Vissen voeren met levend voer

Geschreven door Korinna Hovorka
Vissen voeren met levend voer

… ook in de herfst en ’s winters

Wie ’s zomers regelmatig door de natuur gebanjerd is, om de beschubde vrienden met vers levend voer zoals muggenlarven of watervlooien te verwennen, vraagt zich waarschijnlijk af of zijn of haar vissen ook in de koudere maanden van vers voer kunnen genieten. Maar veel aquariumhouders schrikken ervoor terug om wormen, larven of watervlooien in de vriezer te bewaren. Bovendien is levend voer natuurlijk niet hetzelfde als vers. Wat nu?

Simpele alternatieven

Natuurlijk zijn er simpele alternatieven, waarmee je jouw vissen het hele jaar door goed en eenvoudig kunt voeren. Twee van de populairste wormsoorten die buitengewoon makkelijk gekweekt kunnen worden, zullen wij je hier voorstellen.

Azijnaaltjes

Met een doorsnede van 1 – 2 mm zijn azijnaaltjes relatief kleine voerdiertjes en daardoor uitzonderlijk geschikt voor het opvoeden van verschillende soorten jonge vissen. De diertjes zwemmen vrij rond in het water. Neem, om ze te houden en te vermenigvuldigen, een bak en vul deze met huishoudazijn van 5 – 6 %, dat je ook kunt vermengen met water (verhouding maximaal 1 : 1). Voeg per liter azijn 1 theelepeltje suiker en een snufje gist toe. Het mengsel moet regelmatig doorgeroerd worden en mag niet luchtdicht afgesloten zijn.

Reiniging van de azijnaaltjes voor het voeren

Voordat ze officieel tot visvoer gepromoveerd worden, moeten de azijnaaltjes gereinigd worden, aangezien het zure kweekwater anders het aquariumwater verontreinigd. Stop een deel van de aaltjes met het kweekwater in een klein glas of reageerbuisje. Sluit het oppervlak van de vloeistof met een watje af en giet daar aquariumwater overheen. In het onderste deel van het glas ontstaat als snel een zuurstoftekort en de diertjes worstelen door het watje naar boven, het frisse aquariumwater in. Hier kun je ze zonder problemen uithalen en aan de vissen voeren.

Grindalwormen

Grindalwormen horen, net als hun grotere familieleden, de regenwormen, bij de ringwormen. Ze worden door de vissen erg graag en probleemloos gegeten en kunnen met de juiste zorg langdurig als voedselbron dienen. De kleine witte wormpjes, ongeveer 1 cm lang, zijn erg rijk aan vetten en eiwitten en daardoor erg goed geschikt om grotere jonge vissen mee op te laten groeien.

Grindalkweek

Er zijn verschillende manieren om grindalwormen te kweken. Wij zullen er hier maar een aantal bewezen methoden beschrijven.

Gebruik bij voorkeur een afsluitbare kunststoffen box met luchtgaatjes in de deksel als kweekbox, die op een temperatuur van 22 – 27°C gehouden moet worden. Bijzonder geschikt substraat voor de kweek zijn schuimplaten van ca. 1 – 1,5 cm dik. Snij hier geultjes in, om ervoor te zorgen dat de wormpjes optimaal van zuurstof worden voorzien. Maak de schuimlagen vervolgens vochtig en leg ze op elkaar.

Voeren van de grindalwormen

Het best geschikt voor het voeren van grindalwormen is aanmaakpoeder voor babygriesmeelpap. Dit poeder kun je gewoon op en tussen de schuimplaten strooien. Bijvoeren mag pas weer wanneer de vorige portie in zijn geheel opgegeten is. Bovendien mag er absoluut niet te veel gevoerd worden, om te voorkomen dat het gaat rotten. Stem de hoeveelheid voer af op de vermenigvuldigingssnelheid en de grootte van de groep waarmee je bent begonnen. Na wat proberen is het echter niet moeilijk om de ideale hoeveelheid voer te vinden. Draai de platen telkens bij het voeren om, steeds de onderste bovenop, omdat deze het meeste vocht bevat. Als je dit niet doet zullen de wormen in de onderste laag na verloop van tijd verdrinken. Ongeveer iedere 2 – 3 dagen, maar minstens een keer per week, moeten de schuimplaten met warm water worden uitgespoeld om de afvalstoffen die de wormpjes hebben geproduceerd te verwijderen.

Uitnemen van de grindalworpmjes

De grindal zijn erg makkelijk uit te nemen. Ze zitten vaak op de deksel of op de rand van de box en kunnen vanaf daar eenvoudig met een wattenstaafje, kwastje of gewoon met de vinger worden losgemaakt en direct aan de vissen gevoerd worden.

Meest gelezen artikelen

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact.

Gebrekkige hygiëne bij katten

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld. Wanneer jouw miauwende makkertje de kattenbak niet meer juist gebruikt of als ze zich niet goed genoeg wast, is dit een ernstige aanduiding van zware problemen met haar fysieke of mentale gezondheid! In dit artikel lees je alles over gebrekkige hygiëne bij katten.