Het beste gezelschap voor de grasparkiet

Geschreven door Denise Krahé
Het beste gezelschap voor de grasparkiet

Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden

In hun geboorteland Australië leven grasparkieten in een kleine of grote zwerm. Ze hebben een vaste partner, waarmee ze gewoonlijk hun hele leven lang samen blijven. Geef jouw parkiet een soortgenoot, zodat hij zich bij jou thuisvoelt. Als dat niet gaat, moet je er goed op letten dat de sociale vogel zich niet alleen voelt.

Als eenling gehouden

Als je een grasparkiet alleen wilt houden, moet je voor ogen houden, wat dat voor hem betekent. Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo’n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde. Hij zal stil op zijn stok zitten en voor zich uit staren. Als je toch geen tweede soortgenoot wilt houden, is het erg belangrijk dat er de meeste tijd iemand thuis is. Vooral een jonge grasparkiet zal dan snel tam en aanhankelijk worden. Hij heeft je dan als "vervangende vogel" geaccepteerd. Net zoals paren in de natuur elke dag aan elkaars veren krabbelen, zal hij dan bijvoorbeeld op je schouder zitten en teder aan je oorlel knabbelen.

Amusement gewenst

De vrolijke vogels houden ervan als het er levendig aan toe gaat en als ze deel mogen nemen aan het familieleven. Als je praat, zal je gevederde vriend gezellig kwetterend "meepraten" en boven je uit willen komen. Sommige gevederde huisgenoten leren zelfs het "gefluit" van hun partner en kunnen dan enkele woorden napraten.

Het beste gezelschap voor de grasparkiet

Meerdere vogels samen

Heb je niet zoveel tijd, dan zou je twee of meer vogels moeten houden. Als je niet wilt fokken, is het het beste om dieren van hetzelfde geslacht te houden. Twee hanen gedragen zich goed in een grote volière als ze sinds het begin samen zijn. Het is leuk om te zien hoe de dieren met elkaar omgaan. De meeste vogels zoeken ondanks hun samenzijn met soortgenoten het gezelschap en de nabijheid van mensen op. Het is dus ook mogelijk om een paartje tam te krijgen. Als je in een grote volière een hele zwerm van grasparkieten houdt, dan ben je gegarandeerd onder de indruk van het fascinerende sociale gedrag van jouw bonte metgezellen.

Verschillende vogelsoorten samen

Als je jouw grasparkieten samen met andere vogels wilt houden, moet je er rekening mee houden dat ze niet te houden zijn in combinatie met kleinere en zwakkere vogels. Kanaries en zebravinken, die op foto’s vaak samen te zien zijn met grasparkieten, zijn niet geschikt. Onafscheidelijke dwergpapegaaien kunnen ook niet goed overweg met grasparkieten. In een grote volière kun je de kleine papegaaien goed samen met kwartels houden. Ze wonen op de grond van de volière. Het is aan te raden om een huisje neer te zetten zodat de vogels zich af en toe kunnen terugtrekken en kunnen ontkomen aan de brutale grasparkieten.

Verwante soorten zoals valkparkieten en splendidparkieten kunnen goed overweg met de kleine papegaaien. Deze vogels zijn groter en laten zich niet op de nek zitten door de grasparkieten. Als u meerdere vogels samen houdt, is het erg belangrijk dat ze genoeg plaats hebben om te vliegen.

Het beste gezelschap voor de grasparkiet

Ook is het raadzaam om voorzichtig te zijn, als je wilt dat de grasparkieten hun jongen grootbrengen omringd door andere vogels. Broedende vogels worden namelijk vaak agressief. Houdt je de volière in het oog. Als je merkt dat een zuurpruim het leven van de anderen zuur maakt, moet je hem vangen.

Voor de dieren is het het beste, als je meerdere dieren houdt. Dan wordt het gegarandeerd een plezier om naar jouw vrolijke levendige en kleurrijke huisgenoten te kijken.

In onze webshop vind je een groot aanbod aan vogelvoer voor grasparkieten. Wil je meer informatie over de juiste voeding? Lees dan het artikel "Voedingsadviezen voor grasparkieten"!

Meest gelezen artikelen

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact.

Gebrekkige hygiëne bij katten

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld. Wanneer jouw miauwende makkertje de kattenbak niet meer juist gebruikt of als ze zich niet goed genoeg wast, is dit een ernstige aanduiding van zware problemen met haar fysieke of mentale gezondheid! In dit artikel lees je alles over gebrekkige hygiëne bij katten.