Wat is het geslacht van jouw konijn? This article is verified by a vet

Etende konijnen

Het geslacht van konijnen is niet op het eerste gezicht te zien.

Om het geslacht van konijnen te kunnen bepalen, moet je wat beter kijken. Mannelijke en vrouwelijke konijnen lijken namelijk veel op elkaar. Met de volgende tips kan je echter in een handomdraai het geslacht bepalen.

Zo bepaal je het geslacht van je konijn

Je kunt door de lichaamsgrootte en het gedrag niet het verschil zien tussen mannelijke (rammelaar) en vrouwelijke (voedster) konijnen. Om te zien welk geslacht je konijn heeft, moet je wat beter naar de geslachtsorganen kijken. Daarvoor moet je tussen de achterpoten zijn.

Met de volgende aanwijzingen is het mogelijk om de geslachtsdelen van je konijn zichtbaar te maken:

  1. Neem je konijn voorzichtig op je arm.
  2. Draai deze op zijn rug om hem vervolgens op je schoot te leggen.
  3. Leg hem stil door de borst voorzichtig vast te houden en de rug tegen je buik aan te leggen.
  4. Met de hand die nog vrij is kun je, indien nodig, rondom de huid naar boven halen, zodat het geslachtsorgaan zichtbaar wordt. Wees daarbij heel voorzichtig, want dit gedeelte is zeer gevoelig.

Om ervoor te zorgen dat er bij het zoeken naar het geslacht geen gewonden vallen, kan het helpen om iemand anders je te laten assisteren.  Wanneer je konijn het niet toelaat om zich te laten onderzoeken of wanneer je bij het vaststellen nog niet zeker weet wat het geslacht is, kan je altijd informeren bij een dierenarts. De dierenarts kan het geslachtsorgaan in het geval van misvorming of andere zaken preciezer onderzoeken.

Liggend konijn
Het geslachtsorgaan zit bij konijnen tussen de achterpoten.

Wat zijn kenmerken van vrouwelijke konijnen?

Bij voedsters bestaat het geslachtsorgaan uit een spleetvormige opening. Net als bij rammelaars is dit vanbuiten bedekt met een huidplooi en door deze omhoog te halen, wordt het orgaan blootgelegd. Het vrouwelijk geschlachtsorgaan wordt vaak verward met het mannelijke, omdat het onder de huidplooi ligt.

Wat zijn kenmerken voor mannelijke konijnen?

Rammelaars hebben als geslachtsorgaan een stengelvormige uitstulping met een ronde opening. Aan de linker- en rechterkant kan je dan vaak teelballen zien. Aangezien de teelballen van een rammelaar zich bij stress en opwinding vaak terugtrekken, zijn ze niet altijd zichtbaar.

Vanaf wanneer kan je het geslacht van konijnen bepalen?

Over het algemeen geldt dat het geslacht van jonge konijnen niet gemakkelijk vast te stellen is. Aangezien jonge beestjes nog zeer klein zijn en de geslachtsorganen nog niet volledig gevormd zijn, kunnen ook professionals zich weleens vergissen. Wanneer je het zeker wilt weten, moet je na een paar weken nog een keer het geslacht checken.

Waarom is het belangrijk om het geslacht te weten?

In veel gevallen is het belangrijk om het geslacht van je eigen konijn te kennen. Daar horen bijvoorbeeld de twee onderstaande scenario´s bij.

  1. Je neemt er een nieuw konijn bij

Als je al één of twee konijnen hebt met hetzelfde geslacht, moet je geen nieuw konijn erbij nemen zonder te weten welk geslacht het heeft. Anders zou een rammelaar namelijk een voedster kunnen gaan dekken. Als er een andere rammelaar bij komt, kan het zijn dat ze elkaar niet mogen en elkaar pijn gaan doen.

  1. Je wilt je eigen konijnen laten paren

Wanneer je wilt dat er nieuwe konijnen geboren worden, dan moet je natuurlijk een mannelijk en een vrouwelijk konijn hebben. Zorg ervoor dat je van tevoren zeker weet welk geslacht de dieren hebben en raadpleeg bij twijfel een dierenarts of fokker.


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?
3 min

Zorgen voor een dwergkonijn

Konijnen verzorgen hun vacht regelmatig zelfstandig met hun tong. Tijdens de rui, die al snel meerdere weken kan duren, moet er echter af en toe een handje geholpen worden. Aan de ene kant functioneert het borstelen als een aangename massage, daarnaast help je het dier door oude, afgestorven haren te verwijderen. Voor een normale lange vacht hebt je een borstel met echt haar of een verzorgingshandschoen met rubberen nopjes nodig.