Het beste gezelschap voor de grasparkiet

Geschreven door Denise Krahé
Het beste gezelschap voor de grasparkiet

Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden

In hun geboorteland Australië leven grasparkieten in een kleine of grote zwerm. Ze hebben een vaste partner, waarmee ze gewoonlijk hun hele leven lang samen blijven. Geef jouw parkiet een soortgenoot, zodat hij zich bij jou thuisvoelt. Als dat niet gaat, moet je er goed op letten dat de sociale vogel zich niet alleen voelt.

Als eenling gehouden

Als je een grasparkiet alleen wilt houden, moet je voor ogen houden, wat dat voor hem betekent. Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo’n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde. Hij zal stil op zijn stok zitten en voor zich uit staren. Als je toch geen tweede soortgenoot wilt houden, is het erg belangrijk dat er de meeste tijd iemand thuis is. Vooral een jonge grasparkiet zal dan snel tam en aanhankelijk worden. Hij heeft je dan als "vervangende vogel" geaccepteerd. Net zoals paren in de natuur elke dag aan elkaars veren krabbelen, zal hij dan bijvoorbeeld op je schouder zitten en teder aan je oorlel knabbelen.

Amusement gewenst

De vrolijke vogels houden ervan als het er levendig aan toe gaat en als ze deel mogen nemen aan het familieleven. Als je praat, zal je gevederde vriend gezellig kwetterend "meepraten" en boven je uit willen komen. Sommige gevederde huisgenoten leren zelfs het "gefluit" van hun partner en kunnen dan enkele woorden napraten.

Het beste gezelschap voor de grasparkiet

Meerdere vogels samen

Heb je niet zoveel tijd, dan zou je twee of meer vogels moeten houden. Als je niet wilt fokken, is het het beste om dieren van hetzelfde geslacht te houden. Twee hanen gedragen zich goed in een grote volière als ze sinds het begin samen zijn. Het is leuk om te zien hoe de dieren met elkaar omgaan. De meeste vogels zoeken ondanks hun samenzijn met soortgenoten het gezelschap en de nabijheid van mensen op. Het is dus ook mogelijk om een paartje tam te krijgen. Als je in een grote volière een hele zwerm van grasparkieten houdt, dan ben je gegarandeerd onder de indruk van het fascinerende sociale gedrag van jouw bonte metgezellen.

Verschillende vogelsoorten samen

Als je jouw grasparkieten samen met andere vogels wilt houden, moet je er rekening mee houden dat ze niet te houden zijn in combinatie met kleinere en zwakkere vogels. Kanaries en zebravinken, die op foto’s vaak samen te zien zijn met grasparkieten, zijn niet geschikt. Onafscheidelijke dwergpapegaaien kunnen ook niet goed overweg met grasparkieten. In een grote volière kun je de kleine papegaaien goed samen met kwartels houden. Ze wonen op de grond van de volière. Het is aan te raden om een huisje neer te zetten zodat de vogels zich af en toe kunnen terugtrekken en kunnen ontkomen aan de brutale grasparkieten.

Verwante soorten zoals valkparkieten en splendidparkieten kunnen goed overweg met de kleine papegaaien. Deze vogels zijn groter en laten zich niet op de nek zitten door de grasparkieten. Als u meerdere vogels samen houdt, is het erg belangrijk dat ze genoeg plaats hebben om te vliegen.

Het beste gezelschap voor de grasparkiet

Ook is het raadzaam om voorzichtig te zijn, als je wilt dat de grasparkieten hun jongen grootbrengen omringd door andere vogels. Broedende vogels worden namelijk vaak agressief. Houdt je de volière in het oog. Als je merkt dat een zuurpruim het leven van de anderen zuur maakt, moet je hem vangen.

Voor de dieren is het het beste, als je meerdere dieren houdt. Dan wordt het gegarandeerd een plezier om naar jouw vrolijke levendige en kleurrijke huisgenoten te kijken.

In onze webshop vind je een groot aanbod aan vogelvoer voor grasparkieten. Wil je meer informatie over de juiste voeding? Lees dan het artikel "Voedingsadviezen voor grasparkieten"!

Meest gelezen artikelen

Britse Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Britse Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Britse Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Britse Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Britse Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Helemaal niet! De Ragdoll is een kattenras voor vrienden van de Siamese, Colourpoint en andere Point-katten. Daarbij overtuigen deze vriendelijke reuzen je niet alleen door middel van hun wonderschone vacht, hun buitengewone kleuren en heldere blauwe ogen…

Bengaal

De Bengaal is een werkelijk uniek kattenras. Het is tenslotte een ‘huistijger’ in de letterlijkste zin van het woord: de rasfokkers gebruiken deels bloed van wilde katten. De gemengde wilde katten zoals de Bengaal of de Savannah zijn de nieuwste rage in de fokwereld! Wat maakt een een kat een gemengde wilde kat en waar moet je bewust van zijn met een kruising van een wilde kat in de woonkamer? Ons rasrapport geeft antwoorden. Aan het begin van de negentiende eeuw waren grote wilde katten in de Europese dierentuinen te vinden. Wat voor dierentuinen onpraktisch bleek is uiteindelijk naar de wereld van kleine katten overgesprongen: zogenaamde gekruiste wilde katten worden meer en meer enthousiast gekruist met huiskatrassen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Bengaal, die ontstaan is uit een kruising tussen een getemde, zwarte huiskat en een Aziatische luipaardkat. Het resultaat is een kattenras dat met een langgestrekt lichaam en een uitzonderlijke vachtkleuring overtuigende gelijkenissen toont met zijn wilde verwanten, maar soms een ervaren hand nodig heeft.