Dwergpapegaai

Dwergpapegaai

Dwergpapegaai

Genoeg plek voor de energiebundels

Helaas wordt de dwergpapegaai vanwege zijn kleine grootte vaak in een te kleine kooi gehouden. Terwijl deze energiebundels juist genoeg plaats nodig hebben om hun bewegingsdrang uit te kunnen leven.

Gevolgen van beperkte ruimte

Als absolute minimumafmeting voor een dwergpapegaai-paartje geldt een kooigrootte van 1 x 0,5 x 0,5 meter – dat is vastgelegd door een deskundigengroep van het ministerie voor voedselvoorziening, landbouw en bosbouw. Wie niet aan deze eisen voldoet, handelt in strijd met de welzijnswet voor dieren. De gevolgen van te kleine kooien zijn vooral traagheid met resulterende obesitas. Ook bestaat het gevaar dat in het begin vredelievende vogels door het gebrek aan plaats hysterisch worden. Ze bijten en jagen elkaar op in hun kooi, omdat ze anders niet genoeg beweging hebben.

Geschikte kooien

Handig zijn kooien, die aan twee of drie kanten voorzien zijn van houten platen of kunststof (het mag niet worden aangevreten) en slechts één of twee kanten voorzien van staven. De gesloten wanden bieden de vogels bescherming tegen tocht en verlenen hem tegelijkertijd een zekerheidsgevoel. Als de kooi niet al te groot is, moet hij ten minste in de lengte zo veel plaats bieden dat de vogel een bepaalde weg vliegend kan afleggen. In de kooi bevinden zich bij voorkeur natuurtakken (onbespoten en onbehandeld!), waaraan ze kunnen knagen. Ze zorgen ervoor dat de snavel en de klauwen in geringe mate verslijten. Bovendien leveren de takken, die telkers vervangen worden, met hun mineraalrijke schors een bijdrage aan een gezonde voeding. Een ideale kooi bevat verder een relatief grote toegangsklep met een papegaai-veilig vergrendelingsmechanisme, een voldoende hoge onderbak met voldoende zand en vanaf de buitenkant toegankelijke eet- en drinkbakken.

Vrij vliegen

Wie zijn dwergpapegaai in een kooi houdt, moet zijn dwergpapegaai absoluut dagelijks in de kamer laten rondvliegen en daarbij letten op:

  • Verwijder giftige planten zoals bijvoorbeeld hulst en kruidvlier
  • Sluit de ramen en verhul ze met de gordijnen
  • Voor de zekerheid geen honden en katten in de kamer laten
  • Laat geen schoonmaakproducten en sigaretten in de kamer rondslingeren.
  • Let op verraderlijke spleten achter meubels
  • De deur altijd gesloten houden
  • Verlies de dieren geen moment uit het oog, omdat ze bijvoorbeeld kabels kunnen aanknagen

Kamervolières

Wie zijn vogels een beetje meer wil gunnen, bouwt een kamervolière. Deze biedt wezenlijk meer plaats. Daardoor kunnen er meteen meer dwergpapegaaien gehouden worden. Een volière van 3 x 1,5 x 2 is geschikt voor zes tot acht dwergpapegaaien. Denk bij het aantal vogels ook aan het lawaai dat ze produceren en de vervuiling. Dit zal alleen maar toenemen en daarom is de plaats de eerste belangrijke vraag. Wie genoeg plaats heeft, gunt zijn dieren een eigen kamer. Dan kan men ook af en toe de deur dicht doen. Het lawaai blijft dan in de kamer en de woonkamer blijft schoon. Genoeg licht en frisse lucht zijn van belang. Omdat de zon op onze korte winterdagen niet lang genoeg schijnt, is in de wintertijd kunstlicht nodig. Een voortdurende luchttoevoer moet gewaarborgd worden. Er mag echter in geen enkel geval tocht zijn. Voor je eigen belang moet je erop letten, dat de volière gemakkelijk schoon te maken is. Dit lukt het makkelijkste met tegels op de muren en een afvoer in de vloer. Een 50 cm hoge omheining zorgt ervoor dat het vuil niet door de tralies naar buiten kan. Omdat er, afhankelijk van het aantal vogels, uitwerpselen op het zand terecht komen, is het nodig om de kooi om de paar dagen schoon te maken. Je kunt van de gelegenheid gebruik maken en een paar nieuwe voorwerpen zoals verse onbehandelde takken, een niet-giftige plant, klimtouwen of speelgoed plaatsen.

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Zebravink

Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogels zijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinken te bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel. 

2 min

Valkparkiet

Wie zich verdiept in de behoeften van de valkparkiet zal merken dat de uitspraken als "ideale beginnersvogel" en "makkelijk te houden" niet altijd kloppen. Maar als men rekening houdt met de basisprincipes, die nodig zijn om deze soort te houden, dan zal men veel plezier beleven aan de grappige "mini kaketoes" – en zij ook aan hun baasje.

10 min

Parkiet

Oorspronkelijk komen parkieten uit Australië en behoren tot de papegaaienfamilie. Tegenwoordig zijn deze vogels met bonte veren echter uitgegroeid tot één van de meest populaire huisdieren van Europa. Tips en feitjes over de herkomst en het houden van parkieten vind je hieronder.