Knaagdierrassen

Knaagdierrassen

Konijn

Konijnen behoren tot de populairste huisdieren ter wereld. Geen wonder, want met hun lange oren, zachte vacht en vriendelijke ogen zien ze er echt schattig uit. Tegelijkertijd zijn ze sociaal, onderhoudsvriendelijk en niet duur. Maar zijn konijnen eigenlijk de perfecte huisdieren? Hier lees je waar je voor de aanschaf op moet letten en hoe je konijnen het beste verzorgt.

7 min

Afrikaanse Witbuikegel

Egels als huisdieren behoren nog tot de exotische dieren, maar beginnen steeds meer aan populariteit te winnen. Schattige video's over egels zorgen er onder andere voor dat dat steeds meer mensen deze kleine insecteneters in huis halen. Het houden van egels vergt echter veel inspanning en is controversieel onder natuurbeschermers.
8 min

Blauwe Wener

De naam verraadt het al: het konijnenras Blauwe Wener komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Met hun glanzende blauwgrijze vacht zien de konijnen er niet alleen mooi uit maar ze hebben ook een liefdevol karakter. Bovendien gelden de sympathieke dieren als sterk en makkelijk te verzorgen.
11 min

Cavia

Anja Reutter helpt cavia’s in nood en beantwoordt in dit artikel de meest gestelde vragen over de cavia.
5 min

Chinchilla

Ze zijn klein en schattig, de Zuid-Amerikaanse immigrantjes. Met hun wollige vachtje, de lange oren en de pluizige staart als wapens hebben ze al snel menig mensenhart veroverd. Maar niet alle knaagdieren zijn hetzelfde. Vooral voordat de chinchilla wordt gekocht moeten geïnteresseerden zich uitgebreid laten informeren over voer, het houden en de gewoonten van de diertjes om vast te kunnen stellen of de speciale behoeften en het gedrag van deze knaagdiertjes met de eigen wensen overeenkomen. Daarvoor is het belangrijk om iets over hun afkomst en hoe ze in het wild leven te leren.
7 min

Degoe

Degoes zijn knaagdieren die hun weg naar Nederland oorspronkelijk vanuit Chili hebben gevonden. Daar leven ze in open gebieden en leggen kleine tunnelsystemen aan in ondergrondse holletjes. Qua uiterlijk lijken ze op een mix van de rat en de chinchilla. Ze gebruiken, net als chinchilla’s (en muizen), ook hun voorpoten en zetten deze handig als een paar handen in. Dankzij de nagels aan hun voetjes kunnen ze rotsen en takken beklimmen.
3 min

Fretten

Heb je al fretten of ben je geïnteresseerd in deze flinke rakkers? De kleine soortgenoten genieten steeds meer populariteit. Fretten zijn geen gewone huisdieren, daarom is het belangrijk in de overwegingen voor de aankoop wat feiten mee te nemen!
2 min

Grote bosmuis

Het is niet verwonderlijk dat de grote bosmuis, vroeger ook wel geelhalsbosmuis genoemd, vrijwel onbekend zijn. Deze nachtdiertjes leven niet in de buurt van menselijke nederzettingen en werden tot in deze eeuw niet van hun tweelingsoort de bosmuis onderscheiden, die de meeste mensen wél kennen.
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.
5 min

Hollander

Hollander-konijnen hebben een kort, gedrongen lichaam. Ook de kop van de dieren is kort en het voorhoofd & de snuit zijn breed. De schattige, ca. 10 cm lange oren staan meestal omhoog. De kop gaat direct over in een gelijkmatige en aan het einde afgeronde ruglijn. Hollanders hebben een korte staart, ook wel pluim genoemd. De pluim zit kort op het lichaam.

Kleuren en tekening van de Hollander

De kleine Hollanders zijn bijzonder, dat is meteen al duidelijk: de kleine konijnen zijn het enige ras met de typerende bandbelijning. Dit wordt daarom ook wel Hollanderpatroon genoemd. De korte, dichte vacht bestaat uit grote, witte kleurvlakken en een of twee andere kleuren. De oren, rug en nek zijn gekleurd. Het gezicht is wit. Dit witte deel, de zogenaamde bles, begint in een punt op het voorhoofd. De bles loopt verder door tussen de ogen en wordt op de snuit steeds breder. De schouders, voorpoten en voorste delen van de achterpoten zijn eveneens wit terwijl het gehele achterste deel van het lichaam gekleurd is. Er zijn twaalf verschillende kleurslagen goedgekeurd voor dit ras. Daarbij horen bijvoorbeeld zwart-wit, grijs-wit in verschillende intensiteiten, geelwit of japanner-wit.

Zijn Hollanders dwergkonijnen?

Hoe groot worden Hollanders eigenlijk? In principe is het een klein, compact en schattig konijn. Toch zijn het geen dwergkonijnen. In tegenstelling tot de minikonijntjes, die maximaal twee kilo wegen, weegt een Hollander twee tot maximaal 3,25 kilo. Daarom vallen ze onder de kleine konijnenrassen.

Karakter: hoe gedraagt een Hollander-Konijn zich?

5 min

Mongoolse gerbil

De Latijnse naam van de Mongoolse gerbil “meriones unguiculatus” betekent zoveel als “krijger met klauwen”. De nagels worden jammer genoeg meer dan af en toe bij rivaliteits- of hiërarchische gevechten en territoriumverdediging als wapens ingezet, waarbij er ook zware bijtwonden kunnen ontstaan.
6 min

Perzische woestijnmuis

Perzische woestijnmuizen zijn nog niet echt ingeburgerd als huisdieren, maar worden langzamerhand steeds populairder. Ze zijn familie van de Mongoolse gerbil en horen daarmee bij de familie van de Cricetidae. Onderfamilie: Woestijnratten/renmuizen/gerbils (Gerbilidae), soort: Meriones. Lees hieronder meer over deze speciale muizen!
3 min

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.
5 min

Siberische grondeekhoorn

De Siberische grondeekhoorn geniet in de huisdierbranche steeds meer populariteit. Juist vanwege zijn springerigheid, de knoopoogjes en zijn schattige snoetje doet het beestje de harten van steeds meer mensen sneller kloppen. Maar deze kleine huisgenootjes zijn moeilijker om te houden dan op het eerste gezicht lijkt. Lees hieronder snel verder en kom meer te weten over deze eekhoorn!
7 min

Tamme ratten: de basisverzorging

Qua ratten lopen de meningen uiteen: de een vindt ze verschrikkelijk, de ander waardeert hun intelligentie en enthousiasme. Wie een Tamme Rat als huisdier wil, vindt hier de belangrijkste informatie.
6 min

Tankonijn

Tankonijnen zijn behoorlijk energieke dieren en met hun vrolijke karakter toveren ze altijd een glimlach op het gezicht van hun baasje. Maar wat houdt het woord 'tan' nou eigenlijk in en waar moet je op letten bij het houden van een tankonijn? In dit artikel lees je alle belangrijke informatie.
8 min

Teddy konijn

Het Teddy konijn behoort tot de dwergkonijnen. Met zijn pluizige vacht en rond lichaam, is het een echte pluizenbol. Maar zo schattig als het eruit ziet: om ethische redenen, moet je afzien van het kopen van een Teddy konijn. Dit komt omdat de kleine konijntjes een problematische fokgeschiedenis hebben.
5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.