27 december 2017 - Updated 07 juni 2018

Behendigheid voor knaagdieren

Behendigheid voor knaagdieren

Niet alleen voor hondenliefhebbers is behendigheid of agility een begrip. Ook steeds meer kattenbezitters ontdekken de hindernisbaan, die het vertrouwen en de behendigheid van alle deelnemers op de proef stelt! Maar ook kleine dieren zoals konijnen en cavia’s, degoes, grondeekhoorns, chinchilla’s en ratten kun je met wat afwisseling in hun leven een groot plezier doen.

De eerste stappen…

… zijn zo gezet: het duurt niet lang voordat je een hindernisbaan voor je knaagdiertje hebt! Afhankelijk van grootte en gewicht van het dier kunnen kleine stukjes karton, houtresten, rolletjes toiletpapier of papieren zakken zonder handvaten tot speelplaats vol avontuur omgetoverd worden. Ondertussen zijn er ook kant-en-klare tunnels, holletjes, bruggetjes, loopwielen en speelhuisjes in de dierenwinkel te krijgen.

Do it yourself

Met een beetje fantasie en handigheid kun je zulke hindernissen echter ook prima zelf bouwen. De vaatdoek kan moeiteloos worden omgetoverd tot hangmat voor een fretje, de lege rolletjes toiletpapier worden tunneltjes voor muizen, degoes en hamsters. Een klein houten plankje kan een hellinkje worden, een dun houten staafje kan als hindernis voor konijnen dienen.

Bij het knutselen hoef je maar op een paar basisregels te letten: gebruik geen giftige lijmstoffen, verwijder lakresten van hout dat je wilt gebruiken voordat je het in de kooi zet en verwijder naaldjes, nietjes en spijkers uit hout en karton. Deze kunnen kleine dieren bij het knabbelen noodlottig worden. Bouw hindernissen en onderkomens in ieder geval stevig genoeg, zodat ze niet instorten en daarmee gevaarlijk voor jouw dier kunnen zijn! Laat jouw dier voor de zekerheid alleen onder jouw toezicht spelen!

Gerelateerde artikelen
Aanbevolen producten

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?