23 april 2018 - Updated 23 mei 2018

De voeding van dwergpapegaaien

Geschreven door Didi Thormann
De voeding van dwergpapegaaien

Een gevarieerd aanbod is belangrijk

De basis van een uitgebalanceerde voeding voor dwergpapegaaien, die ook wel "lovebirds" worden genoemd, bestaat uit een mengeling van verschillende zaden. Om genoeg energie te krijgen hebben ze fruit, groente en dierlijke eiwitten nodig.

Bestanddelen van het voedsel

Helaas is het niet bekend in welke hoeveelheden en verhoudingen de meeste papegaaiensoorten belangrijke voedingsstoffen tot zich nemen. Daarom is het belangrijk om de vogels een gevarieerd voedselaanbod te geven zodat ze alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen. In het bijzonder zijn dit koolhydraten, proteïnen, vetten, vitaminen en mineralen.

  • Koolhydraten voorzien de vogels van genoeg energie. Haver, mais, gerst, rogge en gierst bevatten koolhydraten.
  • Proteïnen, dus eiwitten, zitten in lichaamscellen en maken deel uit van alle levensprocessen. Het zit in eieren, kwark, saffloer, rijst, peulvruchten, pompoenpitten, noten, lijnzaad, beukennootjes en zonnebloemzaad.
  • Vetten worden gebruikt voor de opslag van energie en zitten in noten, zonnenbloempitten, lijnzaad, Nigerzaad, pompoenpitten en hennep.
  • Vitaminen zijn nodig voor de instandhouding van alle levensprocessen. Omdat de vogels deze niet zelf kunnen aanmaken, moeten ze het absoluut gevoerd krijgen in de vorm van groente en fruit.
  • Mineralen spelen een belangrijke rol. Ze dienen als bouwstenen bij de vorming van botten en bij de stofwisseling. Ze zitten o.a. in hennepzaden, biergist, sojabonen, rijst, gierst en Nigerzaad.

De juiste voeding

De basis van voeding bestaat uit een mix van verschillende zaden. Afhankelijk van het seizoen, het gedrag en de activiteit moet de hoeveelheid en samenstelling worden aangepast. Vogels in grotere volières zullen vaker van de gelegenheid gebruik maken om te vliegen dan vogels in een kleine kooi. Afhankelijk daarvan hebben ze meer energie nodig. Dat geldt ook voor vogels in buiten-volières en voor de periode waarin ze hun jongen grootbrengen. Het is dan van groot belang om de dwergpapegaaien een omvangrijk voedselaanbod te geven. Als basis kunnen alle soorten vogelvoer voor kleine papegaaien en parkieten worden gebruikt. Men kan dit aanvullen met het bovengenoemde voedsel en ook met vogelmuur, paardenbloem (geringe hoeveelheden bladeren), kruipende distel, beemdgras en gewoon varkensgras.

Deze planten komen in veel tuinen voor of je vindt ze tijdens een wandeling door de natuur. Vanzelfsprekend moet je erop letten dat de planten niet behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen.

De juiste dosering

De voerbakjes moeten om hygiënische redenen makkelijk schoon te maken zijn. Bij actieve dwergpapegaaien kan men het beste vlakke, geglazuurde bakjes van keramiek gebruiken en roestvrijstalen schalen. Ze moeten niet op de grond staan, maar aan de binnenkant van de kooi worden bevestigd. Het is het beste om meerdere bakjes te gebruiken, die gevuld zijn met verschillende soorten zaden, water, groente, fruit en groenvoer. Als ze genoeg fruit krijgen, hebben ze niet veel water nodig. Toch moet men ze dagelijks vers water geven. Dit kan kraanwarer of water zonder koolzuur zijn. Dit kan worden verrijkt met vruchtensap of wortelsap voor extra vitaminen.

Gerelateerde artikelen
Aanbevolen producten

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?