Vachtverzorging bij de hond – zo werkt dat!

vachtverzorging hond

vachtverzorging hond

De vacht van je lieveling moet regelmatig gekamd en geborsteld worden. Naargelang het type vacht verschilt de regelmaat en intensiteit van de vachtverzorging. Lees meer in dit artikel over vachtverzorging bij honden.

Waarom is de regelmatige verzorging van de vacht van je hond heel belangrijk?

  • Ten eerste zit een verzorgde hond simpelweg beter in zijn vel. Vervelende jeuk en krabben hebben invloed op het dagelijks leven.
  • Het borstelen zorgt voor doorbloeding in de huid en stimuleert de gezonde groei van de vacht.
  • Door het borstelen haal je oude, afgestorven haren uit de vacht en deze kan gelijkmatig terug groeien en ademen. Sterk vervilte vacht is een perfecte broedplaats voor teken, mijten en vlooien, en het kan gevaarlijke eczeem veroorzaken.

Bij veel hondenrassen is de rui in de herfst en lente beter merkbaar. Daarom moet je voor deze honden op die momenten andere borstels gebruiken en ook vaker borstelen.

Verzorging van een kortharige vacht

Dit type vacht is heel gemakkelijk te verzorgen, maar moet ook regelmatig verzorgd worden om klitten te voorkomen. Een simpele borstel en kam zijn meestal genoeg. Borstel met de borstel tegen de haarrichting in: zo verwijder je afgestorven haren. Honden met dit vachttype hoeven maar zelden in bad, aangezien het natuurlijke vet minstens 6 weken nodig heeft om helemaal te herstellen.

Verzorging van een langharige vacht

Honden met lang haar hebben dagelijkse verzorging nodig. Borstel zulke vacht met een hoekige borstel om vervilte haren te verwijderen. Daarna ga je nog een keer door het haar met een kam met grove tanden. Tijdens de rui moet je dit vaker doen. Scheer alle plekken die er door een te lange vacht onverzorgd uitzien.

Verzorging van een zachte vacht

Honden met een zachte vacht hebben de meeste verzorging nodig. Honden met dit vachttype moeten minstens iedere drie maanden in bad en de vacht moet regelmatig getrimd worden. Gebruik daarnaast een dunne borstel om klitten te verwijderen. Aansluitend kan je de vacht met een haarborstel laten glanzen.

Verzorging van een gladde vacht

Honden met een gladde vacht hebben niet zo veel verzorging nodig. Borstel je hond een keer per week om afgestorven haren te verwijderen. Gebruik hiervoor een gewone borstel en, indien nodig, op voorhand een latex handschoen.

Verzorging van een ruwharige vacht

Dit vachttype heeft een heel sterke ondervacht die veel verzorging nodig heeft. Om te zorgen dat het niet ruw wordt, moet er regelmatig met druk geborsteld worden. Borstel eerst tegen de haargroeirichting in en daarna ertegenin. Naast regelmatige verzorging door te kammen en borstelen moet de hond minstens ieder halfjaar getrimd worden en in bad.

Verzorging van speciale vachtonderdelen

Je moet de haren rond de ogen van je honden regelmatig knippen, omdat deze anders het zicht van je viervoeter beïnvloeden, en het bindvlies en hornvlies van het oog kunnen verwonden. Knip de haren voorzichtig met een afgeronde schaar. Rondom de oren moeten de haren alleen weggeplukt worden, omdat een schaar verwonding kan veroorzaken. De lange haren tussen de ballen kunnen leiden tot vervilting en deze moeten daarom ook verwijderd worden.

Let erop dat je geen snor- of tastharen weghaalt!

Ook onze lieve viervoeters hebben voor hun welzijn wat verzorging nodig. In onze shop vind je alles wat je voor vachtverzorging nodig hebt.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.