Vogelsoorten

6 min

Ara’s: bonte en slimme papegaaien

Bijna geen vogelliefhebber kan het kenmerkende verenkleed, de opvallende schoonheid en het karakter van ara's weerstaan. Maar de mooie junglevogels stellen hoge eisen aan hun verzorgers. Wij hebben de belangrijkste tips voor het houden en verzorgen van de exoten voor je op een rijtje gezet. 

3 min

Dwergpapegaai

Helaas wordt de dwergpapegaai vanwege zijn kleine grootte vaak in een te kleine kooi gehouden. Terwijl deze energiebundels juist genoeg plaats nodig hebben om hun bewegingsdrang uit te kunnen leven.

6 min

Gouldamadine

Wil je kleurrijke siervogels als huisdier? Dan zijn Gouldamadines misschien wel wat voor jou. Deze prachtvinken zijn zo kleurrijk en zijn, naast andere vogelsoorten zoals kanaries en zebravinken, bijzonder populair. Bovendien zijn ze klein, zingen ze prachtig en hebben ze niet veel verzorging nodig. Kom in ons artikel alles te weten over o.a. de herkomst en soortspecifieke houding van de Gouldamadine.

7 min

Grijze Roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus)

Ondanks hun eenvoudige vleugels horen de Grijze Roodstaartpapegaaien tot de meest geliefde papegaaien. De leuke vogels zijn namelijk niet op hun snavel gevallen. Wat hen verder nog kenmerkt en hoe je deze papegaai gelukkig maakt, lees je in ons portret.

7 min

Kaketoe (cacatuidae)

Kaketoes zijn overal voor in. De exotische vogels staan bekend om hun levendige aard en de mooie kuif. Wat velen echter niet weten: Kaketoes zijn veeleisende vogels. Als ze goed behandeld worden, belonen ze hun eigenaar echter met genegenheid en levenslange trouw.

3 min

Kanarie

Kanaries worden gezien als erg makkelijk te houden dieren, omdat ze zichzelf onderhouden als je ze de juiste inrichting geeft, zoals een badhuisje, zitstokken in verschillende diktes en een sepiaschelp. Maar soms is je gevederde huisgenoot ook op jou hulp aangewezen.

5 min

Marans: kippen die ‘chocolade’ eieren leggen

Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren. Marans zijn sterk, zeer opgewekt en hebben behoefte aan een afwisselende vrije uitloop.

10 min

Parkiet

Oorspronkelijk komen parkieten uit Australië en behoren tot de papegaaienfamilie. Tegenwoordig zijn deze vogels met bonte veren echter uitgegroeid tot één van de meest populaire huisdieren van Europa. Tips en feitjes over de herkomst en het houden van parkieten vind je hieronder.

2 min

Prachtvinken

Prachtvinken, de sociale vogels, voelen zich het meest op hun gemak in een kleine groep en met veel bewegingsruimte.

2 min

Valkparkiet

Wie zich verdiept in de behoeften van de valkparkiet zal merken dat de uitspraken als "ideale beginnersvogel" en "makkelijk te houden" niet altijd kloppen. Maar als men rekening houdt met de basisprincipes, die nodig zijn om deze soort te houden, dan zal men veel plezier beleven aan de grappige "mini kaketoes" – en zij ook aan hun baasje.

8 min

Zebravink

Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogels zijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinken te bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel.