Fretten

aikuinen fretti

Fretti

Heb je al fretten of ben je geïnteresseerd in deze flinke rakkers? De kleine soortgenoten genieten steeds meer populariteit. Fretten zijn geen gewone huisdieren, daarom is het belangrijk in de overwegingen voor de aankoop wat feiten mee te nemen!

Onderdak

Fretten zijn erg nieuwsgierig en speels, ze hebben iedere dag minstens 2 tot 3 uur uitloop en activiteit nodig. Vandaar is het ook aan te bevelen om meer dan één fret in huis te nemen. Als ze niet in de gaten gehouden worden, zijn ze niet 100% veilig, daarom kun je ze beter in een kooi onderbrengen als je niet thuis bent. De kooi moet op zijn minst 1,50 m x 0,80 m x 0,80 m groot zijn, bij meerdere dieren in dezelfde verhouding groter. Essentieel bij de inrichting zijn naast voer- en waterbak een kattentoilet, een slaaphuisje, doeken om in weg te kruipen, één of meerdere hangmatten en klim- en speelmogelijkheden.

5 waardevolle tips bij het houden van fretten:

  1. Je kunt deze rakkers in jouw woning of ook in een kooi of volière buiten houden.
  2. Fretten hebben per dag minimaal drie uur uitloop nodig.
  3. Ga met jouw fret een rondje lopen — in de tuin of in het park – maar altijd aangelijnd!
  4. Ze zijn erg energiek en zijn hoogstens gedeeltelijk op te voeden.
  5. Deze gezelschapsdieren mogen nooit alleen gehouden worden. Ze hebben minstens één soortgenoot nodig!

Voeding

Fretten zijn geen knaagdieren, maar roofdieren! Vandaar is het ook niet meer dan logisch dat hun dieet overwegend uit vlees bestaat: het proteïnegehalte van het voer moet boven de 30% liggen en uit vlees gewonnen zijn, niet uit graan! In principe kun je een fret op drie manieren voeden:

  1. Droogvoer: Speciaal droogvoer is er bijvoorbeeld van Ferret, maar ook hoogwaardig kattendroogvoer voor kittens is prima geschikt voor de fret.
  2. Natvoer: Ze houden van katten-natvoer, Animonda is een voorbeeld van hoogwaardig en geschikt voer.
  3. Vers voer: Een dieet van alleen vlees leidt tot ondervoeding, vandaar is vers voer in het frettendieet erg belangrijk. Let op de volgende dingen:
  • Paprika, komkommer, rijst, kattensnoepjes enz. staan helemaal boven aan het verlanglijstje van de fret.
  • Wees er zeker van dat jouw fret voldoende vocht binnenkrijgt door water goed beschikbaar te maken.

Verzorging

Voor de verzorging van de fret is het in de eerste plaats nodig om de kattentoiletten dagelijks te reinigen, de slaapdoeken regelmatig te verwisselen en natuurlijk de voer- en waterbak schoon te houden. De fret poetst zijn vacht zelf, het verharen in de lente en herfst kun je eventueel met een zachte borstel ondersteunen. Wat de beste manier is om de oren te reinigen en de nagels te knippen, kun je ervaren frettenbezitters of de dierenarts vragen om je te laten zien.

Verzorging door een dierenarts

Fretten moeten jaarlijks ingeënt worden, ten minste tegen hondsdolheid en hondenziekte. Wij bevelen de vijfvoudige inenting aan, zoals die ook bij honden gebruikelijk is.

Voordat je een fret in huis haalt, zou je jezelf natuurlijk uitgebreid over de eigenaardigheden en behoeften van fretten moeten informeren, niet alleen door de vakliteratuur, maar ook in gesprek met frettenbezitters. Ook verschillende verenigingen en interessegroepen vertellen je graag alles wat zij weten.

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.
3 min

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.
11 min

Cavia

Anja Reutter helpt cavia’s in nood en beantwoordt in dit artikel de meest gestelde vragen over de cavia.