Mongoolse gerbil

Mongoolse Gerbil

De Latijnse naam van de Mongoolse gerbil “meriones unguiculatus” betekent zoveel als “krijger met klauwen”. De nagels worden jammer genoeg meer dan af en toe bij rivaliteits- of hiërarchische gevechten en territoriumverdediging als wapens ingezet, waarbij het tot zware bijtwonden kan komen. Lees hier meer over de Mongoolse gerbril!

Herkomst van de Mongoolse Gerbil

Ondanks de betiteling als muis in zijn alternatieve naam – Mongoolse renmuis – horen gerbils eerder bij de gravers dan bij de knaagdieren. Van oorsprong komt de gerbil uit Mongolië, vandaar ook het eerste deel van zijn naam. Ze leven daar op de steppen en in de halfwoestijnen van het zuiden, waar de zomers heet en de winters erg droog zijn.

Gedrag

Qua gedrag leven gerbils in groepen, die eerder een familie vormen. Het sociale gedrag is bij hen erg uitgesproken. Ze onderhouden elkaars vacht, slapen in kleine groepjes en knuffelen graag. Daarom moeten ook gedomesticeerde Mongoolse gerbils altijd in groepen gehouden worden. De Mongoolse gerbil is daarom voor werkende mensen en voor uitermate verantwoordelijke kinderen erg goed geschikt. Er zijn gerbils die erg snel tam worden, andere hebben wat meer tijd nodig en weer andere zullen nooit tam worden. Allemaal zien ze mensen echter niet als een soortgenoot, maar eerder als een ‘voerleverancier’.

Alleen in groepen houden

Gerbils zijn groepsdieren. Het houden van individuele diertjes is daarom sterk af te raden, omdat ze zonder soortgenoten nooit goed in hun vel zullen zitten. Ze hebben aandacht van andere gerbils nodig en hoe veel tijd je ook aan jouw muisje kunt wijden – een mens is nooit een soortgenoot! Houd daarom op zijn minst twee gerbils bij elkaar.

Bij twee gerbils kan het echter erg snel tot nakomelingen komen, als je een paartje te pakken hebt gekregen. Vraag daarom eerst bij de verkoper na en laat het geslacht van de diertjes controleren. Alleen zo kun je nakomelingen vermijden. Dat is dan wel een prachtig iets, maar als je niet weet waar je de kleintjes onder kunt brengen, zorg dan voor gerbils van hetzelfde geslacht. Of je twee mannetjes of twee vrouwtjes neemt, maakt geen groot verschil. Allebei de paartjes kunnen elkaar probleemloos dulden. Als je een grotere groep wil samenstellen, neem dan liever mannetjes. Bij een groter aantal vrouwtjes kan het misschien wel tot conflicten komen.

Mongoolse gerbil

Waar je voor de aankoop op moet letten

  • Gerbils moeten ten minste met zijn tweeën gehouden worden. Ze hebben ook veel beweging nodig – de kooi moet dus groot genoeg zijn. Idealiter met meerdere verdiepingen. Heb je een goede plaats voor zo’n grote kooi?
  • De Mongoolse gerbil is een gezellig diertje. Ze zijn speels en houden van contact. Als ze niet voldoende aandacht krijgen, kwijnen ze snel weg. Denk er goed over na of je genoeg tijd voor deze aandacht heeft.
  • Bent je heel voorzichtig met je meubels? Gerbils knabbelen ook erg graag en bijna niets is veilig wanneer ze uitloop hebben. (Let op de kabels!!)
  • Kunt je jouw dier bij iemand anders onderbrengen als je op vakantie gaat? Zorg er voor de aanschaf al voor dat je een adres heeft waar ze in de vakantie naartoe kunnen.

Leeftijd

Vroegst mogelijke afgifteleeftijd: ca. 5 – 6 weken. Kunnen een leeftijd van 3 tot 5 jaar bereiken.

Vachtkleuren

Verschillende vachtkleuren van duifgrijs tot zwart.

Korte beschrijving

Gerbils zijn groepsdieren die alleen met minstens één soortgenoot goed in hun vel zitten. Ze knuffelen graag, helpen elkaar bij het schoonhouden van hun vacht en bij hun groepsgedrag kun je heerlijk meekijken.

Paarhouding

Basisvoorwaarde bij gerbils.

Nooit alleen houden!! Alleen diertjes van hetzelfde geslacht samen houden, vooral bij familie (inteelt!!)

Nooit gerbils met andere knaagdieren samenhouden!

Verschillende gerbils kunnen niet gewoon bij elkaar gezet worden. Ze moeten met veel ervaring en geduld aan elkaar gewend raken (gesocialiseerd worden). Als ze zomaar bij elkaar worden gezet, kunnen heftige conflicten uitbreken, ook met de dood tot gevolg.

Bijzonderheden

Gerbils houden ervan om te wroeten. Daarom is een terrarium of aquarium perfect. Dit moet gevuld zijn met 10 – 15 cm strooisel, zodat de beestjes ondergrondse gangen, voorraadkamers en holletjes kunnen graven, zoals in het wild.

Gerbils mogen nooit aan de staart opgetild worden, omdat die makkelijk kan afbreken en ze dan geen evenwicht meer hebben!

