Om het geslacht van konijnen te kunnen bepalen, moet je wat beter kijken. Mannelijke en vrouwelijke konijnen lijken namelijk veel op elkaar. Met de volgende tips kan je echter in een handomdraai het geslacht bepalen.
Wat is het geslacht van jouw konijn?

© Vera Kailova / stock.adobe.com
Het geslacht van konijnen is niet op het eerste gezicht te zien.
Zo bepaal je het geslacht van je konijn
Je kunt door de lichaamsgrootte en het gedrag niet het verschil zien tussen mannelijke (rammelaar) en vrouwelijke (voedster) konijnen. Om te zien welk geslacht je konijn heeft, moet je wat beter naar de geslachtsorganen kijken. Daarvoor moet je tussen de achterpoten zijn.
Met de volgende aanwijzingen is het mogelijk om de geslachtsdelen van je konijn zichtbaar te maken:
- Neem je konijn voorzichtig op je arm.
- Draai deze op zijn rug om hem vervolgens op je schoot te leggen.
- Leg hem stil door de borst voorzichtig vast te houden en de rug tegen je buik aan te leggen.
- Met de hand die nog vrij is kun je, indien nodig, rondom de huid naar boven halen, zodat het geslachtsorgaan zichtbaar wordt. Wees daarbij heel voorzichtig, want dit gedeelte is zeer gevoelig.
Om ervoor te zorgen dat er bij het zoeken naar het geslacht geen gewonden vallen, kan het helpen om iemand anders je te laten assisteren. Wanneer je konijn het niet toelaat om zich te laten onderzoeken of wanneer je bij het vaststellen nog niet zeker weet wat het geslacht is, kan je altijd informeren bij een dierenarts. De dierenarts kan het geslachtsorgaan in het geval van misvorming of andere zaken preciezer onderzoeken.

© Rita Kochmarjova / stock.adobe.com
Wat zijn kenmerken van vrouwelijke konijnen?
Bij voedsters bestaat het geslachtsorgaan uit een spleetvormige opening. Net als bij rammelaars is dit vanbuiten bedekt met een huidplooi en door deze omhoog te halen, wordt het orgaan blootgelegd. Het vrouwelijk geschlachtsorgaan wordt vaak verward met het mannelijke, omdat het onder de huidplooi ligt.
Wat zijn kenmerken voor mannelijke konijnen?
Rammelaars hebben als geslachtsorgaan een stengelvormige uitstulping met een ronde opening. Aan de linker- en rechterkant kan je dan vaak teelballen zien. Aangezien de teelballen van een rammelaar zich bij stress en opwinding vaak terugtrekken, zijn ze niet altijd zichtbaar.
Vanaf wanneer kan je het geslacht van konijnen bepalen?
Over het algemeen geldt dat het geslacht van jonge konijnen niet gemakkelijk vast te stellen is. Aangezien jonge beestjes nog zeer klein zijn en de geslachtsorganen nog niet volledig gevormd zijn, kunnen ook professionals zich weleens vergissen. Wanneer je het zeker wilt weten, moet je na een paar weken nog een keer het geslacht checken.
Waarom is het belangrijk om het geslacht te weten?
In veel gevallen is het belangrijk om het geslacht van je eigen konijn te kennen. Daar horen bijvoorbeeld de twee onderstaande scenario´s bij.
- Je neemt er een nieuw konijn bij
Als je al één of twee konijnen hebt met hetzelfde geslacht, moet je geen nieuw konijn erbij nemen zonder te weten welk geslacht het heeft. Anders zou een rammelaar namelijk een voedster kunnen gaan dekken. Als er een andere rammelaar bij komt, kan het zijn dat ze elkaar niet mogen en elkaar pijn gaan doen.
- Je wilt je eigen konijnen laten paren
Wanneer je wilt dat er nieuwe konijnen geboren worden, dan moet je natuurlijk een mannelijk en een vrouwelijk konijn hebben. Zorg ervoor dat je van tevoren zeker weet welk geslacht de dieren hebben en raadpleeg bij twijfel een dierenarts of fokker.