27 december 2017 - Updated 07 juni 2018

Behendigheid voor knaagdieren

Behendigheid voor knaagdieren

Niet alleen voor hondenliefhebbers is behendigheid of agility een begrip. Ook steeds meer kattenbezitters ontdekken de hindernisbaan, die het vertrouwen en de behendigheid van alle deelnemers op de proef stelt! Maar ook kleine dieren zoals konijnen en cavia’s, degoes, grondeekhoorns, chinchilla’s en ratten kun je met wat afwisseling in hun leven een groot plezier doen.

De eerste stappen…

… zijn zo gezet: het duurt niet lang voordat je een hindernisbaan voor je knaagdiertje hebt! Afhankelijk van grootte en gewicht van het dier kunnen kleine stukjes karton, houtresten, rolletjes toiletpapier of papieren zakken zonder handvaten tot speelplaats vol avontuur omgetoverd worden. Ondertussen zijn er ook kant-en-klare tunnels, holletjes, bruggetjes, loopwielen en speelhuisjes in de dierenwinkel te krijgen.

Do it yourself

Met een beetje fantasie en handigheid kun je zulke hindernissen echter ook prima zelf bouwen. De vaatdoek kan moeiteloos worden omgetoverd tot hangmat voor een fretje, de lege rolletjes toiletpapier worden tunneltjes voor muizen, degoes en hamsters. Een klein houten plankje kan een hellinkje worden, een dun houten staafje kan als hindernis voor konijnen dienen.

Bij het knutselen hoef je maar op een paar basisregels te letten: gebruik geen giftige lijmstoffen, verwijder lakresten van hout dat je wilt gebruiken voordat je het in de kooi zet en verwijder naaldjes, nietjes en spijkers uit hout en karton. Deze kunnen kleine dieren bij het knabbelen noodlottig worden. Bouw hindernissen en onderkomens in ieder geval stevig genoeg, zodat ze niet instorten en daarmee gevaarlijk voor jouw dier kunnen zijn! Laat jouw dier voor de zekerheid alleen onder jouw toezicht spelen!

Gerelateerde artikelen
Aanbevolen producten

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Clownvis (Annemoonvis)

Hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken.