bodem van uw aquarium op te vullen.

Meest gelezen artikelen

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.