Prairiehonden

Prairiehonden

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.

Afkomst/Leefwijze

De zwartstaartprairiehond leeft in de uitgestrekte prairies van Noord-Amerika. Daar leven ze in grote koloniën van tot wel miljoenen dieren onder de grond in hun zelfgebouwde, breed vertakte tunnelsystemen. Deze koloniën, ook wel Towns (steden) genoemd, zijn in veel kleine families opgedeeld. Elke familie heeft zijn eigen hol en bestaat meestal uit een mannetje, één tot vier vrouwtjes en hun jonkies uit de laatste twee jaar.

Uiterlijk

Prairiehonden hebben een goudbruin of wit-crèmekleurig vel, dat lichtjes met stippen bezaaid is. Ze kunnen een grootte van 30 – 45 cm (inclusief staart) en een gewicht van 700 g – 1,5 kg bereiken. Het puntje van de staart is zwart gekleurd (vandaar dan ook de naam).

Prairiehond © Teteline / stock.adobe.com
Prairiehond

Het houden van Prairiehonden

Prairiehonden als huisdieren houden is dan wel niet heel moeilijk, iedere gegadigde moet zich echter VOOR de aankoop goed informeren en het in huis halen van het beestje erg goed overdenken.

Prairiehonden zijn roedeldieren, dat wil zeggen dat je ten minste twee diertjes bij elkaar moet houden. Prairiehondjes die alleen worden gehouden kunnen erg snel gedragsstoringen ontwikkelen en zelfs van eenzaamheid sterven. Als onderkomen moet een kooi voor kleine dieren klaar staan, waarbij de absolute noodzaak van dagelijkse, meerdere uren durende uitloop niet vergeten moet worden. Als ze die niet krijgen, kunnen prairiehonden heel erg snel gedragsveranderingen vertonen, of ook wel traag worden, wat tot vervetting kan leiden. De regelmaat van de uitloop is dus van levensbelang!

De dieren hebben ook intensief contact met hun verzorger nodig. Vandaar hebben ze ook meer verzorging nodig dan bijvoorbeeld cavia’s, hamsters etc. Houd er hier ook rekening mee dat prairiehonden in gevangenschap tussen de acht en twaalf jaar oud kunnen worden!

Op het moment van schrijven worden nog zo goed als alle prairiehonden uit Amerika geïmporteerd, waarbij het meestal om wild gevangen dieren gaat. Door hun ‘wilde’ komaf kan het zijn dat prairiehonden, vooral in de begintijd, erg moeilijk op te voeden / te temmen zijn. Hierdoor kan je nieuwe huisdier ook heftig bijten, dat erg pijnlijk is en misschien zelfs een bezoek aan het ziekenhuis met zich mee brengt. Bovendien kunnen bij mannetjes die geslachtsrijp zijn hevige gedragsveranderingen optreden tijdens de paartijd en hiervoor, dit kan een enorme agressiviteit inhouden tegenover alles dat te dicht bij de kooi komt (incl. verzorger!). Dit zijn een aantal van de redenen waarom prairiehonden niet voor kinderhandjes geschikt zijn.

prairiehond © Martina Berg / stock.adobe.com
prairiehond

Basisuitrusting voor prairiehonden

De volgende informatie dient alleen als richtlijn voor de basisuitrusting! Een kooi voor kleine dieren met de minimale afmetingen van 1,80m x 0,80m x 0,60m (LxBxH) moet beschikbaar zijn als accommodatie voor twee dieren is. Als bodembedekking dient men hooi en stro te gebruiken. Een houten huis dat dienst doet als schuilplaats en knaagtakken zijn essentieel. Daarnaast mogen een voedselkom en een waterfles / waterkom natuurlijk ook niet ontbreken.

Voeding

Het dieet van prairiehondjes bestaat voornamelijk uit verschillende grassoorten, paardenbloem, kruiden en hooi. Als aanvulling kun je vers voer in de vorm van groente en fruit geven. Het droogvoer moet idealiter een laag proteïne- en vetgehalte en een hoog vezelgehalte hebben, dat erg belangrijk voor de spijsvertering is!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.

5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.

3 min

Prairiehonden

Prairiehonden horen eigenlijk nog steeds bij de onbekendere huisdieren. Maar sinds kort stijgt hun populariteit steeds meer, en deze robuuste knaagdiertjes trekken de Nederlandse huishoudens in. Het geslacht van de prairiehonden omvat vijf soorten, waarbij de zwartstaartprairiehond in het wild en als huisdier het meest voorkomt. Vandaar gaat alle onderstaande informatie uitsluitend over hem.