De ruitijd – zo kan men de vogels ondersteunen

ruitijd bij vogels

ruitijd bij vogels

Ruitijd bij vogels, zo kan je jouw vogel ondersteunen

Als de mens zijn warme winterkleding weer in de kast legt en zijn luchtige zomerkleding uit de kast haalt, vervangt de vogel ook zijn verenkleed. Helaas gaat dat niet altijd net zo ongecompliceerd als bij de mens...

Ruitijd bij vogels is voor de vogel een zware tijd. Terwijl hij zijn oude veren afwerpt, moet hij tegelijkertijd zijn nieuwe veren ontwikkelen. Veel vogels komen tijdens de ruitijd harig en ziekelijk over. Ten slotte zijn de reserves die van te voren zijn gekweekt niet altijd voldoende om een geheel nieuw verenkleed te vormen. Daarom moeten tijdens de ruitijd niet alleen oudere en zieke vogels doelgericht ondersteund worden.

Hoe kan ik mijn vogel helpen

  • Met een hoogwaardige voedingsbodem is de ruitijd makkelijker voor vogels. Wat je jouw vogel het beste kunt voeren is afhankelijk van de vogelsoort – een kanariepiet heeft bijvoorbeeld ander voer nodig dan een papegaai
  • Speciale toevoegingen zoals verse groente en fruit zorgen voor extra ondersteuning van de vogel. Het dier moet echter slechts een bepaalde hoeveelheid vers fruit binnen krijgen. Dit is afhankelijk van de soort. Wissel de verschillende soorten fruit dagelijks af. Misschien ontdek je zo ook een lekkernij voor jouw vogel.
  • Komkommer, spelt, gierst, haver en tarwe zijn rijk aan kiezelzuur en zorgen zo voor een glanzend, zijdeachtig Vogelgierst kan makkelijk aan de kooi bevestigd worden en dient als speelgoed en voeding voor de vogel. Ook vermagerde vogels of vogels zonder eetlust laten zich zo graag verleiden tot het nemen van een snack.... Tarwekorrels zijn erg hard. Daarom eten siervogels ze niet graag. Gewelde of gekiemde tarwe kunnen een alternatief bieden! Naast siliciumoxide verschaft dit ook zwavelhoudende aminozuren, die de vorming van de hoornlaag ondersteunen.

Alles wat jij voor jouw vogel nodig heeft, kun je vinden in de zooplus-vogelshop! Neem snel een kijkje en verras jouw vogel met iets leuks!

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Grasparkieten – nakomelingen gewenst?

Grasparkieten behoren tot de meest geliefde huisdieren. Hoe mooi zou het zijn als er dan ook nog nakomelingen komen. Bij de familieplanning van deze vogels zijn er een paar aandachtspunten, waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over: grasparkieten nakomelingen.