Vogelvoeding

Siervogels zoals kanariepietjes en grasparkieten kunnen in gevangenschap een leeftijd van maximaal 15 jaar bereiken. Papegaaien worden soms zelfs 70 jaar oud! Als je de vogel op de juiste manier wilt houden, zodat hij een lang en gezond leven heeft, is het van belang hem voeding te geven die is afgestemd op de vogelsoort. Er is echter geen onderzoek over de juiste samenstelling van voer voor siervogels en door de diverse soorten is het lastig om algemeen geldige uitspraken te doen. Veel bezitters maken dan ook de fout de dieren te veel vet eten te voeren, zoals bijvoorbeeld noten en zonnebloempitten. Daardoor ontstaan er vaak voeding gerelateerde problemen zoals obesitas, onvruchtbaarheid en stofwisselingsziekten. Lees meer

Voedingsadviezen voor grasparkieten

Het is belangrijk dat je jouw grasparkiet gezond houdt, zodat jouw grasparkiet fit en vrolijk blijft en zodat niet elke vlucht als crash eindigt omdat zijn dikke buikje hem omlaag trekt.
Meest gelezen artikelen
Vis Vissoorten

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.
Vis Vissoorten

Clownvis (Annemoonvis)

Hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.
Hond Hondenverzorging en gezondheid

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken. In dit artikel lees je meer over de symptomen, diagnose, therapie en preventie van mijten bij honden!
Nieuwe artikelen
Hond Hondenvoeding

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?

Hoe geef ik mijn vogel de juiste voeding?

Om er zeker van te zijn dat je de vogel een uitgebalanceerde voeding geeft, moet je je baseren op het dieet van vogels die in het wild leven. Zo vindt je de juiste samenstelling van het voer voor siervogels. Er zijn twee mogelijkheden siervogels te voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen:

  1. Granen + groente/ fruit + voedingssupplementen
  2. Brokken + wat fruit/ groenten

Bij de eerste variant moeten de granen zo gedoseerd worden, zodat 's avonds alle granen volledig opgegeten zijn. Geschikte granenmixen zijn te vinden in de dierenwinkel. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen voer voor grasparkieten, voer voor grote parkieten, kanarievoer en papegaaienvoer. Daarnaast geef je veel groente en fruit. Het maakt niet uit of dat gekookt of rauw is. Ook moet je een piksteen in de kooi leggen.

De tweede variant, het voeren van brokken, komt uit Amerika en is in Nederland nog niet zo wijdverbreid. Brokken voorzien de siervogels al van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Daarom is het niet nodig om ze nog extra voer te geven. De brokken zijn in verschillende maten te koop, afhankelijk van de vogelsoort en de grootte van de vogel.