Zomereczeem bij paarden, wat kun je er tegen doen?

Zomereczeem bij paarden

Zomereczeem bij paarden

Zomereczeem bij paarden?

Zomereczeem bij paarden was tot nu toe alleen bekend bij het Noordse paardenrassen zoals IJslanders of ook Haflingers. Maar de huidziekte komt ook bij andere rassen voor – en niet alleen in de zomer.

Uitingen van zomereczeem

Het zomereczeem zelf is een veelzijdige ziekte. De jeuk wordt veroorzaakt door een beet van kriebelmuggen. Het paard reageert daar allergisch op. Ondertussen worden ook omgevingsfactoren zoals stijgende temperaturen en verhoogde ozonconcentraties onderzocht. De symptomen van zomereczeem zijn eenduidig: vooral in de zomermaanden heeft het paard constante jeuk en er ontstaan schuurplekken bij de staart en manen en op het lichaam van het dier.

Zomereczeem bij paarden, wat zorgt voor verlichting?

Als de dierenarts heeft vastgesteld dat jouw paard zomereczeem heeft, is de dagelijkse paardenverzorging belangrijk: de plaatsen die jeuken moeten met zuiver water en als het nodig is ook met speciale schoonmaakmiddelen schoongemaakt worden. Ook een speciale lotion kan de jeuk verzachten. Hoewel afgeschuurd haar er niet mooi uit ziet, moet het paard zich wel ergens aan kunnen krabben – als er geen plaatsen zijn waar het paard zich kan krabben, zorgt dat voor extra stress, terwijl het paard al veel stress heeft.

Preventie - voordat het tot een steek komt

Paarden met zomereczeem moeten zo min mogelijk in contact komen met kriebelmuggen. Speciale eczeemdekens kunnen helpen. Het kan ook helpen jouw paard 's nachts in de wei te zetten. Bij open stal-paarden moet er altijd een schaduwplaats zijn. Eiwitarme voeding, aanvullend voer dat op jouw paard is afgestemd, een behandeling met Bachbloesem of andere homeopathische middelen kunnen voor verlichting zorgen.

Eczeemdekens, aanvullend paardenvoer en verzorgingsproducten vindt je in de zooplus paardenshop!

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Hoest bij het paard

Hoest bij het paard is het een allergie of een infectie? Als het paard hoest en snuift, is een infectie niet altijd de oorzaak. Soms zijn de elegante viervoeters ook gewoon allergisch – voor hooi of het stof dat daarin zit en voor schimmelsporen. Een dierenarts kan vaststellen of er sprake is van een infectie of een moeilijk behandelbare allergie.