Vissoorten

Vissoorten

Sluierkoi

Ben je op zoek naar een nieuwe karper (Cyprinus carpio) voor je vijver? Laat de Sluierkoi dan niet zomaar aan je voorbij gaan. In dit artikel vind je de belangrijkste informatie, zoals het voer, gezondheid en herkomst, over de Sluierkoi.

4 min

Amanogarnalen (Caridina japonica)

Opruimingspatrouille in het aquarium, op de goede manier De één zal “van die beestjes” nooit in zijn aquarium laten, anderen kunnen zich geen aquarium zonder garnalen voorstellen. Hoe man ook tegenover de filigraandiertjes staat, zeker is dat ze in het aquarium – net zoals in de natuur – een belangrijke rol spelen bij het behoud van het ecosysteem. Onvermoeibaar zoeken ze met hun zachte grijpertjes de bodem af naar iets eetbaars. Voerresten, afgestorven plantendelen en zelfs dode vissen staan op het menu. Maar het hoofdonderdeel van hun dieet zijn algen. Deze eigenschap heeft hun erg veel populariteit verschaft. Ondertussen zijn amanogarnalen (Caridina multidentata) steeds vaker in de handel te vinden, en zijn deze ijverige helpers uit veel aquaria niet meer weg te denken.
8 min

Antennebaarsje

Als antennebaarsjes konden praten, zouden ze het heldere water van de talloze warme meren in Venezuela en Colombia hun thuishaven noemen. Schitterend in alle kleuren van de regenboog en met hun typische zwarte strepen blijven ze daar van oorsprong in de buurt van de oevers, maar ze zijn ook in zoetwateraquaria over de hele wereld graag geziene gasten. Met wat ervaring en uitgebreide verzorging zijn deze gezellige diertjes een prachtige aanvulling op de huiselijke onderwaterwereld. Aquariumliefhebbers zien antennebaarsjes als een echte klassieker onder de zoetwatervissen.
3 min

Appelslakken

Voor de meeste aquariumhouders horen slakken evengoed in een schoon en natuurgetrouw aquarium als planten en vissen. Maar juist deze kruipende bewoners, waarvan altijd wordt gedacht dat ze robuust zijn, stellen bijzondere eisen aan het onderhoud en de waterkwaliteit. Appelslakken (Ampullariidae) zijn met hun prachtige huisjes en interessante gedrag veruit de populairste aquariumslakken. In de handel zijn meestal de gele of bruine variant verkrijgbaar, maar ze zijn er ook in blauwig of zwart. Deze slakken, als zijnde luchtademers, hebben vrije toegang tot het wateroppervlak nodig. Ze kruipen omhoog en strekken hun lange adembuis het water uit. Juist daarom mogen ook grote appelslakken in geen enkel geval met slakkenetende vissen samen in een aquarium gezet worden. Als die namelijk de adembuis van de slak eraf vreten, kunnen de slakken stikken.
9 min

Axolotl

Sinds een paar jaar geleden is de Mexicaanse salamandersoort Axolotl een regelrechte trend. De vriendelijke blik op zijn gezicht en de opvallende kleuren maken het dier tot een echte blikvanger in ieder huis. Hoewel de axolotl als erg exotisch wordt gezien,  is het diertje relatief makkelijk te verzorgen. In dit artikel kun je alles over deze vissensoort leren.
9 min

Betta

Fonkelend, schitterend en soms wat agressief. Dat is de Siamese kempvis betta in zijn drie kenmerkendste eigenschappen. Het is zeker een bijzonder visje, dat ieder aquarium van een betoverend karakter voorziet. Ondanks wat zijn exotische uiterlijk misschien suggereert, is het diertje niet erg veeleisend en daarom extra geliefd bij nieuwkomers in de aquariumhobby.
5 min

Blauwe Mandarijnpitvis (Synchiropus splendidus)

Wat een kleuren en vormen! Bij het zien van deze vis zul je versteld staan van waartoe de natuur in staat is. Door de kleurrijke patronen met puntjes, vlekken en strepen raakt iedereen die naar deze pitvis kijkt in zijn ban. Daarom hoort hij bij de mooiste vissen in zoutwateraquaria. In ons artikel lees je alles over het houden van de Blauwe Mandarijnpitvis (Synchiropus splendidus).
8 min

