Giardia bij honden

Giardia bij honden

Giardia zijn eencellige parasieten die de dunne darm van honden koloniseren en diarree en braken kunnen veroorzaken. Vooral bij puppy’s en honden met een zwak immuunsysteem kunnen er klachten ontstaan. Giardia van verschillende genotypen komen wereldwijd bij zoogdieren, mensen, vogels, amfibieën en reptielen voor. In dit artikel lees je meer over giardia bij honden.

Beschrijving en ontwikkeling

Giardiasis bij huisdieren en mensen wordt door Giardia lamblia veroorzaakt en komt wereldwijd voor. Bij deze soort zijn enkele genotypes bekend, sommige komen alleen bij een bepaalde diersoort voor, andere bij meerdere diersoorten en de mens. Giardia zijn protozoa dus eencellige parasieten met een homoxenische levenscyclus. Dat betekent dat de ontwikkeling van de parasiet plaats vindt in zijn gastheer. Tijdens zijn ontwikkelingscyclus komt de Giardia voor als cysten en trofozoïeten. De hond krijgt de cysten uit de omgeving, via besmette ontlasting, besmet water of voedsel, alsmede door contact met besmette honden. De uitwerpselen van geïnfecteerde puppy's zijn bijzonder besmettelijk, omdat dit meestal een groot aantal cysten bevat. Door de invloed van pH en gal in de maag komt een trofozoiet vrij uit de cyste in de dunne darm. Deze deelt zich meteen. De trofozoïeten gaan in en op het slijmvlies van de dunne darm zitten en maar zelden op de dikke darm. Ze vermenigvuldigen zich door longitudinale deling en vormen weer cysten. Deze cysten worden uitgescheiden via de ontlasting en zijn direct besmettelijk voor andere dieren.

Desbetreffende honden scheiden vaak grote hoeveelheden cysten uit. Het uitscheiden kan weken of maanden duren, maar wel sterk schommelen of soms uitblijven. Afhankelijk van het weer en de omstandigheden, kunnen de cysten in de omgeving gedurende een week tot ongeveer drie maanden infectieus blijven. Cysten overleven vooral in vochtige klimaten erg lang. Giardia komt vooral voor in dierenopvangcentra, kennels en bij hondenfokkers, dus overal waar veel honden samenleven.

Symptomen van Giardia

Vooral bij puppy’s en jonge honden komen symptomen door een infectie met Giardia voor. Bij gezonde volwassen dieren heeft de ziekte meestal geen effect. Het verloopt zonder problemen. De Giardia-infectie manifesteert zich met variërende diarree van verschillende intensiteit, vaak met slijm of bloed. Braken en gebrek aan eetlust kunnen ook voorkomen. Bij puppy's houdt Giardia ervan om in gezelschap te zijn van andere darmparasieten zoals coccidia.

Diagnose en behandeling van Giardia

Als puppy’s diaree hebben is het altijd zinvol om de uitwerpselen door een dierenarts te laten onderzoeken. Dat is ook aan te raden als volwassen honden herhaaldelijk last hebben van maag-darm-problemen. Voor het onderzoek kun je het beste de uitwerpselen van drie dagen verzamelen zodat ook andere parasieten kunnen worden uitgesloten. Giardia kan meestal direct in de praktijk of in het laboratorium worden vastgesteld met behulp van een snelle test (ELISA).

Behandeling

Voor de behandeling van Giardia zijn verschillende medicijnen beschikbaar. Welke medicijnen de dierenarts gebruikt hangt van de situatie af. Andere aandoeningen die eventueel ook aanwezig zijn, moeten voor een succesvolle behandeling ook behandeld worden. Daarnaast moet de hond een licht verteerbaar dieet krijgen.

Bovendien is het belangrijk om herbesmetting door middel van hygiënemaatregelen te voorkomen. Ligplaatsen, voer- en drinkbakken moeten gedesinfecteerd of gewassen worden met heet water van meer dan 65 graden Celsius. Omdat de Giardia-infectie een zoönose is en dus in zeldzame gevallen besmettelijk kan zijn voor de mens, is vooral voor kinderen en zieken een speciale hygiëne belangrijk.

Als meerdere dieren samen met de geïnfecteerde hond leven, moeten ze ook voor giardia behandeld worden.

Voorkomen van Giardia

Om de herhaling van Giardia-infecties te voorkomen, moeten een aantal hygiënische maatregelen in acht worden genomen. Verzamel de uitwerpselen van de hond en gooi het in de daarvoor bestemde afvalbak. Was alle ligplaatsen van de hond, ook in de auto. Was daarnaast zijn speelgoed, knuffels, voer- en drinkbak enz. Voor het reinigen en desinfecteren van oppervlakken bestaat speciale apparatuur. Geschikte middelen kun je bij de dierenarts krijgen.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
3 min

Giardia bij honden

Giardia zijn eencellige parasieten die de dunne darm van honden koloniseren en diarree en braken kunnen veroorzaken. Vooral bij puppy’s en honden met een zwak immuunsysteem kunnen er klachten ontstaan. Giardia van verschillende genotypen komen wereldwijd bij zoogdieren, mensen, vogels, amfibieën en reptielen voor. In dit artikel lees je meer over giardia bij honden.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.