Vogelvoeding

In dit artikel lees je alles over de juiste vogelvoeding. Siervogels zoals kanariepietjes en grasparkieten kunnen in gevangenschap een leeftijd van maximaal 15 jaar bereiken. Papegaaien worden soms zelfs 70 jaar oud! Als je de vogel op de juiste manier wilt houden, zodat hij een lang en gezond leven heeft, is het van belang hem vogelvoer te geven die is afgestemd op de vogelsoort. Er is echter geen onderzoek over de juiste samenstelling van voer voor siervogels en door de diverse soorten is het lastig om algemeen geldige uitspraken te doen. Veel bezitters maken dan ook de fout de dieren te veel vet eten te voeren, zoals bijvoorbeeld noten en zonnebloempitten. Daardoor ontstaan er vaak voeding gerelateerde problemen zoals obesitas, onvruchtbaarheid en stofwisselingsziekten. Lees meer

3 min

De voeding van grasparkieten

Het is belangrijk dat je jouw grasparkiet gezond houdt, zodat jouw grasparkiet fit en vrolijk blijft en zodat niet elke vlucht als crash eindigt omdat zijn dikke buikje hem omlaag trekt. In hun geboorteland Australië vliegen de grasparkieten in grote zwermen rond in de uitgestrekte graslanden. Hier eten ze vooral halfrijpe en rijpe graszaden. In dit artikel lees je alles over de voeding van grasparkieten.

Wat is de juiste vogelvoeding?

Om er zeker van te zijn dat je de vogel een uitgebalanceerde voeding geeft, moet je je baseren op het dieet van vogels die in het wild leven. Zo vindt je de juiste samenstelling van het voer voor siervogels. Er zijn twee mogelijkheden siervogels te voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen:

  1. Granen + groente/ fruit + voedingssupplementen
  2. Brokken + wat fruit/ groenten

Bij de eerste variant moeten de granen zo gedoseerd worden, zodat 's avonds alle granen volledig opgegeten zijn. Geschikte granenmixen zijn te vinden in de dierenwinkel. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen voer voor grasparkieten, voer voor grote parkieten, kanarievoer en papegaaienvoer. Daarnaast geef je veel groente en fruit. Het maakt niet uit of dat gekookt of rauw is. Ook moet je een piksteen in de kooi leggen.

De tweede variant, het voeren van brokken, komt uit Amerika en is in Nederland nog niet zo wijdverbreid. Brokken voorzien de siervogels al van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Daarom is het niet nodig om ze nog extra voer te geven. De brokken zijn in verschillende maten te koop, afhankelijk van de vogelsoort en de grootte van de vogel.