Kanarievoer

Voer voor kanaries

Kanarievoer bestaat hoofdzakelijk uit zaden en pitten.

Het kanarievoer, zoals de kegelvormige snavel van jouw huisgenoot je zal verraden, bestaat voornamelijk uit verschillende granen die als kant-en-klare mengsels kunnen worden gekocht.

Overgewicht bij kanaries

Als jouw kanarie traag en stevig is geworden, moet je hem zeker op dieet zetten.  Laat de geliefde oliehoudende vogelvoersoorten even voor wat het is of geef hem alleen kanariezaad en kiemvoer. Wat echter het beste tegen overgewicht helpt is veel vrij vliegen.

Gemengd voer

Gemengd voer is belangrijk voor een gevarieerd dieet voor je gevederde vriend. Een kanarie zal altijd eerst de lekkernijen opeten, die bestaan uit zeer vette graansoorten zoals nigerzaad of hennepzaad. Pas als de honger terugkeert, begint de kanarie aan de iets minder smakelijke soorten kanarievoer. Als je hem alleen zijn lievelingskorrels zou aanbieden, zou de kanarie al snel te dik worden en dan wordt het voor hem moeilijk om op een andere zitstang te springen.

Kalk & grit

Vers vogelzand met voldoende grit is een belangrijk onderdeel van de voeding van de kanarie en moet te allen tijde beschikbaar zijn. Je kan het grit bijvoorbeeld in een klein kommetje geven. Deze fijngemalen mosselschelpen helpen je gevederde vriend om de korrels in de maag goed te vermalen. De kalk kan jouw kanarie ook opnemen door via een inktvisbot. Dat is voornamelijk goed als jouw kanarie in de rui is.

Vers water

Jouw kleine huiskamervogel houdt er van om elke dag vers water te drinken. Als het te veel chloor bevat, kun je in dierenwinkels behandelingsmiddelen kopen om de schadelijke stoffen te neutraliseren.

Groenvoer

Om ervoor te zorgen dat jouw kanarie altijd in topconditie is en voldoende vitaminen krijgt, moet je hem elke dag een klein beetje wilde kruiden geven. Dit kun je met een klem aan de kooi bevestigen, de kanarie knabbelt dan enthousiast aan het verse groen. Vervolgens pikt hij de zaden er uit en schilt ze op slimme wijze met zijn snavel. Als je de kruiden zelf verzamelt, zorg er dan voor dat ze niet bespoten zijn en niet langs drukke wegen staan. Ook moeten de plekken waar de kruiden groeien niet te veel worden gebruikt door honden.

Jonge bladeren van paardenbloemen zijn ontzettend populair. De halfrijpe zaden zijn ook een traktatie voor jouw kanarie. De beste tijd om ze te voeren is als de bloemblaadjes eraf komen, maar de paardenbloem nog niet geopend is. Vogelmuur is ook erg in trek bij kanaries, dit kan goed worden bewaard in een bloempot. Mits ze goed besproeid en af en toe bemest worden, kan deze plant lang meegaan. Daarnaast worden de volgende soorten ook gemakkelijk geaccepteerd door kanaries: melkdistel, klein hoefblad, kruiskool, Jakobs kruiskruid, verschillende soorten gras, smalle weegbree en vooral breedbladige weegbree.

Ook met geschilde wortelen, appels en stukken komkommer kun je jouw kanarie verwennen. Het is beter om geen gekochte sla (supermarkt/ groenteboer) te voeren, omdat deze een grote hoeveelheid schadelijke stoffen bevatten die zeer slecht zijn voor het kleine lichaam van jouw kanarie.

Kiemvoer

Een heel bijzonder onderdeel van de voeding van de kanarie is kiemvoer, omdat het als energiebron dient. Kiempotten zijn het meest geschikt voor het kweken van de snel kiemende graanzaden zoals mungbonen of bieten. Om schimmelvorming te voorkomen worden de zaden meerdere malen per dag gespoeld en na 24-36 uur worden ze ontkiemd en “geserveerd”. Zorg ervoor dat de zaadjes altijd zeer vers zijn en niet zuur of muf ruiken.

Als een kanarie zo’n gezond en gevarieerd dieet heeft, zal hij je nog lang blijven verrassen met zijn levendige natuur en zal hij zich bijzonder prettig bij je voelen. Omdat, zoals bekend, de liefde door de maag gaat.

Ontdek het voedingsassortiment voor kanaries en andere producten voor vogels in de zooplus shop!

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

De voeding van grasparkieten

Het is belangrijk dat je jouw grasparkiet gezond houdt, zodat jouw grasparkiet fit en vrolijk blijft en zodat niet elke vlucht als crash eindigt omdat zijn dikke buikje hem omlaag trekt. In hun geboorteland Australië vliegen de grasparkieten in grote zwermen rond in de uitgestrekte graslanden. Hier eten ze vooral halfrijpe en rijpe graszaden. In dit artikel lees je alles over de voeding van grasparkieten.
3 min

Kanarievoer

Die Kanarienvogel Ernährung besteht hauptsächlich aus verschiedenen Körnern, die als fertige Mischungen gekauft werden können.