Vissoorten

Vissoorten

Zoetwatervissen

Zoetwatervissen die een aquarium bewonen kunnen met hun vrolijke kleuren en levensvreugde iedere kamer opfleuren. Maar verkijk je er alstublieft niet op hoe lastig het houden van vissen is. Er moet met bepaalde dingen rekening gehouden worden die afhangen van de specifieke vissoort, zodat jouw vis zich lekker in zijn schubben kan voelen.

Karpers

De echte karpers (cyprinidae) vormen de grootste familie van de beenvisachten (osteichthyes) en de gewervelden (vertebrata). Deze familie telt ongeveer 3.000 soorten en komen in Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika voor. De meeste van hen leven in zoet water, maar zoals in iedere familie zijn buitenbeentjes heeft, leven sommige in brak water (bijv. de winde, de brasem en de ziege in de Oostzee). Echte beroemdheden zijn karpers als consumptievissen. De goudvis en de Koikarper zijn veruit de bekendste leden van deze familie.

Zebra Pleco

Toen deze harnasmeerval met zijn kekke strepen in 1989 voor het eerst werd ingevoerd, kreeg hij het nummer L46 toebedeeld. Hij was nogal opzienbarend onder aquariumenthousiastelingen, wat niet in de laatste plaats voor de nog steeds flinke prijs voor de dieren heeft gezorgd.

Neontetra

Iedereen die zich ooit eens met aquaria en vissen heeft bezig gehouden, kent deze kleine neonvisjes. Met hun innemende en wonderlijke ‘neonachtig’ kleuren zijn ze een bijzonderheid die zelfs leken direct opvalt. De reden voor dit prachtige kleurenspectrum is zeer exclusieve kennis, die van levensbelang is.

Water- en moerasschildpadden

Om recht te doen aan de verschillenden leefomgevingen van alle individuele schilpaddensoorten, is het goed om te weten waar de specifieke soort vandaan komt. Vervolgens kun je het aquaterrarium zo inrichten dat uw kleine reptielen zich ook echt thuis kunnen voelen. Als de omstandigheden van de vrije natuur in gevangenschap zijn nagebootst, kun je de schildpadden bij hun natuurlijke gedragingen waarnemen – zwemfases, voeding zoeken, zonnen, rusten, slapen… een speelplaats vol avontuur stimuleert de creativiteit van schildpadden.

Amanogarnalen (Caridina japonica)

De één zal “van die beestjes” nooit in zijn aquarium laten, anderen kunnen zich geen aquarium zonder garnalen voorstellen. Hoe men ook tegenover de filigraandiertjes staat, zeker is dat ze in het aquarium – net zoals in de natuur – een belangrijke rol spelen bij het behoud van het ecosysteem. Onvermoeibaar zoeken ze met hun zachte grijpertjes de bodem af naar iets eetbaars. Voerresten, afgestorven plantendelen en zelfs dode vissen staan op het menu. Maar het hoofdonderdeel van hun dieet zijn algen. Deze eigenschap heeft hun erg veel populariteit verschaft. Ondertussen zijn Amanogarnalen steeds vaker in de handel te vinden, en zijn deze ijverige helpers uit veel aquaria niet meer weg te denken.

Krabben

De bekendste krabbensoorten die in het aquarium (eigenlijk in aquaterraria) gehouden kunnen worden zijn de zogenaamde vampierkrabben (goeosesarma) en de wenkkrabben (uca). De vampierkrab schaart zich onder de zoetwaterkrabben en kan dankzij zijn kleine lijfje perfect in een aquaterrarium gedijen.

Maanvis

Zijn pijlachtige straalvinnen en zijn schitterende schubben verheffen de maanvis (Pterrophyllum scalare) tot de absolute ster van het aquarium. In tegenstelling tot zijn hemellichaamachtige naam en uiterlijk is deze tropische vis afkomstig uit het Amazonegebied en is gewoon een lid van de wereldlijke chichliden. Iedereen die een verwarmd aquarium bezit kan deze diertjes in principe perfect in zijn huis houden.

Betta

Fonkelend, schitterend en soms wat agressief. Dat is de Siamese kempvis betta in zijn drie kenmerkendste eigenschappen. Het is zeker een bijzonder visje, dat ieder aquarium van een betoverend karakter voorziet. Ondanks wat zijn exotische uiterlijk misschien suggereert, is het diertje niet erg veeleisend en daarom extra geliefd bij nieuwkomers in de aquariumhobby.

Appelslakken

Voor de meeste aquariumhouders horen slakken evengoed in een schoon en natuurgetrouw aquarium als planten en vissen. Maar juist deze kruipende bewoners, waarvan altijd wordt gedacht dat ze robuust zijn, stellen bijzondere eisen aan het onderhoud en de waterkwaliteit. Appelslakken (Ampullariidae) zijn met hun prachtige huisjes en interessante gedrag veruit de populairste aquariumslakken. In de handel zijn meestal de gele of bruine variant verkrijgbaar, maar ze zijn er ook in blauwig of zwart. Deze slakken, als zijnde luchtademers, hebben vrije toegang tot het wateroppervlak nodig. Ze kruipen omhoog en strekken hun lange adembuis het water uit. Juist daarom mogen ook grote appelslakken in geen enkel geval met slakkenetende vissen samen in een aquarium gezet worden. Als die namelijk de adembuis van de slak eraf vreten, kunnen de slakken stikken.
Meest gelezen artikelen
Vis Vissoorten

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.
Vis Vissoorten

Clownvis (Annemoonvis)

Hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.
Hond Hondenverzorging en gezondheid

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken. In dit artikel lees je meer over de symptomen, diagnose, therapie en preventie van mijten bij honden!
Nieuwe artikelen
Hond Hondenvoeding

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?