Vogelvoeding

Siervogels zoals kanariepietjes en grasparkieten kunnen in gevangenschap een leeftijd van maximaal 15 jaar bereiken. Papegaaien worden soms zelfs 70 jaar oud! Als je de vogel op de juiste manier wilt houden, zodat hij een lang en gezond leven heeft, is het van belang hem voeding te geven die is afgestemd op de vogelsoort. Er is echter geen onderzoek over de juiste samenstelling van voer voor siervogels en door de diverse soorten is het lastig om algemeen geldige uitspraken te doen. Veel bezitters maken dan ook de fout de dieren te veel vet eten te voeren, zoals bijvoorbeeld noten en zonnebloempitten. Daardoor ontstaan er vaak voeding gerelateerde problemen zoals obesitas, onvruchtbaarheid en stofwisselingsziekten. Lees meer

De voeding van grasparkieten

Het is belangrijk dat je jouw grasparkiet gezond houdt, zodat jouw grasparkiet fit en vrolijk blijft en zodat niet elke vlucht als crash eindigt omdat zijn dikke buikje hem omlaag trekt. In hun geboorteland Australië vliegen de grasparkieten in grote zwermen rond in de uitgestrekte graslanden. Hier eten ze vooral half-rijpe en rijpe graszaden.
Meest gelezen artikelen
Hond Hondenverzorging en gezondheid

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.
Hond Honden opvoeden

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?
Vis Vissoorten

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.
Nieuwe artikelen
Kat Kattenvoeding

Rasspecifiek kattenvoer

Het aanbod van kattenvoer is ontzettend groot en het zorgt ervoor dat sommige kattenbaasjes niet zo goed weten welke voeding voor hun dier het beste is. Er is één knelpunt dat opmerkelijk veel twijfel teweeg brengt: hebben katten daadwerkelijk een behoefte aan rasspecifiek voer? Lees in dit artikel waarom jouw kat een voordeel kan hebben aan rasspecifieke voeding.
Kat Kattenverzorging en gezondheid

Het gehoor van de kat

Het gehoor van de kat is uiterst gevoelig en plaatst het gehoor van de mens veruit in de schaduw. Dit is wat katten gebruiken om te jagen. Omdat de prooi van de kat communiceert via zeer hoge en stille geluiden, is een gevoelig oor van groot belang voor de viervoetige vrienden. Lees in dit artikel meer over het gehoor van de kat.
Kat Kattenverzorging en gezondheid

Anticonceptie voor katten

Katten zijn prachtige dieren. Wie wordt er nou niet blij van een super aaibaar kattenkindje? Wie wil deze katten nou niet de hele dag bekijken, knuffelen en aaien? Helaas zitten steeds meer dierenasiels propvol en moeten zij hun kattenluikjes helaas voor nieuwe dieren gesloten houden. Dit is waarom de meeste kattenliefhebbers weten dat er goede redenen zijn om je eigen kat niet te bezaaien. Laten castreren door de dierenarts is de gangbaarste manier van anticonceptie bij katten – maar dit is wel een permanente ingreep, die dus ook niet teruggedraaid kan worden. Gelukkig zijn er ook methoden om dracht tijdelijk te voorkomen. In dit artikel lees je meer over anticonceptie voor katten, zoals sterilisatie, de kattenpil en het voorbehoedsspuitje.

Hoe geef ik mijn vogel de juiste voeding?

Om er zeker van te zijn dat je de vogel een uitgebalanceerde voeding geeft, moet je je baseren op het dieet van vogels die in het wild leven. Zo vindt je de juiste samenstelling van het voer voor siervogels. Er zijn twee mogelijkheden siervogels te voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen:

  1. Granen + groente/ fruit + voedingssupplementen
  2. Brokken + wat fruit/ groenten

Bij de eerste variant moeten de granen zo gedoseerd worden, zodat 's avonds alle granen volledig opgegeten zijn. Geschikte granenmixen zijn te vinden in de dierenwinkel. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen voer voor grasparkieten, voer voor grote parkieten, kanarievoer en papegaaienvoer. Daarnaast geef je veel groente en fruit. Het maakt niet uit of dat gekookt of rauw is. Ook moet je een piksteen in de kooi leggen.

De tweede variant, het voeren van brokken, komt uit Amerika en is in Nederland nog niet zo wijdverbreid. Brokken voorzien de siervogels al van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Daarom is het niet nodig om ze nog extra voer te geven. De brokken zijn in verschillende maten te koop, afhankelijk van de vogelsoort en de grootte van de vogel.