Verzorging

Geen bijzondere verzorging nodig, omdat de gerbils elkaar onderling wassen, als deel van het gezinsleven.
Nagels en tanden hoeven in principe niet behandeld te worden. Als de gerbils stenen of omgedraaide tegels en een knaagsteen kunnen gebruiken, slijten ze vanzelf af. Belangrijk is wel een zandbad voor de vachtverzorging, idealiter met chinchillazand, omdat de korrels hiervan het fijnst zijn. (Dagelijks verversen!)

Voer

Droogvoer:
Gerbilvoer is er in de dierenwinkel. Daarvan iedere dag per muis ca. ½ tot 1 afgestreken theelepel.

Rauw voer:
Vers hooi hoort ook dagelijks op het menu. Goed hooi is droog, niet al te stoffig en ruikt naar zwarte thee.

Sappig voer:
Sappig voer moet iedere dag vers zijn. Let op, de meeste groenten schimmelen snel!!

Gerbils mogen niet alle groenten eten, laat je goed informeren!

Aanvullend voer:
Af en toe hebben de kleintjes dierlijk eiwit in de vorm van meelwormen of natuur(!)-yoghurt nodig. Verder mogen een knaagsteen en een liksteen niet ontbreken.

Mongoolse gerbil

Kooi

Voordelen aquarium:
-->
Het kan met veel strooisel gevuld worden, die de gerbils absoluut nodig hebben.
--> Nauwelijks tochtrisico.
--> De gerbils zijn beter te bekijken dan door spijltjes.

Voordelen kooi:
--> Lichter dan een aquarium.
--> Drinkflessen, verdiepingen en loopwielen zijn makkelijker te installeren.
--> Goedkoper dan een aquarium.

Strooisel:
Normaal strooisel voor kleine dieren, hooi en stro.

Inrichting:
Veel speeltuigjes zoals keukenrollen, stenen, takken (alleen van fruitbomen!), vazen en bloempotten. Slaaphuis, waterbak of drinkfles, voerbak. Badzand! (Chinchillazand in een afgezonderd deel, zodat het niet met het normale strooisel vermengd wordt.)

Stro:
Om aan te knabbelen en de gangen mee te stabiliseren.
Belangrijk: Een gaasdeksel. Gerbils kunnen zonder moeite 40 cm hoog springen, dus moet er altijd een dak op het aquarium.

In principe geldt:
-->
Plastic heeft in een gerbilhuis niets te zoeken. Het is vrij zeker dat er aan geknabbeld gaat worden en dan kunnen doorgeslikte stukjes plastic tot innerlijke verwondingen leiden.
--> Een loopwiel met spijlen en dus met gaten moet absoluut met karton omwikkeld worden, zodat er geen pootjes of staarten door de gaten vallen en zo kunnen breken!

Reiniging

Groenvoer dagelijks verwijderen, water ook dagelijks verversen, bak/fles goed uitwassen. Strooisel maar een keer per maand, omdat je anders steeds weer hun ‘zelfontworpen inrichting’ verwoest. Het zandbad, dat meestal als toilet wordt gebruikt, iedere dag schoonmaken.

Gedrag

Er zijn gerbils die erg snel tam worden, andere hebben wat meer tijd nodig en weer andere worden nooit tam. Allemaal zullen ze mensen nooit als soortgenoot zien, maar eerder als ‘voerleverancier’.

Ziekten

Geen ziekten die uniek zijn voor deze soort waar van begin af aan iets tegen ondernomen moet worden (inentingen etc.).

Verder komt vaak voor: tumoren, diarree (hier moet snel gehandeld worden – naar de dierenarts), beroerten, bijtwonden.

Meest gelezen artikelen

Britse Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Britse Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Britse Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Britse Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Britse Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Helemaal niet! De Ragdoll is een kattenras voor vrienden van de Siamese, Colourpoint en andere Point-katten. Daarbij overtuigen deze vriendelijke reuzen je niet alleen door middel van hun wonderschone vacht, hun buitengewone kleuren en heldere blauwe ogen…

Bengaal

De Bengaal is een werkelijk uniek kattenras. Het is tenslotte een ‘huistijger’ in de letterlijkste zin van het woord: de rasfokkers gebruiken deels bloed van wilde katten. De gemengde wilde katten zoals de Bengaal of de Savannah zijn de nieuwste rage in de fokwereld! Wat maakt een een kat een gemengde wilde kat en waar moet je bewust van zijn met een kruising van een wilde kat in de woonkamer? Ons rasrapport geeft antwoorden. Aan het begin van de negentiende eeuw waren grote wilde katten in de Europese dierentuinen te vinden. Wat voor dierentuinen onpraktisch bleek is uiteindelijk naar de wereld van kleine katten overgesprongen: zogenaamde gekruiste wilde katten worden meer en meer enthousiast gekruist met huiskatrassen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Bengaal, die ontstaan is uit een kruising tussen een getemde, zwarte huiskat en een Aziatische luipaardkat. Het resultaat is een kattenras dat met een langgestrekt lichaam en een uitzonderlijke vachtkleuring overtuigende gelijkenissen toont met zijn wilde verwanten, maar soms een ervaren hand nodig heeft.