Borstelneus

De borstelneus (Ancistrus) behoort tot de familie harnasmeervallen (Loricariidae) en is een robuust en vreedzaam dier. Hij verdraagt andere vissoorten uit het Amazonegebied zeer goed. Om het welzijn van de dieren te garanderen, moet je echter op een paar dingen letten.
2 min

Cichliden

In de vroege migratiestroom van siervissen die hun weg van de tropen en subtropen naar onze aquaria vonden, was ook de omvang- en vormenrijke familie van de cichliden sterk vertegenwoordigd.
9 min

Clownvis (Annemoonvis)

De clownvis, hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.
9 min

De kogelvis

De familie van de kogelvissen (Tetraodontidae = viertandige) bestaat uit 25 onderfamilies met in totaal zo’n 200 soorten. Met een grootte van net twee centimeter is de dwergkogelvis (Carinotetraodon travancoricus) het kleinste lid van de familie. De reuzenkogelvis is – zoals de naam waarschijnlijk al verraadt – beduidend groter: deze kan een doorsnede van wel 1,20 meter hebben. Kogelvissen zijn vertegenwoordigers van de hoogontwikkelde beenvissen. In dit artikel lees je alles over de kogelvis.
10 min

Discusvissen

De naam van deze vis geeft al een hint over zijn uiterlijk: discusvissen hebben de vorm van een ronde schijf, zoals die in de Olympische sport wordt gebruikt. Deze zwemmende schijf fonkelt in prachtige kleuren. De oorspronkelijk uit het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied afkomstige discusvis is inmiddels een blikvanger in ieder aquarium geworden. Ze worden in groepen van zo’n vijf tot acht dieren gehouden, wat eventueel tot hogere kosten kan leiden.
2 min

Fantoomzalm

Tegenwoordig zijn vooral de zwarte en rode fantoomzalm bekend bij aquariumspeciaalzaken. Vrijwel onbekend blijft echter nog de veel zeldzamere gele fantoomzalm – deze is bij lange na niet zo ver verspreid en de teelt gaat nog minder vaak goed.
2 min

Garnalen

Garnalen worden steeds populairder als aquariumbewoners. Geen wonder, want bij zo’n verscheidenheid aan geslachten, kleuren en groottes past er een garnaal bij ieder aquarium!
7 min

Goudvissen

Het houden van goudvissen is in principe makkelijk en ongecompliceerd, maar de stereotypische goudvissenkom is geen geschikte leefomgeving voor de kleine, charmante diertjes. Waar je bij het houden van goudvissen op moet letten en wat voor verzorging deze levende versieringen nodig hebben, leer je hier.
9 min

Guppy (poecilia reticulate)

Guppy’s zijn een van de populairste vissoorten in zoetwateraquaria wereldwijd. Ze planten zich ook in gevangenschap zonder problemen voort, hebben geen ingewikkelde verzorging nodig en zijn daarom ideaal voor beginnende aquariumbezitters. Guppy’s zijn kleurrijke diertjes die het niemand kwalijk nemen als ze een keertje verkeerd behandeld worden. De energieke en actieve visjes komen voor in veel verschillende vormen en kleuren.
5 min

Honinggoerami (Trichogaster chuna)

Gouden honingkleur, dat is het eerste waar je aan denkt bij de naam HoninggoeramiHoewel er verschillende rassen zijn, hebben ze allemaal de typische lange buikvinnen gemeen. Leer alles wat je moet weten over het houden van deze gemakkelijk te verzorgen zoetwatervissen in dit artikel. 
9 min

Karpers

De echte karpers (cyprinidae) vormen de grootste familie van de beenvisachten (osteichthyes) en de gewervelden (vertebrata). Deze familie telt ongeveer 3.000 soorten en komen in Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika voor. De meeste van hen leven in zoet water, maar zoals in iedere familie zijn buitenbeentjes heeft, leven sommige in brak water (bijv. de winde, de brasem en de ziege in de Oostzee). Echte beroemdheden zijn karpers als consumptievissen. De goudvis en de Koikarper zijn veruit de bekendste leden van deze familie.
9 min

