Jouw eerste aquarium

Jouw eerste aquarium

Wie eindelijk al zijn dromen met de aankoop van jouw eerste aquarium vervuld heeft en de veel te lange opstartfase achter de rug heeft, wil die natuurlijk zo snel mogelijk bevolken. Nu is het tijd om een keuze te maken uit alle vissoorten die in de handel verkrijgbaar zijn. De vissen moeten ten eerste bij het desbetreffende aquarium passen (qua waterwaarden etc.) en natuurlijk bij elkaar kunnen leven.

Om je alvast inzicht te geven in wie er allemaal in jouw aquarium kan gaan zwemmen, stellen wij je van de bekendste en grootste visfamilies telkens één vertegenwoordiger voor:

Levendbarende tandkarpers
Guppy (Poecilia reticulata), ook wel miljoenenvisje genoemd: afgezien van de gevoelige kweekguppy’s zijn deze vissen bij veel verschillende waterwaarden eenvoudig te houden (Temperatuur: 18-28°C, hardheid: 5-25° dH). Ze vermenigvuldigen zich echter snel – vandaar ook de naam miljoenenvisje. De ouders hebben het dan wel op de jonge visjes voorzien, maar in een goede kom met genoeg planten en verstopplekken groeien er altijd op zijn minst een paar jonge  visjes op. Door hun opvallende vinnen kunnen guppy’s niet samenleven met vissen die de neiging hebben, aan vinnen te trekken (zoals de Sumatraan en de kempvis).

Labyrintvissen
Siamese kempvissen (Betta splendens): vooral de prachtige vinnen van de mannetjes vallen meteen op. Mannetjes onder elkaar zijn agressief, daarom moeten mannetjes altijd door meerdere vrouwtjes vergezeld zijn. Zoals alle labyrintvissen ademen ook Siamese kempvissen gedeeltelijk atmosferische lucht – houd ze daarom in niet al te diepe kommen. Bij goede verzorging kun je merken, hoe het mannetje een schuimnest bouwt en de broedzorg op zich neemt. (Temp. 24-30°C, hardheid: tot 25° dH)

Barbelen
Borstelneus (Ancistrus sp. aff. dolichopterus): goede algeneter, meestal de eerste die in een nieuw aquarium intrekt. De mannetjes hebben geweiachtige versiersels op de kop, vandaar de Nederlandse naam. Vreedzame vis, die per se een wortel of hout voor zijn vertering nodig heeft. Mannetjes: ca. 12 cm, vrouwtjes iets kleiner. (Temp.: 23-27°C, hardheid: 2-30° dH)

Cichliden
Antennebaarsje (Microgeophagus ramirezi): een tot vijf centimeter groot visje, dat vaste partners heeft en daarom ook in paartjes gehouden moet worden. (Temp.: 22-26°C, hardheid: tot 10° dH)

Karperzalmen
Kardinaaltetra (Paracheiron axelrodi): een vreedzaam en vrolijk visje, tot vijf centimeter groot. Zwemt normaal gesproken in scholen. Bijzonder fraai in een donker ingericht aquarium. (Temp.: 23-27°C, hardheid: tot 10° dH)

Maak van je aquarium een echt kunstwerk! In onze webshop vind je achterwanden, stenen en grind en nog veel meer om je aquarium bijzonder in te richten. Veel plezier!

Meest gelezen artikelen

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact.

Gebrekkige hygiëne bij katten

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld. Wanneer jouw miauwende makkertje de kattenbak niet meer juist gebruikt of als ze zich niet goed genoeg wast, is dit een ernstige aanduiding van zware problemen met haar fysieke of mentale gezondheid! In dit artikel lees je alles over gebrekkige hygiëne bij katten.