Je konijn laten castreren This article is verified by a vet

Twee vruchtbare konijnen

Afhankelijk van de ontwikkeling van het konijn zijn de dieren na 12 tot 15 weken vruchtbaar.

Bij castratie verwijdert de dierenarts de geslachtsklieren. Bij mannetjes zijn dit de testikels, bij vrouwtjes de eierstokken, de eileiders en de baarmoeder. Maar wat zijn de redenen om een konijn te laten castreren en hoe gaat castratie bij konijnen in zijn werk?

Castratieprocedure voor konijnen 

Als je jouw konijn wil laten castreren, kun je de volgende stappen verwachten: 

 1. De dag voor de ingreep 

Het is bekend dat huisdieren en mensen enkele uren voor een aankomende operatie niet mogen eten (voedselonthouding). Konijnen daarentegen hoeven niet nuchter te zijn, omdat hun spijsverteringsstelsel afhankelijk is van een regelmatige voedselopname. 

2. Voorbereiding 

De dierenarts zal je konijn in detail onderzoeken en onder andere de functie van het hart en de longen controleren. Als alle waarden in orde zijn, zal de dierenarts je langoor nu onder narcose brengen. Hij kan dit inspuiten met een injectiespuit of toedienen door inademing. 

Daarna scheert, reinigt en desinfecteert hij het betreffende lichaamsdeel, dat hij opent voor de castratie. 

3. De operatie 

Om de testikels te kunnen verwijderen, opent de dierenarts de buitenste lagen. In de volgende stap verwijdert hij ze en sluit de wond weer. 

Het castreren van vrouwtjes duurt langer omdat de dierenarts de buikwand moet openen en verschillende bloedvaten moet afbinden. Het is ook belangrijk dat hij de huidwond weer goed hecht, zodat je konijnenvrouwtje de hechting niet weer openmaakt met haar scherpe tandjes. 

Om ervoor te zorgen dat je konijn geen pijn lijdt en geen bacteriële infecties oploopt, zal het nu pijnstillers en antibiotica toegediend krijgen. 

4. De ontwakingsfase 

Als de castratiewond gesloten is, is je konijn meestal nog onder narcose. Nu moet je wachten tot je konijnenvriendje weer bij bewustzijn komt. Als hij wakker wordt, kan hij er nog een paar uur versuft uitzien. Bied je huisdier een plaats om te ontspannen en geef het minstens één dag om bij te komen van de inspanning. 

5. Castratie quarantaine 

Indien je rammelaar reeds geslachtsrijp was vóór de sterilisatie, moet je er rekening mee houden dat je hem na de sterilisatie gedurende 6 weken in een apart hok moet houden. Dit is zeer belangrijk omdat hij in deze periode tijdelijk vruchtbaar is ondanks dat zijn testikels zijn verwijderd. De reden: er kan sperma aanwezig zijn in de zaadleider die niet verwijderd is. 

6. Controle dierenarts 

Het duurt een paar dagen voordat de hechtingen zijn verdwenen. Als dat niet het geval is, of als de wond van de incisie in de buik of de testikel ontstoken is, moet je de dierenarts er naar laten kijken. Ernstige complicaties komen echter zelden voor. 

Dierenarts castreert konijn
Een dierenarts castreert een rammelaar.

Voordelen: waarom moeten konijnen gecastreerd worden? 

Castratie van konijnen heeft drie belangrijke voordelen: 

  • Het voorkomt ongewenste nakomelingen. 
  • Castratie maakt een stressvrije coëxistentie tussen soortgenoten mogelijk. 
  • Het kan ziekten voorkomen (b.v. baarmoederziekten). 

Konijn laten castreren tegen ongecontroleerde voortplanting en vechten 

Konijnen werpen van nature meerdere keren per jaar. Per worp worden ongeveer zes tot acht jongen geboren, wat de reden is waarom konijnen zich letterlijk "als konijnen" voortplanten. Om te voorkomen dat je konijnen zich ongecontroleerd voortplanten, moet je ze dus laten castreren. 

Als je echter twee intacte mannetjes hebt, is het gevaar groot dat zij op een dag zullen vechten en zich ernstig verwonden. 

Gezondheidsvoordelen van castratie

Als de dierenarts de vrouwelijke geslachtsklieren verwijdert, kunnen zich geen hormoonproducerende cysten vormen op de eierstokken. Deze zouden anders kunnen leiden tot schijnzwangerschappen, stress en agressie. 

Het is ook bewezen dat ongecastreerde vrouwtjes een hoger risico lopen om tumoren te ontwikkelen (b.v. melkkliertumor, kwaadaardig adenocarcinoom van de baarmoeder). Bovendien hebben ze vaker last van pyometra (ettering van de baarmoeder). 

Het juiste moment: wanneer moet je een konijn laten castreren? 

Je konijn dier is geslachtsrijp na ongeveer drie maanden, afhankelijk van het ras en de ontwikkeling van het dier. Sommige zijn al na 12 weken vruchtbaar, andere pas na 15 weken. 

Als je konijn mannelijk is, kun je het voor (vroege castratie) of na (late castratie) laten castreren. Vroege castratie is voor dierenartsen moeilijker uit te voeren omdat de anatomie van de ram nog erg klein is. 

In het algemeen voeren dierenartsen deze vorm van castratie minder vaak uit. Het voordeel is echter dat je jouw nooit vruchtbare ram na de ingreep niet in quarantaine hoeft te houden en dat hij daarna geen mannelijk gedrag (b.v. afbakingen) meer vertoont. 

Leer meer over geslachtsbepaling in ons artikel: Wat is het geslacht van jouw konijn? 

Dierenarts onderzoekt konijn voor de operatie
Vóór de castratie zal de dierenarts je konijn onderzoeken.

Kosten: hoeveel kost castratie bij konijnen? 

Als je een konijn wil aanschaffen, moet je de kosten van castratie overwegen voordat je het koopt. De kosten kunnen variëren van 30 tot 80 euro, afhankelijk van de inspanning en de hoeveelheid benodigde medicatie.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Zorgen voor een dwergkonijn

Konijnen verzorgen hun vacht regelmatig zelfstandig met hun tong. Tijdens de rui, die al snel meerdere weken kan duren, moet er echter af en toe een handje geholpen worden. Aan de ene kant functioneert het borstelen als een aangename massage, daarnaast help je het dier door oude, afgestorven haren te verwijderen. Voor een normale lange vacht hebt je een borstel met echt haar of een verzorgingshandschoen met rubberen nopjes nodig.
4 min

Verzorgingstips voor een tevreden cavia

Een gezonde cavia houdt zijn schoonheid en gezondheid grotendeels zelf in stand. Met zijn nageltjes haalt hij stof en vuil uit zijn vachtje en met zijn tong likt hij zichzelf schoon. Maar jij kan ook wat doen! Bestudeer deze verzorgingstips voor een cavia goed en kijk wat je kunt doen.
6 min

De voedselvoorziening van de cavia

De spijsvertering van cavia's is erg complex. Aandoeningen aan de spijsvertering worden meestal veroorzaakt door fouten in de voeding. Het voedseltransport in het spijsverteringsstelsel van cavia's vindt plaats door verdere voeropname, waardoor cavia's vrijwel ononderbroken eten. Het toevoegen van meer voedsel zal het vorige voedsel verschuiven. Hiervoor hebben ze vooral rauw vezelrijk voer nodig, zoals hooi, dat dus altijd beschikbaar moet zijn voor cavia's met zoet water. In dit artikel lees je alles over de voedselvoorziening van de cavia.