Krabben

De bekendste krabbensoorten die in het aquarium (eigenlijk in aquaterraria) gehouden kunnen worden zijn de zogenaamde vampierkrabben (goeosesarma) en de wenkkrabben (uca). De vampierkrab schaart zich onder de zoetwaterkrabben en kan dankzij zijn kleine lijfje perfect in een aquaterrarium gedijen.
9 min

Maanvis

Zijn pijlachtige straalvinnen en zijn schitterende schubben verheffen de maanvis (Pterrophyllum scalare) tot de absolute ster van het aquarium. In tegenstelling tot zijn hemellichaamachtige naam en uiterlijk is deze tropische vis afkomstig uit het Amazonegebied en is gewoon een lid van de wereldlijke chichliden. Iedereen die een verwarmd aquarium bezit kan deze diertjes in principe perfect in zijn huis houden.
3 min

Meerval

De meerval heeft zijn reputatie als afvalverwerker van het aquarium niet ten onrechte, want met grote eetlust verslind hij voerresten en algen. Je kunt er echter niet van uitgaan dat de overblijfsels van andere aquariumbewoners genoeg zullen zijn. Ook de bodemploeg moet voorzien worden van genoeg voer, bijv. door voedertabletten voor meervallen. In dit artikel stellen wij twee vertegenwoordigers van de meervallen aan je voor, die ook voor beginners geschikt kunnen zijn.
1 min

Neontetra

Iedereen die zich ooit eens met aquaria en vissen heeft bezig gehouden, kent deze kleine neonvisjes. Met hun innemende en wonderlijke ‘neonachtig’ kleuren zijn ze een bijzonderheid die zelfs leken direct opvalt. De reden voor dit prachtige kleurenspectrum is zeer exclusieve kennis, die van levensbelang is.
8 min

Vijvervissen

Een mooi aangelegde vijver is de trots en het plezier van veel tuinliefhebbers. Geen wonder, want het biedt een bijzondere plek om te ontspannen, vooral in het warme seizoen. Als vissen daarbij ook nog bekeken kunnen worden, is het tuingeluk perfect! Of het nou gaat om Goudvissen, Koi of Goudzeelt. Wij stellen je vijf populaire vijvervissen en hun gewoonten voor. 
4 min

Water- en moerasschildpadden

Om recht te doen aan de verschillenden leefomgevingen van alle individuele schilpaddensoorten, is het goed om te weten waar de specifieke soort vandaan komt. Vervolgens kun je het aquaterrarium zo inrichten dat uw kleine reptielen zich ook echt thuis kunnen voelen. Als de omstandigheden van de vrije natuur in gevangenschap zijn nagebootst, kun je de schildpadden bij hun natuurlijke gedragingen waarnemen – zwemfases, voeding zoeken, zonnen, rusten, slapen… een speelplaats vol avontuur stimuleert de creativiteit van schildpadden. In dit artikel lees je alles over water- en moerasschildpadden.
2 min

Zebra Pleco

Toen deze harnasmeerval met zijn kekke strepen in 1989 voor het eerst werd ingevoerd, kreeg hij het nummer L46 toebedeeld. Hij was nogal opzienbarend onder aquariumenthousiastelingen, wat niet in de laatste plaats voor de nog steeds flinke prijs voor de dieren heeft gezorgd. In dit artikel lees je alles over de Zebra Pleco.
5 min

Zebravis (Danio rerio)

Je wilt een aquarium en bent nog op zoek naar de juiste vissen die niet alleen geschikt zijn voor beginners, maar die heel mooi? Dan is de zebravis de juiste keuze. Ontdek hier waarom de Danio rerio een van de populairste siervissen ter wereld is.
10 min

Zoetwatervissen

Zoetwatervissen die een aquarium bewonen kunnen met hun vrolijke kleuren en levensvreugde iedere kamer opfleuren. Maar verkijk je er alstublieft niet op hoe lastig het houden van vissen is. Er moet met bepaalde dingen rekening gehouden worden die afhangen van de specifieke vissoort, zodat jouw vis zich lekker in zijn schubben kan voelen. In dit artikel lees je alles over zoetwatervissen.